22 Listopada 2024 21:27:43
Nawigacja
· Strona Główna
· Forum

· Tomato by Shibby
· FreshTomato

Wątki na forum
Najnowsze dyskusje
· [S] Asus RT-AC56U
· DIR868l OFW asus vs ...
· Szukam zaproszenia n...
· [MOD] FreshTomato-AR...
· Asus RT-AC5300 ,prob...
· archer c6 v3.20
· [S] Nighthawk R7000P...
· [S]Asus RT-AC5300 - ...
· Tanie N100 na promce...
· net z telefonu wifi+...
· Tomato - bugi/proble...
· HUAWEI z światłowodem
· Asus TUF-AX3000_V2 p...
· rt-ax88upro częste ...
· [Howto] Xpenology na...
· Jaki router pod Open...
· Ruter z tomato
· Czy to jeszcze NAS?
· RT AC66U B1
· Wireguard na FreshTo...
Najpopularniejsze obecnie wątki
· Szukam zaproszeni... [19]
· DIR868l OFW asus ... [8]
· [S] Asus RT-AC56U [0]
Ankieta
Jaki procesor posiada twój router?

Broadcom MIPSEL
Broadcom MIPSEL
36% [151 głosów]

Broadcom ARM
Broadcom ARM
52% [219 głosów]

Atheros
Atheros
5% [22 głosów]

Marvell
Marvell
1% [4 głosów]

Ralink
Ralink
1% [3 głosów]

Intel/AMD/VIA
Intel/AMD/VIA
1% [5 głosów]

Żaden z powyższych
Żaden z powyższych
4% [15 głosów]

Ogółem głosów: 419
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 02/02/2015 09:38
Twoje IP
18.116.86.132
Zobacz wątek
OpenLinksys » :: DYSKI SIECIOWE :: » Rozwiązanie dedykowane
 Drukuj wątek
iBOOD NAS Zyxel NSA310 za 164,95 zł
bynio

Cytat

koparka napisał(a):

Mam takie pytanko do kogoś z miernikiem poboru mocy. Ile to maleństwo pożera Wattów ? Chodzi mi o normalną pracę (np kilka torrentów w tle) i gdy nie robi nic...
Czy przy większej ilości torrentów (powiedzmy powyżej 20tu) zdarza mu sie zawiesić ?

Było w tym wątku. W idle 9-10W, podczas obciążenia dochodzi do 16W. Wszystko z dyskiem seagate 2TB. Nie używam spindown-a dysku, kręci się cały czas.

Na marginesie - na bliźniaczym forum jest już paczka z autoinstalatorem debiana dla tego sprzętu. Działa wydajnie i stabilnie. W ten sposób ten NAS stał się idealnym sprzętem pod własny serwer www czy dowolny inny.
Edytowany przez bynio dnia 08-05-2012 08:50

mosao
@bynio: tylko co chwila wychodzą drobnostki do poprawy.. zapraszamy chętnych do zabawy ( może się okazać, ze kabelek serial będzie niezbędny)

bynio
Oczywiście że wychodzą drobne niedoróbki, ale mimo wszystko system jest w pełni używalny i stabilny. Co do kabelka, może i wypadałoby mieć, ale w obrazie do tego sprzętu jest obraz recovery który przywraca OFW w razie problemów więc ryzyka jako takiego nie ma. Choć fakt, fnkcje do obsługi nieprzewidzianych sytuacji wymagają jeszcze dopracowania.

piekar
Jestem posiadaczem NSA 310 z Baracuda 1 TB w środku - fajne to i małe OK działa w sieci domowej ale niestety mój brak wiedzy zaczyna mnie mierzić tzn nie mogę skonfigurować FTP ze "świata". Mam stałe IP ale do końca nie wiem jak poustawiać przekierowania w routerze TP Linka WR1043N Na dzien dzisiejszy widzę go ze "świata" ale pliki są w trybie do odczytu - można je po oglądać ale nie da się ściągnąć ani też zrobić uploadu mimo że loguję się jako administrator do NSA 310 Wsparcie techniczne Zyxcela milczy na dotatkowe ??? Wsparcie techniczne TP Linka wogóle nie odpowiada bo wydaje mi się że przyczyna jest w konfiguracji routera W forumowiczach ndzieja i moja prośba jeśli ktoś konfigurował FTP na NSA 310 w zestawie z routerem TP Linka WR1043N:|

grequ22
Witam
Czy ktoś już miał problem z wbudowaną sambą w oryginalnym oprogramowaniu 4.40 (z FFP jak i bez)?
Bo ja dziś uświadczyłem dziwnej sytuacji i niestety coś jest nie tak z siecią. W trakcie kopiowania po sambie chciałem podpiąć dysk do przedniego portu. Dysk jest chyba padnięty bo nie można na nim posadzić żadnej partycji. Więc go odłączyłem i nagle Zyxel się tak jakby delikatnie zresetował (zwiesił) bo cały czas miałem kolejkę, która bez problemu się kopiowała. Niestety NSA wyparował z otoczenia sieciowego. OK, wie poczekałem jak się skończy kopiowanie i resecik, niestety nie pomogło. Pomyślałem że to wina FFP wiec pen wyciągnięty ale dalej to samo. Zrobiłem twardy reset, hasło się zresetowało, udziały i inne ustawienia które były dodane poznikały, wiec chyba reset zadziałał. Ale obudowa nadal nie jest widziana w otoczeniu sieciowym. Przypuszczam że coś siadło w jakieś usłudze.

log.nmdb

Cytat

[2012/05/12 21:24:42, 0] nmbd/nmbd.c:857(main)
nmbd version 3.5.6 started.
Copyright Andrew Tridgell and the Samba Team 1992-2010

log.smbd

Cytat

[2012/05/12 21:24:42, 0] smbd/server.c:1123(main)
smbd version 3.5.6 started.
Copyright Andrew Tridgell and the Samba Team 1992-2010
[2012/05/12 21:24:44.701343, 1] lib/account_pol.c:325(account_policy_get)
account_policy_get: tdb_fetch_uint32 failed for type 1 (min password length), returning 0
[2012/05/12 21:24:44.701595, 1] lib/account_pol.c:325(account_policy_get)
account_policy_get: tdb_fetch_uint32 failed for type 2 (password history), returning 0
[2012/05/12 21:24:44.701754, 1] lib/account_pol.c:325(account_policy_get)
account_policy_get: tdb_fetch_uint32 failed for type 3 (user must logon to change password), returning 0
[2012/05/12 21:24:44.701915, 1] lib/account_pol.c:325(account_policy_get)
account_policy_get: tdb_fetch_uint32 failed for type 4 (maximum password age), returning 0
[2012/05/12 21:24:44.702069, 1] lib/account_pol.c:325(account_policy_get)
account_policy_get: tdb_fetch_uint32 failed for type 5 (minimum password age), returning 0
[2012/05/12 21:24:44.702219, 1] lib/account_pol.c:325(account_policy_get)
account_policy_get: tdb_fetch_uint32 failed for type 6 (lockout duration), returning 0
[2012/05/12 21:24:44.702369, 1] lib/account_pol.c:325(account_policy_get)
account_policy_get: tdb_fetch_uint32 failed for type 7 (reset count minutes), --More-- (71% of 1827 bytes)

Godziny są złe bo czas był żle ustawiony.
Teoretycznie twardy reset powinien załatwić sprawę. Widać, że chyba coś z hasłem się wysypało.
Proszę o info co mogę zrobić aby wszystko wróciło do normy.
Pozdro

Po restartcie, już w logach jest czysto ale nadal nie ma samby w sieci.

Edit.
Coś chyba jest nie tak. Zrobiłem upgrade firmware (niby ta sama wersja 4.40, ale w pełni przeszedł proces aktualizacji) i niestety dalej jest to samo.
Edytowany przez grequ22 dnia 12-05-2012 20:53

bynio
Jak masz dostęp do www to odpal telnet backdoora, zaloguj się do nas-a i usuń folder /.zyxel i restart nas-a. Zresetuje to ustawienia do fabrycznych. Ustawienia aplikacji powinny zostać - przynajmniej tych instalowanych samodzielnie - ich ustawienia są przechowywane w folderze /admin.

grequ22
@bynio a możesz mi powiedzieć gdzie znajduje się ten folder /.zyxel , bo jeśli chodzi o folder /admin to chyba chodzi o ten w /i-data/md0
natomiast /.zyxel mam tylko:

Cytat

/i-data/8aba4c8e/.zyxel
/i-data/8aba4c8e/.zyxel/.zyxel
/i-data/.zyxel

ale wszędzie jest to samo więc "przypuszczam" że są tak samo podlinkowane. Który mam skasować ??
Od razu powiem, że już wyciągałem wewnętrzny dysk i po wyczyszczeniu włożyłem do obudowy i założyłem od nowa wolumin, ale dalej jest to samo.

bynio
To ten pierwszy, zapomniałem że ofw ma pokręconą ścieżkę pod którą montuje fizyczną partycję. Ale skoro włożyłeś czysty dysk i to nie rozwiązało problemu to i usunięcie folderu .zyxel nic nie da. Widać uszkodziło się coś fizycznie.

grequ22
Hmm, coś fizycznie powiadasz ....
Nie znam się na strukturze linuxa ale w tej chwili nie działa tylko usługa Samby (ftp, galerie i inne rzeczy są w pełni funkcjonalne).
Posiłkuję się na tą chwilę z kopiowaniem po FTP, ale samba w niektórych sprawach jest najprostszym rozwiązaniem.
Jeśli nie działa tylko samba (zakładam że oficjalny firmware coś nie trybi) to zainstalowanie linuxa a potem powrót może coś zmienić ??
A może doinstalowanie samby z FFP może by załatwiło sprawę ??
Dzięki za wskazówki.

edit
W total commander zmapowałem udział sieciowy (np standardowy admin) , zapytał mnie o hasło, udział jest rozpoznany i mogę z niego korzystać. Wiec zgodnie z logami samba działa. Problem występuje w "widoczności" w otoczeniu sieciowym, rozpoznawanie że usługa działa (na drugim komputerze w sieci też nie widzi NSA).
Edytowany przez grequ22 dnia 13-05-2012 17:52

bynio
Ok, to przejrzyj jeszcze raz ustawienia sieci. Szczególnie maskę sieci. Może tu jest problem.

ZzackK
Wejdź na sztywno przez:
\\twojzyxel

grequ22
@bynio
ustawienia sieci są ok, miałem dhcp, potem ustawiłem na sztywno lecz nic to nie zmienia

@ZzackK
twoja rada częściowo jest rozwiązaniem, gdy korzystam z windows eksplorera to rzeczywiście mam dostęp do wszystkiego
jednak jestem przyzwyczajony do total commandera więc na górze w pasku wpisze \\mojnsa to mam dostęp. Nie da się tego jakoś usprawnić ? Bo niestety zmapowanie udziału nie chce zaskoczyć bo muszę podać dokładną ścieżkę \\mojnsa\mojudzial1 , \\mojnsa\mojudzial2 itd - a chciałbym mieć standardowo drzewo katalogów

druga sprawa, nie wiem czy ma to związek ale w smb.conf nie mam w ogóle linii : interfaces = 192.168.1.1/24 (na 3500L w tomato taki wpis istnieje)
lecz jak próbuje dopisać to niestety jakby nic się nie działo (restart samby) a gdy zrobię restart urządzenia to z powrotem nadpisuje się domyślny plik który tej linii nie ma
standardowo zmieniałem w /etc/samba/smb.conf ale istnieje też plik w /tmp/smb.conf
nie wiem czy widzicie standardowy plik startowy więc go wkleję:

Cytat

#!/bin/sh
#
# Start/stops the Samba daemons (nmbd and smbd).
#
#
# chkconfig: 2345 45 45
#

# Defaults
RUN_MODE="daemons"

# Reads config file (will override defaults above)
[ -r /etc/default/samba ] && . /etc/default/samba

NMBDPID=/var/run/nmbd.pid
SMBDPID=/var/run/smbd.pid
#NMBDPID=/var/locks/nmbd.pid
#SMBDPID=/var/locks/smbd.pid

# clear conflicting settings from the environment
unset TMPDIR

# See if the daemons are there
test -x /usr/sbin/nmbd -a -x /usr/sbin/smbd || exit 0

#We want to keep the NICE value of smbd as 17
Cur_NICE=`/bin/nice`
Set_NICE=$(( 17 - ${Cur_NICE} ))

case "$1" in
start)
echo -n "Starting Samba daemons:"

echo -n " nmbd"
/bin/nice -n ${Set_NICE} /sbin/start-stop-daemon --start --quiet --exec /usr/sbin/nmbd -- -D

if [ "$RUN_MODE" != "inetd" ]; then
echo -n " smbd"
/bin/nice -n ${Set_NICE} /sbin/start-stop-daemon --start --quiet --exec /usr/sbin/smbd -- -D
fi

echo "."
;;
stop)
echo -n "Stopping Samba daemons: "

/sbin/start-stop-daemon --stop --quiet --pidfile $NMBDPID
# Wait a little and remove stale PID file
sleep 1
if [ -f $NMBDPID ] && ! ps h `cat $NMBDPID` > /dev/null
then
# Stale PID file (nmbd was succesfully stopped),
# remove it (should be removed by nmbd itself IMHO.)
rm -f $NMBDPID
fi
echo -n "nmbd"

if [ "$RUN_MODE" != "inetd" ]; then
/sbin/start-stop-daemon --stop --quiet --pidfile $SMBDPI D
# Wait a little and remove stale PID file
sleep 1
if [ -f $SMBDPID ] && ! ps h `cat $SMBDPID` > /dev/null
then
# Stale PID file (nmbd was succesfully stopped),
# remove it (should be removed by smbd itself IM HO.)
rm -f $SMBDPID
fi
echo -n " smbd"
fi

echo "."

;;
reload)
echo -n "Reloading /etc/samba/smb.conf (smbd only)"
/sbin/start-stop-daemon --stop --signal HUP --pidfile $SMBDPID

echo "."
;;
restart|force-reload)
$0 stop
sleep 1
$0 start
;;
*)
echo "UsageFrownetc/init.d/samba {start|stop|reload|restart|force- reload}"
exit 1
;;
esac

Nie wiem co to [ -r /etc/default/samba ] && . /etc/default/samba - ale nie znajduje takich katalogów.
Więc skąd się nadpisuje config ?

ZzackK
Zrób skrót do zasobów zyxela z elementem docelowym \\twojzyxel Wink

czarekk
Transmission 2.51 na FFP-0.7-arm jest już dostępny
Zmiany są bardzo niewielkie.

Poniżej instrukcja updatu z wersji 2.50 (np. na podstawie instalacji wg postu: http://www.openlinksys.info/forum/vie...ost_100926)

/ffp/start/transmission.sh stop
wget http://kylek.is-a-geek.org:31337/files/ffp/0.7-arm/Transmission-2.51-arm-2.txz
funpkg -u Transmission-2.51-arm-2.txz

transmission-daemon -g /mnt/HD_a2/admin/transmission

Warto też zaktualizować Transmission Remote GUI do wersji 4.0.3
http://transmisson-remote-gui.googlec...-setup.exe

grequ22
@ZzackK
dzięki za obejście mojego problemu.
Co nie zmienia faktu że problem jest nierozwiązany od strony wyeliminowania przyczyny.

bynio
No ok , a grupa robocza zyxela jest ustawiona tak jak na innych komputerach? Otoczenie sieciowe w windows jest prościutkie, ale muszą być spełnione warunki aby działało. Nie zdarzyło mi się aby powodem "niewidoczności" samby w otoczeniu sieciowym było coś innego poza problemem z konfiguracją sieci, szczególnie maski właśnie (chodziło zapewne o adres rozgłoszeniowy na którym samba daje znać o sobie) oraz właśnie błędnie ustawiona grupa domowa. Windowsy mają problemy z wyświetlaniem innych grup niż swoja, choć nie ma problemu aby na taki zasób wejść gdy znamy gdzie chcemy wejść.

A tak w ogóle zainstaluj na tym nas-ie debiana z webminem i skończą się Twoje problemy z dziwnym zachowaniem ofw. Filozofia nieco inna, sporo i tak trzeba klepać w konsoli, ale jak się tego nie boisz to sprzęt się odwdzięczy wydajnością i stabilnością działania przy nieograniczonych możliwościach rozbudowy funkcji.

grequ22
@bynio
Tak, wszystko jest ustawione jak do tej pory. Ip, grupa robocza, maska. Nie wiem w czym jest właśnie problem. Tak jak napisałem wcześniej, samba "zniknęła" w trakcie kopiowania oraz jak podłączałem( jak się później okazało uszkodzony) dysk pod przedni port usb.

Chodzi właśnie o to, że nie działa "rozgłoszenie" w sieci lokalnej. Tak jak napisałem kilka postów wyżej nie mam linijki "interfaces" w smb.conf i nie wiem czy ma to coś wspólnego z moim problemem.
A zapisując zmiany po restarcie wszystko wraca do ustawień fabrycznych.

bynio
Parametr interfaces wskazuje sambie na którym interfejsie/adresie/zakresie portów ma nasłuchiwać. Przydatne w konfiguracji gdzie serwer ma wiele interfejsów czy użytych sieci w celu prostego izolowania samby. Brak tego parametru mówi że samba słucha na wszelkich możliwych interfejsach.

bohunmike1
Witam,

Problem mam nie lichy. USB zaraz po włączeniu świeci się na czerwono. FFP nie startuje, napięcie na porcie jest. lsusb pokazuje:

Bus 001 Device 001: ID 1d6b:0002

obojętnie co by było podłączone... restart nie pomaga.
Proszę o pomoc.

bynio
Oddaj do serwisu.

Przejdź do forum
Zaloguj
Wprowadź adres e-mail lub nazwę użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się.

Zapomniałeś/aś hasła?
Aktualnie online
· Gości online: 98

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 24,115
· Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.

Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !Grin

maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia

Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa

overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.

maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.

overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?

maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach

maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności",
więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.

servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.

maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?

95,294,890 unikalnych wizyt