23 Listopada 2024 02:23:29
Nawigacja
· Strona Główna
· Forum

· Tomato by Shibby
· FreshTomato

Wątki na forum
Najnowsze dyskusje
· [S] Asus RT-AC56U
· DIR868l OFW asus vs ...
· Szukam zaproszenia n...
· [MOD] FreshTomato-AR...
· Asus RT-AC5300 ,prob...
· archer c6 v3.20
· [S] Nighthawk R7000P...
· [S]Asus RT-AC5300 - ...
· Tanie N100 na promce...
· net z telefonu wifi+...
· Tomato - bugi/proble...
· HUAWEI z światłowodem
· Asus TUF-AX3000_V2 p...
· rt-ax88upro częste ...
· [Howto] Xpenology na...
· Jaki router pod Open...
· Ruter z tomato
· Czy to jeszcze NAS?
· RT AC66U B1
· Wireguard na FreshTo...
Najpopularniejsze obecnie wątki
· Szukam zaproszeni... [19]
· DIR868l OFW asus ... [8]
· [S] Asus RT-AC56U [0]
Ankieta
Jaki procesor posiada twój router?

Broadcom MIPSEL
Broadcom MIPSEL
36% [151 głosów]

Broadcom ARM
Broadcom ARM
52% [219 głosów]

Atheros
Atheros
5% [22 głosów]

Marvell
Marvell
1% [4 głosów]

Ralink
Ralink
1% [3 głosów]

Intel/AMD/VIA
Intel/AMD/VIA
1% [5 głosów]

Żaden z powyższych
Żaden z powyższych
4% [15 głosów]

Ogółem głosów: 419
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 02/02/2015 09:38
Twoje IP
3.129.249.170
Zobacz wątek
OpenLinksys » :: DYSKI SIECIOWE :: » Rozwiązanie dedykowane
 Drukuj wątek
iBOOD NAS Zyxel NSA310 za 164,95 zł
SynC
Ale cena skoczyła, gdzie te oferty po 160PLN? Smile

bynio
@Artver

co do montowania po CIFS - przypuszczam że enigma używa sposobu autoryzacji który domyślnie w windowsach jest wyłączony. W zasadach grupy można to zmienić.

Co do problemu z NFS - zainstaluj jakiś serwer nfs na swoim kompie i sprawdź czy zadziała. Ogólnie enigma kiepsko sobie radzi z funkcjami sieciowymi i poza sharingiem do niczego więcej port lanowski się nie przydaje/nadaje.

Połączony z 19 czerwiec 2012 14:17:54:

Cytat

SynC napisał(a):

Ale cena skoczyła, gdzie te oferty po 160PLN? Smile

A co - chcesz kupić? Wink
Edytowany przez bynio dnia 19-06-2012 14:17

bohunmike1
@Artver

Gdzie widziałeś soft 4.50, o którym piszesz w swoim poście ?

artver
ftp://ftp.zyxel.de/TH/Firmware/NSA310/450AFK0b2.bin - jak nie łączy spróbuj ftp://downloader:atokiq74@ftp.zyxel.de/TH/Firmware/NSA310/

Beta2

Połączony z 23 czerwiec 2012 19:02:35:
@Bynio
Jednak działa - nie wiem co źle zrobiłem, ale wgrałem 4.50, dodałem udział nfs /i-data/4d3b5fbf/nfs/nfs, udostępniłem udział nfs (podglądając układ katalogów w przeglądarce), zmieniłem nazwę w udostępnionym udziale na media, opublikowałem włączając uprawnienia odczytu/zapisu i wyłączyłem publikowanie photo/music/video/public przenosząc kopie katalogów do //media/nfs. Fajnie bo z poziomu pc jest dostęp jak i jest dekodera do wszystkich katalogów bez podmontowywania . Działa szybko i do domowych zastosowań wystarczy.
Dzięki i pozdrawiam.
Edytowany przez artver dnia 23-06-2012 19:02

bohunmike1
Ogólnie soft 4.50 to świetna wiadomość, to znaczy że nasz NASik nie jest jeszcze martwy !

Zaraz instaluję i dam znać czy są jakieś zmiany...

Ogólnie na pierwszy rzut oka żadnych zmian nie widać....

Choć ogólnie wydaje mi się, że NAS szybciej się włącza, mianowicie od momentu uruchomienia do wejścia na dysk przez Sambę...
Nie robiłem testów, więc to moje odczucie.
Edytowany przez bohunmike1 dnia 28-06-2012 11:00

bynio

Cytat

artver napisał(a):

@Bynio
Jednak działa - nie wiem co źle zrobiłem, ale wgrałem 4.50, dodałem udział nfs /i-data/4d3b5fbf/nfs/nfs, udostępniłem udział nfs (podglądając układ katalogów w przeglądarce), zmieniłem nazwę w udostępnionym udziale na media, opublikowałem włączając uprawnienia odczytu/zapisu i wyłączyłem publikowanie photo/music/video/public przenosząc kopie katalogów do //media/nfs. Fajnie bo z poziomu pc jest dostęp jak i jest dekodera do wszystkich katalogów bez podmontowywania . Działa szybko i do domowych zastosowań wystarczy.
Dzięki i pozdrawiam.

No to świetnie że działa. Niemniej jednak co do enigmy zdania nie zmienię - miałem i pozbyłem się jak najprędzej - nie nadawało się toto na mediacenter.

drewski
niestety u mnie 4,50 nie działa tzn nie pokazuje filmów jakby licencja na serwer wygasła, macie taki problem? może udałoby się to jakoś rozwiązać?

bohunmike1
@drewski
ja u siebie z tej opcji nie mam jak skorzystać to Ci nie powiem,
ale za to u mnie zaczęły działać godziny pobierania... (na 4.40, co bym nie ustawił nie chodziło)....

egon64
Witam,

Chyba soft 4.5 beta 2 został usunięty z serwera FTP. Nie mogę go pobrać: plik nie istnieje.
Czy znacie stronę gdzie mogę pobrać dodatkowe oprogramowanie do urządzenia: minidlna, serwer html (wordpress), transmision (klient torrent) ?

Pozdrawiam
egon

artver
Spróbuj ftp://downloader:atokiq74@ftp.zyxel.de/TH/Firmware/NSA310/ na firefox`ie działa.

Faktycznie plik jest zmieniony teraz 450AFK0C0.zip prawdopodobnie to oficjalny soft.

Pozdrawiam

prozak
Piszą że bug 100% CPU został wyeliminowany. Jednak u mnie nadal on występuje. Czy ktoś ma inaczej? Może powinienem do tego zrobić reset do ustawień fabrycznych?

egon64
@artver Podczas wybierania linka pojawia mi się komunikat "550 "/TH/Firmware/NSA310/450AFK0b2.bin": no such file." Używam Mozilli. Czy mogę prosić Cię o przesłanie tego pliku zip na adres egon64@o2.pl ?
egon

prozak
Proszę. ftp://downloader:atokiq74@ftp.zyxel.d...AFK0C0.zip I dajcie znać czy mocie 100% użycie procesora na tym sofcie.

Cytat

bohunmike1 napisał(a):

Ogólnie soft 4.50 to świetna wiadomość, to znaczy że nasz NASik nie jest jeszcze martwy !

Trwają już prace nad softem 4.60. Tutaj link do opisu - http://www.zyxelforum.de/viewtopic.ph...=67&t=3576
Edytowany przez prozak dnia 05-07-2012 11:04

egon64
@prozak Dzięki bardzo za soft. Będę go dziś testował. Czy możesz opisać w skrócie czym różni się od v. 4.4 ? Jeśli chodzi o prace nad v.4.6 to super info ! Obsługa hdd 4TB oraz wsparcie linków Magnet - rewelka !
Edytowany przez egon64 dnia 05-07-2012 11:18
egon

prozak
Nie za bardzo zdążyłem go przetestować. Wróciłem do 4.40 z tego względu iż mam cały czas 100% użycie procesora rpm 3500 i strasznie to hałasuje. Ja akurat niecierpliwie czekałem na te wydanie tylko z jednego powodu. Chodzi mi o twonky serwer. Na sofcie 4.4 nie mam napisów w tv. Jak tak dalej pójdzie to będę musiał zostać przy 4.4 i ffp stick + minidlna.

egon64
Sprawdzę go dziś lub jutro i dam Ci znać czy też mam 100 % obciążenia procka. Jakie możliwości daje twonky serwer ? Czy bawiłeś się opcjami zasilania na v. 4.4 ? U mnie nas pięknie się wyłącza o określonej godzinie, ale już niestety nie chce się uruchamiać o podanej godzinie. Trochę mnie do drażni.
egon

prozak
Co do twonky to jest to wersja premium. A daje on głównie to że nie ma problemów ze streamem na większości urządzeń np tv. Właściwie mnie interesowało tylko to aby były emitowane napisy. Innych funkcji nie testowałem. Do szczęścia brakowało by mi jeszcze porządny serwer NFS. W ostateczności pozostanie mi dołożyć parę gr i kupić synology. Dam mu jeszcze szanse parę m-cy. Co do opcji zasilania również nie testowałem ponieważ używam WOL'a i to działa jak należy. Ale w wersji 4.50 już nie chciało działać.

crasher
Wolałbym aby to urządzenie automatycznie startowało po zaniku zasilania. Cieszyłem się z WOL, ze jak wyłączą prąd, to sobie zdalnie włączę a tu jestem w liściu! WOL nie działa, kiedy wyłączą prąd...

hermes-80
Bo to już nie wina routera ale mechanizmów w PC.
===============================================================
Netgear WNR3500L v1
Podziękowania dla administracji Openlinksys.info!

egon64
A dlaczego nie działa opcja "ponowne uruchomienie" o określonej godzinie ? Może ktoś z Was to testował ?
EDIT: Otrzymałem informację z serwisu Zyxela. Nie ma opcji uruchamiania urządzenia NSA-310 o określonej godzinie. Ta opcja jest błędnie podana. W nowym oprogramowaniu jej nie będzie.
Edytowany przez egon64 dnia 06-07-2012 10:32
egon

Przejdź do forum
Zaloguj
Wprowadź adres e-mail lub nazwę użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się.

Zapomniałeś/aś hasła?
Aktualnie online
· Gości online: 100

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 24,115
· Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.

Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !Grin

maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia

Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa

overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.

maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.

overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?

maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach

maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności",
więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.

servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.

maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?

95,325,377 unikalnych wizyt