kille72 napisał(a):
Test 1: sciagam iso ubuntu na kompie .100, szybkosc do 1000kB/s (8000kbps), czyli prawidlowo
Test 2: sciagam iso ubuntu na .100 i .101, szybkosc na .100 mam ok 700 kB/s a na .101 500kB/s, powinno byc 500/500, nie prawda? Czyli dziala dzielenie ale nie 50%/50%.
Nie, nie prawda. Dziala dobrze. Limitem jest 8192 na urzadzenie. Skoro jeden sciaga 500 a drugi 700 to przeciez razem jest 9600kbit/s a to mniej niz max lacze! Wiec jest ok. Warunki sa spelnione.
Zeby bylo tak jak chcesz, to musisz zakres podac (192.168.1.100-101) a nie pojedyncze IPki.
Asus RT-AC66U + FreshTomato Firmware 2020.2 MIPSR2 K26AC USB AIO-64K
kille72 napisał(a):
Test 1: sciagam iso ubuntu na kompie .100, szybkosc do 1000kB/s (8000kbps), czyli prawidlowo
Test 2: sciagam iso ubuntu na .100 i .101, szybkosc na .100 mam ok 700 kB/s a na .101 500kB/s, powinno byc 500/500, nie prawda? Czyli dziala dzielenie ale nie 50%/50%.
Nie, nie prawda. Dziala dobrze. Limitem jest 8192 na urzadzenie. Skoro jeden sciaga 500 a drugi 700 to przeciez razem jest 9600kbit/s a to mniej niz max lacze! Wiec jest ok. Warunki sa spelnione.
Zeby bylo tak jak chcesz, to musisz zakres podac (192.168.1.100-101) a nie pojedyncze IPki.
Tak, masz racje. Zakresy musze podac jak chce miec rowny balans. Mozna jakos dodac 192.168.1.100-101 + 103 105 i 106 w jednym zakresie czy musze zmienic numeracje ip?
kille72 napisał(a):
Tak, masz racje. Zakresy musze podac jak chce miec rowny balans. Mozna jakos dodac 192.168.1.100-101 + 103 105 i 106 w jednym zakresie czy musze zmienic numeracje ip?
Z tego co mi sie wydaje, to nie. Musisz raczej zmienic IPki zeby tworzyly zwarty zakres.
Asus RT-AC66U + FreshTomato Firmware 2020.2 MIPSR2 K26AC USB AIO-64K
cifs umozliwia zamontowanie udziału samby na routerze.
Cytat
shibby, ty te wszystkie poprawki kopiujesz od toastmana.....? Jest gdzieś jakieś info?
dziwne pytania zadajesz. Źródła są ogólnie dostępne i każdy może dowolnie z nich korzystać. Akurat sam toastman jedyna modyfikację jaka zrobil to labelki do QoSa. Pozostałe zmiany tez czerpie od innych. Obecnie najwieksze zmiany w tomato tj iptraffic czy vlany są autorstwa Augusto Bott`a (aka Teaman). Co nowego w moim tomato mozesz przeczytac na stronie pierwszej lub poprostu zajrzec do repozytorium git tomato. Moj branch to tomato-shibby.
Cytat
Czy to normalne, że bw/limiter źle działa? Tzn. mam ustawione tak:
Max download: 3000
Max upload: 500
PC A 1300/2800 , priority highest
PC B 256-1024, priority lowest
I gość na PCB bierze całe pasmo 1024, mimo, że PC A potrzebuje w tym momencie więcej pasma dla siebie, powinno w takim przypadku pasmo dla PC B zmaleć do 256, ale niestety tak się nie robi..
i co tu jest zle? Wszystko jest zgodnie ze sztuką. Priorytet daje pierwszenstwo pakietów a nie wieksze prawa do lacza. To ze pierwszy klient ma miec wieksze lacze załatwiłes juz widelkami. Zsumuj mininalna predkosc A + maks B i to nadal nie da ci twojego max lacza. Zostaje jeszcze zapas. HTB zawsze dziala tak by darzyc do przydzielonego maksa.
Cytat
Zresztą moje pytanie dotyczy tego, że nie działają priorytety i gość który ma lowest 512/1024, to bierze max 1024, bez względu na to, czy ja coś ściągam(nie zabiera mu 512 z pasma) itp...
a z jakiej niby racji ma my zabrac?!?
Cytat
shibby zrezygnowałeś z tworzenia "polskiej wersji" tomato?Czy 075 to już ostatnia wersja ML?
tak 075 była ostanią ML - pisałem o tym wczesniej. PLka może kiedys wroci bo obecne tomato uznac mogę za naprawde stabilne i dopracowane. Jezeli znajdą się chetni do pomocy w tlumaczeniu to mozemy dzialac
Cytat
nie tak dokonca poniewaz samo htb nie dba o rownowazenie predkosci miedzy klasami. Tak wiec user porusza sie w swoich widelkach i HTB zda tylko o to by z nich nie wyleciał.
Tak jak juz napisal @mieszk3, rownowazenie polaczen jest ustawione na danej klasie. BW Limiter pozwala jedynie na podzial zakresu ipkow, chociaz jest i obejscie do tego
Ja jeden przydzial wspoldziele na ipki 0.2, 0.6 i 0.10 uzywajac bw limitera. Tak wiec troche kombinacji i mozna to zrobic
Router:Unifi Cloud Gateway Max Switch:Netgear MS510TXPP Switch:Unifi USW-Flex-Mini - szt. 2 Wi-Fi:Unifi U6-Lite - szt. 2 Proxmox VE:i5-13400T, 64GB RAM, 2x 512GB NVMe, 3x 2TB SSD, Intel X710-DA2 SFP+ VM #1:Synology SA6400 VM #2:Debian, WWW VM #3: Home Assistant OS
[quote]shibby, ty te wszystkie poprawki kopiujesz od toastmana.....? Jest gdzieś jakieś info?
dziwne pytania zadajesz. Źródła są ogólnie dostępne i każdy może dowolnie z nich korzystać. Akurat sam toastman jedyna modyfikację jaka zrobil to labelki do QoSa. Pozostałe zmiany tez czerpie od innych. Obecnie najwieksze zmiany w tomato tj iptraffic czy vlany są autorstwa Augusto Bott`a (aka Teaman). Co nowego w moim tomato mozesz przeczytac na stronie pierwszej lub poprostu zajrzec do repozytorium git tomato. Moj branch to tomato-shibby.
Ok dzięki za wyjaśnienie, teraz już wiem o co chodzi.
Cytat
Czy to normalne, że bw/limiter źle działa? Tzn. mam ustawione tak:
Max download: 3000
Max upload: 500
PC A 1300/2800 , priority highest
PC B 256-1024, priority lowest
I gość na PCB bierze całe pasmo 1024, mimo, że PC A potrzebuje w tym momencie więcej pasma dla siebie, powinno w takim przypadku pasmo dla PC B zmaleć do 256, ale niestety tak się nie robi..
i co tu jest zle? Wszystko jest zgodnie ze sztuką. Priorytet daje pierwszenstwo pakietów a nie wieksze prawa do lacza. To ze pierwszy klient ma miec wieksze lacze załatwiłes juz widelkami. Zsumuj mininalna predkosc A + maks B i to nadal nie da ci twojego max lacza. Zostaje jeszcze zapas. HTB zawsze dziala tak by darzyc do przydzielonego maksa.
Zresztą moje pytanie dotyczy tego, że nie działają priorytety i gość który ma lowest 512/1024, to bierze max 1024, bez względu na to, czy ja coś ściągam(nie zabiera mu 512 z pasma) itp...
a z jakiej niby racji ma my zabrac?!?
Hm może źle to obliczyłem, przestawię inaczej i potestuje jak to wygląda, dzięki za odpowiedzi.
Jeszcze taki problem, który cały czas mam, nie pomógł hard reset, nvram erase, ani wgrywanie ponownie firmware'u, defaultowe maci, takie mi się ustawiają, dlaczego? LAN:00:ff:ff:ff:ff:ff
WAN:00:FF:FF:00:00:00
WIRELESS:00:FF:FF:00:00:00
I nie mogę w ogóle zmienić adresu mac lana.
I jeszcze drugie pytanie , czego mam tak mało nvramu wolnego, pokazuje: 32.00 KB / 12.08 KB (37.76%) (firmware świeży wgrany, bez dodatków) ?
I trzecie za co odpowiadają parametry w conntracku np. takie jak SYN SENT , itp.. czy zmniejszenie tych czasów, zwiększy szybkość internetu(czas reakcji itp..)?
Edytowany przez rysiu453 dnia 08-12-2011 03:48
I jeszcze drugie pytanie , czego mam tak mało nvramu wolnego, pokazuje: 32.00 KB / 12.08 KB (37.76%) (firmware świeży wgrany, bez dodatków) ?
Im więcej wpisów w konfiguracji tomato (np. w firewallu) tym mniej miejsca w NVRAM. Dla przykładu w mojej konfiguracji VPNa mam sporo "tekstu" tym samym u mnie wartości te wyglądają tak - Total / Free NVRAM: 32.00 KB / 608 (1.86%)
Cytat
I trzecie za co odpowiadają parametry w conntracku np. takie jak SYN SENT , itp.. czy zmniejszenie tych czasów, zwiększy szybkość internetu(czas reakcji itp..)?
Tematy do zapoznania - "three way handshake" i zasada działania protokołu TCP. Ogólnie rzecz biorąc zostawiłbym te wartości bez zmian.
-- VDSL2 FG4B+WNR3500L[Tomato Firmware 1.28.0000 MIPSR2-116 K26 USB VPN]
Mam pytanie, czy coś ostanio było zmieniane w obsłudze CIFS? Po wgraniu wersji v82 przy udziały nie chcą się podmontowywać, w logach dostaję następujący komunikat:
Dec 8 11:36:44 core user.err kernel: CIFS VFS: cifs_mount failed w/return code = -145
Dec 8 11:39:09 core user.err kernel: CIFS VFS: Error connecting to IPv4 socket. Aborting operation
Oczywiście do dysku jest dostęp z routera (daje się pingać) hasła są ok (z komputera można się zalogować na ten dysk). Przy poprzedniej wersji wszystko chodziło ok (niestety nie pamiętam dokładnie jaka to była, ale tak z okolic wakacji).
Mój router to Linksys WRT610N v2, wgrany soft to: Tomato Firmware 1.28.0000 MIPSR2-082V K26 USB Big-VPN
Jeszcze jeden problem w wersji 083v tomato shibby, statystyki w iptraffics całkowicie się resetują(w bandwitch jest normalnie). Np. zmieniłem kanał na wireless i połączenie routera z modemem zostało zresetowane(licznik czasu połączenia zaczyna od 0) i również całe statystyki iptraffics też zostały zresetowane, w czym problem?
@gier0 - no to radze sprawdzic wszystko jeszcze raz bo ja wlasnie sprawdziłem na Tomato Firmware 1.28.0000 MIPSR2-083V K26 USB VPN
i cifs zamontował się bez problemu (udział udostepniony na XPku) - patrz załącznik
@rysiu453 - a jak czesto masz ustawione zapisywanie iptraffic? Domyslnie to chyba są 2 dni. Ja mam ustawione 2 godziny. Ponadto mam ustawione zapisywanie statystyk w Custom Path ze wskazaniem na dysk USB i statystyki mi nie giną i mam dostępne statystystyki od października 2011
shibby załączono następujące plik:
Nie masz uprawnień, by zobaczyć załączniki w tym wątku.
Router:Unifi Cloud Gateway Max Switch:Netgear MS510TXPP Switch:Unifi USW-Flex-Mini - szt. 2 Wi-Fi:Unifi U6-Lite - szt. 2 Proxmox VE:i5-13400T, 64GB RAM, 2x 512GB NVMe, 3x 2TB SSD, Intel X710-DA2 SFP+ VM #1:Synology SA6400 VM #2:Debian, WWW VM #3: Home Assistant OS
Aa rozumiem, miałem ustawione na 2 dni, a tak bez użycia usb, to ile statystyk zmieści się w ramie, zakładając, że router nie wyłączy się, czy nie jest wskazane trzymanie statystyk w ramie? Bo w sumie ten router ma strasznie dużo ramu i 50 MB jest wolne, nie ma na co to zużyć
A mi się ostatnio plik ze statami posypał:/ musiałem wykasować i teraz kolekcjonuje od początku.. Z jedną różnica - teraz zaznaczyłem żeby robił backup plików..
------------------------- Netgear WNR3500L || Tomato-K26USB-1.28 RT5x MIPSR2 101V Big-VPN || Asus RT-N56U || Asus firmware 3.0.0.3.135 - wygrania w konkursie na openlinksys.info||
[b]Asus RT-N10U v.B1 [small]
@shibby - to jakaś strasznie dziwna sprawa. Na drugim routerze, do którego dysk jest bezpośrednio wpięty można bez problemu podmontować. Ten drugi router jest podpięty do głównego jako Wireless Ethernet Bridge. A z głównego wbić się nie da Czyli jest jakiś problem z samą siecią. Jak znajdę co jest nie halo - dam znać
Apropo logów... Czy jest możliwosc zwiększenie ilości logów np. z ostatnich 24 godzin ?? Chciałem napisać sobie skrypt i grepuje ostatnie logi w celu znalezienia godziny kiedy torrenty uzyskały status Complete, niestety znajduje tylko logi z ostatnich ok. 2 godzin. Czy jest moiżliwośc zmiany ?
nic dziwnego, jak ci napaża logami co pare minut Jest domyslnie limit bodajrze 5MB (pisze z pamieci). Jak log sie rozrosnie to przenoszony jest to messages.1 i tworzone jest na nowo. Tak wiec musisz przeszukiwac wszystkie messages a nie tylko jeden. Ew olej logi (i zmien poziom logowania na warn w zakladce tomato) i uzywaj komendy transmission-remote by dowiedziec sie ktore są completed a ktore nie.
No tak ale jak użyje komendy:
transmission-remote -n userass -l | grep 100%
nie ukazuje daty kiedy torrent został pobrany i zaczął się seedowac... a z logów już jest taka informacja chyba że nie do końca potrafie wyskubać z tej komendy datę kiedy torrent uzyskał status complete, pomożesz shibby ??
Połączony z 09 grudzień 2011 02:00:02:
Ok już sobie poradziłem inaczej, dzięki
Edytowany przez 21smoczek dnia 09-12-2011 02:00
Witam,
Jestem całkowicie nowy w temacie, dlatego przed podjęciem jakichkolwiek działań, chciałbym zadać kilka pytań.
Obecnie moim głównym serwerem jest prądożerna maszyna z Windowsem. Chciałbym zmienić tę sytuację i przenieść się na bardziej wydajne i optymalne rozwiązania - inaczej mówiąc na wolne oprogramowanie, które nie zużywa niepotrzebnych zasobów zbędnym interfejsem graficznym. Usługi owego serwera chciałbym podzielić między Asusa RT-N16 z Tomato, oraz BLKD525MWV z freeBSD.
Cięższe procesy, takie jak TeamSpeak, serwer Minecraft, czy www (PHP, MySQL) z miejsca zrzucam na Intela. I tu pojawia się pytanie... Czy wspomniany wyżej Asus poradzi sobie z Sambą, PPTP (Nie chcę OpenVPN), Transmission i małym FTP na kopie zapasowe konfiguracji z freeBSD? No i przydałoby się logowanie statystyk na zewnętrznym nośniku. Która kompilacja shibby'ego najlepiej nada się do tego celu? Mimo, że ten routerek ma świetne parametry, nie chcę go przeładować, bo zależy mi na w miarę szybkich transferach zarówno wewnątrz, jak i z poza sieci (serwery).
Z góry dzięki za pomoc.
to sie pochwal innym No i napisz do czego tą datę uzywasz.
Cytat
Usługi owego serwera chciałbym podzielić między Asusa RT-N16 z Tomato, oraz BLKD525MWV z freeBSD.
Cięższe procesy, takie jak TeamSpeak, serwer Minecraft, czy www (PHP, MySQL) z miejsca zrzucam na Intela. I tu pojawia się pytanie... Czy wspomniany wyżej Asus poradzi sobie z Sambą, PPTP (Nie chcę OpenVPN), Transmission i małym FTP na kopie zapasowe konfiguracji z freeBSD? No i przydałoby się logowanie statystyk na zewnętrznym nośniku. Która kompilacja shibby'ego najlepiej nada się do tego celu? Mimo, że ten routerek ma świetne parametry, nie chcę go przeładować, bo zależy mi na w miarę szybkich transferach zarówno wewnątrz, jak i z poza sieci (serwery).
Z góry dzięki za pomoc.
to wyrzuc transmission tez na intela i bedzie git. Pamietaj ze wydajnosc usb takiego routera maleje wraz z jego obciazeniem. Przy spoczynku wyciagniesz ok 6-7MB/s ale po odpaleniu transmission spada o polowe. DLatego jak chcesz miec szybkie transfery to wynies transmssion gdzie indziej. PPTP hmm mozna zainstalowac z optware, sa opisy. ftp jak najbardziej, chociaz jak transmission dasz na intela to i ftp pewnie tam wyladuje lacznie z samba.
Logowanie statystyki na dysk zewnetrzny - jak najbardziej. Ja tak mam. Bandwidth stats, iptraffic stats i syslog, do tego urlsnarf i mrtg. Wszystko loguje sie na pendrive
@shibby: Jest mozliwosc dolaczenia w nastepnej wersji aiccu oraz dodania obslugi sixxs jako popa dla ipv6?
I jeszcze jedna sprawa... Mam 2 interfejsy w laptopie... eth0 i wlan0, ustawione statyczne DHCP i wlaczone bound to... Jezeli polacze sie przez wlan0 dostaje IP ktory przydzielilem, jezeli polacze sie dodatkowo przez eth0 to mam kolejny IP (1 wolny, ktory nie przypisalem zadnemu hostowi). Jednym slowem, mimo ze w ustawieniach dhcp uzylem 2 adresow mac i dalem im ten sam ip, to przydzielane sa 2 rozne adresy... i to w dodatku jednoczesnie...
Oczywiscie Ignore DHCP requests from unknown devices mam zaznaczone a MACi sa poprawne.
Edytowany przez belliash dnia 09-12-2011 12:18
@belliash - przypatrz sie dobrze ze jak zaznaczasz "bound to" to drugi mac ci sie dezaktywuje. W Notes natomiast czytamy:
Cytat
a02;To enable/enforce static ARP binding for a particular device, it must have only one MAC associated with that particular IP address (i.e. you can't have two MAC addresses linked to the same hostname/device in the table above).
wszystko jest poprawnie
· Łącznie użytkowników: 24,115 · Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.
Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !
maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia
Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa
overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.
maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.
overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?
maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach
maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności", więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.
servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.
maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?