22 Listopada 2024 21:40:37
Nawigacja
· Strona Główna
· Forum

· Tomato by Shibby
· FreshTomato

Wątki na forum
Najnowsze dyskusje
· [S] Asus RT-AC56U
· DIR868l OFW asus vs ...
· Szukam zaproszenia n...
· [MOD] FreshTomato-AR...
· Asus RT-AC5300 ,prob...
· archer c6 v3.20
· [S] Nighthawk R7000P...
· [S]Asus RT-AC5300 - ...
· Tanie N100 na promce...
· net z telefonu wifi+...
· Tomato - bugi/proble...
· HUAWEI z światłowodem
· Asus TUF-AX3000_V2 p...
· rt-ax88upro częste ...
· [Howto] Xpenology na...
· Jaki router pod Open...
· Ruter z tomato
· Czy to jeszcze NAS?
· RT AC66U B1
· Wireguard na FreshTo...
Najpopularniejsze obecnie wątki
· Szukam zaproszeni... [19]
· DIR868l OFW asus ... [8]
· [S] Asus RT-AC56U [0]
Ankieta
Jaki procesor posiada twój router?

Broadcom MIPSEL
Broadcom MIPSEL
36% [151 głosów]

Broadcom ARM
Broadcom ARM
52% [219 głosów]

Atheros
Atheros
5% [22 głosów]

Marvell
Marvell
1% [4 głosów]

Ralink
Ralink
1% [3 głosów]

Intel/AMD/VIA
Intel/AMD/VIA
1% [5 głosów]

Żaden z powyższych
Żaden z powyższych
4% [15 głosów]

Ogółem głosów: 419
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 02/02/2015 09:38
Twoje IP
3.145.76.159
Zobacz wątek
OpenLinksys » :: DYSKI SIECIOWE :: » Rozwiązanie dedykowane
 Drukuj wątek
iBOOD NAS Zyxel NSA310 za 164,95 zł
werona

Cytat

Mała uwaga odnośnie Zyxela w dobrej cenie. Pisałem wcześniej, że nie działa wiatraczek. Sprzedawca na allegro odesłał mnie od jedynego oficjalnego dystrybutora i serwisu ZyXELa w Polsce, tj. do Apollo Multimedia Sp z o.o. w Warszawie, a tam wymagane jest dostarczenie kompletnego urządzenia, a więc z dyskiem, takim z jakim urządzenie było sprzedawane. Klops.

Grin zabawne podejście... zgodnie z ustawą za sprzedany sprzęt odpowiada sprzedawca (2 lata) i jemu odsyłasz uszkodzony patefon...i masz resztę w nosie. To jego problem. PozdrawiamWink

drawsko
tylko musi kupić od firmy i posiadać dowód zakupu. Ta sama ustawa gwarantuje, że jeżeli niezgodność towaru z umową wystąpi w ciągu 6 miesięcy to domniema się że była wadą ukrytą. Baa w przypadku stwierdzenia słuszności niezgodności to sprzedający pokrywa koszty zw. z demontażem przesyłką -> tylko muszą być dowody poniesionych kosztów. Więcej info i bardziej dokładne w ustawie.

domestos007
Czy komuś udało się uśpić lub wyłączyć zdalnie urządzenie, wzbudza się bez problemu, z tym pierwszym niestety ma problemy Sad

Andzia
Pozostaje tylko wywalić to urządzonko przez okno. Im wyżej tym lepiej. Kabelek nic nie pomaga Sad

domestos007

Cytat

Andzia napisał(a):

Pozostaje tylko wywalić to urządzonko przez okno. Im wyżej tym lepiej. Kabelek nic nie pomaga Sad

Live is brutal of full zasadzka powiedział zając ściskając jeża Wink

mosao
@Andzia: kabelek nie pomaga? Masz dostęp do u-boota?
Napisz coś więcej.. gdzie jest kłopot/logi

domestos007

Cytat

hermes-80 napisał(a):

Tak na prawdę każdy w internecie jest widziany poprzez publiczne IP - tutaj chodzi o własnościowe - ale z tego wynika, że ISP na urządzeniu klienckim blokuje ci porty.

Nikt nic nie blokuje już znalazłem rozwiązanie wystarczy przekierować odpowiednie porty z 1 routera na 2 router i z 2 routera na urządzenie w tym przypadku nsa310, a tak na marginesie udało mi się przywrócić do życia oryginalny wiatraczek, już nic nie brzęczy ani nie wyje, ładnie reguluje obroty przy niskich praktycznie nie słyszalny Smile

werona
Cool skonstruowała taki kabelek według tego opisu/instrukcji: http://ixrv.blogspot.com/2012/04/flas...ebian.html i aby nie było zbyt prosto nie ma żadnej komunikacji przez port COM ... po podpięciu do kompa,iż owszem win 7 x64 reaguje,ale pokazuje jako bliżej niezidentyfikowane urządzenie USB i mam w konsekwencji to: http://i46.tinypic.com/10x53te.jpg, czyli nie pojawia się w menadżerze urządzeń port COM11 z możliwością jego konfiguracji... jeśli ktoś może służyć radą to bardzo poproszę,a jeśli wypisałam jakieś głupoty to przepraszam...Wink

hermes-80
No ale jak ty to skonstruowałaś bo nie rozumiem - bez konwertera TTL podłączyłaś 5v z USB ?? Mogłaś spalić port.
Chyba że jak w tutku - kabelek z nokii masz
===============================================================
Netgear WNR3500L v1
Podziękowania dla administracji Openlinksys.info!

werona
hm...trzy przewody bez napięciowego 5V... nic nie spaliłam,bo jeden to masa...a dwa to komunikacyjne...

a może taki kabelek powinien być? http://elkom-serwis.com.pl/konwerter-...m-210.html oczywiście z "męską" końcówką?...jakkolwiek by to nie zabrzmiało...Grin
Edytowany przez werona dnia 03-05-2012 13:59

hermes-80
Na tym twoim kabelku jak złączysz RX z TX to powinnaś dostać echo - jeśli wszystko działa, pamiętaj że jak podłączasz do routera/NAS-a to krzyżowo - czyli TX do RX, a RX do TX.
Dziewczyna, która grzebie w elektronice?? Gatunek wymierający Wink.
Netgear WNR3500L v1

werona
nie no nie ogarniam...grzebać a grzebać to różnica...Shock
z jednej strony mam USB z drugiej trzy kabelki... jak złączysz RX z TX to powinnaś dostać echo - jeśli wszystko działa, pamiętaj że jak podłączasz do routera/NAS-a to krzyżowo - czyli TX do RX, a RX do TX nie rozumiem co mam tu "namieszać"??? proszę info dla blondynki a nie pasjonata elektroniki...Cool

zamieniałam kabelki miejscami(prócz GND) ale wtedy: echo i szron....
podpinałam z dyskiem i bez dysku...może łatwiej kupić kabel http://www.damixsat.pl/przejsciowka-u...2-com.html? tylko niech ktoś potwierdzi,że o taki właśnie chodzi...
dodatkowo nie "ablają" porty USB...i nie wiem czy jest uwalony kontroler,czy może być jeszcze jakaś inna przyczyna...
Edytowany przez werona dnia 03-05-2012 14:40

hermes-80
Nie wiem czy system z automatu wykrywa konwerter czy trzeba mu sterownik dorzucić z płytki - w systemie powinnaś mieć wykryte urządzenie bez żadnych wykrzykników - od tego trzeba zacząć - potem konfiguracja parametrów (jak końcówki kabelka RX i TX zetkniesz ze sobą i wpiszesz coś w konsole powinnaś otrzymać echo tego polecenia czyli to samo co napisałaś) , a na końcu podłączenie pod sprzęt.
Sterownik dla CA-42: http://nds1.nokia.com/files/support/g...er_pol.msi
Edytowany przez hermes-80 dnia 03-05-2012 14:47
Netgear WNR3500L v1

bynio

Cytat

werona napisał(a):

nie no nie ogarniam...grzebać a grzebać to różnica...Shock
z jednej strony mam USB z drugiej trzy kabelki... jak złączysz RX z TX to powinnaś dostać echo - jeśli wszystko działa, pamiętaj że jak podłączasz do routera/NAS-a to krzyżowo - czyli TX do RX, a RX do TX nie rozumiem co mam tu "namieszać"??? proszę info dla blondynki a nie pasjonata elektroniki...Cool

zamieniałam kabelki miejscami(prócz GND) ale wtedy: echo i szron....
podpinałam z dyskiem i bez dysku...może łatwiej kupić kabel http://www.damixsat.pl/przejsciowka-u...2-com.html? tylko niech ktoś potwierdzi,że o taki właśnie chodzi...
dodatkowo nie "ablają" porty USB...i nie wiem czy jest uwalony kontroler,czy może być jeszcze jakaś inna przyczyna...

Podałem wyżej jaki kabelek działa. Jak nie działa to na 100% coś źle robisz. Z doświadczenia PRZYPUSZCZAM ŻE WYBIERASZ W PUTTY SERIAL BEZ SPRAWDZANIA NA KTÓRYM PORCIE COM MA "GADAĆ". Dlatego sprawdź w menedżerze urządzeń pod jakim portem COM widoczny jest podłączony interfejs i tak ustawiamy w putty. Dajemy connect na odłączonym od nsa kablu i wciskamy klawisze. Ma nic się nie pojawiać w oknie putty. Następnie robimy zworkę kawałkiem drucika między TX a RX - i wówczas po wciskaniu klawiszy ma się nam pojawiać w okienku terminala klawisze które wciskamy. Jak się udało to podpinamy do nsa i ma działać.

TTL w kabelku może nie zadziałać, ale też nie uszkodzi portu w urządzeniu. Różnica w TTL-u 3,3V a 5V leży wyłącznie w poziomie napięć granicznych przy których są rozróżniane stany wysokie i niskie. I często jest tak że podłączając kabelek dla 3.3V zadziała dla TTL-a 5V i odwrotnie. Obecnie stan wysoki/niski wykrywany jest dla granicy 1,8V więc spokojnie - obecnie każdy kabelek 3,3 czy 5V powinien zadziałać z tym nsa.

grequ22
Witam,
Jako nowy użytkownik NSA310 mam kilka spostrzeżeń oraz chcę zadać kilka pytań.
1. Jako dysk sieciowy urządzenie na prawdę spisuje się dobrze. Kopiowanie po sambie jak i ftp jest szybkie w porównaniu do WNR3500L :) (ale to inne urządzenia).
2. Na razie działam na fw 4.40 i po wielu bólach zainstalował się FFP 0.7 (niestety problemy jest z uruchomieniem na różnych penach, zadziałał dopiero "mózg od TPSA" :) )
3. Niestety trick z SSHD nie działa u mnie, dopiero po długim czasie od uruchomienia mogę skorzystać tylko z Telnet backdoor (oczywiście na oryginalnym sofcie).
4. Na tą chwile w 90% ta konfiguracja mi wystarcza. Oryginalnie działa Pyload 4.9, dzięki FFP doinstalowałem Transmission 2.5, usług sieciowych jeszcze nie testowałem - ale dzięki szybszemu procesorowi niż w 3500L mogę spokojnie ściągać z Trasmission, Pyload i jeszcze kopiować pliki do NSA a prędkości są i tak szybsze niż na nieobciążonym Netgearze.
5. Do szczęścia brakuje mi tylko "pełnego" serwera HTTP ale o tym za chwile.
6. Obawa przed uwaleniem urządzenia oraz brak kabelka TTL zniechęca mnie do uruchomienia Debiana (czytając różne fora zdarza się to dość często). A po za tym proszę mnie sprostować jeśli wygaduje jakieś farmazony ale dostęp do tego Linuxa jest typowo z linii komend, w trybie tekstowym ?? czy jest jakaś nakładka na pulpit, bo nie ukrywam że jestem okienkowcem i lubię widzieć w co klikam. Samej konsoli używam sporadycznie do instalacji pakietów, nawet idę na łatwiznę i używam WinScp do nadawania uprawnień katalogom czy kopiowania.
Rozumiem, że mając Debiana dostęp do głównego menu Zyxela jest niedostępne.

I teraz pytania.
7. Czemu Telnet jak i SSH z FFP ma dostęp tylko do swoich plików, chodzi mi że nadrzędnym katalogiem jest tylko root dla FFP, a nie do samego Zyxela.
SSH

login as: root
root@192.168.1.12's password:
== Welcome at FFP version 0.7/arm, running on NSA310_ZyXEL nsa310, firmware 4.40(AFK.0) ==
root@nsa310:~#

Telnet

8. Po uruchomieniu FFP nie działa ani SSHD ani Telnet backdoor z oryginalnego Zyxela - czy tak ma być?.
9. Dlaczego Pyload ma problem z innym katalogiem niż jest preinstalowany. Tzn standardowo wygląda to tak:
udział admin ze ścieżką admin/zy-pkgs/pyLoad/etc/pyload/Downloads i włascicielem jest "501" lecz gdy stworze udział w adminie Zyxela np "pyload" i ustawie program - to niestety Pyload sie wywala, więc spróbowałem nadać te same prawa czyli zrobiłem właścicielem katalogu "501" i jest niby ok, lecz Pyload głupieje i mam błąd że nie ma miejsca !! (a sam udział ma dostęp do dysku HDD gdzie jest wolne 1.34TB). Będę wdzięczny za pomoc.
10. Dlaczego podczas instalacji np: mc nie doinstalowały mi się zależności (w optware ipkg zawsze ładnie sciąga a tu lipa i musiałem na czuja doinstalowywać chyba pakiet glib).
11. Wracając do serwera http. O ile wbudowany jest ograniczony i nie można nic zrobić to pozostaje lighttpd z FFP. I tu zaczyn się problem. Katalog z przykładowym plikiem zawiera konfig który wrzuciłem do etc, stworzyłem odpowiednie katalogi jakie były w konfigu.
Pierwszy bez obsługi php normalnie się uruchamia, działa na porcie 8080 i widać go w procesach i zwykłe strony html wchodzą bez problemu.
Druga z opcją php niby się uruchamiam lecz nie widać w procesach i strona php nie działa, lecz o dziwo html dalej działa choć widnieje wpis:
WARNING: lighttpd: Not running
Wiec co jest grane, działa czy nie działa.
W configu jest

fastcgi.server = ( ".php" => ((
"bin-path"  => "/ffp/bin/php-cgi"

lecz nie istnieje takie "coś" w tym katalogu, a przecież php jest już w samym zyxelu, no chyba ze muszę to doinstalować jako "kolejna" paczkę do drugiego serwera z pakietów FFP.

Potrzebuje:
* Apache webserver with mod_rewrite and .htaccess file support enabled
* PHP 5 with PDO and SQLite driver enabled

Przy pomocy tego forum i kilku tutkom oraz optware działa mi taki serwer na 3500L, lecz jest to trochę wolne i dlatego próbuję przejść na NSA310. Czy ktoś już skonfigurował sobie httpd na tym urządzeniu ??

Dzięki za pomoc i miłego używania tego fajnego i w miarę taniego urządzenia.

bynio
Odnośnie ffp - wyżej podałem linka do strony odnośnie modyfikacji sumy kontrolnej jednego z plików instalki ffp. Bez tego ffp nie ruszy na żadnym pednrive; po tym ffp zadziała na niemal każdym.

Telnet czy ssh mają dostęp do pełnego systemu plików, z tym że ssh odpalasz bezpośrednio w bashu, sh, etc co wybierzesz, natomiast telnet odpala się w busybox-ie. Dlatego inaczej Ci się zgłaszają. A serwer http podaruj sobie w tym fw - ma mnóstwo braków - jak go potrzebujesz to odpal debiana w chroocie i na nim stawiaj ów serwer - tam można zrobić niemal wszystko odnośnie konfiguracji i wszelkie "podstawowe" cms-y zadziałają bez problemu.

michal
Witam, pilnie potrzebuję pomocy. Mam NSA-310 i spory problem. Po powrocie z krótkiego urlopu odpaliłem serwerek i niespodzianka status dysku jest down -> "w dół" zgodnie z tłumaczniem. Dysk wewnętrzny JBOD. Da się go jakoś postawić nie tracąc plików? Mam tam zdjęcia nie zarchiwizowane z którymi nie chciał bym się rostawać. Odpaliłem skanowie i mam status postępów 99% pod tym check consistency of the filesystem i tak od godziny... Jakieś pomysły?

mosao
Prawdopodobnie zabrakło prądu i system próbuje się naprawić.. jak nie zrobi się "samo" to proponuję wyjąć dysk i podłączyć do peceta

michal
Co do problemów z prądem doszedłem do tego. Jeżeli nie naprawi się samo do podłączam do PC z Windowsem czy musi być Linux? Jakim softem to ugryźć? Jeżeli chodzi o Linuxa to jestem totalnym laikiem. Niestety. Jaka procentowo jest szansa na odzyskanie danych?

mosao
Myślę, że duża ;-) W wolnej chwili ściągnij jakąś dystrybucję live linuksa..
np http://www.ubuntu.com/start-download?...elease=lts i nagraj na płytkę (w WIN7 jest narzędzie nagrywania obrazu). Najwyżej poznasz trochę Ubuntu.
Jak uruchomisz system z płytki masz opcję "wypróbuj" lub "try" i nic sie na twardym nie zainstaluje

Przejdź do forum
Zaloguj
Wprowadź adres e-mail lub nazwę użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się.

Zapomniałeś/aś hasła?
Aktualnie online
· Gości online: 94

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 24,115
· Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.

Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !Grin

maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia

Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa

overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.

maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.

overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?

maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach

maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności",
więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.

servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.

maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?

95,296,151 unikalnych wizyt