22 Listopada 2024 20:06:31
Nawigacja
· Strona Główna
· Forum

· Tomato by Shibby
· FreshTomato

Wątki na forum
Najnowsze dyskusje
· [S] Asus RT-AC56U
· DIR868l OFW asus vs ...
· Szukam zaproszenia n...
· [MOD] FreshTomato-AR...
· Asus RT-AC5300 ,prob...
· archer c6 v3.20
· [S] Nighthawk R7000P...
· [S]Asus RT-AC5300 - ...
· Tanie N100 na promce...
· net z telefonu wifi+...
· Tomato - bugi/proble...
· HUAWEI z światłowodem
· Asus TUF-AX3000_V2 p...
· rt-ax88upro częste ...
· [Howto] Xpenology na...
· Jaki router pod Open...
· Ruter z tomato
· Czy to jeszcze NAS?
· RT AC66U B1
· Wireguard na FreshTo...
Najpopularniejsze obecnie wątki
· Szukam zaproszeni... [19]
· DIR868l OFW asus ... [8]
· [S] Asus RT-AC56U [0]
Ankieta
Jaki procesor posiada twój router?

Broadcom MIPSEL
Broadcom MIPSEL
36% [151 głosów]

Broadcom ARM
Broadcom ARM
52% [219 głosów]

Atheros
Atheros
5% [22 głosów]

Marvell
Marvell
1% [4 głosów]

Ralink
Ralink
1% [3 głosów]

Intel/AMD/VIA
Intel/AMD/VIA
1% [5 głosów]

Żaden z powyższych
Żaden z powyższych
4% [15 głosów]

Ogółem głosów: 419
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 02/02/2015 09:38
Twoje IP
3.138.105.4
Zobacz wątek
OpenLinksys » :: ROUTERY :: » Pozostałe
 Drukuj wątek
Ovislink Airlive WL-1600GL Tomato DD-WRT //tomato 1.25, 1.25V, 1.27
MariuszNM
ftp://87.105.136.194/upload/tomato-ND_1.27PL.trx
Aktualizacja: Ver 1.27.0012 - Poprawione kodowanie niektórych plików.

Przygotowane Tomato jest w wersji ND i powinno (na 99%) chodzić na wszystkich wrtekach z wl0_corerev>=9.

Czekam na kolejne uwagi.
Edytowany przez MariuszNM dnia 12-12-2009 20:16

johhnny
Z kolejnych niedociągnięć jakie udało mi się znaleźć to:
1. w menu 'przekierowanie portów' -> 'podstawowe' i 'inicjowanie' pod tabelą jest wybór protokołu i zostało tam 'both' co można zmienić na 'oba'
2. taki niuans raczej ale w 'administracja' -> 'dostęp' nazwy kolorystyki schematów można by przerzucić na PL
3. miejsce to samo co w 2, pod demonami są przyciski 'start now' można by napisać tam 'uruchom'
4. 'administracja' -> 'skrypty' nazwy okienek ale ciężko by było tu coś ładnego wymyślić
5. 'status' -> 'przegląd' linijka 'włączony przez:' można zmienić 'days' na 'dni' oraz wyżej skróty nazw miesięcy i dni ale nie wiem czy to możliwe, niżej tabela 'wan' i linijka 'status' i tam zapodział się 'connected'
6. 'przepustowość' -> 'aktualna' pod tabelą 'pik' bym zmienił na 'szczyt' i po prawej dałbym zamiast 'avg' 'średnia', zamiast 'display' 'styl wyświetlania' ew. 'styl', 'colour' na 'kolor' lub 'kolorystyka' i tam też nazwy kolorów
7. 'przepustowość' -> 'dziennie' pole wyboru stylu daty zmieniłbym 'yyyy' na 'rrrr'
8. 'przepustowość' -> 'tygodniowo' w polu wyboru stylu daty literówka ','
9. 'narzędzia' -> 'sondowanie wi-fi' pod tabelą zostały 'auto refresh' i 'auto expire' oraz 'last updated'
10. 'narzędzia' -> 'traceroute' brak spacji w tytule menu
cdn.
Edytowany przez johhnny dnia 12-12-2009 22:43

johhnny
Z góry przepraszam, że post pod postem ale tamten już ma swoją objętość.
A więc kontynuuje:
11. 'Podstawowe' -> 'Sieć' tabela 'Wi-Fi' nie będę wymieniał bo sporo tam zostało w ENG
12. 'Podstawowe' -> 'Czas' pole ustawiania częstotliwości aktualizacji czasu okresy pozostały nieprzetłumaczone
13. 'Zaawansowane' literówka w słowie 'powiązania' i w tym menu tabela 'różne' pole 'ustawienia ttl' zapodziało się 'none'
14. 'zaawansowane' -> 'różne' pole 'czas oczekiwania...' zamieniłbym 'seconds' na 'sekund' i w 'szybkość...' zostało 'auto' to na 'automatycznie'
15. 'zaawansowane' -> 'wi-fi' zostało tam w polach wyboru kilka wyrazów 'auto'
16. 'przekierowania portów' -> 'UPnP...' pod tabelą 'refresh'
17. 'ustawienia dostępu' przy dodawaniu reguł całe menu po ENG.
18. 'administracja' -> 'dostęp...' w polu 'dostęp lokalny' dajemy 'https' i pokazują się nam takie rzeczy do tłumaczenia jak 'certificate', 'common name', oraz tabela 'ograniczenia...' literówka w słowie 'adres' powinno być 'adresy'
19. Przy wylogowaniu pojawia się monit co mamy zrobić aby zakończyć proces i jest tam takie stwierdzenie 'Zostaw pole hasła ok.' chyba zamiast 'ok' powinno być 'puste'.
To tyle co udało mi się wypatrzeć. Szacunek dla autorów, naprawdę dobra robota. Wink Dodam, że powyższe 'błędy' dotyczą wersji 1.27.0010 kolejnych jeszcze nie zdążyłem wgrać. I jeszcze taka kwestia, że mam dziwnie mało wolnej pamięci bo router działa jakieś kilka godzin a ma tylko 1.5MB.
Edytowany przez johhnny dnia 12-12-2009 23:26

MariuszNM
ftp://87.105.160.195/upload/tomato-ND_1.27PL.trx
Aktualizacja: Ver 1.27.0016

Z poprawkami zgłoszonymi przez @johhnny (wielkie podzienkowania za testy). Nie uwzględniłem punktu 5. z obawy na późniejszą kompatybilność z nowszymi wersjami Tomato. Sprawą pamięci przyjże się dokładniej, choć u mnie nie zauważyłem tego problemu.

SzalonyPtak
Taka mała propozycja dla MariuszNM. A można zrobić już gotowe tomato z tablicą tabora v3. Jak wiadomo są problemy z zainstalowaniem i poprawnym działaniem tej wersji tablicy . Można to jakoś już zaszyć w gotowym firmware?

Pozdrawiam...
Edytowany przez SzalonyPtak dnia 13-12-2009 09:50

lgolebio
A co własciwe wam nie działa z tą tablicą ? Konkrety

SzalonyPtak
Np nie można zapisać danych.Na moim wl1600 nie działa pobieranie userow z dhcp static.
Tamet przerabiany ale moze mozna temu jakoś zaradzić i zaszyc juz gotowa tablice

http://openlinksys.info/forum/viewthread.php?forum_id=38&thread_id=7628&rowstart=0

johhnny
Wgrałem najnowszą wersję i ze zgłaszanych przeze mnie błędów:
- numery: 2,3,6,7,9,11,12,14,15,16,17,18,19 zostały rozwiązane,
- poniżej podaje to co jeszcze zostało:
1. pozostało (w tabeli jest zmienione ale pod tabelą nie),
4. ok (ale init bym zmienił na inic. co by sugerowało 'inicjacja' ),
5. dalej pozostało 'connected' oraz w zależności od stanu połączenia pojawia się jeszcze 'renewing...' oraz 'connecting...'
8. dalej jest tam przecinek po 'dd'
10. ok (ale wkradła się literówka w rubryce 'Maks. Liczba prze(s)koków' ),
13. pozostała literówka
Edytowany przez johhnny dnia 13-12-2009 12:51

MariuszNM
ftp://78.8.130.215/upload/tomato-ND_1.27PL.29.trx
ftp://78.8.130.215/upload/tomato-ND_1.27PL.30.trx - ze zmianami w httpd

Kolejne poprawki.
@johhnny aby załatwić sprawę punktu 5. zmodyfikowałem serwer http - może to mieć jakiś wpływ na przyszłą kompatybilność Tomato. Ad. 8 przecinek w tym miejscu jest częścią formatu daty.
Edytowany przez MariuszNM dnia 13-12-2009 17:43

Shibby_Stoner
Korzystam z Tomato-RAF 1.25 by VICTEK
Nie działa zmiana parametru "Transmit Power"
Próbowałem ustawiać różne wartości ale moc się nie zmianiała.

jack78
tomato-ND_1.27PL.29.trx
Zakładka zaawansowane DHCP/DNS nie działa przycisk zapisz

Mikrotik hAP ac2
UniFi AP AC v2
-OFW, UniFi AP PRO- OpenWRT,
Linksys E1000v2 - Tomato-RT-N5x-MIPSR2-116-Hyzoom.4M-Mini
Tenda AC10 - AC1200 OFW
NAS - HP Microserver Gen8 i3-3220T, 8GB RAM 5x 3TB WD RED | Xpenology

johhnny
potwierdzam powyższe, oraz podczas zapisywania komunikaty są w języku angielskim ale to też pewnie kwestia httpd więc lepiej tego nie ruszać

MariuszNM

Cytat

jack78 napisał/a:
tomato-ND_1.27PL.29.trx
Zakładka zaawansowane DHCP/DNS nie działa przycisk zapisz

Zrobione już działa.

ftp://62.87.242.140/upload/tomato-ND_1.27PL.33.trx
ftp://62.87.242.140/upload/tomato-ND_1.27PL.34.trx - ze zmianami w httpd

Cytat

Shibby_Stoner napisał/a:
Korzystam z Tomato-RAF 1.25 by VICTEK
Nie działa zmiana parametru "Transmit Power"
Próbowałem ustawiać różne wartości ale moc się nie zmianiała.

sprawdź po zmianach czy zmienia się zmienna NVRAM wl_txpower, jeżeli się zmienia to spróbuj sprawdzić moc po reboot.
Dokładnie nie mogę zająć się tym problemem, gdyż obecnie do ruterka mam wgrane T1.27, na którym robie małe aktualizacje - tak aby zabardzo nie zakłócać korzystania z internetu mojej rodzince.
Edytowany przez MariuszNM dnia 14-12-2009 22:33

Shibby_Stoner

Cytat

MariuszNM napisał/a:
sprawdź po zmianach czy zmienia się zmienna NVRAM wl_txpower, jeżeli się zmienia to spróbuj sprawdzić moc po reboot.
Dokładnie nie mogę zająć się tym problemem, gdyż obecnie do ruterka mam wgrane T1.27, na którym robie małe aktualizacje - tak aby zabardzo nie zakłucać kożystania z internetu mojej rodzince.

Zrobiłem wszystko przez konsolke ustawilem zapisałem reset i żadnych różnic między 10 a 100, trudno jak będe miał wolny czas to zainstaluje nowe tomato nie ma co zawracać dupy starą wersja
Edytowany przez Shibby_Stoner dnia 14-12-2009 22:12

MariuszNM
Pfft usunięto
Edytowany przez MariuszNM dnia 14-12-2009 22:33

johhnny
Odnalazłem kolejne niedociągnięcia w tłumaczeniu:
1. 'Administracja' -> 'Logowanie' i wyłączamy tam logi wewnętrzne następnie przechodzimy do menu 'status'->'logi' i mamy komunikat pod którym powinien być link 'włącz' a nie 'wyłącz'
2. wyłączamy monitorowanie przepustowości i przechodzimy do 'przepustowość' i w menu 'dziennie' nie ma komunikatu o wyłączeniu usługi a w dwóch kolejnych menu są komunikaty po angielsku (w menu 'Ostatnie 24h' trzeba poprawić 'enable' na 'włącz' i w pozostałych również)
3. 'ustawienia dostępu' ustanawiam regułę która ma obowiązywać cały dzień i w formularzu jest to przetłumaczone ale w tabeli z regułami dalej jest 'everyday'
Edytowany przez johhnny dnia 14-12-2009 23:52

MariuszNM
ftp:// 87.105.191.193/upload/tomato-ND_1.27PL.39.trx
ftp:// 87.105.191.193/upload/tomato-ND_1.27PL.40.trx - ze zmianami w httpd

Zrobione - dorobiłem komunikat (o wyłączonym monitorowaniu) w przepustowość dziennie - bo w orginalnym tomato go nie ma.
Edytowany przez MariuszNM dnia 15-12-2009 01:07

jack78
Wypadało by ci za to jakiś browar postawić. Dobra robota z tym softem. Od wczoraj testuję i jak na razie wszystko działa OK. Jutro sprzęt idzie do kumpla do podziału neo, zobaczymy jak się będzie spisywał. Szkoda tylko że upgrade zdalny jest niemożliwy, bo nie będę mógł dalej tego testować.

Mikrotik hAP ac2
UniFi AP AC v2
Tenda AC10 - AC1200 OFW

alvaro99

Cytat

SzalonyPtak napisał/a:
Taka mała propozycja dla MariuszNM. A można zrobić już gotowe tomato z tablicą tabora v3. Jak wiadomo są problemy z zainstalowaniem i poprawnym działaniem tej wersji tablicy . Można to jakoś już zaszyć w gotowym firmware?

Pozdrawiam...

Też byłbym za wprowadzeniem tablicy v3 do softu o ile to nie kłopot.
Można by wyszczególnić 2 wersje z tablicą i bez.

Z góry dzięki!

A i jeszcze... denerwuje mnie, że jak się wylogowywuje z Tomato to wyskakuje okno z ponownym logowaniem - nie mogę wtedy zamknąć zakładaki tylko muszę kliknąć anuluj i dopierwo wtedy naciskam X.
Po świadomym wylogowaniu powino samo zamknąc sie okno albo zakładaka.
Edytowany przez alvaro99 dnia 15-12-2009 15:53
ISP WiFi 5GHz >><< Ubiquiti NanoStation M5 Smile <---> FRITZ!Box Fon VoIP <---> AP+BT+FTP+SAMBA OVISLINK WMU-6500FS i C009-M2 by JKR >><< 3 Kompy po WiFi

jack78

Cytat

alvaro99 napisał/a:
Też byłbym za wprowadzeniem tablicy v3 do softu o ile to nie kłopot.
Można by wyszczególnić 2 wersje z tablicą i bez.

Nie wiem jaki macie kłopot z tą tablicą. Mogę podesłać tablice którą sobie lekko zmodyfikowałem, ewentualnie jeden plik bo to wystarcza.

Mikrotik hAP ac2
UniFi AP AC v2
Tenda AC10 - AC1200 OFW

Przejdź do forum
Zaloguj
Wprowadź adres e-mail lub nazwę użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się.

Zapomniałeś/aś hasła?
Aktualnie online
· Gości online: 79

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 24,115
· Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.

Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !Grin

maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia

Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa

overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.

maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.

overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?

maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach

maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności",
więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.

servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.

maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?

95,287,927 unikalnych wizyt