22 Listopada 2024 17:20:11
Nawigacja
· Strona Główna
· Forum

· Tomato by Shibby
· FreshTomato

Wątki na forum
Najnowsze dyskusje
· [S] Asus RT-AC56U
· DIR868l OFW asus vs ...
· Szukam zaproszenia n...
· [MOD] FreshTomato-AR...
· Asus RT-AC5300 ,prob...
· archer c6 v3.20
· [S] Nighthawk R7000P...
· [S]Asus RT-AC5300 - ...
· Tanie N100 na promce...
· net z telefonu wifi+...
· Tomato - bugi/proble...
· HUAWEI z światłowodem
· Asus TUF-AX3000_V2 p...
· rt-ax88upro częste ...
· [Howto] Xpenology na...
· Jaki router pod Open...
· Ruter z tomato
· Czy to jeszcze NAS?
· RT AC66U B1
· Wireguard na FreshTo...
Najpopularniejsze obecnie wątki
· Szukam zaproszeni... [19]
· DIR868l OFW asus ... [8]
· [S] Asus RT-AC56U [0]
Ankieta
Jaki procesor posiada twój router?

Broadcom MIPSEL
Broadcom MIPSEL
36% [151 głosów]

Broadcom ARM
Broadcom ARM
52% [219 głosów]

Atheros
Atheros
5% [22 głosów]

Marvell
Marvell
1% [4 głosów]

Ralink
Ralink
1% [3 głosów]

Intel/AMD/VIA
Intel/AMD/VIA
1% [5 głosów]

Żaden z powyższych
Żaden z powyższych
4% [15 głosów]

Ogółem głosów: 419
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 02/02/2015 09:38
Twoje IP
3.144.90.108
Zobacz wątek
 Drukuj wątek
Jaki router kupić? Zestawienie routerów obsługujących TOMATO.
evangelion69
Przydałaby się może aktualizacja 1 posta... chociażby w cenach... Asusa rt-n16 kupiłem ostatnio za 200zł...
Mikrotiki

HARPII
Panowie, a jaki maksymalny transfer na Tomato osiągacie na tym RT-n66u na WIFI N (2.4Ghz) przy dysku ext3 podpiętym pod usb ?

shibby
nikt ci na to nie odpowie. bo taki transfer zależy od groma czynników, różnych dla każdego z osobna.
Proxmox VE: i5-13400T, 64GB RAM, 2x 512GB NVMe, 3x 2TB SSD, Intel X710-DA2 SFP+
VM Router: OpenWRT 22.03.4
VM NAS: Synology SA6400
VM VPS: Debian, WWW, Home Assistant
Switch: Netgear MS510TXPP
Switch: Ubiquiti USW-Flex-mini - szt. 2
Wi-Fi: Ubiquiti U6-Lite - szt. 2

HARPII
Szkoda, chodzi mi aby ustalić średnio jakie są transfery na rt-n66u, bo zastanawiam się nad wymianą mojego rt-n16 ale chodzi mi tylko pod kątem transferu z dysku USB ext3 (z reszty funkcjonalności jestem b. zadowolony), ponieważ na nim w po sambie osiągam 5-6 MB/s. Uprzedzając Smile, nie chce dysku sieciowego (prawdziwego NAS-a) ponieważ zależy mi na jak najniższym poborze prądu.

shibby
A ile ci taki NAS zje prądu??

RT-N16 osiąga ok 7-8MB/s z USB, tak więc już tu prawdopodobnie radio jest twoim wąskim gardłem. Zweryfikujesz to ściągając ten sam plik po LANie.

RT-N66u wyciąga po LANie z USB ok 15-16MB/s tak więc różnica jest spora. Ale ty pytałeś o wifi tak więc patrz wyżej.

HARPII
Zje 2 lub 3 razy więcej niż obecnie.
Zweryfikuje faktycznie na kablu jak to wygląda, ale z tego co pamiętam na początku jak kupiłem router transfer był taki sam. Ale dzięki za odpowiedź.

Połączony z 20 czerwiec 2013 18:08:56:
No masz racje Shibby okazuje się że na kablu zapis/odczyt jest na poziomie 13 MB/s. Myślałem że skoro zestawia się połączenie na 300Mb/s no to raczej wąskim gardłem nie może być, tym bardziej że odległość laptopa od routera 1-2 metry. Jak myślisz zakup karty np. asus usb-n53 poprawi ten transfer po wifi bo naprawdę nie lubię kabli ?
Edytowany przez HARPII dnia 20-06-2013 18:08

prendo
Netgear WNR3500L. Jedyne co mnie nie satysfakcjonowało to transfer przez USB, ale może przesadzam ;-) Poza tym wszystko ok, jakość, wydajność - bez problemów, tym bardziej, że cena jest przystępna. Router testowałem przez 2 tygodnie.

adnim
Potrzebuje dsl pod skretke, dual band, w miarę sensowneg zasięgu ( mieszkanie 70 m2), usb do dysku usb ( serwer mediów- to musi działać bezbłędnie, asus dsl-n55u sie wywala po resecie ), gigabitowy lan, no i stabilne działanie.
Czy tplink 4300 podola moim wymaganiom ? Do tej pory miałem wnr 3500 v1. Ten był super ale miał mały zasięg i był bez dual band. Serwer mediów na tomato działał bezbłędnie. Co kupić

marekwroc
witam,
jako, że przejrzałem 1-go posta w zakresie wyboru routera i uznaniu, ze chyba czesc informacji jest juz nieaktualna, pozwole sobie zadac pytanie.

szukam routera, ktory nie bedzie zbytnio drogi, ale spelniajacy swoje zadanie. ponizej srodowisko:
dostawca: multimedia
predkosc: 60mbit
modem: cisco (niestety nie wiem jaki model)
budynek z wielkiej płyty, 2 pokoje
2 laptopy w standardzie n + sporadycznie tablet rowniez n
mile widziane usb, ale nie obowiazkowe
bezawaryjne
dostepnosc tego urzadzenia (co by nie szukac bialych krukow po calej polsce)
no i cena - nie jest to planowany zakup wiec nie jestem przygotowany finansowo, a router jest mi niezbedny wiec w rozsadnej cenie musi byc.

do tej pory dzialalem na netgear 3500 v2, ale sie wysypal, tj. w ogole sie nie wlacza (zasilacz sprawny), zadna dioda nie swieci, a jest po gwarancji i jezeli okaze sie, ze naprawa nie jest mozliwa badz jest mozliwa, ale nieoplacalna to chcialbym sie przygotowac na zakup nowego.

dziekuje za wskazowki.
Edytowany przez marekwroc dnia 12-08-2013 09:48

michalb
@marekwroc, TL-WDR3600 jest w dobrej cenie za możliwości jakie oferuje.

marekwroc

Cytat

michalb napisał(a):

@marekwroc, TL-WDR3600 jest w dobrej cenie za możliwości jakie oferuje.

dzięki za sugestie, jednakże jest to spory wydatek (allegro ponad 200zł), używałem netgeara 3500 i uważam, że nie wykorzystywałem nawet jego mozliwosci wiec zakup kolejnego routera za ponad 200zl bedzie kolejnym przerostem formy nad trescia. tym bardziej, ze moje sprzety raczej nie obsluguja 5ghz.

znalazlem na allllledrogo RT-N10U za 115zl z 3 letnia gwarancja, tylko czy nada sie do funkcjonowania w podanym przeze mnie srodowisku.

hermes-80
TL-WR842ND - brat MR3420.
===============================================================
Netgear WNR3500L v1
Podziękowania dla administracji Openlinksys.info!

paczek72
Witam ja mam ten router RT-N10U i dobrze sie sprawuje mam podłaczonych około 15 urzadzeń i neta 24 mieszkanie 3 pokoje z płyty i niema wiekszego problemu
Asus RT-N10U v.B1 ||Tomato-K26USB-1.28.RT-N5x-MIPSR2-115-PL-Nocat-VPN||
Linksys E 2500 OFW 1.0.0.7

hermes-80
RT-N10U - kwestia obsłużenia 60Mb/s bo sądzę, że to mogą być jego graniczne możliwości.
Netgear WNR3500L v1

shibby
bez qos/bw limitera rt-n10u wyciągnie jakieś 80mbps. Z limitowaniem już ok 50Mbps. Tu faktycznie CPU jest ograniczeniem.

marekwroc
dzieki za szybkie odpowiedzi i sugestie.
czyli lepszym rozwiazaniem bedzie ten TL-WR842ND od tego asusa? nie chce z gory skazywac sie na ograniczenie lacza z uwagi na to, ze co rusz pojawiaja sie lepsze oferty.
w sumie tp-link jest tez tanszy, karen na aletamdrogo wystawia za 109zl.
czy oprogramowanie tego tp-linka w zupelnosci wystarczy, czy jednak trzeba bawic sie w jakies zmiany software?

hermes-80
Jeśli nie potrzebujesz dodatkowych bajerów jak klient torrent/premium itd... to OFW całkowicie wystarczy, a jeśli potrzebujesz bajerów to jest OpenWRT/Gargoyle.
Netgear WNR3500L v1

shibby
na tplinki też bym uważał. Mam w rękach dobrze znanego 1043nd i od 2ch dni walczę by poprawnie wykrywał i udostępniał on dwa dyski podpięte przez HUB (aktywny). OFW źle wykrywa dyski (albo wykrywa jeden albo dwa razy wykrywa ten sam).

Na gargoyle nie ma automontowania. Po restarcie lub podpięciu dysku trzeba wejść do gui i ręcznie dodać nowe udziały.

Teraz męcze ddwrt i tu też nie ma autoudostepniania. Też trzeba ręcznie udzały dodać.

Nie ma to jak tomato, gdzie mamy automontowanie i autoudostępnianie wszystkich podpiętych dysków!

To tylko przykład jeden z wielu ale ja zawsze będę polecał routery pod tomato.

marekwroc
shibby, jasna sprawa, z wiadomych wzgledow polecasz pomidoraSmile
ale cos kosztem czegos - wczorajszego wieczora nie planowalem wysypke netgeara (no chyba, ze jest sposob na reanimacje, aby sie uruchomil - mozliwe, ze cos zwiazanego tylko z pradem jest) i tym samym nie mam na koncie odlozonych srodkow finansowych na zakup nowego, drogiego routera. pod usb do routera mialem czasem podpiety tylko 1 dysk wiec nawet nie myslalem o takich kombinacjach z 2 i wiecej dyskow.
mimo wszystko jestem pelen uznania dla waszej przyjaznej pomocy (;

hermes-80
Co prawda to prawda w Tomato masz wszystko w GUI, w Gargoyle czasami trzeba w konsoli coś pogrzebać - nie jest to trudne ale...
TP-L ma trochę lepsze parametry niż RT-N10U ale... oraz 300N, a nie 150N - wszystko zależy od umiejętności i chęci.
Netgear WNR3500L v1

Przejdź do forum
Zaloguj
Wprowadź adres e-mail lub nazwę użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się.

Zapomniałeś/aś hasła?
Aktualnie online
· Gości online: 94

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 24,115
· Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.

Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !Grin

maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia

Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa

overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.

maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.

overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?

maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach

maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności",
więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.

servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.

maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?

95,272,335 unikalnych wizyt