22 Listopada 2024 17:26:15
Nawigacja
· Strona Główna
· Forum

· Tomato by Shibby
· FreshTomato

Wątki na forum
Najnowsze dyskusje
· [S] Asus RT-AC56U
· DIR868l OFW asus vs ...
· Szukam zaproszenia n...
· [MOD] FreshTomato-AR...
· Asus RT-AC5300 ,prob...
· archer c6 v3.20
· [S] Nighthawk R7000P...
· [S]Asus RT-AC5300 - ...
· Tanie N100 na promce...
· net z telefonu wifi+...
· Tomato - bugi/proble...
· HUAWEI z światłowodem
· Asus TUF-AX3000_V2 p...
· rt-ax88upro częste ...
· [Howto] Xpenology na...
· Jaki router pod Open...
· Ruter z tomato
· Czy to jeszcze NAS?
· RT AC66U B1
· Wireguard na FreshTo...
Najpopularniejsze obecnie wątki
· Szukam zaproszeni... [19]
· DIR868l OFW asus ... [8]
· [S] Asus RT-AC56U [0]
Ankieta
Jaki procesor posiada twój router?

Broadcom MIPSEL
Broadcom MIPSEL
36% [151 głosów]

Broadcom ARM
Broadcom ARM
52% [219 głosów]

Atheros
Atheros
5% [22 głosów]

Marvell
Marvell
1% [4 głosów]

Ralink
Ralink
1% [3 głosów]

Intel/AMD/VIA
Intel/AMD/VIA
1% [5 głosów]

Żaden z powyższych
Żaden z powyższych
4% [15 głosów]

Ogółem głosów: 419
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 02/02/2015 09:38
Twoje IP
3.142.249.105
Zobacz wątek
 Drukuj wątek
Jaki router kupić? Zestawienie routerów obsługujących TOMATO.
tegie

Cytat

shibby napisał(a):
[...]
To tylko przykład jeden z wielu ale ja zawsze będę polecał routery pod tomato.

Dodaj jeszcze klikalny z poziomu GUI harmonogram wyłączeń/włączeń wifi i będzie git Wink

Każdy ma własne priorytety, ja jadę na Gargoyle właśnie z tego powodu - wygodny harmonogram do zaklikania.
Nie chciało mi się w tomato kombinować ze skryptami... (chyba że nowe wersje już to mają)? Grin
(Asus leży w szafie i czeka na lepsze czasy...)
online: asus n16 -> FreshTomato 2019.3 by perdo
online: netgear r6220 -> Gargoyle 1.12.0.2 by obsy

hermes-80

Cytat

Dodaj jeszcze klikalny z poziomu GUI harmonogram wyłączeń/włączeń wifi i będzie git
Nie rozumiem - to od zawsze było w Access Restriction.
===============================================================
Netgear WNR3500L v1
Podziękowania dla administracji Openlinksys.info!

shibby
jw. To było od zawsze w access restriction Wink
Proxmox VE: i5-13400T, 64GB RAM, 2x 512GB NVMe, 3x 2TB SSD, Intel X710-DA2 SFP+
VM Router: OpenWRT 22.03.4
VM NAS: Synology SA6400
VM VPS: Debian, WWW, Home Assistant
Switch: Netgear MS510TXPP
Switch: Ubiquiti USW-Flex-mini - szt. 2
Wi-Fi: Ubiquiti U6-Lite - szt. 2

tegie

Cytat

shibby napisał(a):

A access restriction = elektryczne wyłączenie nadajnika wifi z sygnalizacją przez gaszenie diody?
Jeśli tak to fajnie, nawet o tym nie wiedziałem. Cool

marekwroc

Cytat

hermes-80 napisał(a):

(...) TP-L ma trochę lepsze parametry niż RT-N10U ale... (...).

rozwin prosze to zdanie, coz to jest za ale?

hermes-80
Ale każdy ma swoje preferencje design/programowe/sprzętowe
===============================================================
Netgear WNR3500L v1
Podziękowania dla administracji Openlinksys.info!

tegie

Cytat

shibby napisał(a):

Pociągnę wcześniejsze wypowiedzi na temat jaki poruszyłem Wink

Testuję to na Asusie n10u i 3 dni ładnie chodziło a dziś kaplica.
Zadany mam harmonogram pracy sieci wifi 6:30 - 16:30.
Dziś rano przychodzę a tu sieci nie ma. Wchodzę w panel tomato pisze, że sieć jednak jest odpalona.
Odpalam telefon w poszukiwaniu sieci - sieci nie ma.
Przez panel zrobiłem włącz/wyłącza wifi i dalej nic.
No i musiałem w końcu restart routera zrobić.
Zobaczę jak będzie w następne dni... ale mam wrażenie że to wcale takie bezobsługowe nie jest :/

Malojk
Witam!
Z racji że mój poczciwy linksys wag 200g skończył swój żywot ,jestem przed kupnem nowego routera. Internet z orange 20Mb/s.Z racji częstego zrywania sygnału musiałem zastosować jako modem ZTE 831 II na broadcom'ie, a linksys tylko rozsyłał sygnał.
Mieszkam w domu piętrowym.Od routera wymagam mocnego sygnału wifi który pokryje 3 piętra , i nie zaszkodzi jak na podwórku też będzie (linksys dawał radę),kolejna sprawa, musi mieć dual band ,print serwer oraz klienta torrent,dobrze by było jakby obsługiwał też modemy 3G(obecnie nie posiadam,ale tak na przyszłość). Zastanawiam się nad tymi modelami (oczywiście modem ZTE 831 II) :
-TP-Link TL-WDR3600
-TP-Link TL-WDR4300
-ASUS RT-N16
-Asus RT-N66U
Tp-linki są na Atheros ma to jakieś znaczenie jeżeli modem ZTE jest na Broadcomie ?
Który byłby najlepszy biorąc pod uwagę cena/jakość ?

shibby
na pierwsze dwa nie wgrasz tomato a to przecież temat o tomato. Pytanie więc czy openwrt/gargoyle na tplinkach ci wystarczy.

Ja bym brał N66u + Tomato.

rodzaj chipsetu w modemie nie ma wpływu na router Wink
Proxmox VE: i5-13400T, 64GB RAM, 2x 512GB NVMe, 3x 2TB SSD, Intel X710-DA2 SFP+
VM Router: OpenWRT 22.03.4
VM NAS: Synology SA6400
VM VPS: Debian, WWW, Home Assistant
Switch: Netgear MS510TXPP
Switch: Ubiquiti USW-Flex-mini - szt. 2
Wi-Fi: Ubiquiti U6-Lite - szt. 2

Malojk
no tak pomyliłem działy Smile jeżeli jest możliwość to proszę o przeniesienie wątku.
Czy duża jest różnica w wydajności pomiędzy 3600 a 4300 ?Kusi mnie zakup tego n66u ale mam obawy czy nie jest to przerost formy nad treścią w moim przypadku ...
Z tego co się dowiedziałem dwa pierwsze na oprogramowaniu firmowym nie obsługują modemów 3G, jedynie po wgraniu oprogramowania alternatywnego.
Edytowany przez Malojk dnia 21-10-2013 14:51

Kontrolny
Poczekaj jeszcze parę dni i będzie w Polsce dostępny Netgear R7000. Już jest na niego DD-WRT, a Tomato pewnie też będzie za jakiś czas.
Taki router z zapasem na przyszłość.
Edytowany przez Kontrolny dnia 21-10-2013 15:18
--
Netgear R6300 v1 OFW :-o
Netgear WNR3500L v2 × 3
Tomato Firmware 1.28.0000 MIPSR2-121 K26 USB AIO
ReadyNAS Duo v1

jeffrey
witam
możecie mi zaproponować jakiś router powiedzmy do 400zł spełniający wymagania:

ustawienie 2 podsieci ( radio należy do jednej z nich)
opcja2 2 podsieci i 2 radia (po 1 na każdą podsieć)
dwa złącza usb obsługujące dyski przenośne po 1 na każdą podsieć koniecznie odseparowane
żeby chodziło na tym normalne tomato

obecnie WAG 120n jako modem do neo + WRT54GL

o-w-c-a
Witam.

Dołączę się do pytań jednak trochę uszczegóławiając moje potrzeby.

W domu mam jakiś tary router działający w trybie repeatera i powielam sygnał Wifi. Niestety ogólnie mam beznadziejną jakość sygnału. Bezpośrednio do routera kablem podłączony jest komputer stacjonarny a pozostałe urządzenia podłączają się po wifi.
Chyba większość urządzeń ma kartę n więc powinno być ok (choć nie mam pewności).

W praktyce jednak sygnał zbieram anteną zewnętrzną i kablem mam podpięty do routera, router żeby w ogóle działał jest w trybie repeater bo chciałem mieć drugą sieć o własnej nazwie z własnym zarządzeniem.

Pewnie tak się nie da lub kosztowałoby to za dużo ale super by było gdyby była opcja obsługi ADSL (ze względu na dość niską jakość obecnego dostawcy), dla ew. neostrady (mieszkam na zadupiu więc mam ograniczone możliwości) i ewentualnie aby dał rade działać z donglem mobilnego internetu. Poprostu coś co będzie potrafiło w pełni zarządzać łączem niezależnie od źródła.

Miałem Asusa Wl 600g jednak po wgraniu Tomato i błędach konfiguracyjnych nie udało się odzyskać działania (nie reagował na przycisk resetu) i nawet wlutowanie RS'a nie pomogło...

Zasadniczo kierowałbym się ceną (chciałbym maksymalnie tanią opcję), jednak na bank z opcją podpięcia anteny zewnętrznej, z dużym wsparciem USB (tak żeby można pliki z RS ściągać na pena) - po prostu - coś co będzie łatwo dostosowywalne do zmieniających się potrzeb...

Z góry dzięki za sugestie

majkel152
tamten ustaw jako klient i dokup np asusa n10u /netgear 3500L v1/asus n16 , powinno sprostać wymaganiom
nie znam się na tym ^^

kupię coś fajnego
sieć domowa:
router z pfsense https://i.imgur.com/IuB6Zwy.png, jakieś dziwne urządzenia , ups, światłowody, apeki i działa miło Smile

o-w-c-a
A nie da się jednym urządzeniem? Jestem osobą która lubi minimalizować ilość szmelcu w domu...

DarekLipi
Witam.
Chciałbym zapytać czy opłacałoby się kupić Router Netgear WNR3500L.
Moje łącze to orange po adsl2+.
Zakupiłem modem ZTE ZXDSL 831All (Mam nadzieję, że się nada pod taką konfigurację) i chciałbym po modemie czymś dzielić internet na 2 x lan + 2 x wi-fi.
Obadałem po sieci, że soft tomato będzie najlepszy do dzielenia łącza oraz zastosowania jakiegoś servera mediów.
Znalazłem na allegro u sprzedającego "Kompranet" netgear'a z wgranym już tomato sensowne byłoby takie rozwiązanie? Czy może polecilibyście coś innego.

Pozdrawiam

Kontrolny
WNR3500L v2 to bardzo dobry wybór do Tomato.
Nie kupowałem od Kompranetu, ale coś mi świta, że routery, które oni sprzedają, to są "refurbished" - czy nie nowe. Być może tak samo dobre, jak nowe, nie sprawdzałem.
--
Netgear R6300 v1 OFW :-o
Netgear WNR3500L v2 × 3
Tomato Firmware 1.28.0000 MIPSR2-121 K26 USB AIO
ReadyNAS Duo v1

b3rok
@DarekLipi - co do Kompranetu, tak routery są refubrished, ale jak najbardziej polecam. Więcej info znajdziesz tutaj:

https://openlinksys.info/forum/viewth...d_id=13131
http://openrouter.info/forum/viewtopi...=17&t=1054

Ok 7 takich refubrishow pracuje ponad 2 lata o moich różnych znajomych na Tomato i nikt nie zgłasza problemów, plus u mnie jeszcze 2.

A identyczny zestaw (ZTE + Netgear) pracował u mnie ponad 2 lata (jeszcze w moim podpisie widnieje) bez problemów, do czasu aż... parę dni temu dociągnęli do mnie światłowód i przy okazji wymieniłem trochę sprzętu.
Edytowany przez b3rok dnia 31-05-2014 11:44
I. Huawei HG8240 + 1x Netgear r7000 @FreshTomato + Synology DS1512+
II. TP-Link TL-WDR4300 @Obsy OpenWRT Gargoyle
III. TP-Link TL-WDR3600 @Obsy OpenWRT Gargyle

DarekLipi
Dziekuje za informacje, chyba jestem skłonny zamówić taki sprzęt, ale ten netgar to wersja v1 a nie v2. W sumie to cudów na nim nie zamierzam robić torrentów nie musi pobierać wystarczy żeby dobrze kontrolował ruch sieciowy co by pingi gigantyczne nie były gdy ktoś coś zacznie pobierać itd.

Osimaru
Potrzebuję routera z dobrym Wi-Fi i możliwością zainstalowania Tomato lub Gargoyle w celu przydzielenia limitów prędkości na poszczególne stanowiska w sieci. Budżet ~150zł.

Przejdź do forum
Zaloguj
Wprowadź adres e-mail lub nazwę użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się.

Zapomniałeś/aś hasła?
Aktualnie online
· Gości online: 84

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 24,115
· Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.

Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !Grin

maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia

Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa

overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.

maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.

overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?

maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach

maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności",
więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.

servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.

maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?

95,272,968 unikalnych wizyt