27 Listopada 2024 09:45:42
Nawigacja
· Strona Główna
· Forum

· Tomato by Shibby
· FreshTomato

Wątki na forum
Najnowsze dyskusje
· Nowe routery: UX, UC...
· DIR868l OFW asus vs ...
· [S] Asus RT-AC56U
· Szukam zaproszenia n...
· [MOD] FreshTomato-AR...
· Asus RT-AC5300 ,prob...
· archer c6 v3.20
· [S] Nighthawk R7000P...
· [S]Asus RT-AC5300 - ...
· Tanie N100 na promce...
· net z telefonu wifi+...
· Tomato - bugi/proble...
· HUAWEI z światłowodem
· Asus TUF-AX3000_V2 p...
· rt-ax88upro częste ...
· [Howto] Xpenology na...
· Jaki router pod Open...
· Ruter z tomato
· Czy to jeszcze NAS?
· RT AC66U B1
Najpopularniejsze obecnie wątki
· DIR868l OFW asus ... [11]
· Nowe routery: UX,... [1]
· [S] Asus RT-AC56U [0]
Ankieta
Jaki procesor posiada twój router?

Broadcom MIPSEL
Broadcom MIPSEL
36% [151 głosów]

Broadcom ARM
Broadcom ARM
52% [219 głosów]

Atheros
Atheros
5% [22 głosów]

Marvell
Marvell
1% [4 głosów]

Ralink
Ralink
1% [3 głosów]

Intel/AMD/VIA
Intel/AMD/VIA
1% [5 głosów]

Żaden z powyższych
Żaden z powyższych
4% [15 głosów]

Ogółem głosów: 419
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 02/02/2015 09:38
Twoje IP
52.14.252.16
Zobacz wątek
OpenLinksys » :: OPROGRAMOWANIE :: » Tomato - firmware
 Drukuj wątek
[MOD] Tomato by shibby
Xander1988
Witam,
jestem nowym jak widać uzytkownikiem tego forum Smile swojego Netgear`a mam jakies 4 msc i od 2 tygodni bawię się Tomato. Moje pytanie jest następujące: po wrzuceniu Tomato:
tomato-K26USB-1.28.RT5x-MIPSR2-083V-Mega-VPN, i skonfigurowaniu transmission, pokazuje mi 100% zużycie CPU routera, GUI od transmission strasznie wolno działa, i pobieranie też jest wolne. To jest normalne, czy może ja miałem coś źle skonfigurowane? (Pomimo 100% zajętości CPU siec, samba i lan chodził bez problemu).B)
Asus RT-N65U stock
+
ZyXEL NSA 210

www.speedtest.net/result/3548621188.png

przemasisko
@przemo1 - tak będzie hulać, a nawet musi.
@majk9260
1) jakiej blocklisty używasz? Pamiętaj, że router może nie wyrabiać z blokowaniem przy zbyt dużej ilości połączeń.
2) funkcję encryption masz włączoną?
@Xander1988 ile ciastek masz obecnie aktywnych? Czy normalne? Przy dużym obciążeniu tak, bo to tylko router a nie NAS.

Xander1988
@przemasisko szczerze to nawet nie wiem, ustawiłem to od razu po wgraniu tomato i wyczyszczeniu nvramu, więc ciastek nie było dużo. No właśnie zastanawia mnie to obciążenie był tylko 1 torrent wrzucony, polaczen do niego 40 mialem, predkością zbytnio obciążony też nie był, ściągało się jakos 0.5 Mb/s. Dobrze, że święta za tydzień to pobawie się tym transmission, a póki co to "gołe" tommato wgrane jest. A od czego jeszcze może zależeć takie obciążenie cpu?
Asus RT-N65U stock
+
ZyXEL NSA 210

przemasisko
Pisząc o ciastkach miałem na myśli, ile torrentów jest odpalonych ;-)
Po wyłączeniu procesu transmission jak wygląda obciążenie procka?
Załącz screena z polecenia top albo jeszcze lepiej htop.

Xander1988
@przemasisko po wyłączeniu transmission obciążenie spada prkatycznie do zera.

Cytat

Załącz screena z polecenia top albo jeszcze lepiej htop.
, mógłbyś troszkę jaśniej to dla mnie napisac? ja dopiero zacząłem zabawe z tomato i jeszcze nie wszystko okiełznałem :|Shock
Asus RT-N65U stock
+
ZyXEL NSA 210

przemasisko
putty -> logujesz się jako root na router -> wydajesz polecenie top i robisz screen.

drawsko
Witam,

pomysł miałem taki:
1. przekopiować transmission z wer. Mega-VPN z katalogu /usr/bin do katalogu /opt/bin (skopiowałem 2 pliki: *transmission-daemon, *transmission-remote)
2. na wer. Big-VPN wskazać Transmission binary path na /opt/bin
3. odczuć satysfakcję :D

i lipa, porażka na 3 punkcie

Could not connect to the server. You may need to reload the page to reconnect.

Da się tak załatwić sprawę, tj. skorzystać z transmission z wer. Mega-VPN na wer. Big-VPN, tym samy ominąć zabawę z optware?

przemasisko
@drawsko nie ma takiej możliwości.

shibby
po to sa dwie wersje bo w jednej sie nie miesci wszystko. Pamietaj ze tomato ma system plikow do odczytu wiec nie mozesz wkopiowac plikow do flasha!
Router: Unifi Cloud Gateway Max
Switch: Netgear MS510TXPP
Switch: Unifi USW-Flex-Mini - szt. 2
Wi-Fi: Unifi U6-Lite - szt. 2
Proxmox VE: i5-13400T, 64GB RAM, 2x 512GB NVMe, 3x 2TB SSD, Intel X710-DA2 SFP+
VM #1: Synology SA6400
VM #2: Debian, WWW
VM #3: Home Assistant OS

drawsko

Cytat

po to sa dwie wersje bo w jednej sie nie miesci wszystko. Pamietaj ze tomato ma system plikow do odczytu wiec nie mozesz wkopiowac plikow do flasha!

pod /opt mam pod montowanego pendrive, szkoda że się tak nie da bo zależy mi na rzeczach których nie posiada wer. Mega-VPN. Myślałem że można zrobić sobie "wer. AIO" po najmniejszej linii oporu Grin

shibby
taka zachęta Smile Nowy feature

update.groov.pl/ups.png
Router: Unifi Cloud Gateway Max
Switch: Netgear MS510TXPP
Switch: Unifi USW-Flex-Mini - szt. 2
Wi-Fi: Unifi U6-Lite - szt. 2
Proxmox VE: i5-13400T, 64GB RAM, 2x 512GB NVMe, 3x 2TB SSD, Intel X710-DA2 SFP+
VM #1: Synology SA6400
VM #2: Debian, WWW
VM #3: Home Assistant OS

jarko75uk
Witam, a jak sprawa się ma z Tablicą V3 a TOMATO v83.
Czy jest możliwość wysłania komunikatu bez "tablicy"?

proszę o informacje
pozdrawiam

majk9260
@przemasisko

Cytat

1) jakiej blocklisty używasz? Pamiętaj, że router może nie wyrabiać z blokowaniem przy zbyt dużej ilości połączeń.

domyślnej shibby'ego, czyli http://list.iblocklist.com/?list=bt_level1
("usb and nas / bittorent client / advanced settings" ) . w peer blocku mam tą samą. nie może być za dużo połączeń, bo to torrent z gatunku wymarłych, gdzie ilość seedów i peerów była łącznie jednocyfrowa, a odpaliłem na routerze, żeby nie ściągać tydzień albo lepiej pod PC. trackery blokowane przez peerblocka na transmission pokazywały swój status.

Cytat

2) funkcję encryption masz włączoną?

chodzi ci o encryption, jako argument transmission? nie miałem tego zaznaczonego, ale to chyba nie ma nic do rzeczy. w opisie encryption jest, że domyślne "0", to "prefer" unencrypted connections, a nie "allow". to jest naprawdę wymagane, żeby poleciało HTTPS?
Edytowany przez majk9260 dnia 19-12-2011 15:45

buniaczek

Cytat

shibby napisał(a):

update.groov.pl/ups.png

Całkiem fajna opcja dla osób które korzystają z UPS-a. Można go zdalnie monitorować Smile
Obstawiam że jednak niewiele osób może być tym zainteresowane..
Generalnie wygląda to super - gratki!Smile
-------------------------
Netgear WNR3500L || Tomato-K26USB-1.28 RT5x MIPSR2 101V Big-VPN ||
Asus RT-N56U || Asus firmware 3.0.0.3.135 - wygrania w konkursie na openlinksys.info||
[b]Asus RT-N10U v.B1 [small]

neno
Witam czy do Asusa 520 gu można wgrać tomato ? doradźcie jaką wersję najlepiej prosiłbym o link. Dziękuje z góry za pomoc
Próbowałem już kilka wersji lecz ciągle wyświetla się taki komunikat
Firmware upgrade fail. It may result from incorrect image or error transmission. Please check the version of firmware and try again.
Edytowany przez neno dnia 19-12-2011 19:22

hermes-80
Wersja MIPSR 1 dla routerów z pamięcią flash poniżej 4MB i pewnie k2.6 by jakoś uruchomić port USB.
Pewnie Shibby musiał by ci coś specjalnie skompilować by USB działało ale nie wiem czy się do 4MB flashu to zmieści.
Edytowany przez hermes-80 dnia 19-12-2011 19:42
===============================================================
Netgear WNR3500L v1
Podziękowania dla administracji Openlinksys.info!

majk9260
Oprocz pytan wyzej jeszcze jedno:

Jakim poleceniem moge skasowac "licznik" kolejnych urzadzen podlaczanych pod usb (init number czy jakos tak). Jak podlaczam nowe urzadzenie usb to licznik daje coraz wyzsza wartosc. Jak podlaczylem dyski przez huba to najpierw przydzielilo numer 2 i przy kazdym nastepnym podlaczeniu coraz wyzej i po paru przemieszaniach doszedlem do dychy. Jak mozna ustawic zeby przydzielalo najnizszy dostepny numer zamiast generowac nowy albo czym resetowac?

przemasisko

Cytat

shibby napisał(a):

update.groov.pl/ups.png

Jestem ciekaw jakie UPSy będą współpracować.
Ciekawa opcja, ale może być droga :-(

tristan

Cytat

jack78 napisał(a):

Cytat

LuCzeK napisał(a):

5 - 1AP strongest -83dBm
6 - 2APs strongest -76dBm
7 - pusto
8 - pusto
9 - pusto
10 - 3 APs strongest -34dBm
11 - 3 APs strongest -65dBm
to sa wyniki skanowania zatem co najlepiej jest wybrac aby kanaly nie zachodziły na siebie ?

Ja bym wybrał 1 lub 2 bo w okolicy jest jeden AP o dość słabym sygnale, ewentualnie 8 i 13. Z dala od 10, bo ma bardzo silny sygnał. No chyba że masz wifi 300mbit, które zajmuje więcej kanałów, to wtedy brałbym 3 kanał.

Szczerze mówiąc takie teorie (notabene powtarzane co jakiś czas przez "znafcóf" z uporem wartym lepszej sprawy) oznaczają totalne braki w znajomości teorii sieci wifi. Są tylko 3 (trzy!) kanały których można używać bez generowania bałaganu w paśmie - 1,6,11. Pozostałe nakładają się na inne i w dużym skrócie powodują zakłócenia które nie są obsługiwane przez mechanizmy kontroli przepływu danych i w efekcie przepustowość i stabilność połączenia spada, mimo że "teoretycznie" kanał jest pusty.
Tutaj http://www.geekzone.co.nz/inquisitor/...sitor/2996 jest rysunek wraz z komentarzem (ang) który to bardzo ładnie i łopatologicznie przedstawia.
Był: Asus RT-N16 + Tomato PL v1.28.9054 MIPSR2 116PL K26 USB VPN mod shibby
Jest: Asus RT-AC68U + AsusWRT-Merlin 380.62_1 DualWAN+ Huawei E1820 + 2.5" HDD 500GB Lenovo + Brother HL-1430

jack78

Cytat

LuCzeK napisał(a):
powtarzane co jakiś czas przez "znafcóf" z uporem wartym lepszej sprawy) oznaczają totalne braki w znajomości teorii sieci wifi.

Czyli w/g ciebie "znafco" lepiej się wpakować na 11 kanał, gdzie jest inny nadajnik, o dość dobrym sygnale? Czy może na 6?
Ta teoria się sprawdza tylko wtedy jeśli mamy wolne pasmo, w ostateczności, jeśli nie mamy ani jednego wolnego kanału, a jeśli eter jest zaśmiecony, to trzeba szukać jakiegoś "złotego środka", którym są w pierwszej kolejności kanały 1 i 2, a a później ewentualnie 8 i 13. Chyba że lubisz trzymać się reguł, których reszta nie stosuje, wtedy masz problem z łącznością.

Mikrotik hAP ac2
UniFi AP AC v2
-OFW, UniFi AP PRO- OpenWRT,
Linksys E1000v2 - Tomato-RT-N5x-MIPSR2-116-Hyzoom.4M-Mini
Tenda AC10 - AC1200 OFW
NAS - HP Microserver Gen8 i3-3220T, 8GB RAM 5x 3TB WD RED | Xpenology

Przejdź do forum
Zaloguj
Wprowadź adres e-mail lub nazwę użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się.

Zapomniałeś/aś hasła?
Aktualnie online
· Gości online: 84

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 24,115
· Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.

Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !Grin

maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia

Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa

overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.

maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.

overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?

maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach

maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności",
więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.

servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.

maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?

95,956,373 unikalnych wizyt