Multiroom N z wykorzystaniem openVPN
|
hermes-80 |
Dodano 19-11-2014 11:49
|
VIP
|
Dla serwera i klienta ma się rozumieć ?
===============================================================
Netgear WNR3500L v1
Podziękowania dla administracji Openlinksys.info!
|
|
|
|
overflow2 |
Dodano 19-11-2014 11:52
|
Super User
|
Cytat shibby napisał(a):
[info] w nowym tomato dodam do GUI opcję wyboru interfejsu br*, z którym to interfejs TAP ma być "zbridżowany". Zbędny więc stanie się skrypt w init i w custom configuration
Stara wersja ze skryptami oczywiście nadal będzie działała? Czy konieczna będzie rekonfiguracja?
Asus RT-AC56U FT-AIO
|
|
|
|
shibby |
Dodano 19-11-2014 11:59
|
SysOp
|
@Hermes-80 - oczywiście Robie to w sumie pod siebie, bo mam taką sytuację, że matka jest za br1 a biały za br2. Ponieważ pomysł ze skryptami mi się nie podoba to postanowiłem zrobić ułatwienie w GUI.
@overflow2 - powinna działać choć zalecał będę aktualizację ustawień. Dotychczas interfejs TAP był domyślnie łączony do br0. Skrypt miał za zadanie wypiąć go z br0 i podpiąć pod nowo stworzony interfejs. Teraz wystarczy w gui wybrać nowy br i po sprawie. Ale jak w gui zostawisz domyślne br0 i użyjesz skryptu to też powinno działać - tylko po co tak kombinować
Proxmox VE: i5-13400T, 64GB RAM, 2x 512GB NVMe, 3x 2TB SSD, Intel X710-DA2 SFP+
VM Router: OpenWRT 22.03.4
VM NAS: Synology SA6400
VM VPS: Debian, WWW, Home Assistant
Switch: Netgear MS510TXPP
Switch: Ubiquiti USW-Flex-mini - szt. 2
Wi-Fi: Ubiquiti U6-Lite - szt. 2
|
|
|
|
hermes-80 |
Dodano 19-11-2014 12:03
|
VIP
|
To bardzo się przyda bo właśnie muszę to skonfigurować na osobnych br.
Netgear WNR3500L v1
|
|
|
|
overflow2 |
Dodano 19-11-2014 12:07
|
Super User
|
@shibby no ok, chodziło mi głównie o to że, bym musiał w razie aktualizacji przekonfigurować takiego klienta, ale w sumie jak bym chciał aktualizować to i tak lepiej na miejscu, więc od razu można to klepnąć, nie było tematu - fajna opcja
Asus RT-AC56U FT-AIO
|
|
|
|
shibby |
Dodano 20-11-2014 15:31
|
SysOp
|
zaktualizowałem tutka pod wersję v124 z wykorzystaniem nowej opcji "Bridge TAP with..."
|
|
|
|
mp0011 |
Dodano 20-11-2014 16:24
|
User
|
Mały offtop odnośnie dekoderów w ofercie multiroom NC+.
Brałem w październiku multiroom i dostałem SAGEMCOM DSI83. Unikajcie tego badziewia jak ognia. Jedyna zaleta to możliwość PRV i pilot uniwersalny, reszta, a zwłaszcza najnowszy soft to porażka:
- Timeshift lub nagrywanie uniemożliwiają jakiekolwiek korzystanie z menu.
- EPG (i całe menu) wyłącza odtwarzany program (głos i obraz) i kasuje timeshift (nie można np. zapauzować i zobaczyć co jest na innym kanale)
- funkcja pilot (pasek z aktualnym programem i następnym) nie aktualizuje się. Widzę co leciało rano o 6, co było potem, a nie co jest teraz i następne. Trzeba na każdym kanale wcisnąć prawo (odświeży się) potem w lewo i można zmienić kanał, na którym jest to samo opóźnienie...
- czas reakcji na niektóre przyciski to 5-7 sekund
- timeshift i nagrywanie (HDD 250 na USB 2.0 0.48A) działa tragicznie (sprawdzałem dwa dyski). Pauza zaskakuje za którymś razem, przewijanie do przodu zamiast skoku o 4 minuty skacze 'na żywo' i trzeba ręcznie cofać...
- generalnie całość działa jakieś 5x wolniej niż turbodekoder.
- wiesza się średnio 2 razy w tygodniu i nie reaguje na pilota i przyciski
- brak ekranów startowych i aktywacyjnych - dekoder coś robi, ale nie widać co.
- aktualizacje softu bez pytania i wyświetlania co robi.
- nie można ustawić kolejności ulubionych. żeby dodać kanał jako drugi, trzeba wywalić z listy wszystkie kanały oprócz pierwszego, dodać kanał i pododawać ręcznie pozostałe.
To tylko niektóre wady, a używam ledwie 2 tygodnie.
Zalety: PRV i pilot... |
|
|
|
shibby |
Dodano 20-11-2014 16:35
|
SysOp
|
dzięki!!
Będę zatem ostro walczył by dostać białego BOX+
Testowałem go chwilę u znajomego z moim dyskiem WD Passport i działał całkiem całkiem.
|
|
|
|
hermes-80 |
Dodano 24-11-2014 20:57
|
VIP
|
Czy ktoś zestawiał MR na odległość na Sagemcom-ach?
Netgear WNR3500L v1
|
|
|
|
mp0011 |
Dodano 25-11-2014 03:51
|
User
|
Hermes-80,
Ja zestawiłem, Sagemcom DIS83 + Turbodekoder, ca. 15km, różni dostawcy, ping 60-250ms...
Działa bez zarzutu, nie licząc sytuacji kiedy raspberry nie może się zalogować do VPN z jakiegoś powodu... Ale automatyczny reboot rozwiązuje sprawę. |
|
|
|
Balicus |
Dodano 29-11-2014 14:30
|
User
|
Jaki tani router polecacie na serwer dla 5 tunerów ? |
|
|
|
hermes-80 |
Dodano 29-11-2014 14:43
|
VIP
|
Dowolny - to jest tak niewielki ruch, że każdy sobie poradzi.
Netgear WNR3500L v1
|
|
|
|
donkarleone83 |
Dodano 01-12-2014 21:17
|
Power User
|
witam przestrzegam wszystkich nie decydujcie sie na dekodery Sagemcom DIS83 instaluje ich kilka dziennie i mam go w domu niestety .. totalna porazka 2 razy dziennie zawiecha reset pomaga na kilka godzin, wolna ,przecietny obraz, a nowe wifibox to to sama tylko obudowa sie zmienia .szczescie kto ma stary sprzet nki (mydelniczki) obecnie multiroom dziala mi z urzadzeniem netclone+ jakby ktos mial jakies pytanka co do tej nowosci |
|
|
|
servee |
Dodano 02-12-2014 00:39
|
User
|
Przecież to nie jest żadna wiedza tajemna - [url=www.pl.netcloneplus.com/zasada-dzialania]zasada działania[/url].
Na moje oko jest to rozwiązanie oparte na VPN, o którym w tym wątku mowa w opcji plug'n play. Ciekawe, bo łatwe w użyciu, ale wymagające dodatkowych nakładów finansowych.
Cytat shibby napisał(a):
dodatkowe dekodery to box+ czyli Sagemy.
...
Inna ciekawostka to taka, że jest możliwość otrzymania karty klienckiej niesparowanej z dekoderem. Taką kartę można wsadzić do dekodera cyfry lub do splitera. Tak mi powiedziano w salonie... Wtedy taka karta kliencka nie komunikuje się z matką i nie trzeba spinać go VPNem. Ponoć ludzie wybierają tą opcję i jadą z nią do angli
Coś w tym musi być, bo u znajomego rodzice przechodząc z C+ na NC+ powiedzieli, że chcą używać starego dekodera i dali im kartę niesparowaną i faktycznie działa im w starym dekoderze C+ i w spliterze
@shibby: Więcej na ten temat można znaleźć [url=forum.satkurier.pl/viewtopic.php?f=174&t=30720&start=3690#p1025075]tutaj[/url].
Nie wiem jak długo będzie to działać, ale tak dla pewności można mieć w pogotowiu tunel przygotowany wg Twojego przepisu
W skrócie:
a) wystarczy jeden dodatkowy sagecom otrzymany od operatora do MR plus niezależny dekoder współpracujący z kartą ze wspomnianego sagecom'a,
b) lub min. dwa dodatkowe sagecom'y otrzymane do MR (wówczas nie potrzeba dodatkowych niezależnych dekoderów). |
|
|
|
overflow2 |
Dodano 02-12-2014 06:52
|
Super User
|
Cenowo nie wypada to zbyt rewelacyjnie (samo urządzenie) no i dokupowanie dodatkowych switchy...
Chociaż... jestem ciekaw jak to działa wszystko z automatu
Asus RT-AC56U FT-AIO
|
|
|
|
servee |
Dodano 02-12-2014 12:31
|
User
|
Gdybym miał to zestawiać za pomocą VPN (IP zewnętrzne stałe lub zmienne), to zapewne z użyciem jakiegoś DDNS'a wpisanego na sztywno (w celu automatyzacji i uniknięcia potrzeby dostosowywania się do ustawień dostawcy internetu) i sparowaniu urządzeń (routerów). Za NAT'em zapewne też by to ruszyło, chociaż nie wiem jakimi narzędziami/protokołami należało by się w takim przypadku posłużyć.
W miejscach gdzie znajdują się dekodery, po podłączeniu do nich routerów i zalogowaniu do lokalnej sieci (LAN/WiFi) tunel powinien się zestawić z pomocą reguł przygotowanych j/w.
Z takim zestawem (dekoder + router) można by wędrować po świecie, a jego uruchomienie ograniczało by się do podpięcia zasilania, kabla antenowego i internetu.
Nigdy takiego automatycznego połączenia nie próbowałem wykonać - nie miałem potrzeby, ale myślę, że tak mogłoby to wyglądać.
Liczę, że wypowiedzą się osoby lepiej orientujące się w zagadnieniach sieciowych. |
|
|
|
overflow2 |
Dodano 02-12-2014 12:44
|
Super User
|
Generalni aby to działało, to zawsze musisz mieć serwer vpn, w tym wypadku z urządzeniem tap. Jeśli nie posiadasz minimum jednego adresu publicznego, to już nie masz możliwości zestawienia takiej sieci (przeciętny Kowalski, który kupił sobie internet np w playu (bo fajna reklama) przy okazji namawiając do tego swoją rodzinę - może być nieświadomy że sobie takiej sieci nie zbuduje).
Chyba, że w tym wypadku firma która sprzedaje urządzonka konfiguruje je u siebie i posiada taki serwer, do którego logują się wszystkie urządzenia klienckie i ona to utrzymuje - jak będzie miała dużo klientów, to też może mieć z tym problem.
Jak na moje uruchomienie tego ot tak po prostu podłączając do prądu jest raczej ciężką sprawą.
Nie mam oczywiście zamiaru się tu z kimś sprzeczać, po prostu wydaje mi się to dziwne, no ale może wpadli na jakąś kosmiczną technologię Ja sam zbudowałem taką sieć w oparciu o rt-n10u - koszt jednego to 100zł razem w wysyłką i parę minut konfiguracji, dlatego jak dla mnie taka oferta jest mało atrakcyjna - sprzedają te swoje urządzenia za 200 + koszta wysyłki. Nawet jeśli faktycznie są plug and play to na moje... nie warto.
Asus RT-AC56U FT-AIO
|
|
|
|
shibby |
Dodano 02-12-2014 15:48
|
SysOp
|
@serve - tak to jest to o czym mówię. Jedna tylko ważna sprawa: nie można wsadzać kart do oryginalnych (przypisanych im) dekoderów, bo wtedy karty się sparują! Podmianę można zrobić tylko i wyłączę przed pierwszym uruchomieniem dekoderów.
Ja chyba zrezygnuję z wzięcia multiroomu. Pan na infolinni powiedział mi, że do MR standard dają stare białe dekodery Nki lub sagemcomy (czarne) i nie ma możliwości otrzymania tego małego białego Box+`a. Te dają tylko do MR Premium. Na pytanie: "ale mój kolega brał MR standard i dostał matkę + dwa te małe białe" dostałem odpowiedź, że to musiał być wypadek przy pracy bo taka sytuacja nie powinna mieć miejsca :/ I nie wiem co teraz zrobić. Tego starego białego nie chcę bo jest wolny i nie podłączę dysku USB. sagemcoma nie chcę bo jak już pisali wyżej jest g**ny i ma port USB z przodu. Pozostaje jeszcze opcja kupna na allegro prywatnie dekodera i olać sagemcoma i wsadzić z niego kartę do swojego. Wtedy tunel jest zbędny, tylko pytanie na jak długo. Jak NC+ to zablokuje (a pewnie mogą to zrobić) to wtedy pozostanie jedynie portów do sagemcoma :/ Mam dylemat :/
Z tym netclone+ to dość intrygująca sprawa. Mam wrażenie, że ktoś podpatrzył mój opis (albo pomysł by wykorzystać openwrt do spięcia dekoderów w multiroom), wykorzystał darmowe oprogramowanie (stawiam na openwrt) i trzepie kasiorkę. Ja to widzę tak: Jest sobie jakiś zdalny serwer openwrt do którego te urządzonka się łączą. Jest jakiś panel użytkownika, gdzie posiadacz może sobie grupować swoje urządzenia w jedną sieć i dlatego MR działa. Ma to tylko dwie zasadnicze wady:
1) łączymy się bóg jeden wie gdzie, a z racji iż jest to VPN typu TAP to ruch zezwolony jest dwukierunkowo bez limitów - taki backdoor
2) wprowadzają ludzi w błąd, pisząc że nadaje się to również do MR Premium. Żeby Premium działał, obie lokalizacje potrzebowały by co najmniej łącza symetrycznego 20/20 mbps o bardzo niskich czasach dostępu, ponieważ biały dekoder nie ma anteny i ciągnie wszystko po sieci z matki.
Edytowany przez shibby dnia 02-12-2014 15:59
|
|
|
|
overflow2 |
Dodano 02-12-2014 17:21
|
Super User
|
Cytat shibby napisał(a):
...
Z tym netclone+ to dość intrygująca sprawa. Mam wrażenie, że ktoś podpatrzył mój opis (albo pomysł by wykorzystać openwrt do spięcia dekoderów w multiroom), wykorzystał darmowe oprogramowanie (stawiam na openwrt) i trzepie kasiorkę. Ja to widzę tak: Jest sobie jakiś zdalny serwer openwrt do którego te urządzonka się łączą. Jest jakiś panel użytkownika, gdzie posiadacz może sobie grupować swoje urządzenia w jedną sieć i dlatego MR działa. Ma to tylko dwie zasadnicze wady:
...
Też tak pomyślałem, chyba napiszę do nich maila z zapytaniem jak to właściwie działa. Najgorsze, że przez takie strony ncp może coś zamotać i będzie lipa a nie dzielenie multiroomu.
Asus RT-AC56U FT-AIO
|
|
|
|
tachus |
Dodano 02-12-2014 17:25
|
User
|
Odniosę się do dekoderów , otóż tak się składa że posiadam i starego białego (nie polecam), tzw, mydelniczkę, oraz sagemcoma DIS83 , i na obydwa nie mogę narzekać , jak dla mnie są ok,nawet sagemcom jest bardziej katowany niż mydelniczka i do tej pory żadnych wad nie zauważyłem.No chyba że te usb z przodu , ja nie korzystam więc jest mi to obojętne. |
|
|