22 Listopada 2024 22:00:03
Nawigacja
· Strona Główna
· Forum

· Tomato by Shibby
· FreshTomato

Wątki na forum
Najnowsze dyskusje
· [S] Asus RT-AC56U
· DIR868l OFW asus vs ...
· Szukam zaproszenia n...
· [MOD] FreshTomato-AR...
· Asus RT-AC5300 ,prob...
· archer c6 v3.20
· [S] Nighthawk R7000P...
· [S]Asus RT-AC5300 - ...
· Tanie N100 na promce...
· net z telefonu wifi+...
· Tomato - bugi/proble...
· HUAWEI z światłowodem
· Asus TUF-AX3000_V2 p...
· rt-ax88upro częste ...
· [Howto] Xpenology na...
· Jaki router pod Open...
· Ruter z tomato
· Czy to jeszcze NAS?
· RT AC66U B1
· Wireguard na FreshTo...
Najpopularniejsze obecnie wątki
· Szukam zaproszeni... [19]
· DIR868l OFW asus ... [8]
· [S] Asus RT-AC56U [0]
Ankieta
Jaki procesor posiada twój router?

Broadcom MIPSEL
Broadcom MIPSEL
36% [151 głosów]

Broadcom ARM
Broadcom ARM
52% [219 głosów]

Atheros
Atheros
5% [22 głosów]

Marvell
Marvell
1% [4 głosów]

Ralink
Ralink
1% [3 głosów]

Intel/AMD/VIA
Intel/AMD/VIA
1% [5 głosów]

Żaden z powyższych
Żaden z powyższych
4% [15 głosów]

Ogółem głosów: 419
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 02/02/2015 09:38
Twoje IP
18.116.40.151
Zobacz wątek
OpenLinksys » :: OPROGRAMOWANIE :: » Tomato - firmware
 Drukuj wątek
[Artykuł] Jakie tomato będzie dla mnie najlepsze? - odpowiedź na odwieczne pytanie
buniaczek

Cytat

KenyBDG napisał(a):

Gdyby był Orginalny firmware to sprawa oczywista. Zapomniałem dodac najważniejszego, router to Linksys Wrt54G z wgranym juz Tomato

Jaką wersję tomato masz wgraną? Są dwie opcje może jakaś wadliwa wersja (wtedy upgrade), albo masz skopane coś w ustawieniach (tu wystarczy reset ustawień i wprowadzenie wszystkiego na nowo).
W sumie jest jeszcze 3opcja - sprzęt Ci siada...
Niemniej jednak zdalny upgrade nie jest zalecany
-------------------------
Netgear WNR3500L || Tomato-K26USB-1.28 RT5x MIPSR2 101V Big-VPN ||
Asus RT-N56U || Asus firmware 3.0.0.3.135 - wygrania w konkursie na openlinksys.info||
[b]Asus RT-N10U v.B1 [small]

KenyBDG
Wersja to: 1.28.0000 088V ND SD-VPN , router jest nowy, sprzet restartuje się 1 czasem 2 razy na dzien, sam z siebie, nie wiem dlaczego, na dzien dobry chcialem wgrac nowy FW, no ale nei chce mi sie jechac specjalnie Smile

LaPlagne
Witam wszystkich forumowiczów z okazji tego iż to mój pierwszy post Smile
Specjalnie się tutaj zarejestrowałem aby zapytać o 1 sprawe.

Mianowicie - czy w zależności od wersji tomato, można osiągać różne transfery? zależy mi TYLKO I WYŁĄCZNIE na możliwie największych transferach przez WiFi. Nic więcej.
Co wgrać (o ile to ma znaczenie) i jak konfigurować?

Dodam, że jestem zielony w kwestiach routerów, chociaż zdarzyło mi się rozbierać mojego WNR3500L i zwierać piny do serwisowego, więc coś tam już miałem z nim styczności Wink

kocurr
proszę o pomoc - jakie Tomato dla WNR3500L v2 ? Dopiero co kupiłem ten router i nie chciałbym go "uwalić". Chciałbym mieć wszystkie możliwe opcje Tomato - VPN, Torrent, USB, etc ...
Pozdrawiam

shibby

Cytat

proszę o pomoc - jakie Tomato dla WNR3500L v2 ? Dopiero co kupiłem ten router i nie chciałbym go "uwalić". Chciałbym mieć wszystkie możliwe opcje Tomato - VPN, Torrent, USB, etc ...
Pozdrawiam

dla v2 potrzebujesz wersji RT-N tak więc idziesz tu
http://tomato.groov.pl/download/K26RT-N/

wybierasz najnowszą wersję (na chwilę obecną 104), wybierasz wersję językową (EN lub PL), wchodzisz do katalogu dla twojego routera i ściągasz AIO (All-In-One) czyli najbogatszą wersję mojego tomato.

Cytat

Mianowicie - czy w zależności od wersji tomato, można osiągać różne transfery? zależy mi TYLKO I WYŁĄCZNIE na możliwie największych transferach przez WiFi. Nic więcej.

pytasz o różnice względem np VPN a BT-VPN a AIO? Odpowiedź brzmi - i tak i nie. Nie ponieważ podstawa (czyt sterowniki, kernel) jest taka sama dla wszystkich obrazów. Różnią się one jedynie wbudowanymi usługami. Natomiast Tak ponieważ im więcej usług jest uruchomionych na routerze tym bardziej obciążony procek i tym niższe transfery. Ale to chyba logiczne Smile Jeżeli wyłączysz wszystkie dodatkowe funkcje to na obu softach uzyskasz tą samą prędkość.
Proxmox VE: i5-13400T, 64GB RAM, 2x 512GB NVMe, 3x 2TB SSD, Intel X710-DA2 SFP+
VM Router: OpenWRT 22.03.4
VM NAS: Synology SA6400
VM VPS: Debian, WWW, Home Assistant
Switch: Netgear MS510TXPP
Switch: Ubiquiti USW-Flex-mini - szt. 2
Wi-Fi: Ubiquiti U6-Lite - szt. 2

meff
przesiadłem się tymczasowo na netgear WNR3500L v1 (z usb) już z tomato wgrałbym coś nowszeg tylko który plik z tej listy http://tomato.groov.pl/download/K26/build5x-104-PL/ ?

PS próbowałem wgrać ten oto plik z menu administractyjnego tomato
http://tomato.groov.pl/download/K26/build5x-104-PL/tomato-K26USB-1.28.RT-MIPSR2-104-PL-Big-VPN.trx
dostałem komunikat "file is too big to fit in mtd"
pamięci 8MB a plik 7.3 więc o co biega?
Edytowany przez meff dnia 19-12-2012 16:41

krysy
Ja koledzy mam pytanie czym się różnią te mody?
tomato-ND-1.28.5x-104-PL-SD-VPN.trx
tomato-NDUSB-1.28.5x-104-PL-BTgui.trx
tomato-ND-SM_1.28PL.004H.trx

Mam aktualnie wrt54GL ver.1.1 i na nim Tomato 1.27 i znany problem z kiepską siłą sygnału, giną mi klienci (sterownik)
Chcę zmienić na wersję starszą by siłę sygnału mieć 80% a nie 10%
SD,VPN,USB wiem o co kama ale nie wiem co to jest:
BTgui( inne pliki nie mają gui?)
SM
Czy te softy wejdą do mojego routera ?
Zastanawiam się nad wgraniem tomato-NDUSB-1.28.5x-104-PL-BTgui.trx ze względu iż może będę chciał w przyszłości dołożyć usb.
Aktualizacja przez GUI aktualnego Tomato i reset NVRAM ?
Please o pomoc.
Edytowany przez krysy dnia 19-12-2012 17:46

krysy
Gdzieś czytałem o tym chińskim multiwanie. Polski nie musi być bo znam język angielski. Ja dawno nie używałem tego linksysa bo mam 3 inne routery w domu ale ostatnio zacząłem go używać. I zrobił się problem bo mi rozłączał klientów. Zerknąłem na siłę sygnału bo myślałem że ktoś kanał zajął a tam widzę prawie zero widoczności klientów. I znalazłem na forum cudowną odpowiedź że problemem jest najprawdopodobnie nowy sterownik w moim Tomato bo chyba nie jedna ściana w pokoju Smile
Daj linka skąd go ściągnąć bo coś nie mogę znaleźć wersji K24 dualwan MIPSR1.
Edytowany przez krysy dnia 19-12-2012 18:20

krysy
Dzięki śliczne za link. Jak jest po chińsku to sobie odpuszczę chyba że jest jakiś po angielsku Wink
Wgrałem tomato-ND-1.28.5x-104-PL-SD-VPN.trx ale nie widzę poprawy.
Ten firmware jest na nowym czy na starym sterowniku ?
Edytowany przez krysy dnia 19-12-2012 20:01
ASUS

maati1980
Szukam tomato-E3200USB-NVRAM60K-1.28.RT-N5x-MIPSR2-104-BT-VPN.bin da się coś takiego znaleść?
maati

maciej2
Tutaj masz obrazy:
http://tomato.groov.pl/download/K26RT-N/build5x-104-EN/Linksys%20E-series/

wojtekjakiela
Mam taki problemik. Chciałbym zaktualizować Tomato w moim routerku (screen z nazwą itp w załączniku). Jaką wersję wrzucić (gdyż już nie wiem czy to jest v1 czy v2)? Czy aktualizując soft uciekną mi wszystkie ustawienia i będę musiał je ustawiać od nowa? Pozdrawiam.
wojtekjakiela załączono następujące plik:
Nie masz uprawnień, by zobaczyć załączniki w tym wątku.

wili69
Witam,

odwieczne pytanie dla laików Smile otóż mam Netgear WNR3500L V1 na oryginalnym firmware. Brakuje mi kilku istotnych obecnie dla mnie funkcji:
- obsługa torrent
- dlna
- serwer mediów
- samba (obecnie mam problem z dostępem do mediów z telefonu z androidem - ponoć znany bug z softem netgear)

Która wersja tomato będzie dla mnie najlepsza (może być PL albo ENG). Zależy mi na stabilnej pracy. (za jakiś czas bedzie do routera podłączone dekodery N-ki i zrobiony multiroom).

Dodatkowo czy jest gdzieś jakaś dokładna instrukcja jak przejść z orginalnego softu na tomato?

BTW: jakie są róznice miedzy: BT-VPN, BIG-VPN, BTgui-VPN, Mega-VPN, Nocat-VPN, Tor-VPN, itd. Pewnie gdzies to jest opisane ale linki z początku tematu już nie działają a ja nie mogłem znależć nic sensownego.

Bedę wdzieczny za podpowiedź odnośnie softu oraz wszelkie pomocne linki.

Dziękuje

Połączony z 20 luty 2013 19:21:30:
Część 2
trochę poczytałem i wreszcie znalazłem tą tabelkę o której wcześniej pisaliście a nie moglem jej otworzyć: http://tomato.groov.pl/download/K26/build5x-101-EN/builds.png

Mniej więcej wiem już co oznaczają skróty w nazwie (czy BT Client to klient BitTorrent?)

Wybrałem dla siebie taki soft:
tomato-K26USB-1.28.RT-MIPSR2-106-BT-VPN

Co sądzicie o takim wyborze? Będzie dobrze czy raczej instalować:
tomato-K26USB-1.28.RT-MIPSR2-106-Big-VPN tylko tu jest problem z jakimiś skryptami BT które trzeba wgrać...

Teraz potrzebuje jakiejś dokładnej instrukcji jak przejść z orginalnego softu na tomato.

Jeśli coś pójdzie nie tak i będę chciał wrócić do oryginalnego softu to czy jest taka możliwość i jak to zrobić oraz czy to jest najnowsza poprawna wersja dla WNR3500L V1?

WNR3500L Firmware Version 1.2.2.44 (All regions except North America)

Połączony z 20 luty 2013 20:13:18:
część 3

czytając dalej znalazłem taką instrukcję. Czy ona jest nadal aktualna?

shibby
Jak wgrac tomato K2.6 - instrukcja w 7 krokach:
1) przywrocic ustawienia domyslne routera
2) wgrac ddwrt mini przez www (link: http://www.dd-wrt.com/dd-wrtv2/downloads/others/eko/BrainSlayer-V24-preSP2/01-16-10-r13637/broadcom_K26/dd-wrt.v24-13637_NEWD-2_K2.6_mini_RT-N16.trx) oczywiscie dla innych routerow np netgear bedzie to odpowiednio inny plik
3) wrzywrocic ustawienia domyslne ddwrt, zalogowac sie na www i ustawic jakies haslo np root/root
4) polaczyc sie telnetem do ddwrt i wydac komende: nvram get http_passwd. Zapisac wynik. To bedzie nasze haslo pierwszego logowania do tomato!
5) Zmienic rozszerzenie obrazu tomato z trx na bin i wgrac przez gui ddwrt.
6) zalogowac sie do tomato podajac wczesniej zapisane haslo i koniecznie zrobic erase all data in NVRAM memory.
7) gotowe, teraz mozemy zalogowac sie do tomato na domyslne dane admin/admin.

Czasami po wgraniu tomato mozna napotkac na problem z niemozliwoscia otrzymania adresu ip dla WAN. Ja tak np mialem. Jezeli tak sie zdarzy to przy wlaczonym routerze nalezy przytrzymac na pare sekund przycisk RESTORE z tylu obudowy i jak dioda PWR zaczeni mrugach lub zgasnie to puscic. Czynnosc powtarzac parukrotnie az WAN dostanie ip. U mnie meczylem sie z tym z dobre 15min az zadzialalo. Pozniej warto jeszcze raz wyczyscic nvram i gotowe.

Sposob zalecany do Asusa RT-N1x oraz Netgeara WNR3500L przy przechodzeniu z oryginalnego softu. C odo innych routerów to wgrywamy najpierw standartowe tomato i później upgrade do K26. Nalezy pamiętać koniecznie o wyczyszczeniu nvram po flashu.

Skoro najpierw potrzebuje dd-wrt to czy poniższe pliki będą odpowiednie dla mojego router'a?

dd-wrt.v24-14311_NEWD-2_K2.6_mini-WNR3500L.chk
dd-wrt.v24-14311_NEWD-2_K2.6_mini.bin

a może lepiej te:

dd-wrt.v24-14896_NEWD-2_K2.6_mini-WNR3500L.chk
dd-wrt.v24-14896_NEWD-2_K2.6_mini.bin

Część 4
czy chcąc używać BT oraz NAS/DLNA/MediaServer będę musiał sformatować dysk podpięty pod USB router'a tak jak jest to w tym temacie?
http://openlinksys.info/forum/viewthread.php?thread_id=9015&rowstart=0

Połączony z 22 luty 2013 17:48:48:
Pomoże ktoś bo nie chciałbym uwalić routera...
Edytowany przez wili69 dnia 22-02-2013 17:49

Sigma
tomato-K26USB-1.28.RT-MIPSR2-106-BT-VPN będzie ok, ma wszystko co potrzebujesz.
Instrukcja którą znalazłeś powinna zadziałać. Użyj DD-WRT z tego linka:
http://www.myopenrouter.com/download/...-Mini-CHK/
Nie musisz konfigurować w ten sposób dysku - BT oraz NAS/DLNA/MediaServer masz od razu we wgrywanym tomato, więc nie potrzebujesz optware. Natomiast warto sformatować dysk na ext3 (jedna partycja na cały dysk będzie ok) - dużo mniej obciąża router przy BT/NAS niż FAT32 czy NTFS.
[small]Netgear WNR3500L powered by Tomato Firmware 1.28.0000 MIPSR2-130 K26 USB BTGui
Netgear WNDR4300 powered by OpenWrt Chaos Calmer 15.05 (r47662)
TP-Link TL-WDR4300 v1 powered by OpenWrt Chaos Calmer 15.05 (r47662)
[b]TP-Link T

wili69
Dzięki za odpowiedź! Smile

a te pliki które ja wcześniej podawałem od DD-WRT byłyby złe (w szczególności chodzi mi o kompilacje 14896 (dd-wrt.v24-14896_NEWD-2_K2.6_mini-WNR3500L.chk i dd-wrt.v24-14896_NEWD-2_K2.6_mini.bin)? Widziałem gdzieś że shibby uzywał właśnie tej do wgrania tomato na WNR3500L.

Sigma
Zapewne dobre Smile DD-WRT wgrywasz tylko po to, by móc łatwo wgrać tomato. Oryginalny firmware nie pozwala na wgranie poziomu GUI firmwareu Tomato (ani DD-WRT). Dlatego programiści z DD-WRT przygotowali specjalny obraz, który może zostać wgrany bez kombinacji z poziomu OFW. A mając wgrane DD-WRT, możemy go wymienić w łatwy sposób na cokolwiek - w tym przypadku na Tomato.

Więc ważne jest by zastosować wersję na 100% działającą - nie ważne czy nową, czy starą. Moje linki są z wersji rekomendowanej przez myopenrouter - czyli strony o alternatywnych firmware sponsorowanej przez Netgear. Stąd wiedziałem, że są bezpieczne. Wersja rekomendowana przez Shibbyego na pewno też jest dobra - inaczej by jej nie polecał.

Z dużym prawdopodobieństwem każda wersja będzie równie dobra, ale zawsze lepiej skorzystać z takiej, którą ktoś już testował Smile Szczególnie, że z tego dd-wrt korzystać nie będziesz w ogóle Smile
[small]Netgear WNR3500L powered by Tomato Firmware 1.28.0000 MIPSR2-130 K26 USB BTGui
Netgear WNDR4300 powered by OpenWrt Chaos Calmer 15.05 (r47662)
TP-Link TL-WDR4300 v1 powered by OpenWrt Chaos Calmer 15.05 (r47662)
[b]TP-Link T

marchol
Witam,

posiadam router Asus RT-N66u, ściągam na niego głównie torrenty i patrzę na filmy przez dlna na telewizorze, potrzebuję wersję Tomato która będzie miała transmission w wersji 2.33(nie wiem jaką wersję ma najnowszy soft tomato), czy istnieje może taka możliwość aby stworzyć instalkę najnowszą tomato-K26USB-1.28.RT-N5x-MIPSR2-108-PL-AIO-64K.trx z wgranym transmission w wersji 2.33 ? Takiego klienta akceptuje tylko strona z torrentami... Z góry dziękuję za pomoc bo jestem kompletnie zielony w tym temacie.

maciej2
Musisz zainstalować optware > zobacz do poradników tam jest poradnik co i jak.
ASUS RT-AC66U v B1 - Asuswrt-Merlin
ASUS WL-500gP v2 - FreshTomato

marchol
Coś tam znalazłem w tutorialach, czyli najpierw wrzucić sobie tomato a potem dopiero doinstalować transmision z optware tak żeby działało z dyskiem hdd ?

maciej2
Tak, bo w najnowszym tomato jest wyższa wersja. W gui musisz sobie wybrać, że transsmision ma chodzić z optware.
ASUS RT-AC66U v B1 - Asuswrt-Merlin
ASUS WL-500gP v2 - FreshTomato

Przejdź do forum
Zaloguj
Wprowadź adres e-mail lub nazwę użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się.

Zapomniałeś/aś hasła?
Aktualnie online
· Gości online: 101

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 24,115
· Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.

Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !Grin

maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia

Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa

overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.

maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.

overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?

maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach

maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności",
więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.

servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.

maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?

95,298,336 unikalnych wizyt