26 Listopada 2024 21:13:50
Nawigacja
· Strona Główna
· Forum

· Tomato by Shibby
· FreshTomato

Wątki na forum
Najnowsze dyskusje
· Nowe routery: UX, UC...
· DIR868l OFW asus vs ...
· [S] Asus RT-AC56U
· Szukam zaproszenia n...
· [MOD] FreshTomato-AR...
· Asus RT-AC5300 ,prob...
· archer c6 v3.20
· [S] Nighthawk R7000P...
· [S]Asus RT-AC5300 - ...
· Tanie N100 na promce...
· net z telefonu wifi+...
· Tomato - bugi/proble...
· HUAWEI z światłowodem
· Asus TUF-AX3000_V2 p...
· rt-ax88upro częste ...
· [Howto] Xpenology na...
· Jaki router pod Open...
· Ruter z tomato
· Czy to jeszcze NAS?
· RT AC66U B1
Najpopularniejsze obecnie wątki
· DIR868l OFW asus ... [11]
· Nowe routery: UX,... [1]
· [S] Asus RT-AC56U [0]
Ankieta
Jaki procesor posiada twój router?

Broadcom MIPSEL
Broadcom MIPSEL
36% [151 głosów]

Broadcom ARM
Broadcom ARM
52% [219 głosów]

Atheros
Atheros
5% [22 głosów]

Marvell
Marvell
1% [4 głosów]

Ralink
Ralink
1% [3 głosów]

Intel/AMD/VIA
Intel/AMD/VIA
1% [5 głosów]

Żaden z powyższych
Żaden z powyższych
4% [15 głosów]

Ogółem głosów: 419
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 02/02/2015 09:38
Twoje IP
3.148.108.201
Zobacz wątek
OpenLinksys » :: OPROGRAMOWANIE :: » Tomato - firmware
 Drukuj wątek
[MOD] Tomato by shibby
Steel_Rat

Cytat

luk1121 napisał(a):

Cytat

Steel_Rat napisał(a):
A mi na najnowszym tomato w końcu działa prawidłowo tablica v3

A po wpisaniu http://ip_routera:8000/ wyświetla Ci się strona z komunikatem? U mnie po zainstalowaniu na najnowszej wersji nie pobiera mi użytkowników z dhcp tylko kółeczko się kreci cały czas.

Działa tylko opcja "Użytkownicy on-line" ale mi to wystarczy. strona http://ip_routera:8000 wyświetla się prawidłowo.
WRT3200ACN (WRT32X) + OpenWRT 18.06+światełko 150/150 Mb/s
Asus RT-AC68UvE1 + RMerlin + Entware
Netgear WNR3500Lv2 + DDWRT

luk1121

Cytat

Steel_Rat napisał(a):

Cytat

luk1121 napisał(a):

Cytat

Steel_Rat napisał(a):
A mi na najnowszym tomato w końcu działa prawidłowo tablica v3

A po wpisaniu http://ip_routera:8000/ wyświetla Ci się strona z komunikatem? U mnie po zainstalowaniu na najnowszej wersji nie pobiera mi użytkowników z dhcp tylko kółeczko się kreci cały czas.

Działa tylko opcja "Użytkownicy on-line" ale mi to wystarczy. strona http://ip_routera:8000 wyświetla się prawidłowo.

OK tablica działa. Nie wiem czemu ale po wpisaniu http://ip_routera:8000 wyświetlało mi error 500 po reboocie jest ok.
Pozdro.
Asus RT-AC68U E1 + freshtomato-RT-AC68U-ARM_NG-2020.8-AIO-64K

juliuszka
@Shibby

Gratulacje własnego kąta - byleby Franek ze Szwajcarii nie partycypował na przedpokoju ;-)

Leszek

vorobiej
Jest soft 079V z wsparciem dla kart SD pod WRT54G v.3?
Znalazłem w extras moduł SD, problem w tym, że nie umiem załadować go do routera.
Jak mam to zrobić?
Edytowany przez vorobiej dnia 31-10-2011 22:53

miglanc
Witam
Zostałem szczęśliwy posiadaczem rutera wnr3500l i na moje nieszczęście mam problemy z zainstalowaniem tomato w wersji "http://tomato.groov.pl/K26/build5x-076V-EN/tomato-K26USB-1.28.905xRAF-EN-MIPSR2-076V-VPN.trx"
Postępuję z godnie z procedura:
1. przywrócenie ostawień domyślnych
2. wgranie ddwrt-mini przez www "dd-wrt.v24-14896_NEWD-2_K2.6_mini-WNR3500L.chk"
3. przywrócenie ostawień domyślnych ddwrt, ustawienie hasała np. admin/admin
4. podłączenie się telnetem do ddwrt i wyciągniecie hasła: nvram get http_passwd
5. zmiana rozszerzenia tomato z trx na bin i wgranie przez gui ddwrt
6. wyczyszczenie cache przeglądarki "firefox 7"
6. tomato wstaje siec wifi niezabezpieczona"Tomato.RAF24", można się podłączyć po wifi i kablu, DHCP przydziela adres, internet działa
7. Nie można podłączyć się do rutera przez WWW, "TimeOut" na hasło wyciągnięte nvramem i wszystkimi domyślnymi hasła
8. Udaje sie podłączyć telnetem na router wydanie komendy nvram defaults --yes i reboot

I dalej nie ma możliwość podłączenie się przez www do tomato, Internet działa, ale brak jakiejkolwiek konfiguracji, jakieś pomysły i rady ???

Pozdrawiam
Miglanc

kille72

Cytat

miglanc napisał(a):

Witam
Zostałem szczęśliwy posiadaczem rutera wnr3500l i na moje nieszczęście mam problemy z zainstalowaniem tomato w wersji "http://tomato.groov.pl/K26/build5x-076V-EN/tomato-K26USB-1.28.905xRAF-EN-MIPSR2-076V-VPN.trx"
Postępuję z godnie z procedura:
1. przywrócenie ostawień domyślnych
2. wgranie ddwrt-mini przez www "dd-wrt.v24-14896_NEWD-2_K2.6_mini-WNR3500L.chk"
3. przywrócenie ostawień domyślnych ddwrt, ustawienie hasała np. admin/admin
4. podłączenie się telnetem do ddwrt i wyciągniecie hasła: nvram get http_passwd
5. zmiana rozszerzenia tomato z trx na bin i wgranie przez gui ddwrt
6. wyczyszczenie cache przeglądarki "firefox 7"
6. tomato wstaje siec wifi niezabezpieczona"Tomato.RAF24", można się podłączyć po wifi i kablu, DHCP przydziela adres, internet działa
7. Nie można podłączyć się do rutera przez WWW, "TimeOut" na hasło wyciągnięte nvramem i wszystkimi domyślnymi hasła
8. Udaje sie podłączyć telnetem na router wydanie komendy nvram defaults --yes i reboot

I dalej nie ma możliwość podłączenie się przez www do tomato, Internet działa, ale brak jakiejkolwiek konfiguracji, jakieś pomysły i rady ???

Pozdrawiam
Miglanc

Jak masz windows XP popatrz na to:
http://openlinksys.info/forum/viewthr...post_90789

jack78
Na wersji 079 BT VPN po wejściu w zakładkę Wake On LAN wszystkie IP jakie w ciągu ostatnich 24h były włączone widzę jako aktualnie włączone. Tego problemu nie miałem na żadnej poprzedniej wersji. Czy tylko u mnie coś nie działa? Czy tak mają wszyscy na tej wersji? Ewentualnie może na Asus WL-500W tak się tylko dzieje?
Druga sprawa, na tym routerze nie działa zarządzanie VLAN-ami, wywala mi komunikat "This feature is not supported on this router." A co najdziwniejsze na jakiejś innej (chyba 060 lub 065) to działało, bo ostatnio znalazłem screeny na dysku z tą opcją. No chyba że wykonałem je na innym routerze i omyłkowo wpakowałem do folderu z Asusa.

Mikrotik hAP ac2
UniFi AP AC v2
-OFW, UniFi AP PRO- OpenWRT,
Linksys E1000v2 - Tomato-RT-N5x-MIPSR2-116-Hyzoom.4M-Mini
Tenda AC10 - AC1200 OFW
NAS - HP Microserver Gen8 i3-3220T, 8GB RAM 5x 3TB WD RED | Xpenology

hermes-80

Cytat

Druga sprawa, na tym routerze nie działa zarządzanie VLAN-ami, wywala mi komunikat "This feature is not supported on this router." A co najdziwniejsze na jakiejś innej (chyba 060 lub 065) to działało, bo ostatnio znalazłem screeny na dysku z tą opcją.
Właśnie to samo zjawisko zaobserwowałem na 2 różnych wersjach Tomaot z vlan-ami więc wniosek się nasuwa taki, że ten router nie obsługuje vlan-ów.
===============================================================
Netgear WNR3500L v1
Podziękowania dla administracji Openlinksys.info!

jack78
Mam jeszcze trzeci problem. W Static DHCP nie mogę wpisać 2 adresów MAC pod jedno IP, a wcześniej to działało na pewno. Jest mi to potrzebne, bo czasem laptopa podpinam do stacji dokującej z własną kartą wifi, a czasem pracuję bez stacji na wbudowanej karcie i wolę mieć porządek w adresach IP, a nie ciągle dostawać inny. Zresztą to nie jedyny komp, który łączy się na 2 różne sposoby z routerem.

Cytat

hermes-80 napisał(a):
Właśnie to samo zjawisko zaobserwowałem na 2 różnych wersjach Tomaot z vlan-ami więc wniosek się nasuwa taki, że ten router nie obsługuje vlan-ów.

Ale to by nie działało na żadnym sofcie, a jeśli na którymś działa to znaczy że jest to wykonalne. Mam nadzieję że nie będę musiał z tego skorzystać, ale lepiej jakby było to zgłoszone i rozwiązane.

Mikrotik hAP ac2
UniFi AP AC v2
Tenda AC10 - AC1200 OFW

shibby

Cytat

Na wersji 079 BT VPN po wejściu w zakładkę Wake On LAN wszystkie IP jakie w ciągu ostatnich 24h były włączone widzę jako aktualnie włączone. Tego problemu nie miałem na żadnej poprzedniej wersji. Czy tylko u mnie coś nie działa? Czy tak mają wszyscy na tej wersji? Ewentualnie może na Asus WL-500W tak się tylko dzieje?

Cytat

Mam jeszcze trzeci problem. W Static DHCP nie mogę wpisać 2 adresów MAC pod jedno IP, a wcześniej to działało na pewno.

a Bindowania ARP sobie kolega czasem nie włączył?
Jak tak to przeczytaj sobie Notkę.

Cytat

-To enable/enforce static ARP binding for a particular device, it must have only one MAC associated with that particular IP address (i.e. you can't have two MAC addresses linked to the same hostname/device in the table above).
-When ARP binding is enabled for a particular MAC/IP address pair, that device will always be shown as "active" in the Wake On LAN table.

Cytat

Druga sprawa, na tym routerze nie działa zarządzanie VLAN-ami, wywala mi komunikat "This feature is not supported on this router." A co najdziwniejsze na jakiejś innej (chyba 060 lub 065) to działało, bo ostatnio znalazłem screeny na dysku z tą opcją. No chyba że wykonałem je na innym routerze i omyłkowo wpakowałem do folderu z Asusa.

VLAN GUI obsługuje takie modele routerów:
switch(nvram['boardtype'])
case '0x0467': // WRT54GL 1.x, WRT54GS 3.x/4.x
case '0x048e': // WL-520GU, WL-500G Premium v2
case '0x04ef': // WRT320N/E2000
case '0x04cf': // WRT610Nv2/E3000, RT-N16

WL500W ma boardtype=0x0472 tak więc nie było i nie jest (może narazie) obsługiwane przez VLAN GUI.
Router: Unifi Cloud Gateway Max
Switch: Netgear MS510TXPP
Switch: Unifi USW-Flex-Mini - szt. 2
Wi-Fi: Unifi U6-Lite - szt. 2
Proxmox VE: i5-13400T, 64GB RAM, 2x 512GB NVMe, 3x 2TB SSD, Intel X710-DA2 SFP+
VM #1: Synology SA6400
VM #2: Debian, WWW
VM #3: Home Assistant OS

jack78

Cytat

shibby napisał(a):
a Bindowania ARP sobie kolega czasem nie włączył?
Jak tak to przeczytaj sobie Notkę.

Jak to zawsze bywa z dopiskami małą czcionką, nikt ich nie czyta. Dzięki.

Cytat

WL500W ma boardtype=0x0472 tak więc nie było i nie jest (może narazie) obsługiwane przez VLAN GUI.

OK i sprawa się wyjaśniła. Musiałem pomieszać screeny na dysku.

Mikrotik hAP ac2
UniFi AP AC v2
Tenda AC10 - AC1200 OFW

zajchow
Nieco lamerskie pytanko, po wrzuceniu tomato na WNR3500L diody power (The router is performing the power-on self-test diagnostic) i internet (No IP address acquired) świecą się na pomarańczowo zamiast na zielono, net i siec domowa działają bez problemów, czy tak ma być?

shibby
nie, dioda power musi zapalic sie na zielono, chyba ze z jakiegos powodu proces startu routera sie nie zakonczyl. Mówisz ze net i siec dzialaja. Mozesz dostać się na router? Robiłeś czyszczenie nvram po wgraniu tomato? Od samego wgrania tomato tak masz czy coś zrobiłeś że tak się stało?

zajchow
Na pocztku byly zielone, pozmienialem kilka opcji dla torrentow, zapisalem i wylaczylem kompa z routerem. Pozniej juz caly czas sa pomaranczowe. Do routera przez http moge wejsc. Nvram nie czyscilem, zaraz to zrobie i zobacze czy pomoglo. Jest na to opcja w gui tomato czy przez telnet?

shibby
przez gui to robisz.

administration -> Configuraction -> Erase all data in nvram

zajchow
Oki, wszystko śmiga, dzięki.

andrzejw3
Witam.
Od ponad półtorej roku używam tego forum i w końcu postanowiłem się zarejestrować ponieważ mam problem na który raczej nikt dotąd nie odpowiedział.
Posiadam router a raczej kilka WRT54GL v 1.1 i jednego WRT54G-TM.
Kilka dni temu przesiadłem się z DD-WRT na najnowsze Tomato Firmware 1.28.0905 MIPSR1-075V K26 Std Multilanguage i musze powiedzieć że kolega SHIBBY naprawdę ma na czym czapkę nosić bo firmware wymiata, ale jest jedno ALE którego gdyby nie było to byłoby naprawdę miodzio.
Moje pytanie brzmi:
Czy można by coś zrobić ze sterownikami do wi-fi w tej lub podobnej kompilacji????????
Problem polega na tym że nie działa regulacja mocy nadawania radia, a owe radio ma moc rzędu kilku miliwatów. Jeśli chodzi o odbiór i stabilność to wszystko jest cacy, ale zasięg jest naprawdę kiepski. Myślę że gdyby kolega SHIBBY wykminił coś w tej kwestii to z pewnością kilkunastu użytkowników WRT54GL było by naprawdę happy.
P.s.
Na wersji 1.28PL z przed ponad roku radio działa poprawnie, ale za to niema tych wszystkich fajnych narzędzi które są w opisywanej wyżej wersji

Eddy

Cytat

andrzejw3 napisał(a):

Witam.
Od ponad półtorej roku używam tego forum i w końcu postanowiłem się zarejestrować ponieważ mam problem na który raczej nikt dotąd nie odpowiedział.
Posiadam router a raczej kilka WRT54GL v 1.1 i jednego WRT54G-TM.
Kilka dni temu przesiadłem się z DD-WRT na najnowsze Tomato Firmware 1.28.0905 MIPSR1-075V K26 Std Multilanguage i musze powiedzieć że kolega SHIBBY naprawdę ma na czym czapkę nosić bo firmware wymiata, ale jest jedno ALE którego gdyby nie było to byłoby naprawdę miodzio.
Moje pytanie brzmi:
Czy można by coś zrobić ze sterownikami do wi-fi w tej lub podobnej kompilacji????????
Problem polega na tym że nie działa regulacja mocy nadawania radia, a owe radio ma moc rzędu kilku miliwatów. Jeśli chodzi o odbiór i stabilność to wszystko jest cacy, ale zasięg jest naprawdę kiepski. Myślę że gdyby kolega SHIBBY wykminił coś w tej kwestii to z pewnością kilkunastu użytkowników WRT54GL było by naprawdę happy.
P.s.
Na wersji 1.28PL z przed ponad roku radio działa poprawnie, ale za to niema tych wszystkich fajnych narzędzi które są w opisywanej wyżej wersji

miałem ten sam problem, po którejś wersji na WRT54G-TM zasięg spadł ale zmieniłem moc nadawania na 0 czyli domyślna moc routera i zasięg powrócił GrinGrin
a tak przy okazji wielkie uznanie za firmware

Cytat

musze powiedzieć że kolega SHIBBY naprawdę ma na czym czapkę nosić bo firmware wymiata

sam bym tego lepiej nie ujął Smile

KINIO

Cytat

bynio napisał(a):

Witam,

mam małą prośbę do Shibby'ego. Czy jest możliwość kompilacji wget-a w Tomato aby ten obsługiwał opcje --user i --password? Te opcje są niezbędne przy konstruowaniu skryptu nadzorującego modem i bez nich nie można wydać polecenia rebootu modemu.

Podpinam się pod prośbę . Bo sprzęt nie wykorzystany. A torrenty to be Sad

andrzejw3
Niestety zmiana ustawień mocy na zero też niczego nie dała. Wydaje mnie się że problem leży po stronie sterowników do radia.
Shibby ratuj bo z takim wi-fi to u mnie tomato się nie sprawdzi :| a szkoda by było wracać do dd-wrt skoro tu mamy taki wypasGrin

Przejdź do forum
Zaloguj
Wprowadź adres e-mail lub nazwę użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się.

Zapomniałeś/aś hasła?
Aktualnie online
· Gości online: 72

· Użytkowników online: 1
kobrawerde

· Łącznie użytkowników: 24,115
· Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.

Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !Grin

maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia

Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa

overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.

maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.

overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?

maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach

maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności",
więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.

servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.

maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?

95,896,018 unikalnych wizyt