27 Listopada 2024 21:45:06
Nawigacja
· Strona Główna
· Forum

· Tomato by Shibby
· FreshTomato

Wątki na forum
Najnowsze dyskusje
· Nowe routery: UX, UC...
· [MOD] FreshTomato-MI...
· [MOD] FreshTomato-AR...
· DIR868l OFW asus vs ...
· [S] Asus RT-AC56U
· Szukam zaproszenia n...
· Asus RT-AC5300 ,prob...
· archer c6 v3.20
· [S] Nighthawk R7000P...
· [S]Asus RT-AC5300 - ...
· Tanie N100 na promce...
· net z telefonu wifi+...
· Tomato - bugi/proble...
· HUAWEI z światłowodem
· Asus TUF-AX3000_V2 p...
· rt-ax88upro częste ...
· [Howto] Xpenology na...
· Jaki router pod Open...
· Ruter z tomato
· Czy to jeszcze NAS?
Najpopularniejsze obecnie wątki
· [MOD] FreshTomato... [908]
· [MOD] FreshTomato... [414]
· DIR868l OFW asus ... [11]
· Nowe routery: UX,... [3]
Ankieta
Jaki procesor posiada twój router?

Broadcom MIPSEL
Broadcom MIPSEL
36% [151 głosów]

Broadcom ARM
Broadcom ARM
52% [219 głosów]

Atheros
Atheros
5% [22 głosów]

Marvell
Marvell
1% [4 głosów]

Ralink
Ralink
1% [3 głosów]

Intel/AMD/VIA
Intel/AMD/VIA
1% [5 głosów]

Żaden z powyższych
Żaden z powyższych
4% [15 głosów]

Ogółem głosów: 419
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 02/02/2015 09:38
Twoje IP
18.226.214.91
Zobacz wątek
OpenLinksys » :: OPROGRAMOWANIE :: » Tomato - firmware
 Drukuj wątek
[MOD] Tomato by shibby
szymko1995
To i tak dużo.
Ja mam problem z wykorzystaniem łącza 20/20 w transmission, choćby w połowie (mam na myśli np. tylko download lub 10/10) na wnr3500l. Twój wl-500 niby słabszy, a ma takie wyniki...

BTW pomoże ktoś:
http://openlinksys.info/forum/viewthread.php?thread_id=14096

Eleonor
Zgadza się ... też pobieram z pendrive z taką szybkościa a nawet większą bo praktycznie cały czas jest ok 8,2 mb/s i nie skacze natomiast o wiele gorzej jest gdy wrzucam coś na tego pendrive bo jest max 3,2 , 3,5 mb/s ale nie stałej predkości gdyż co chwila się zmienia i czasem jest bardzo wolno - nawet 200 -500 kb/s

pendrive jest z lepszych i jest to : OCZ Rally2 USB 16GB Dual Channel - prędkość odczytu danych do 28 MB/sekundę, zapisu: do 15 MB/sekundę

także w moim przypadku torrent ( jeden ) skacze mi pomimo tego ze mam szybkie łącze i raz mam pareset kilo a raz 2 - 3 mega plus ten zapis na pendrive ... dlatego plik zamiast pare minut ściąga mi się godzine , dwie Smile ...

tu tez ftp TotalCommander w akcji :

ściąganie z pena ( cały czas równo ) :

images39.fotosik.pl/1282/d9bb75ad104b49df.jpg

wysyłanie ( skacze cały czas ) :

images37.fotosik.pl/1298/040f5f8a2973c431.jpg

images37.fotosik.pl/1298/a5a4c5d730658d26.jpg

także jest jak jest ... może jakby był podpięty dysk np taki mały 1,8 cala na usb to by wysyłanie było stabilne i torrenty też ... może

EDIT :

Podsumowująć :

Pobieranie z pendrive podpiętego pod RTN-16 jest ok i cały czas równo ok 8.2 mb/s
Natomiast wrzucanie na niego ( czyli też ściąganie) jest WOLNE i skacze ... może to wina właśnie tego ze to pendrive a nie dysk jest podłączony

To oczywiście są moje dowody i przypuszczenia , jest tak u mnie - jak jest u innych nie wiem Smile (ale chyba nie lepiej )

pozdrawiam
Edytowany przez Eleonor dnia 29-01-2012 09:12

chomik07
Witam
A może ktoś mi podpowiedzieć co wgrać do WRT54GL v1.1 ?
Zależy mi w pierwszej kolejności na przydzielaniu transferów najlepiej po MAC ale po IP też bym przeżył.
W drugiej kolejności jeśli byłaby to polska wersja byłoby super.
Przeglądam softy na http://tomato.groov.pl/ ale za chińskiego boga nie ogarniam tego. Jest to a właściwie będzie moje pierwsze doświadczenie z tomato.

tristan
@maxikaaz: zdecydowanie się nie rozumiemy. To nie jest kwestia "coś działa nie tak, Kuba fatalista itd" tylko kwestia tego, że nie oczekuję od routera wydajności NASa ani możliwości ściągania torrentów z prędkościami i w ilościach takich samych jak na PC. Osobiście drażni mnie takie "samochwalne" podejście jakie reprezentujesz, bo potem ktoś to czyta, próbuje naśladować i wypisuje później jaki to jego router beee i popsuty i w ogóle, bo mu nie działa ściąganie dziesiątek plików z prędkościami pod limit łącza. Wg mnie najlepiej to kiedyś shibby podsumował, pisząc (mniej więcej, musiałbym poszukać wątku), że transmission na routerze ma jedną podstawową zaletę w stosunku do PC - chodzi niejako w tle i nie ważne czy coś się ściąga 2 godziny czy 20 godzin, bo router i tak musi wtedy pracować. Podpuszczanie ludzi do żyłowania routerów "a bo mi to pińcet na raz po tysiącpińcet megabitów" uważam za delikatnie mówiąc nieodpowiedzialne społecznie. Moje routery notują uptime po 100+ dni i zwykle są przy tym bezobsługowe, bo nikt na nich takich głupot nie wyczynia. To jest router, a nie NAS.
Był: Asus RT-N16 + Tomato PL v1.28.9054 MIPSR2 116PL K26 USB VPN mod shibby
Jest: Asus RT-AC68U + AsusWRT-Merlin 380.62_1 DualWAN+ Huawei E1820 + 2.5" HDD 500GB Lenovo + Brother HL-1430

kille72

Cytat

chomik07 napisał(a):

Witam
A może ktoś mi podpowiedzieć co wgrać do WRT54GL v1.1 ?
Zależy mi w pierwszej kolejności na przydzielaniu transferów najlepiej po MAC ale po IP też bym przeżył.
W drugiej kolejności jeśli byłaby to polska wersja byłoby super.
Przeglądam softy na http://tomato.groov.pl/ ale za chińskiego boga nie ogarniam tego. Jest to a właściwie będzie moje pierwsze doświadczenie z tomato.

http://tomato.groov.pl/K24/build5x-08...PL-Std.trx
Wersja standard K24 po Polsku. Zobacz co zawiera i czy Ci pasuje:
http://tomato.groov.pl/K24/build5x-08...builds.png

larius
Hej,

Mam takie prozaiczne pytanko - jak mogę uzyskać dostęp do nadpisania pliku nas-torrent.asp? Chodzi o to, że chciałem tam dodać w polu 'select' dodatkowe wartości Ratio. 1.0 to za mało, a 1.5 to za dużo ;]

Dzięki i pozdr
NETGEAR WNR3500L@Tomato v1.28.0000 MIPSR2-083V K26 USB Big-VPN by shibby :-)

tristan
Podmontuj katalog zgodnie z opisem w wątku Polonizacja tomato i wydedytuj sobie ten plik, dodając wartość zmiennej multi według schematu. Swoją drogą może warto byłoby tam dołożyć pole "Własne" ale to nie jest takie trywialne.
Jest: Asus RT-AC68U + AsusWRT-Merlin 380.62_1 DualWAN+ Huawei E1820 + 2.5" HDD 500GB Lenovo + Brother HL-1430

tristan
Maxikaaz: wybacz, ale Twoje wyniki są jak oferty lokat w reklamówkach TV. Wszystko naprawdę istotne raczysz dla wygody pomijać. Żebyś znów nie twierdził, że to legendy: co z tego, że pobierać z dysku przez USB można rzeczywiście nawet do 9 MB/s, jak się ma dobry dysk zasilany zewnętrznie (mój taki jest) skoro zapis na ten dysk nadal nie przekracza 4 MB/s a przy ściąganiu to zapis się liczy, nie odczyt którym się tak ekscytujesz ? Zresztą to samo Ci "potwierdza ktoś inny", tylko nie raczysz tego nawet ze zrozumieniem przeczytać i śmiesz twierdzić, że wypowiedź w tym momencie Eleonor potwierdza Twoje herezje . Ustawianie w Transmission fefnastu torrentów bez porządnego skonfigurowania całości, okrojenia ich zarówno opcjami peer na torrent, całkowita ilość peerów jak i ilość slotów uploadu skutkuje ZAWSZE prędzej czy później zwiechą routera, trenowaną nie raz nie dwa nie dziesięć na różnych urządzeniach. I wtedy właśnie wkurza mnie zadawanie mi przez średnio rozgarniętych klientów pytań w stylu: ale na forum napisali że można więc dlaczego mój się resetuje??? i pretensje, że sprzęt nie działa jak powinien, bo innemu działa itd. I to nie ich wina, tylko właśnie takich bajkopisarzy, którzy nie potrafią/nie chcą się przyznać co ustawili, za to wklejają nic nie wnoszące w gruncie rzeczy screeny. Kiedy zrozumiesz w końcu, że takie gadanie bez podania konkretów (że zapis jest mniejszy, że trzeba limitować bardzo delikatnie limity pobierania per torrent itd) to jest złe i szpanowanie "a u mnie działa" nie przynosi nikomu pożytku?

Edit: zapomniałem dodać o takim drobiazgu jak fakt, że lansowane przez Ciebie 100% obciążenia procesora dziwnym trafem po paru godzinach powoduje, że nie działa nic, ani konsola, ani GUI, ani SAMBA a klienci mają coraz większe problemy z połączeniami z internetem.

Edt2: i tak, masz rację, wtedy to się robi personalne, bo gość który zamówił konfigurację do firmy, obsługi drukarek i SAMBY nagle zaczyna mieć "wielkie problemy" bo przeczytał o Transmission i próbuje go samodzielnie odpalić z domyślnymi ustawieniami i w weekend zpackupować pół internetu - bo przecież maxikaaz napisał, że "bez problemu można". Dzwoni i zgłasza reklamacje, że nagle nie widzi dysku z plikami "i w ogóle wszystko się sypie". Wtedy marnuje mi weekend, więc tak - to osobiste.
Edytowany przez tristan dnia 29-01-2012 16:33

tristan
Eleonor napisał, i jest to zgodne z prawdą "natomiast o wiele gorzej jest gdy wrzucam coś na tego pendrive bo jest max 3,2 , 3,5 mb/s ale nie stałej predkości gdyż co chwila się zmienia i czasem jest bardzo wolno - nawet 200 -500 kb/s ". Skoro już ustaliliśmy Twoją zdolność (a raczej jej brak) do czytania ze zrozumieniem, to na tym proponuję zakończyć. Nalegam - nie wciskaj ludziom ciemnoty. A podpieranie się statystykami Seagate Monentusa, który jest jednym z najszybszych dysków 7200 obr. obecnie produkowanych (zaraz się zapienisz że SSD są szybsze, owszem, ale to znów nie ta liga) to, jak już wspomniałem, tania marketingowa sztuczka rodem z reklamówek.

tristan

Cytat

maxikaaz napisał(a):

@larius - a może obejdzie się bez nadpisywania pliku.
Spróbuj w "custom configuration" dodać

Cytat

"ratio-limit": X

gdzie za X podstawisz żądaną wartość.

Każdy kto się zetknął z wersją tomato z obsługą BT przez GUI wie, że tą zmienną (jak i żadną inną która jest obsługiwana w GUI) nie można manipulować z poziomu własnej konfiguracji, router wyrzuci odpowiedni komunikat, że zmiana tego parametru jest możliwa tylko z poziomu GUI, panie Expert. Kolejny raz nalegam - przestań wprowadzać ludzi w błąd.

hermes-80
@tristan trochę nie rozumiem bo sam ustawiałem zmienne w GUI Tomato do transmission gdzie również była możliwość ustawienia z GUI transmission - żadnych błędów nie wywalało - jak wiemy konfig transmission jest tworzony w locie i za każdym razem nadpisywany czyli jak nie ustawisz w GUI Tomato to nie będzie działał tylko (do restartu).
Mylę się ??
===============================================================
Netgear WNR3500L v1
Podziękowania dla administracji Openlinksys.info!

larius
Wow, widzę, że niezła "zadyma" tu powstała ;D

Przejrzałem jak działa rtorrent i tam jest dużo więcej ustawień, więc olałem transsmision - sorry za zamieszanie ....
NETGEAR WNR3500L@Tomato v1.28.0000 MIPSR2-083V K26 USB Big-VPN by shibby :-)

Eleonor
Oj Panowie...Smile

Nie Eleanor tylko Eleonor

Nie mam pendrive w fat no bo po co - jedyny słuszny format na nim to EXT2

images49.fotosik.pl/1290/ce1a27206ec947be.jpg

Nie pamiętam żebym na pendrive miał inne transfery .... zapis na niego ( czyli śćiąganie np torrent) to tak jak napisałem wcześniej :

max 3,2 , 3,5 mb/s ale nie stałej predkości gdyż co chwila się zmienia i czasem jest bardzo wolno - nawet 200 -500 kb/s

natomiast odczyt - czyli zapis z pendriva np na komputer to :

praktycznie cały czas ok 8.2 mb/s

myśle że tak ma każdy - no chyba ze jakieś cuda się zdarzają ... ( może jakiś tuning ? Smile )

nie wiem czy tutaj byłoby inaczej gdyby zamiast pendrive był dysk - może transfer przy zapisie by nie skakał ? może kiedyś uda mi się to sprawdzić , nie mam w tej chwili dysku by go na szybko choćby nawet sklonowac i podłączyc ( kwestia dosłownie paru minut )

pozdrawiam

tristan

Cytat

hermes-80 napisał(a):

@tristan trochę nie rozumiem bo sam ustawiałem zmienne w GUI Tomato do transmission gdzie również była możliwość ustawienia z GUI transmission - żadnych błędów nie wywalało - jak wiemy konfig transmission jest tworzony w locie i za każdym razem nadpisywany czyli jak nie ustawisz w GUI Tomato to nie będzie działał tylko (do restartu).
Mylę się ??

Możliwe, że niektóre zmienne da się nadpisać, z poziomu własnej konfiguracji, ale generalnie 99% z tych co są ustawiane przez GUI nie da się nadpisać - jest na to funkcja sprawdzająca w GUI. Na 100% nie można nadpisać następujących parametrów i zmiennych:

rpc-enable
peer-port
speed-limit-down-enabled
speed-limit-up-enabled
speed-limit-down
speed-limit-up
rpc-port
rpc-whitelist-enabled
rpc-username
rpc-password
download-dir
incomplete-dir-enabled
incomplete-dir
peer-limit-global
peer-limit-per-torrent
upload-slots-per-torrent
dht-enabled
pex-enabled
lpd-enabled
utp-enabled
ratio-limit-enabled
ratio-limit
rpc-authentication-required
blocklist-enabled
blocklist-url
download-queue-enabled
download-queue-size
seed-queue-enabled
seed-queue-size
idle-seeding-limit-enabled
idle-seeding-limit
message-level

Funcja sprawdzająca = funcja verifyFields() walidująca poprawność wprowadzonych danych na stronie nas-bittorent.asp która wyszukuje w polu _bt_custom stringi jak powyżej i w momencie próby zapisu zwraca informację w stylu "Nie można ustawic opcji xxx. Możesz to to zrobić w GUI Tomato".

@maxikaaz: Szkoda mi słów na Ciebie, rzeczywiście się poddaję. Jednocześnie obiecuję, że będę odsyłał do Ciebie na PW każdego biedaka który uwierzy w kozaczenie "101 tortów na maksa bo się da". A o moich klientów się nie musisz martwić - większość już dawno zrozumiała, żeby nie wierzyć w bajki w stylu "taaaaaaaką rybę prawie złowiłem, a na 100km spala mi tylko 2 litry". Jak ktoś chce mieć szybką i masową ściągarkę do torrentów to kupuje NASa z dedykowanym kontrolerem HDD. Howgh!
Edytowany przez tristan dnia 29-01-2012 18:55

hermes-80
Nie mam doświadczenia z klientem BT empirycznego - jedynie przypadkowe :) - Jeśli mówimy o "poziomie własnej konfiguracji" to mamy namyśli: "Transmission: Własna konfiguracja" w GUI Tomato dla BT.
Akurat nie ma tu tych, które ustawiałem więc chyba mi się trafiło jak ślepej kurze... ;) .

"alt-speed-enabled": true,
"alt-speed-up": 0,
"alt-speed-down": 0,
"alt-speed-time-enabled": true,
"alt-speed-time-begin": 540,
"alt-speed-time-end": 1440,
"alt-speed-time-day": 127,

A z tą waszą polemika dalibyście spokój bo oba jesteście cennymi użytkownikami tego portalu :) i każdy zapewne ma swoje racje.
===============================================================
Netgear WNR3500L v1
Podziękowania dla administracji Openlinksys.info!

chomik07

Wielkie dzięki - wgrałem - i faktycznie ma to co chciałem - wygląda że będzie świetnie tylko jest jedno małe ale Sad
W zakładce "podstawowe / sieć " występuje bład na stronie i mam tylko napisane
"wan/internet
lan
wi-fi"
img706.imageshack.us/img706/8561/tomatok.jpg

i żaden z tych napisów nie ejst aktywnym linkiem - a sądzę że tam będzie konfiguracja - czy macie może jakieś sugestie co należy zrobić ?
Dodam że wszędzie indziej wszystko dział - tzn linki i podstrony - tylko tutaj nie bardzo - a chciałbym mu wpisać statyczne IP no i jakoś skonfigurować wi-fi

shibby
zmien przegladarke. Trafiłem na taki blad tylko na statym IE (bodajze 6 lub 7). Na nowszym IE lub innej przegladarce (chrome, ff, opera) problem nie wystepuje.

Widać, że masz stare IE bo ci nawet logo z tlem sie wyswietla a powinno byc tlo przezroczyste i ladnie komponowac sie w skórkę.
Edytowany przez shibby dnia 30-01-2012 12:04
Router: Unifi Cloud Gateway Max
Switch: Netgear MS510TXPP
Switch: Unifi USW-Flex-Mini - szt. 2
Wi-Fi: Unifi U6-Lite - szt. 2
Proxmox VE: i5-13400T, 64GB RAM, 2x 512GB NVMe, 3x 2TB SSD, Intel X710-DA2 SFP+
VM #1: Synology SA6400
VM #2: Debian, WWW
VM #3: Home Assistant OS

tristan

Cytat

chomik07 napisał(a):

Wielkie dzięki - wgrałem - i faktycznie ma to co chciałem - wygląda że będzie świetnie tylko jest jedno małe ale Sad
W zakładce "podstawowe / sieć " występuje bład na stronie i mam tylko napisane
"wan/internet
lan
wi-fi"

A wyczyściłeś NVRAM jak przykazano? Smile Chociaż takie zachowanie bardziej pasuje mi na cache przeglądarki i stare pliki .jsx. Wyczyść cache przeglądarki, ewentualnie użyj innej.

chomik07

Cytat

shibby napisał(a):

zmien przegladarke. Trafiłem na taki blad tylko na statym IE (bodajze 6 lub 7). Na nowszym IE lub innej przegladarce (chrome, ff, opera) problem nie wystepuje.

Jesteś wielki - faktycznie pomogło - konfigurowałem na nowo postawionym systemie i stąd ten brak Opery Wink
Jeszcze dobrze się nie pobawiłam nowym softem ale już się w nim powoli zakoc****e Wink (kurcze wykropkowało mi fragment o zakochiwaniu się w sofcie ... fragment wyrazu też nie może być niecenzuralny)
Aż chyba swój ruter WAG200 zmienię na coś w co można będzie wgrać Tomato

A NVRAM nie czyściłem - ale skoro działa to chyba nie ma takiej potrzeby
Edytowany przez chomik07 dnia 30-01-2012 12:55

buniaczek

Cytat

chomik07 napisał(a):
A NVRAM nie czyściłem - ale skoro działa to chyba nie ma takiej potrzeby

A ja Ci radzę wyczyść go teraz bo potem będziesz tego żałował Wink
Przy przejściu z OFW na alternatywę jest to krok konieczny
-------------------------
Netgear WNR3500L || Tomato-K26USB-1.28 RT5x MIPSR2 101V Big-VPN ||
Asus RT-N56U || Asus firmware 3.0.0.3.135 - wygrania w konkursie na openlinksys.info||
[b]Asus RT-N10U v.B1 [small]

Przejdź do forum
Zaloguj
Wprowadź adres e-mail lub nazwę użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się.

Zapomniałeś/aś hasła?
Aktualnie online
· Gości online: 66

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 24,115
· Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.

Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !Grin

maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia

Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa

overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.

maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.

overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?

maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach

maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności",
więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.

servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.

maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?

96,013,325 unikalnych wizyt