27 Listopada 2024 01:46:57
Nawigacja
· Strona Główna
· Forum

· Tomato by Shibby
· FreshTomato

Wątki na forum
Najnowsze dyskusje
· Nowe routery: UX, UC...
· DIR868l OFW asus vs ...
· [S] Asus RT-AC56U
· Szukam zaproszenia n...
· [MOD] FreshTomato-AR...
· Asus RT-AC5300 ,prob...
· archer c6 v3.20
· [S] Nighthawk R7000P...
· [S]Asus RT-AC5300 - ...
· Tanie N100 na promce...
· net z telefonu wifi+...
· Tomato - bugi/proble...
· HUAWEI z światłowodem
· Asus TUF-AX3000_V2 p...
· rt-ax88upro częste ...
· [Howto] Xpenology na...
· Jaki router pod Open...
· Ruter z tomato
· Czy to jeszcze NAS?
· RT AC66U B1
Najpopularniejsze obecnie wątki
· DIR868l OFW asus ... [11]
· Nowe routery: UX,... [1]
· [S] Asus RT-AC56U [0]
Ankieta
Jaki procesor posiada twój router?

Broadcom MIPSEL
Broadcom MIPSEL
36% [151 głosów]

Broadcom ARM
Broadcom ARM
52% [219 głosów]

Atheros
Atheros
5% [22 głosów]

Marvell
Marvell
1% [4 głosów]

Ralink
Ralink
1% [3 głosów]

Intel/AMD/VIA
Intel/AMD/VIA
1% [5 głosów]

Żaden z powyższych
Żaden z powyższych
4% [15 głosów]

Ogółem głosów: 419
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 02/02/2015 09:38
Twoje IP
3.12.123.41
Zobacz wątek
OpenLinksys » :: OPROGRAMOWANIE :: » Tomato - firmware
 Drukuj wątek
[MOD] Tomato by shibby
krdian

Cytat

w repozytorium GIT tomatousb
http://repo.or.cz/w/tomato.git

mój branch nazywa sie tomato-shibby

Już znalazłem.

Cytat

już ci w tej sprawie odpisałem
http://openlinksys.info/forum/viewthread.php?thread_id=13557

niestety nie kontynuowałeś rozmowy.

Nie dostałem powiadomienia mailem (pewnie zapomniałemustawić) i nie zauważyłem, że odpisałes.
Już mam Twoje repo i własnie kompiluje z modułem Smile Może zadziała...

shibby
modul juz skompilowalem i podalem linka w temacie.
Router: Unifi Cloud Gateway Max
Switch: Netgear MS510TXPP
Switch: Unifi USW-Flex-Mini - szt. 2
Wi-Fi: Unifi U6-Lite - szt. 2
Proxmox VE: i5-13400T, 64GB RAM, 2x 512GB NVMe, 3x 2TB SSD, Intel X710-DA2 SFP+
VM #1: Synology SA6400
VM #2: Debian, WWW
VM #3: Home Assistant OS

woytaz

Cytat

shibby napisał(a):

pokaż log z łączenia. Nie dodawałem usb1 i 3 do gui bo to sa przewaznie interfejsy diagnostyczne i serwisowe. Przwewaznie uzywa się usb0, sporadycznie usb2.

ponizej logi:

Cytat

Jan 1 01:06:17 daemon.notice pppd[2769]: pppd 2.4.5 started by root, uid 0
Jan 1 01:06:17 user.info redial[2770]: Started. Time: 10
Jan 1 01:06:17 user.notice root: 3G MODEM already found - using option module
Jan 1 01:06:28 local2.err chat[2810]: Can't get terminal parameters: Input/output error
Jan 1 01:06:28 daemon.err pppd[2769]: Connect script failed
Jan 1 01:06:40 user.notice root: Transmission daemon successfully stoped
Jan 1 01:06:41 daemon.info dnsmasq[1952]: exiting on receipt of SIGTERM
Jan 1 01:06:42 daemon.info pppd[2769]: Terminating on signal 15
Jan 1 01:06:42 daemon.info pppd[2769]: Exit.

andreyvl4
Hi, guys. Great job with the firmware. I was using MIPSR2-079V-MiniIPv6.trx for over a month and it worked great. But had to change it to VPN version to get a home tunnel.
The problem is that MIPSR2-079V-MiniIPv6-VPN can not establish PPTP connection with my provider. Logs say file pptp.so is missing. I checked over ssh, this file presents in NoVPN version in usr/lib/pppd, but it's really missing in VPN version. I believe it's a bug during firmware building. Appreciate if you can fix it in the next release. Now I have to use previous version 076V-EN with VPN.

And one more issue. Is it possible for you to incorporate PPTP server into firmware. OpenVPN works fine, but it's disadvantage is a bit complicated configuration and the biggest one - necessity to install additional software. I've noticed the guys from china already made a version woth pptp server, but the last time they updated it was 5 months ago and there is no english 4mb version for MIPSR2 router.

Thanks.

shibby
because miniipv6-vpn build hasn`t compiled XXTP support. I can try include this feature but i have to remove JFFS.

andreyvl4
Sorry, what exactly feature are you talking abt? I'm afraid I do not get what you exactly mean... Asking cause previous version MIPSR2-076V-MiniIPv6-VPN works fine with my ISP via PPTP
Edytowany przez andreyvl4 dnia 15-11-2011 15:46

nikoborys
Witam.
Mam Linsksya wrt54gl z wgranym tomato-ND-1.28.875xRAF-ML-075V-Std.trx.
W narzędziach RAF jest limitowanie pobierania i wysyłania. Limitowanie pobierania działa natomiast wysyłania nie. Czy można to jakoś w bardzo prosty sposób naprawić?

Połączony z 15 listopad 2011 20:42:52:
Zauważyłem że limitowanie transferu w narzędziach RAF działa po wyłączeniu QoS. Czy tak powinno być? Obie włączone funkcje nie mogą razem współdziałać? Byłoby to o tyle dobre że obie funkcje mogłyby się wspomagać.
Edytowany przez nikoborys dnia 15-11-2011 20:42

shibby

Cytat

andreyvl4 napisał(a):

Sorry, what exactly feature are you talking abt? I'm afraid I do not get what you exactly mean... Asking cause previous version MIPSR2-076V-MiniIPv6-VPN works fine with my ISP via PPTP

indeed, but in 079 i removed XXTP (L2TP and PPTP) support. I can revert xxTP support in next version.

roolnick

Cytat

shibby napisał(a):

Cytat

andreyvl4 napisał(a):

indeed, but in 079 i removed XXTP (L2TP and PPTP) support. I can revert xxTP support in next version.

Również jestem za przywróceniem L2TP i PPTP jeżeli to nie bardzo duży problem Smile

szalikmars
shibby pytanie

który modem pod twój soft pod aero2 polecasz (nie za drogi i aby stabilnie działał )

shibby
@woytaz - pokaz mi pliki /tmp/ppp/options i /tmp/ppp/connect.chat

@szalikmars - niestety nie podpowiem bo nie wiem czy i ktory dziala. Ja testowałem na dwóch modemach huawei i te wiem ze dzialaja.

andreyvl4

Cytat

shibby napisał(a):

Cytat

andreyvl4 napisał(a):

That would be great if you could get PPTP support back. will appreciate it.... By the way, pls think abt PPTP server. I've seen a lot of people on different forums asking for this feature.

szalikmars
shibby te modemy huawei
co testowałeś to jakie modele ?

Sigma

Cytat

szalikmars napisał(a):

shibby pytanie

który modem pod twój soft pod aero2 polecasz (nie za drogi i aby stabilnie działał )

Huawei E173u-2

Zadziała pod Tomato, jest zgodny z Aero, i można go nabyć za przystępną cenę, a nawet otrzymać za darmo Smile
[small]Netgear WNR3500L powered by Tomato Firmware 1.28.0000 MIPSR2-130 K26 USB BTGui
Netgear WNDR4300 powered by OpenWrt Chaos Calmer 15.05 (r47662)
TP-Link TL-WDR4300 v1 powered by OpenWrt Chaos Calmer 15.05 (r47662)
[b]TP-Link T

jahu21
Witam,
Proszę o pomoc w doborze optymalnego softu i możliwie bezboleśne przeprowadzenie przez pierwszą zmianę z oryginalnego softu na open.

Trafiłem tu za sprawą Obsy'ego który polecił mi Tomato i ten wątek dlatego chciałbym się oprzeć na kompilacji Shibby'ego . Pokrótce: Dotychczas używałem normalnego peceta z linuksową dystrybucją nnd do dynamicznego podziału łącza przy użyciu niceshapera. Uległ on uszkodzeniu - nie można reanimować dysku - potrzebuje szybkiego zastępstwa a stoi nieużywane w tym celu WRT54GL z oryginalnym softem. Specyfikacja sprzętu który posiadam jest następująca:

WRT54GL
Version 1.1
CPU Broadcom BCM5352 @ 200 MHz
RAM 16 MB
Flash memory 4 MB
S/N Prefix CL7B

Na stronie http://tomatousb.org/doc:build-types sprawdziłem że wersja procesora to R1, dostępne wersję na jądro 2.4 i 2.6 bez obsługi USB:
Linksys WRT54-GL,-GS v1-v4
CPU R1
K26 Yes
K24 Yes
K26 Editions/Notes NoUSB-Std (4MB flash) or All (8MB flash)

Zależy mi na stabilności rozwiązania i kilku podstawowych sprawach takich jak: statyczne ip i dhcp, filtrowanie po mac (arp), wykonać prostą regulacje przydzielenia wartości maksymalnych i gwarantowanych upload i download dla danego IP (np każdemu użytkownikowi inne wartości). Gdyby była możliwość tworzenia wykresów lub w inny sposób zmonitorowania wysycenia łącza oraz poszczególnych IP byłoby super.

Z tego co wyczytałem obecny oryginalny soft dla tej wersji pozwala na wgrywanie obrazu firmware do 4 MB. Czy poniższe obrazy sprawdzą się w tym co napisałem:
http://tomato.groov.pl/K26/build5x-079V-EN/tomato-K26-1.28.905xRAF-EN-MIPSR1-079V-MiniIPv6-VPN.trx
lub
http://tomato.groov.pl/K24/build5x-079V-EN/tomato-ND-1.28.875xRAF-EN-079V-VPN.trx
Ewentualnie który wybrać (2.6?), jeśli możecie wskażcie linka do czegoś co lepiej sie sprawdzi oraz do jakiejś łopatologicznej procedury jak nie uwalić a wgrać nowy soft. Jest mnóstwo alternatywnego oprogramowania i ciężko mi wybrać, nie chciałbym też zniszczyć tak fajnego sprzętu. Za wszelką poradę z góry serdeczne dzięki.

Trochę poza tematem, ewentualnie w przyszłości: mc po shh to duży problem? gdybym tak w przyszłości chciał coś w tym grzebać.

shibby
wybrałeś dobre softu. Oba beda dzialać na wrt54. K24 jest lzejsze i wydaje mi sie lepsze dla poczciwego linksysa. Nie mniej jednak znal osoby ktore z powodzeniem uzytkuja wersje k26. Musisz zwyczajnie sam sprawdzic i zdecydowac Smile Oba softy posiadaja taka sama funkcjonalnosc takie jak static dhcp, bw limiter czy iptraffic. Jedyna i znaczna roznica to IPv6 w K26. K24 nie wspiera IPv6.

Wgrywasz zwyczajnie przez www. Polece wgrac najpierw oficjalny soft ze strony polarcloud, wyczyscic nvram a nastepnie wgrac moje tomato.

Cytat

Trochę poza tematem, ewentualnie w przyszłości: mc po shh to duży problem? gdybym tak w przyszłości chciał coś w tym grzebać.

jezeli zrobisz w nim SD-MOD, bedziesz mogl zainstalowac optware i dograc sobie mc. Obecne 4MB flash routera to zbyt mało by o mc pomyśleć. Standardowym edytowem spod ssh jest vi. Ponadto pamietaj ze tomato ma system read-only i nie mozna plikow edytowac. Wszelka konfiguracja przetrzymywana jest w nvram.

jahu21
Shibby a na 2.6 będzie jakiś problem wifi i szyfrowaniem? bo chciałbym też wykorzystać linksys'a do udostępniania neta też przez wifi używając WPA2 - max 4 komputery?

Wiem że to oklepany i irytujący temat dla znawców ale jak to w praktyce zrobić? Rozumiem że najlepiej "wgrywać po uprzednim czyszczeniu nvram" itd - tylko że dla mnie obecnie to trochę taki "slang". Załóżmy że wybrałem:
http://tomato.groov.pl/K26/build5x-079V-EN/tomato-K26-1.28.905xRAF-EN-MIPSR1-079V-MiniIPv6-VPN.trx

Więc najpierw ściągam oryginalny tomato 1.28:

http://sourceforge.net/projects/tomatofirmware/files/tomato/1_28/Tomato_1_28.zip/

rozpakowuję odnajduje odpowiedni bin (WRT54G_WRT54GL.bin) wczytuję go na oryginalnym sofcie - poprzez interfejs www (Firmware Upgrade), zresetowanym do ustawień fabrycznych linksysie. Wszystko podpięte na UPSie i bezpośrednio kablami. Po naciśnięciu przycisku UPGRADE nic nie dotykam nie klikam w przeglądarce i cierpliwie czekam

Rozumiem że gdy oprogramowanie zostanie wgrane pokaże się stosowny komunikat (Firmware Upgrade Succsessful) i router uruchomi się ponownie (reboot). Poczekać aż lampka POWER na routerze przestanie migać. Następne zamknąć przeglądarkę i uruchomić ją ponownie.

Następnie reset do ustawień fabrycznych (Factory Defaults) z opcją czyszczenia pamięci NVRAM: - menu Administration->Configuration->Restore Default Configuration (opcja Erase all data in NVRAM memory - thorough). Opcjonalnie przycisk reset przez 15 sek. (o co chodzi z tym przyciskiem?)

Twoje obrazy mają rozszerzenie trx - z tymi sobie już poradzi tak wgrany Tomato. Czy na coś jeszcze zwrócić uwagę?

shibby
trx wejdzie bez problemu z tomato. W sumie wszystko opisałes (odrobiłes zadanie domowe Wink ). Z przyciskiem nie musisz nic robic, czyszczenie nvram wystarczy.

problemu z szyfrowaniem zadnego nie bedzie.

andreyvl4
Shibby, hi. when do you expect to release the next version?

marcinek40
którą wersje mam wgrac do Asus WL500gPv2 teraz mam wgrane 1.28.9052 MIPSR1-032H K26 USB Ext-BT prosze o pomoc

Przejdź do forum
Zaloguj
Wprowadź adres e-mail lub nazwę użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się.

Zapomniałeś/aś hasła?
Aktualnie online
· Gości online: 71

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 24,115
· Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.

Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !Grin

maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia

Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa

overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.

maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.

overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?

maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach

maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności",
więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.

servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.

maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?

95,917,452 unikalnych wizyt