(...)
Problem nie tylko jest w play czy plus . Ja ma orange i też to odczuwam . Mam dodatkowo problem z połączeniami do serwera na ps3 w fifa i odtwarzaczy radia internetowego a strumienie chyba nie są realizowane po https !?
Soft w tym modemie ma odblokowanie adb i telnet noże tam cos shibby wypatrzysz?
Mam właśnie Orange i wszystko jest ok. (strumienie, strony, mapy, i.t.d.) - 200 m od BTS (obsługuje cały zakres) - transfery (bez anten, kabel USB ok. 1,5 m, bez żadnego huba, od modemu router oddalony ok. 30 cm - leży sobie po prostu na parapecie przy oknie PCV) DL w porywach do ok. 55 Mb/s, UL w porywach do ok. 30 Mb/s, wiocha Warszawa ;)
Jak masz jakiegoś dedyka postaw sobie zwyczajnie icecast i daj po https strumień (a co to niby zmienia), i sprawdź.
Poza tym opcje w webui wcale nie muszą działać jak serwer/reszta softu z firmware tego nie obsługuje - także ma znaczenie zarówno webui jak i firmware (jako komplet).
Połączony z 25 May 2015 23:55:43:
Cytat
(...)
Webui z 17.xxxx miało swego czasu ograniczenie że się automatycznie rozlaczal po ustalonym czasie.
(...)
Obszedłem ten problem w banalny sposób dodając do crona (na tomato też to pewno działa w tej formie):
Interfejs oczywiście w tomato będzie widziany zapewne inaczej - w sumie tylko to zmienić i wrzucić w cron - przez ok. tydzień testów ani razu się nie rozłączył.
Połączony z 26 May 2015 00:03:03:
No chyba, że go sam zrestartowałem skryptem, który mam też dodany do crona (w nocy mam darmowy transfer po prostu):
Połączony z 26 May 2015 00:04:25:
Może być i wget-em - trzeba lekko przerobić po "$(" .
Połączony z 26 May 2015 00:09:43:
Do tego dodany autopin (wiadomo - Orange) i kilka swoich "ulepszeń"... i "gra muzyka" :D
Połączony z 26 May 2015 00:10:51:
Oczywiście język pl też trzeba odblokować (oryginalnie jest domyślny ruski) - wszystko jest na forum bez-kabli.
Edytowany przez lulo dnia 26-05-2015 00:10
zmiana softu i wyłączenie firewalla nic nie poprawia.
PS dzięki za cynk z dodaniem języka polskiego
Połączony z 26 May 2015 14:41:59:
Panowie tydzień wyjęty z życiorysu jak się okazuje kompletnie niepotrzebnie.
Wgrałem właśnie OpenWRT BB na RT-N16. Skonfigurowałem E3372 Hilink i wiecie co... na karcie playa NIE OTWIERA mi się strona citibankonline.pl, natomiast po zmianie karty na Orange lub T-Mobile strona wchodzi.
Czyli mam ten sam efekt co na tomato. Co wy na to? Play nie lubi Broadcomów? ;P No masakra. Nie wiem teraz czy jest sens zabierania się za tplinka 1043nd bo jak efekt będzie identyczny to zmarnowałem właśnie tydzień na szukanie dziury w całym
Połączony z 26 May 2015 14:45:31:
proszę, przy otwieraniu strony citibankonline.pl na openwrt (karta Playa) też mam checksum incorrect:
no to rewelacja....juz nie wiadomo czego się czepić :/
shibby a sprawdz proszę jeszcze strony takie jak
www.peb.pl
www.m.gazeta.pl o dziwo pełna wersja strony działa mi prawidłowo.
Zastanawia mnie jeszcze Twój pomysł z obciążeniem BTS'a - jutro sprawdzę mój modem z ruterem we Wrocku na innym bts'ie
pozyczona karte plusa musialem zwrocic a mojej cos odbilo i się na LTE laczyc nie chce. Może jutro uda mi się pozyczyc Plusa na chwile to zrobie testy dla porównania.
Połączony z 26 May 2015 16:03:24:
i szybciutko dla porowniania
Asus RT-AC68U + Tomato v130 + E3372 hilink mod + karta T-Mobile
citibankonline.pl - działa
speedtest.net - działa (29,05 / 20,37 Mbps)
openlinksys.info - działa
m.gazeta.pl - DZIALA! nawet zakladka o zdrowiu
allegro.pl - DZIALA!
24.play.pl - działa
onet.pl - jw. działa ale czasami czegos doczytać nie może, choć nie ma tego az tyle co na OpenWRT
Shibby - co do Twoich testów w kontekście Openwrt (żeby być świadomym i coby test był miarodajny do końca):
- koniecznie zakompiluj sobie jakąś podstawkę z trunka - tu też wyjdą kwiatki - po prostu w BB jest spore niedomaganie w zaporce, co przekłada się na m.in. problemy z blokowaniem - ogólnie nawet sterownik cdc-ether działa lepiej.
Póki co wyłania się moje pierwotne podejrzenie o ogólnej ujni na PLAY.
Edytowany przez lulo dnia 26-05-2015 19:35
zmiana softu i wyłączenie firewalla nic nie poprawia.
PS dzięki za cynk z dodaniem języka polskiego
Połączony z 26 May 2015 14:41:59:
Panowie tydzień wyjęty z życiorysu jak się okazuje kompletnie niepotrzebnie.
Wgrałem właśnie OpenWRT BB na RT-N16. Skonfigurowałem E3372 Hilink i wiecie co... na karcie playa NIE OTWIERA mi się strona citibankonline.pl, natomiast po zmianie karty na Orange lub T-Mobile strona wchodzi.
Czyli mam ten sam efekt co na tomato. Co wy na to? Play nie lubi Broadcomów? ;P No masakra. Nie wiem teraz czy jest sens zabierania się za tplinka 1043nd bo jak efekt będzie identyczny to zmarnowałem właśnie tydzień na szukanie dziury w całym
Połączony z 26 May 2015 14:45:31:
proszę, przy otwieraniu strony citibankonline.pl na openwrt (karta Playa) też mam checksum incorrect:
Może Atheros lepiej obsługuje USB, ale nie tutaj widzę problem (choć dziwi mnie praca HiLinka na RT-N16 z BB OpenWRT, gdyż ja używam starszego mniej wydajnego systemu-Gargoyle opartego o AA i z HiLinkiem nie ma problemów). Ze swojej strony miałem jedynie zastrzeżenia do działania firewall Tomato, lecz skoro to sprawdziłeś i wykluczyłeś, to nie widzę przeciwwskazań aby HiLink poprawnie współpracował z Tomato. Nie chciałem robić wcześniej zamieszania, ale teraz w związku z Twoim zaangażowaniem w problem, muszę dorzucić swoje "trzy grosze". Koledzy trochę Cię tutaj zapętlili z tym problemem, otóż to że np. dla Windows pod routerem ww strony się nie wyświetlają, a przy połączeniu bezpośrednim modemu już tak, może wynikać z kilku przyczyn nie mających żadnych związków z software zainstalowanym w routerze, lecz: z obciążeniem sieci operatora (dlatego najczęściej problemy będą występować na sieci P4), integracją drive-ów Huawei z systemem, firewall i zabezpieczeniami przeglądarek (taki pełny test należałoby wykonywać na różnych systemach i przeglądarkach internetowych, np. do ostatniej aktualizacji z 8.05 Safarii, openlinksys.info w ogóle mi się nie otwierała, niezależnie od dostawcy WISP/LTE/CDMA, na forum używając OSX używałem Firefox).
Cytat
lulo napisał(a):
- koniecznie zakompiluj sobie jakąś podstawkę z trunka - tu też wyjdą kwiatki - po prostu w BB jest spore niedomaganie w zaporce, co przekłada się na m.in. problemy z blokowaniem - ogólnie nawet sterownik cdc-ether działa lepiej.
Póki co wyłania się moje pierwotne podejrzenie o ogólnej ujni na PLAY.
@jarek7714 - czyli mam sprawdzić MultiWeb 3.18 tak?
http://ofmodemsandmen.com/download/MultiWeb318/rt-n16-318-MW2015-03-14.zip
nie ma problemu. Jutro zabieram się za testy. Pojutrze powinienem mieć 1043nd v1 do zabawy więc i na nim zobaczymy jak się sprawy mają.
@lulo wgrywałem tą wersję:
https://downloads.openwrt.org/barrier_breaker/14.07/brcm47xx/generic/openwrt-brcm47xx-generic-squashfs.trx
i na niej testowałem. Nie ma problemu bym skompilował bieżącego trunka ale rozumiem, że wyjdzie na to samo jakbym wgrał snapshota:
https://downloads.openwrt.org/snapshots/trunk/brcm47xx/generic/openwrt-brcm47xx-generic-squashfs.trx
Sprawdzę jutro na nim.
Wgrywałem też najnowszego gargoyle ale nie reagował na zapisywanie ustawień ani na czyszczenie ustawień a tym bardziej na aktualizację softu. Coś jeszcze nie do końca wspiera RT-N16.
Proxmox VE:i5-13400T, 64GB RAM, 2x 512GB NVMe, 3x 2TB SSD, Intel X710-DA2 SFP+ VM Router:OpenWRT 22.03.4 VM NAS:Synology SA6400 VM VPS:Debian, WWW, Home Assistant Switch:Netgear MS510TXPP Switch:Ubiquiti USW-Flex-mini - szt. 2 Wi-Fi:Ubiquiti U6-Lite - szt. 2
@jarek7714 - czyli mam sprawdzić MultiWeb 3.18 tak?
http://ofmodemsandmen.com/download/MultiWeb318/rt-n16-318-MW2015-03-14.zip
nie ma problemu. Jutro zabieram się za testy. Pojutrze powinienem mieć 1043nd v1 do zabawy więc i na nim zobaczymy jak się sprawy mają.
Tak, dokładnie MultiWeb oparty na kelnerze 3.18 z nowymi driverami od Huawei-pukałem już do Cezarego w tej kwestii http://eko.one.pl/forum/viewtopic.php...p?id=11244, bo różnica w pracy modemu znaczna (dlatego mam nadzieje że kiedyś ukaże się Gargoyle na tej wersji kelnera).
ja w sumie do tomato-arm przeportowałem sterowniki 4G z kernela 3.17. Musze spojrzeć na zmiany drivera względem 3.18 Może warto skoczyć z wersją o jeden w górę.
Wracając do tematu. Jestem już w domu i...: Asus RT-AC68U + tomato v130 + E3372 Hilink mod + karta Play
citibankonline.pl - DZIALA
speedtest.net - działa - 3,99 / 0,84 Mbps - bardzo słabo u mnie Play w domu działa, raptem jedna kreska zasięgu ale na modemie było wymuszone Tylko LTE.
openlinksys.info działa
m.gazeta.pl - DZIALA, nawet zakładka Zdrowie.
peb.pl - DZIALA
allegro.pl - działa
24.play.pl - strona się otworzyła, choć tu kułeczko się kręci:
Rozumiem Shibby ze we Wrocławiu testowałem LTE podpięte bezpośrednio do kompa i ze działa. Ja za nic nie mogę zrozumieć co podpięcie routera zmienia i dlaczego ludziom z tp-linkami działa. Nawet na naszym forum w temacie w tutoriale osoba posala ze na Asusie nie odczytywały sie strony kupiła tp-linka i teraz w tej samej lokalizacji net śmiga. U mojego znajomego na to-linku tez działa i testował w kilku lokalizacjach.
Edytowany przez Adooni dnia 27-05-2015 06:28
Orange 300/50 Mb/s + ONT Terminal HPE MS gen8 Proxmox 7.0-11 VMs: Router OPNsense 23.X-amd64 and OMV HPE MicroServer gen8: Xeon E3-1265Lv2, 16GB (2x KTH-PL316E/8G), HP 331T, 4x4TB WD RED Asus RT-AC68U AccessPoint
krótki test z Wrocławia - w modemie karta z Playa:
- citibankonline.pl się nie otwiera
- peb.pl się nie otwiera
- m.gazeta.pl działa
- onet.pl działa
- allegro.pl - działa chociaż problem z pewnym elementem ze static.allegrostatic.pl pozostał
- speedtest.net - działa (6,72 / 8,02 Mbps)
Zaraz będę testował MultiWeb`a
Połączony z 27 May 2015 09:32:32:
i na MultiWeb 3.18
Cytat
CHAOS CALMER (Bleeding Edge, r44510)
sytuacja z kartą Playa wygląda identycznie jak na ostatnim snapshot`cie openwrt, czyli ani peb ani citibankonline nie chce się otwierać.
Edytowany przez shibby dnia 27-05-2015 09:32
Proxmox VE:i5-13400T, 64GB RAM, 2x 512GB NVMe, 3x 2TB SSD, Intel X710-DA2 SFP+ VM Router:OpenWRT 22.03.4 VM NAS:Synology SA6400 VM VPS:Debian, WWW, Home Assistant Switch:Netgear MS510TXPP Switch:Ubiquiti USW-Flex-mini - szt. 2 Wi-Fi:Ubiquiti U6-Lite - szt. 2
Właśnie - znów miałem problem z wbiciem w nocy na https://openlinksys.info (wtedy działa u mnie modem) ale z Orange. Rano gdy przełączyła mi automatyka na UPC poszło od razu.
Natomiast na modemie zarówno citibankonline.pl, jak i peb.pl działa normalnie.
OpenWrt Chaos Calmer r45770
Połączony z 27 May 2015 16:25:31:
Dla testu piszę właśnie tego posta z Orange - już działa - także to chyba była tylko kwestia nocne przerwy technicznej na openlinksys.info
Połączony z 27 May 2015 16:36:05:
Taki mały oftopic - apropos openwrt - właśnie dodano możliwość budowania obrazów dla Asus RT-N66U https://dev.openwrt.org/changeset/45774 . Edytowany przez lulo dnia 27-05-2015 16:36
ciekawe jak działają modemy na rt n18u ale sofcie asusa
RT-N18u jutro musze odesłać do Asusa, zatem przed wysyłką mogę sprawdzić, nie ma problemu
Cytat
tyle kurde sie męczycie nad rozwiązaniem problemu szacunek
Nie lubię niewyjaśnionych tematów i to przede wszystkich nie daje mi spokoju i pcha do działania. Tomato -ARM i tak wiele zyska dzięki tej pracy - moduły 4G przeportowane z kernela 3.18 do kernela 2.6 to nie lada wyczyn i wielka korzyść
Zatem nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło.
hmm ciekawe jak działają modemy na rt n18u ale sofcie asusa
Jako hilink z e3372 i mf823 sytuacja jest taka sama -nie doczytuje stron
W wersji nohilink strony działają ale jest dziwny mankament co kilka dni zawiesza się połączenie - niby wszystko wygląda ok ale na polecenie ping nie ma zwrotnej informacji nawet ze zgubił pakiety. Wina albo modemu albo softu asusa. Takie działanie potwierdzają tez inni posiadający ten router.
Tomato -ARM i tak wiele zyska dzięki tej pracy - moduły 4G przeportowane z kernela 3.18 do kernela 2.6 to nie lada wyczyn i wielka korzyść :)
Także nawet jak testy nie przyniosą rozwiązania problemu, to użytkownicy Tomato nie zostaną z pustymi rękami (ja na podstawie dotychczasowych-obstawiam że przyczyną jest nieradzenie sobie modemo-routera przy dużym ruchu na BTS-ie)
Nazwa urządzenia:Gargoyle
Wersja Gargoyle:1.6.2.2 (r42647), by obsy
Model:TP-Link TL-WDR3600 v1
Konfiguracja urządzenia:Brama sieciowa
Zajętość pamięci RAM:62.2MB / 123.6MB (50.3%)
Połączenia:26/4096
Średnie obciążenie CPU:0.01 / 0.07 / 0.12 (1/5/15 min.)
Czas pracy:94 dni, 11 godz., 15 min.
Bieżąca data i czas:2015-05-28 22:59 CEST
Adres IP WAN:192.168.8.100
Maska podsieci WAN:255.255.255.0
Adres MAC WAN:0C:5B:8F:27:9A...
Adres bramy WAN:192.168.8.1
Serwer(y) DNS WAN:208.67.220.220
208.67.222.222
· Łącznie użytkowników: 24,115 · Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.
Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !
maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia
Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa
overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.
maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.
overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?
maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach
maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności", więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.
servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.
maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?