iBOOD NAS Zyxel NSA310 za 164,95 zł
|
bohunmike1 |
Dodano 15-05-2012 14:38
|
User
|
Czyli rozumiem ,że to uszkodzenie hardware'owe ? Oddawał już ktoś do serwisu tego NAS-a ? Jak wygląda procedura gwarancyjna ? |
|
|
|
bynio |
Dodano 15-05-2012 14:42
|
Power User
|
Proponuję odesłać sprzedawcy, niech on się z tym buja.
PS. A stało się tak samo czy "pomogłeś" w jakiś sposób? |
|
|
|
prozak |
Dodano 16-05-2012 00:56
|
User
|
Witam. A w jaki sposób odczytać dane z hdd który pracował wcześniej w tym urządzeniu? Windows go nie widzi, a linux tylko jedną partycję jakąś małą 500 mb czy coś koło tego. Dysk ma 1TB. Urządzanie się uszkodziło i chciałbym odzyskać dane. Proszę o jakieś wskazówki. |
|
|
|
bynio |
Dodano 16-05-2012 07:12
|
Power User
|
A czy ten Twój linuks obsługuje partycje ext4 oraz xfs? Poczytaj o poleceniu mount. Z resztą, wcześniej w tym była opisana podobna sytuacja (choć dotyczyło odzysku danych), mógłbyś się z tego dowiedzieć, ale widać nie chciało się czytać....
Post 287 - identyfikacja dysku, polecenie mount na wiki http://pl.wikipedia.org/wiki/Mount - interesuje Cię opcja -t ext4 lub xfs. W przypadku komunikatów o błędach na 95% nie masz w swoim linuksie wsparcia dla tych systemów plików.
Edytowany przez bynio dnia 16-05-2012 07:18
|
|
|
|
prozak |
Dodano 16-05-2012 10:29
|
User
|
Jak najbardziej czytałem wcześniejsze posty. Z tym że poprzednik ma sprawne urządzenie. Linux to najnowszy ubuntu 64bit. Odpalam go z live. Czyli mam rozumieć że ten ubuntu obsługuje fat32, ntfs, ext2, ext3 a ext4 i xfs już nie? System plików na moim dysku to ext4. Te pierwsze systemy plików montują się same (w interfejsie graficznym). Polecenie fdisk -l nie rozpoznaje jaki to system plików. |
|
|
|
bohunmike1 |
Dodano 16-05-2012 12:39
|
User
|
@bynio
Cytat Proponuję odesłać sprzedawcy, niech on się z tym buja.
PS. A stało się tak samo czy "pomogłeś" w jakiś sposób?
A więc tak jako przestroga dla innych
Możliwości uwalenia USB w sprzęcie:
1. Ograniczanie w jakikolwiek sposób napięcia na wyjściu USB (tak chodzi o napięcie, nie o prąd).
2. Podłączanie czegokolwiek z poborem wyższym niż 500mA (dyski zewnętrzne, urządzenia USB 3.0, itp.).
3. Podłączanie czegokolwiek z własnym zasilaniem - różnica napięć, potencjałów (aktywne Hub USB, dyski zewnętrzne, itp.).
Sam Hub jako urządzenie pasywne działa bardzo dobrze... np. dwa pendrive'y i drukarka i wszystko na tylnym porcie, a przód wolny...
A tak do tematu poleciał do sprzedawcy (za 14 dni mają się kontaktować)... |
|
|
|
bynio |
Dodano 16-05-2012 16:45
|
Power User
|
Eee tam, przesadzasz, jak podłączasz sprzęty które nie są marnymi podróbkami podróbek to nic się nie ma prawa stać. Brak ograniczeń (no może nie zupełnie) co do obciążalności też jest pożądane - szczególnie przy podłączaniu dysków przenośnych. Więc nie uważam tego za wadę. A że podłączasz taniego aktywnego huba usb z allegro za 15 pln to raczej duże ryzyko. Sam zasilacz kiedyś rozbierałem - nie miał prawa mieć parametrów z nalepki - ba, nawet nie był w stanie zasilić zwykłej klawiatury, ale oczoje*ną niebieską diodę led w hubie zasilił. O usterkę takowego zasilacza nadzwyczaj łatwo - a co za tym idzie uszkodzenie sprzętu do którego podłączamy takiego huba. |
|
|
|
bohunmike1 |
Dodano 16-05-2012 17:48
|
User
|
A więc tak Zyxel NSA-310 jest tani i jakością nie grzeszy.... To co napisałem wynika z pewnych norm dla pewnych specyfikacji, już w kilku urządzeniach (czyt. mini-serwerach) przećwiczyłem zachowanie urządzeń z portem USB i na podstawie tego jest mój poprzedni post. Nie jest to żelazną regułą, lecz kto się zastosuję ten na pewno stratny nie będzie....
Ale mam gwarancję, wczoraj wysłałem go o 15.45 pocztą polską, a dzisiaj otrzymuje maila od sprzedawcy (i kuriera ), że już został wysłany do mnie nowy egzemplarz.... |
|
|
|
grequ22 |
Dodano 17-05-2012 23:16
|
User
|
Wielka niewiadoma dlaczego u mnie samba na OFW nie była widoczna (od razu zaznaczam że tak samo niewidoczna była na debianie !!). Szukałem przyczyny już chyba wszędzie a rozwiązanie było dość proste (choć nie wiem po dziś dzień dlaczego). Dziś musiałem zresetować router i voila, wszystko jest widoczne w otoczeniu sieciowym.
Dzięki za wcześniejsze podpowiedzi. |
|
|
|
Huzar |
Dodano 24-05-2012 12:44
|
User
|
Dzień Dobry
Mam mały problem z >zPilot File Importer Status<, zapodałem do przeniesienia do NSA 12 GB danych w postaci plików mp3 (muzyka) ale po jakimś czasie stwierdziłem ,ze nie chce mi się aż tak długo czekać i przerwałem transfery, ale teraz za każdym razem co włączę program ZYXEL NSA Starter Utility to lista się ładuje i program próbuje od początku wszystko na nowo skopiować. Nie pomaga odinstalowanie i ponowne zainstalowanie programu jak również formatowanie dysku w NSA, nie pomaga też funkcja Clean Up a ręczne kasowanie to raczej odpada bo to będzie parę tysięcy pliczków.Czy jest jakiś sposób na szybkie wykasowanie tej listy.
Edytowany przez Huzar dnia 24-05-2012 13:08
|
|
|
|
prozak |
Dodano 26-05-2012 23:19
|
User
|
Witam. Czy da się zrobić na tym zyxelu coś takiego? =LINK= Mój tuner widzi tylko 1 udział, ale chciałbym aby widział te utworzone. |
|
|
|
bynio |
Dodano 27-05-2012 08:05
|
Power User
|
Tutaj raczej nikt kto zna się na linuksach nie używa oryginalnego softu od zyxela właśnie przez to że jest mocno niedopracowane choć ładnie wygląda i cieszy oko. Więc cokolwiek trudno odpowiadać na pytania związane właśnie z tym softem...
@Huzar - wykasować pliczki można rekursywnie poleceniem rm -rf - niemniej jednak nie mam pojęcia czy busybox z backdora obsłuży te opcje, ratowałby Cię ffp i doinstalowanie np midnight commandera w celu łatwego zarządzania zawartością dysku z poziomu konsoli.
@prozak - ale z czym masz konkretnie problem? Z linka obrazki się nie ładują i nie wiadomo o czym tam piszą. Przecież można utworzyć więcej udziałów czy to po nfs czy po sambie bez problemów (o ile dobrze pamiętam). |
|
|
|
qw0000 |
Dodano 27-05-2012 08:45
|
User
|
Mam mały problem:
Przy wywoływaniu skryptu pojawia się komunikat:
/dev/fd/62: No such file or directory
Znalazłem rozwiązanie na http://www.ducea.com/2009/02/18/linux...directory/, jednak
ln -s /proc/self/fd /dev/fd działa tylko do czasu restartu. Proszę o podpowiedź gdzie umieścić to polecenie aby wykonywało się przy starcie NAS.
Z tego co wyczytałem to problem jest związany z bash completion - więc może jest możliwość naprawy źródła problemu, a nie stosowanie obejścia. |
|
|
|
prozak |
Dodano 27-05-2012 12:37
|
User
|
Cytat bynio napisał(a):
@prozak - ale z czym masz konkretnie problem? Z linka obrazki się nie ładują i nie wiadomo o czym tam piszą. Przecież można utworzyć więcej udziałów czy to po nfs czy po sambie bez problemów (o ile dobrze pamiętam).
Obrazki raz się ładują a raz nie. Chodzi mi o to aby tuner miał dostęp do utworzonych udziałów typu Audio, Video, Photos. Mogę tylko dać dostęp do
/i-data/dcabb4dd/nfs/DM500HD ścieżka robi się z automatu po podaniu nazwy. Każdy nowo utworzony udział dla nfs tworzy się w
A ja bym chciał np
. Mam ffp sticka. |
|
|
|
bynio |
Dodano 27-05-2012 18:37
|
Power User
|
A to tak się tu nie da. I ffp nie pomoże. Jedynie debian i ręczna konfiguracja ścieżek. Jak pisałem wyżej, sofcik ma sporo braków, właśnie trafiłeś na jeden z nich (brak możliwości definiowania własnych ścieżek udziałów).... |
|
|
|
prozak |
Dodano 27-05-2012 20:20
|
User
|
Debian odpada. Niestety nie czuję się na siłach by go udźwignąć. Wygląda na to że pozostaje mi czekać na jakiś soft od zyxela. Mam jeszcze jeden problem z minidlna. Nie potrafię sobie poradzić z plikiem konfiguracyjnym. Czy mogę prosić kogoś o umieszczenie tutaj takiego gotowego pliku do podmiany? Bez minidlna nie działają napisy. Pozdrawiam. |
|
|
|
ksiegowy |
Dodano 29-05-2012 20:46
|
User
|
Cytat prozak napisał(a):
Debian odpada. Niestety nie czuję się na siłach by go udźwignąć. Wygląda na to że pozostaje mi czekać na jakiś soft od zyxela. Mam jeszcze jeden problem z minidlna. Nie potrafię sobie poradzić z plikiem konfiguracyjnym. Czy mogę prosić kogoś o umieszczenie tutaj takiego gotowego pliku do podmiany? Bez minidlna nie działają napisy. Pozdrawiam.
Witam mój plik minidlna.conf:
# port for HTTP (descriptions, SOAP, media transfer) traffic
port=8200
# network interfaces to serve, comma delimited
#network_interface=eth0
# set this to the directory you want scanned.
# * if have multiple directories, you can have multiple media_dir= lines
# * if you want to restrict a media_dir to a specific content type, you
# can prepend the type, followed by a comma, to the directory:
media_dir=A,/i-data/md0/music
media_dir=V,/i-data/md0/video
media_dir=P,/i-data/md0/photo
#media_dir=/opt
# set this if you want to customize the name that shows up on your clients
#friendly_name=My DLNA Server
# set this if you would like to specify the directory where you want MiniDLNA to store its database and album art cache
#db_dir=/var/cache/minidlna
# set this if you would like to specify the directory where you want MiniDLNA to store its log file
#log_dir=/var/log
# set this to change the verbosity of the information that is logged
# each section can use a different level: off, fatal, error, warn, info, or debug
#log_level=general,artwork,database,inotify,scanner,metadata,http,ssdp,tivo=warn
# this should be a list of file names to check for when searching for album art
# note: names should be delimited with a forward slash ("/")
album_art_names=Cover.jpg/cover.jpg/AlbumArtSmall.jpg/albumartsmall.jpg/AlbumArt.jpg/albumart.jpg/Album.jpg/album.jpg/Folder.jpg/folder.jpg/Thumb.jpg/thumb.jpg
# set this to no to disable inotify monitoring to automatically discover new files
# note: the default is yes
inotify=yes
# set this to yes to enable support for streaming .jpg and .mp3 files to a TiVo supporting HMO
enable_tivo=no
# set this to strictly adhere to DLNA standards.
# * This will allow server-side downscaling of very large JPEG images,
# which may hurt JPEG serving performance on (at least) Sony DLNA products.
strict_dlna=no
# default presentation url is http address on port 80
#presentation_url=http://www.mylan/index.php
# notify interval in seconds. default is 895 seconds.
notify_interval=900
# serial and model number the daemon will report to clients
# in its XML description
serial=12345678
model_number=1
# specify the path to the MiniSSDPd socket
#minissdpdsocket=/var/run/minissdpd.sock
# use different container as root of the tree
# possible values:
# + "." - use standard container (this is the default)
# + "B" - "Browse Directory"
# + "M" - "Music"
# + "V" - "Video"
# + "P" - "Pictures"
# if you specify "B" and client device is audio-only then "Music/Folders" will be used as root
#root_container=.
ksiegowy załączono następujące plik:
Nie masz uprawnień, by zobaczyć załączniki w tym wątku.
|
|
|
|
mosao |
Dodano 29-05-2012 21:01
|
Power User
|
Chyba wiem dlaczego cena była bardzo atrakcyjna.. udało mi się uwalić port usb z przodu przy pomocy pendrive'a.. port z tyłu działa z tym samym penem.. |
|
|
|
bohunmike1 |
Dodano 30-05-2012 17:12
|
User
|
Cytat Chyba wiem dlaczego cena była bardzo atrakcyjna.. udało mi się uwalić port usb z przodu przy pomocy pendrive'a.. port z tyłu działa z tym samym penem..
To i tak nie jest źle ja uwaliłem cały kontroler (opisywałem sytuację parę postów wyżej), ale po wymianie na nowy egzemplarz działa jak nalezy |
|
|
|
artver |
Dodano 13-06-2012 19:04
|
User
|
Witam,
Czy na oryginalnym 4.40(AFK.0) działa bez zarzutu mapowanie nfs. Z Enigmy2 (sat dekoder Ipbox) przy ręcznym montowaniu (mount -t nfs 192.168.2.109:/i-data/4d3b5fbf/nfs/video /mnt/nfs/media) w katalogu pusto (chociaż montuje bez błędów i to samo przy próbie na innych katalogach ). Dodam że przy użyciu CIFS/NFS mount manager`a ładnie skanuje domową sieć i wyszukuje wszelkie udostępnione zasoby (łącznie z NSA310/i-data/4d3b5fbf/nfs/video) ale po podmontowaniu zasobu nfs brak plików w katalogu. Czy próbować nowy 4.50 czy instalacja FFP-Stick 0.7. Co radzicie ? Przy próbie montowania cifs wyrzuca błąd związany z uprawnieniami pomimo prawidłowych danych user:xxx,password:yyy (np. mount -t cifs //192.168.2.109/video /mnt/cifs -o user=guest )..
Pozdrawiam |
|
|