22 Listopada 2024 23:09:08
Nawigacja
· Strona Główna
· Forum

· Tomato by Shibby
· FreshTomato

Wątki na forum
Najnowsze dyskusje
· [S] Asus RT-AC56U
· DIR868l OFW asus vs ...
· Szukam zaproszenia n...
· [MOD] FreshTomato-AR...
· Asus RT-AC5300 ,prob...
· archer c6 v3.20
· [S] Nighthawk R7000P...
· [S]Asus RT-AC5300 - ...
· Tanie N100 na promce...
· net z telefonu wifi+...
· Tomato - bugi/proble...
· HUAWEI z światłowodem
· Asus TUF-AX3000_V2 p...
· rt-ax88upro częste ...
· [Howto] Xpenology na...
· Jaki router pod Open...
· Ruter z tomato
· Czy to jeszcze NAS?
· RT AC66U B1
· Wireguard na FreshTo...
Najpopularniejsze obecnie wątki
· Szukam zaproszeni... [19]
· DIR868l OFW asus ... [8]
· [S] Asus RT-AC56U [0]
Ankieta
Jaki procesor posiada twój router?

Broadcom MIPSEL
Broadcom MIPSEL
36% [151 głosów]

Broadcom ARM
Broadcom ARM
52% [219 głosów]

Atheros
Atheros
5% [22 głosów]

Marvell
Marvell
1% [4 głosów]

Ralink
Ralink
1% [3 głosów]

Intel/AMD/VIA
Intel/AMD/VIA
1% [5 głosów]

Żaden z powyższych
Żaden z powyższych
4% [15 głosów]

Ogółem głosów: 419
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 02/02/2015 09:38
Twoje IP
52.15.185.147
Zobacz wątek
OpenLinksys » :: OPROGRAMOWANIE :: » Tomato - firmware
 Drukuj wątek
Router z obsługa LTE 4g i Tomato ?
Adooni

Cytat

shibby napisał(a):

mam już w rękach tplinka 1043nd, zatem jutro finalny test openwrt/gargoyle na Atherosie Smile

czekam na ten tescik moze cos on wyjasni. Teoretycznie z tego co ludzie pisza to dziala.
Orange 300/50 Mb/s + ONT Terminal
HPE MS gen8 Proxmox 7.0-11 VMs: Router OPNsense 23.X-amd64 and OMV
HPE MicroServer gen8: Xeon E3-1265Lv2, 16GB (2x KTH-PL316E/8G), HP 331T, 4x4TB WD RED
Asus RT-AC68U AccessPoint

shibby

Cytat

ciekawe jak działają modemy na rt n18u ale sofcie asusa

wgrałem najnowszą dostępną na stronie bętę 378_4850. Citibankonline się nie otworzył, peb nie doczytał.

Cytat

mam już w rękach tplinka 1043nd, zatem jutro finalny test openwrt/gargoyle na Atherosie

no i jest problem, bo na tplinku wszystko chodzi jak złoto. Ani jedna strona nie miała problemu z doczytaniem się.

Problem o tyle dziwny, że na tym samym snapshocie RT-N16 miał problemy. Obsługa broadcomów kuleje?
Proxmox VE: i5-13400T, 64GB RAM, 2x 512GB NVMe, 3x 2TB SSD, Intel X710-DA2 SFP+
VM Router: OpenWRT 22.03.4
VM NAS: Synology SA6400
VM VPS: Debian, WWW, Home Assistant
Switch: Netgear MS510TXPP
Switch: Ubiquiti USW-Flex-mini - szt. 2
Wi-Fi: Ubiquiti U6-Lite - szt. 2

donkarleone83
no to super a na allegro sprzedają asuski z modem e3372 Sad

czyli to nie wina operatorów jakis czas temu miałem mr 3420 i wszystko bardzo dobrze działało

Adooni
Shibby a widzisz cos w logach moze cos inaczej sie laczy? jest jakas szansa na rozwiazanie wyzwania?

Połączony z 29 May 2015 20:21:50:
z tego co ludzie pisza to dziala na RT-N10U wiec co rozni ten router od innych broadcom'ow.

szukam w necie roznic miedzy Broadcom a Atheros ale ciezko idzie Sad

Połączony z 29 May 2015 20:26:31:
a mozesz Shibby zrobic doswiadczenie i np podlaczyc modem do Tp-linka i tp-link do Asusa i dopiero do asusa laptopa. I tak samo w 2 strone modem do Asusa potem tp-link i laptop. Ludzie pisza ze jak przekierujesz ruch na vpn to na kazdym asusie dziala. Jezeli tak zadziala to moze trzeba w Asusach w tomato dodac softwarowo wewnetrzne przekierowanie.

No ja sie nie znam tak glosno mysle tylko.

Połączony z 29 May 2015 21:07:17:
byc moze to przegapilem ale czy wgrywales na Asusa RT-N16 K26RT-N jakos nie kumam dlaczego ludzie pisza ze na RT-N10U dziala a chyba nie powinno.
Edytowany przez Adooni dnia 29-05-2015 21:07
HPE MicroServer gen8: Xeon E3-1265Lv2, 16GB (2x KTH-PL316E/8G), HP 331T, 4x4TB WD RED

shibby

Cytat

czy wgrywales na Asusa RT-N16 K26RT-N

tak wgrywałem. W domu i mnie działa, a we Wrocku na Playu citibankonline się nie ładuje.

Cytat

dlaczego ludzie pisza ze na RT-N10U dziala a chyba nie powinno.

ja już w ogóle nic nie rozumiem Wink Wgrałem dokładnie ten sam obraz na RT-N16 co pisali, że działa na Rt-N10U i we Wrocławiu mi nie działają strony.

Cytat

szukam w necie roznic miedzy Broadcom a Atheros ale ciezko idzie Sad

ja już na ten temat rozmawiałem zarówno z obsym jak i z merlinem i też pomysłu nie mają. Porównałem dziś źródła openwrt z czystym kernelem i znalazłem jedną ciekawą zmianę w netfilter ipv4. Jutro ją nałożę na tomato i zobaczymy. Jakiś dużych szans na załatanie problemu nie ma ale kto wie Wink

Adooni
a tak mi przyszlo do glowy czy daloby sie ustawic polaczenie ipv6? moze na tym zadziala.

shibby

Cytat

Porównałem dziś źródła openwrt z czystym kernelem i znalazłem jedną ciekawą zmianę w netfilter ipv4. Jutro ją nałożę na tomato i zobaczymy

no niestety nic z tego Sad

Adooni
kurde nie wiem co mozna wiecej zrobic na necie ludzie sprzedaja Asusy itp i kupuja tansze TP-linki.

Moze warto jeszcze wgrac soft Oleg nr N16 http://asus.vectormm.net/rtn/6180/ podobno komus z tym dziala ale moze byc to sciema jak z N10U.

jakbym chcial TP-linka to bym od razu go kupil a ja chce Tomato Smile

Połączony z 30 May 2015 19:38:17:
Shibby moglbys napisac jakie moduly i ich wersje uzywane sa do obslugi hi-linka przekopie wtedy neta i poszukam czy ktos czegos nie wymyslil.
Edytowany przez Adooni dnia 30-05-2015 19:38

shibby
sprawdziłem Olega. Na nim nawet openlinksys nie chce się załadować. Citibankonlne oczywiście też się nie ładuje :/

Połączony z 30 May 2015 20:02:24:
mii -> usbnet -> cdc_ether

no i oczywiście zależne czyli np. całe wskarcie USB Smile

to wyglądało obiecująco:
https://lists.ozlabs.org/pipermail/linuxppc-dev/2010-November/087159.html

http://comments.gmane.org/gmane.linux.network/179432

ale nałożone patche niestety nie dały efektu. Bardzo możliwe, że to jest jednak trop i modułach broadcoma checksumming jest skopany. Dlatego też openwrt na atherosach działa a w broadcomach kuleje jeżeli chodzi o hilinki.

zauwazylem też że ethtool na tplinku zwraca mi baaaardzo dużo informacji a w tomato raptem kilka linijek.
Edytowany przez shibby dnia 30-05-2015 20:02

donkarleone83
ale z tym N10U to nie sciema
shibby masz dostep do 10tki zeby sprawdzic 4g i porównać czemu tak wszystko chodzi

mozecie sie wbic na moją i sprawdzicSmile

Dworniok
Próbował ktoś podbić TTL?

Adooni
Jaka implementacje TCP mamy w tomato TCP Vegas, CUBIC TCP czy BIG TCP. W necie przy problemach z TCP sugeruje sie uzywac CUBIC TCP.

Cz w tomato jest zaimplementowany rndis_host.ko?

Shibby moze sensowne byloby napisanie do supportu Asusa z podaniem ich softu i ze problem jest z modemami hilink jakies logi zalaczyc itp niech oni tez nad tym pracuja. Jak cos wymysla to moze da rade ta zmiane tez w tomato zrobic.

Połączony z 31 May 2015 10:09:12:
tak sie zastanawiam czy wylaczamy odpowiedni "checksum offload"

Chimney, also known as TCP Chimney Offload, is the offloading of all IP and TCP processing to the NIC.  This means the NIC receives the packet, processes the headers, generates the ACKs, and keeps all the state.  On the outbound side it receives a block of data from the app, packetizes it, generates the headers, generates the IP layer, and ships it.  Chimney is available on some Broadcom NICs.

Checksum offload is the offloading to the NIC the responsibility for generating the header checksums (outbound side) and verifying the header checksums (inbound side).  No header processing is done other than the checksum processing.  No state is maintained in the NIC.  Nearly all server class NICs support checksum offload.

Large Send Offload (LSO and LSOv2) is the offloading, on the send side, of the packetization and header generation.  The hardware takes a large data block and, using state information from the stack, generates appropriate size data packets (including the headers).  The state is kept in the stack.  LSO and LSO v2 are different versions of this feature.  LSOv2 is supported in R2.

In summary: if you are using Chimney you receive the benefits of the other two.  Disabling Chimney does not disable either LSO/LSOv2 or checksum offload.

Połączony z 31 May 2015 10:40:03:
kurde z tym RT-N10U cos moze byc gdyz:

RT-N10U : Broadcom BCM5356U (300 MHz)
RT-N16: Broadcom BCM4718A1 (480 MHz)
RT-AC56U: Broadcom BCM4708A0 (800 MHz, 2 cores)

Połączony z 31 May 2015 10:47:44:
i jak Hi Link sie kaszaniu na roznych routerkach z Broadcom to by wskazywalo na problem chipu. W necie sa 100 stron jak ludzie wylaczaja checksum error wlasnie na Broadcom.
Edytowany przez Adooni dnia 31-05-2015 10:47

psoft

Cytat

shibby napisał(a):

Bardzo możliwe, że to jest jednak trop i modułach broadcoma checksumming jest skopany. Dlatego też openwrt na atherosach działa a w broadcomach kuleje jeżeli chodzi o hilinki.

Śledzę ten watek, bo też mam e3372 podłączony do WL500Gv2 (u mnie działa poprawnie).
Myślę shibby że troche się mylisz:
1. skoro na jednych BTSach działa poprawnie, a na innych nie, to checksumming raczej jest skopany w tych BTSach, a nie w routerze,
2. w modułach broadcoma checksumming wyglada na bardziej restrykcyjny i dlatego nie przepuszcza złych pakietów.
Myślę że dobrym tropem byłoby wyłączenie checksummingu w asusach (jesli to wogóle możliwe Smile )

pozdro i wielkie podziękowania za wspaniałą robotę.

shibby

Cytat

Jaka implementacje TCP mamy w tomato TCP Vegas, CUBIC TCP czy BIG TCP. W necie przy problemach z TCP sugeruje sie uzywac CUBIC TCP.

W tomato jest Reno i Cubic, z tego ten drugi jest domyślny:

Cytat

cat /proc/sys/net/ipv4/tcp_congestion_control
cubic

Cytat

Czy w tomato jest zaimplementowany rndis_host.ko?

oczywiście. Jeżeli nie w samym obrazie to w extrasach ale ten moduł akurat w hilinku nie jest używany, natomiast wymaga cdc_ether by samemu działać i obsługiwać inne urządzenia.

Cytat

Shibby moze sensowne byloby napisanie do supportu Asusa z podaniem ich softu i ze problem jest z modemami hilink jakies logi zalaczyc itp niech oni tez nad tym pracuja. Jak cos wymysla to moze da rade ta zmiane tez w tomato zrobic.

mam taki plan, tylko muszę najpierw zebrać wszystko do kupy co już zrobiłem i przetestowałem, że jak najlepiej opisać ten problem.

Cytat

1. skoro na jednych BTSach działa poprawnie, a na innych nie, to checksumming raczej jest skopany w tych BTSach, a nie w routerze,

w takim razie czemu mają dwa routery: tplink 1043nd i asusa rt-n16 z wgraną tą samą wersją openwrt, modem e3372 + karta Play, na tplinku problemu nie ma a na asusie jest? Łączą się przecież do tego samego BTSa. Na tplinku na najnowszym trunku nie mam w ogóle żadnych chsum incorrect, wszystkie są correct. Z drugiej strony ta sama karta SIM wsadzona do modemu E3276 non-Hilink i problem znika. Z innej znów strony wymieniam kartę sim w Hilinku na np. tmobile i już strona citibanku się ładuje.

Najgorsze że nie ma się czego czepić bo każdy z testów powala wcześniej postawioną hipotezę i tak do końca nie wiadomo co tak naprawdę jest źródłem naszych problemów. Byłoby inaczej gdyby każdy test utwierdzał Nas w przekonaniu, że idziemy dobrą ścieżką Smile

psoft

Cytat

shibby napisał(a):

Cytat

[quote]1. skoro na jednych BTSach działa poprawnie, a na innych nie, to checksumming raczej jest skopany w tych BTSach, a nie w routerze,

w takim razie czemu mają dwa routery: tplink 1043nd i asusa rt-n16 z wgraną tą samą wersją openwrt, modem e3372 + karta Play, na tplinku problemu nie ma a na asusie jest? Łączą się przecież do tego samego BTSa. Na tplinku na najnowszym trunku nie mam w ogóle żadnych chsum incorrect, wszystkie są correct. Z drugiej strony ta sama karta SIM wsadzona do modemu E3276 non-Hilink i problem znika. Z innej znów strony wymieniam kartę sim w Hilinku na np. tmobile i już strona citibanku się ładuje.

Może każde z tych urzadzeń (bo hilink i non-hilink to dwa różne urządzenia) inaczej reaguje na chksum incorrect. Jedne blokują takie pakiety, inne przepuszczają z błedem chksum, a jescze inne poprawiają ten błąd w pakietach.

SebZab
Asus nie działa dobrze ze stronami www przez jakąś pierdołę. Od 2 tygodni walczę ze znikającym losowo serwerem DLNA i przyczyną okazał się wpis "1" zamiast "0" w pliku multicast_snooping w trybie bridge. Idąc tym tropem wpadłem na pewien pomysł.
Porównuję sobie zawartość katalogów sys/class/net/br0/bridge na Asusie i TP-Linku. Zawartość wszystkich plików jest taka sama oprócz jednego pliku:
forward_delay (Asus ma parametr 0 a TP-Link ma 200)
Niech ktoś sprawdzi ten trop na Asusie poprzez polecenie:

echo 200 > /sys/class/net/br0/bridge/forward_delay

Jak to nie pomoże to może jeszcze kolejny trop: w Asusie nie ma następujących plików w tym katalogu:
nf_call_iptables
nf_call_ip6tables
nf_call_arptables
W TP-Linku są wszystkie z wartościa "0"
WDR4300 Gargoyle
RT-AC56U Merlin fork 374.43_2-11E1j9527
HiLink e3272

donkarleone83
tylko dlaczego działa na rt n10u modem 3372 albo 3276 hilinki bez problemu a jak wpinam do rt n18u 2 metry dalej te same modemy ,wystepuja dobrze wam znane problemy

podsumowanie

asus rt n10u działa z lte soft tomato i asusa sprawdzałem prze 4 tygodnie

tplinki gargoyle tez działają

rt n18u nie działa soft tomato i asusa

wiec musi byc jakas roznica miedzy tymi modelami asusa

IreneuszC
Witam Wszystkich użytkowników forum i proszę o pomoc. Mam router Tenda N60, modem 3372hilink z dystrybucji plus/cyfrowy Polsat i kartę sim play. Chcę żeby to wszystko zadziałało na LTE, wiem, że muszę poświęcić radio 5 MHz. Które konkretnie tomato mam wgrać z katalogu Asus RT-Nxx (z tych 14-tu), i co wpisać w ustawieniach po zalogowaniu się do routera. Proszę o łopatologiczne wyłożenie tematu lub o wskazanie poradnika. Z góry dziękuje i pozdrawiam.

shibby

Cytat

IreneuszC napisał(a):

Witam Wszystkich użytkowników forum i proszę o pomoc. Mam router Tenda N60, modem 3372hilink z dystrybucji plus/cyfrowy Polsat i kartę sim play. Chcę żeby to wszystko zadziałało na LTE, wiem, że muszę poświęcić radio 5 MHz. Które konkretnie tomato mam wgrać z katalogu Asus RT-Nxx (z tych 14-tu), i co wpisać w ustawieniach po zalogowaniu się do routera. Proszę o łopatologiczne wyłożenie tematu lub o wskazanie poradnika. Z góry dziękuje i pozdrawiam.

ten obraz:
http://tomato.groov.pl/download/K26RT-N/build5x-128-EN/Asus%20RT-Nxx/tomato-K26USB-1.28.RT-N5x-MIPSR2-128-VPN.trx

chociaż w nadchodzącej wersji wiele rzeczy w obsłudze modemów LTE zostanie poprawionych (nowy sterownik, całkowicie napisany od nowa skrypt do detekcji i łączenia LTE).

Po wgraniu tomato (zgodnie z instrukcją: http://tomato.groov.pl/download/K26RT-N/build5x-121-EN/Tenda/INSTALATION-N60.txt) jedyne co musisz zrobić to ustawić WAN jako 4G/LTE i tyle.

Polecam też przeczytać ten wątek od początku lub chociaż tak od 9 strony i zapoznać się z problemami jakie mogą ci się przytrafić.

Połączony z 01 June 2015 21:59:15:

Cytat

donkarleone83 napisał(a):

tylko dlaczego działa na rt n10u modem 3372 albo 3276 hilinki bez problemu a jak wpinam do rt n18u 2 metry dalej te same modemy ,wystepuja dobrze wam znane problemy

podsumowanie

asus rt n10u działa z lte soft tomato i asusa sprawdzałem prze 4 tygodnie

tplinki gargoyle tez działają

rt n18u nie działa soft tomato i asusa

wiec musi byc jakas roznica miedzy tymi modelami asusa

Nie mam tego routera w tej chwili ale mogę wgrać ten soft (dokładnie tej kompilat) na RT-N16 lub na RT-N66u i zobaczyć co się stanie.

Połączony z 01 June 2015 22:00:43:

Cytat

SebZab napisał(a):

Asus nie działa dobrze ze stronami www przez jakąś pierdołę. Od 2 tygodni walczę ze znikającym losowo serwerem DLNA i przyczyną okazał się wpis "1" zamiast "0" w pliku multicast_snooping w trybie bridge. Idąc tym tropem wpadłem na pewien pomysł.
Porównuję sobie zawartość katalogów sys/class/net/br0/bridge na Asusie i TP-Linku. Zawartość wszystkich plików jest taka sama oprócz jednego pliku:
forward_delay (Asus ma parametr 0 a TP-Link ma 200)
Niech ktoś sprawdzi ten trop na Asusie poprzez polecenie:

echo 200 > /sys/class/net/br0/bridge/forward_delay

Jak to nie pomoże to może jeszcze kolejny trop: w Asusie nie ma następujących plików w tym katalogu:
nf_call_iptables
nf_call_ip6tables
nf_call_arptables
W TP-Linku są wszystkie z wartościa "0"

zgadzam się, że to musi być pierdoła. Doprecyzuję tylko, że z moich obserwacji problem dotyczy wszystkich broadcomów, nie tylko Asusów.

Dzięki za cynk. Jutro postaram się to sprawdzić.
Edytowany przez shibby dnia 01-06-2015 22:00

ci3niu
Jak byś potrzebował RT-N18U do testów to mogę podrzucić jestem z Oleśnicy. Mam ten sam problem... łączyłem się na obydwóch bts z playa i nie działa.

Przejdź do forum
Zaloguj
Wprowadź adres e-mail lub nazwę użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się.

Zapomniałeś/aś hasła?
Aktualnie online
· Gości online: 93

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 24,115
· Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.

Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !Grin

maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia

Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa

overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.

maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.

overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?

maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach

maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności",
więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.

servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.

maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?

95,306,043 unikalnych wizyt