iBOOD NAS Zyxel NSA310 za 164,95 zł
|
werona |
Dodano 29-04-2012 07:32
|
User
|
Cytat Mała uwaga odnośnie Zyxela w dobrej cenie. Pisałem wcześniej, że nie działa wiatraczek. Sprzedawca na allegro odesłał mnie od jedynego oficjalnego dystrybutora i serwisu ZyXELa w Polsce, tj. do Apollo Multimedia Sp z o.o. w Warszawie, a tam wymagane jest dostarczenie kompletnego urządzenia, a więc z dyskiem, takim z jakim urządzenie było sprzedawane. Klops.
zabawne podejście... zgodnie z ustawą za sprzedany sprzęt odpowiada sprzedawca (2 lata) i jemu odsyłasz uszkodzony patefon...i masz resztę w nosie. To jego problem. Pozdrawiam |
|
|
|
drawsko |
Dodano 29-04-2012 09:26
|
Power User
|
tylko musi kupić od firmy i posiadać dowód zakupu. Ta sama ustawa gwarantuje, że jeżeli niezgodność towaru z umową wystąpi w ciągu 6 miesięcy to domniema się że była wadą ukrytą. Baa w przypadku stwierdzenia słuszności niezgodności to sprzedający pokrywa koszty zw. z demontażem przesyłką -> tylko muszą być dowody poniesionych kosztów. Więcej info i bardziej dokładne w ustawie. |
|
|
|
domestos007 |
Dodano 29-04-2012 13:10
|
User
|
Czy komuś udało się uśpić lub wyłączyć zdalnie urządzenie, wzbudza się bez problemu, z tym pierwszym niestety ma problemy |
|
|
|
Andzia |
Dodano 29-04-2012 17:56
|
User
|
Pozostaje tylko wywalić to urządzonko przez okno. Im wyżej tym lepiej. Kabelek nic nie pomaga |
|
|
|
domestos007 |
Dodano 30-04-2012 07:38
|
User
|
Cytat Andzia napisał(a):
Pozostaje tylko wywalić to urządzonko przez okno. Im wyżej tym lepiej. Kabelek nic nie pomaga
Live is brutal of full zasadzka powiedział zając ściskając jeża |
|
|
|
mosao |
Dodano 01-05-2012 14:53
|
Power User
|
@Andzia: kabelek nie pomaga? Masz dostęp do u-boota?
Napisz coś więcej.. gdzie jest kłopot/logi |
|
|
|
domestos007 |
Dodano 01-05-2012 18:50
|
User
|
Cytat hermes-80 napisał(a):
Tak na prawdę każdy w internecie jest widziany poprzez publiczne IP - tutaj chodzi o własnościowe - ale z tego wynika, że ISP na urządzeniu klienckim blokuje ci porty.
Nikt nic nie blokuje już znalazłem rozwiązanie wystarczy przekierować odpowiednie porty z 1 routera na 2 router i z 2 routera na urządzenie w tym przypadku nsa310, a tak na marginesie udało mi się przywrócić do życia oryginalny wiatraczek, już nic nie brzęczy ani nie wyje, ładnie reguluje obroty przy niskich praktycznie nie słyszalny |
|
|
|
werona |
Dodano 03-05-2012 13:32
|
User
|
skonstruowała taki kabelek według tego opisu/instrukcji: http://ixrv.blogspot.com/2012/04/flas...ebian.html i aby nie było zbyt prosto nie ma żadnej komunikacji przez port COM ... po podpięciu do kompa,iż owszem win 7 x64 reaguje,ale pokazuje jako bliżej niezidentyfikowane urządzenie USB i mam w konsekwencji to: http://i46.tinypic.com/10x53te.jpg, czyli nie pojawia się w menadżerze urządzeń port COM11 z możliwością jego konfiguracji... jeśli ktoś może służyć radą to bardzo poproszę,a jeśli wypisałam jakieś głupoty to przepraszam... |
|
|
|
hermes-80 |
Dodano 03-05-2012 13:38
|
VIP
|
No ale jak ty to skonstruowałaś bo nie rozumiem - bez konwertera TTL podłączyłaś 5v z USB ?? Mogłaś spalić port.
Chyba że jak w tutku - kabelek z nokii masz
===============================================================
Netgear WNR3500L v1
Podziękowania dla administracji Openlinksys.info!
|
|
|
|
werona |
Dodano 03-05-2012 13:53
|
User
|
hm...trzy przewody bez napięciowego 5V... nic nie spaliłam,bo jeden to masa...a dwa to komunikacyjne...
a może taki kabelek powinien być? http://elkom-serwis.com.pl/konwerter-...m-210.html oczywiście z "męską" końcówką?...jakkolwiek by to nie zabrzmiało...
Edytowany przez werona dnia 03-05-2012 13:59
|
|
|
|
hermes-80 |
Dodano 03-05-2012 14:15
|
VIP
|
Na tym twoim kabelku jak złączysz RX z TX to powinnaś dostać echo - jeśli wszystko działa, pamiętaj że jak podłączasz do routera/NAS-a to krzyżowo - czyli TX do RX, a RX do TX.
Dziewczyna, która grzebie w elektronice?? Gatunek wymierający .
Netgear WNR3500L v1
|
|
|
|
werona |
Dodano 03-05-2012 14:33
|
User
|
nie no nie ogarniam...grzebać a grzebać to różnica...
z jednej strony mam USB z drugiej trzy kabelki... jak złączysz RX z TX to powinnaś dostać echo - jeśli wszystko działa, pamiętaj że jak podłączasz do routera/NAS-a to krzyżowo - czyli TX do RX, a RX do TX nie rozumiem co mam tu "namieszać"??? proszę info dla blondynki a nie pasjonata elektroniki...
zamieniałam kabelki miejscami(prócz GND) ale wtedy: echo i szron....
podpinałam z dyskiem i bez dysku...może łatwiej kupić kabel http://www.damixsat.pl/przejsciowka-u...2-com.html? tylko niech ktoś potwierdzi,że o taki właśnie chodzi...
dodatkowo nie "ablają" porty USB...i nie wiem czy jest uwalony kontroler,czy może być jeszcze jakaś inna przyczyna...
Edytowany przez werona dnia 03-05-2012 14:40
|
|
|
|
hermes-80 |
Dodano 03-05-2012 14:40
|
VIP
|
Nie wiem czy system z automatu wykrywa konwerter czy trzeba mu sterownik dorzucić z płytki - w systemie powinnaś mieć wykryte urządzenie bez żadnych wykrzykników - od tego trzeba zacząć - potem konfiguracja parametrów (jak końcówki kabelka RX i TX zetkniesz ze sobą i wpiszesz coś w konsole powinnaś otrzymać echo tego polecenia czyli to samo co napisałaś) , a na końcu podłączenie pod sprzęt.
Sterownik dla CA-42: http://nds1.nokia.com/files/support/g...er_pol.msi
Edytowany przez hermes-80 dnia 03-05-2012 14:47
Netgear WNR3500L v1
|
|
|
|
bynio |
Dodano 03-05-2012 15:34
|
Power User
|
Cytat werona napisał(a):
nie no nie ogarniam...grzebać a grzebać to różnica...
z jednej strony mam USB z drugiej trzy kabelki... jak złączysz RX z TX to powinnaś dostać echo - jeśli wszystko działa, pamiętaj że jak podłączasz do routera/NAS-a to krzyżowo - czyli TX do RX, a RX do TX nie rozumiem co mam tu "namieszać"??? proszę info dla blondynki a nie pasjonata elektroniki...
zamieniałam kabelki miejscami(prócz GND) ale wtedy: echo i szron....
podpinałam z dyskiem i bez dysku...może łatwiej kupić kabel http://www.damixsat.pl/przejsciowka-u...2-com.html? tylko niech ktoś potwierdzi,że o taki właśnie chodzi...
dodatkowo nie "ablają" porty USB...i nie wiem czy jest uwalony kontroler,czy może być jeszcze jakaś inna przyczyna...
Podałem wyżej jaki kabelek działa. Jak nie działa to na 100% coś źle robisz. Z doświadczenia PRZYPUSZCZAM ŻE WYBIERASZ W PUTTY SERIAL BEZ SPRAWDZANIA NA KTÓRYM PORCIE COM MA "GADAĆ". Dlatego sprawdź w menedżerze urządzeń pod jakim portem COM widoczny jest podłączony interfejs i tak ustawiamy w putty. Dajemy connect na odłączonym od nsa kablu i wciskamy klawisze. Ma nic się nie pojawiać w oknie putty. Następnie robimy zworkę kawałkiem drucika między TX a RX - i wówczas po wciskaniu klawiszy ma się nam pojawiać w okienku terminala klawisze które wciskamy. Jak się udało to podpinamy do nsa i ma działać.
TTL w kabelku może nie zadziałać, ale też nie uszkodzi portu w urządzeniu. Różnica w TTL-u 3,3V a 5V leży wyłącznie w poziomie napięć granicznych przy których są rozróżniane stany wysokie i niskie. I często jest tak że podłączając kabelek dla 3.3V zadziała dla TTL-a 5V i odwrotnie. Obecnie stan wysoki/niski wykrywany jest dla granicy 1,8V więc spokojnie - obecnie każdy kabelek 3,3 czy 5V powinien zadziałać z tym nsa. |
|
|
|
grequ22 |
Dodano 04-05-2012 23:26
|
User
|
Witam,
Jako nowy użytkownik NSA310 mam kilka spostrzeżeń oraz chcę zadać kilka pytań.
1. Jako dysk sieciowy urządzenie na prawdę spisuje się dobrze. Kopiowanie po sambie jak i ftp jest szybkie w porównaniu do WNR3500L :) (ale to inne urządzenia).
2. Na razie działam na fw 4.40 i po wielu bólach zainstalował się FFP 0.7 (niestety problemy jest z uruchomieniem na różnych penach, zadziałał dopiero "mózg od TPSA" :) )
3. Niestety trick z SSHD nie działa u mnie, dopiero po długim czasie od uruchomienia mogę skorzystać tylko z Telnet backdoor (oczywiście na oryginalnym sofcie).
4. Na tą chwile w 90% ta konfiguracja mi wystarcza. Oryginalnie działa Pyload 4.9, dzięki FFP doinstalowałem Transmission 2.5, usług sieciowych jeszcze nie testowałem - ale dzięki szybszemu procesorowi niż w 3500L mogę spokojnie ściągać z Trasmission, Pyload i jeszcze kopiować pliki do NSA a prędkości są i tak szybsze niż na nieobciążonym Netgearze.
5. Do szczęścia brakuje mi tylko "pełnego" serwera HTTP ale o tym za chwile.
6. Obawa przed uwaleniem urządzenia oraz brak kabelka TTL zniechęca mnie do uruchomienia Debiana (czytając różne fora zdarza się to dość często). A po za tym proszę mnie sprostować jeśli wygaduje jakieś farmazony ale dostęp do tego Linuxa jest typowo z linii komend, w trybie tekstowym ?? czy jest jakaś nakładka na pulpit, bo nie ukrywam że jestem okienkowcem i lubię widzieć w co klikam. Samej konsoli używam sporadycznie do instalacji pakietów, nawet idę na łatwiznę i używam WinScp do nadawania uprawnień katalogom czy kopiowania.
Rozumiem, że mając Debiana dostęp do głównego menu Zyxela jest niedostępne.
I teraz pytania.
7. Czemu Telnet jak i SSH z FFP ma dostęp tylko do swoich plików, chodzi mi że nadrzędnym katalogiem jest tylko root dla FFP, a nie do samego Zyxela.
SSH
login as: root
root@192.168.1.12's password:
== Welcome at FFP version 0.7/arm, running on NSA310_ZyXEL nsa310, firmware 4.40(AFK.0) ==
root@nsa310:~#
Telnet
8. Po uruchomieniu FFP nie działa ani SSHD ani Telnet backdoor z oryginalnego Zyxela - czy tak ma być?.
9. Dlaczego Pyload ma problem z innym katalogiem niż jest preinstalowany. Tzn standardowo wygląda to tak:
udział admin ze ścieżką admin/zy-pkgs/pyLoad/etc/pyload/Downloads i włascicielem jest "501" lecz gdy stworze udział w adminie Zyxela np "pyload" i ustawie program - to niestety Pyload sie wywala, więc spróbowałem nadać te same prawa czyli zrobiłem właścicielem katalogu "501" i jest niby ok, lecz Pyload głupieje i mam błąd że nie ma miejsca !! (a sam udział ma dostęp do dysku HDD gdzie jest wolne 1.34TB). Będę wdzięczny za pomoc.
10. Dlaczego podczas instalacji np: mc nie doinstalowały mi się zależności (w optware ipkg zawsze ładnie sciąga a tu lipa i musiałem na czuja doinstalowywać chyba pakiet glib).
11. Wracając do serwera http. O ile wbudowany jest ograniczony i nie można nic zrobić to pozostaje lighttpd z FFP. I tu zaczyn się problem. Katalog z przykładowym plikiem zawiera konfig który wrzuciłem do etc, stworzyłem odpowiednie katalogi jakie były w konfigu.
Pierwszy bez obsługi php normalnie się uruchamia, działa na porcie 8080 i widać go w procesach i zwykłe strony html wchodzą bez problemu.
Druga z opcją php niby się uruchamiam lecz nie widać w procesach i strona php nie działa, lecz o dziwo html dalej działa choć widnieje wpis:
WARNING: lighttpd: Not running
Wiec co jest grane, działa czy nie działa.
W configu jest
fastcgi.server = ( ".php" => ((
"bin-path" => "/ffp/bin/php-cgi"
lecz nie istnieje takie "coś" w tym katalogu, a przecież php jest już w samym zyxelu, no chyba ze muszę to doinstalować jako "kolejna" paczkę do drugiego serwera z pakietów FFP.
Potrzebuje:
* Apache webserver with mod_rewrite and .htaccess file support enabled
* PHP 5 with PDO and SQLite driver enabled
Przy pomocy tego forum i kilku tutkom oraz optware działa mi taki serwer na 3500L, lecz jest to trochę wolne i dlatego próbuję przejść na NSA310. Czy ktoś już skonfigurował sobie httpd na tym urządzeniu ??
Dzięki za pomoc i miłego używania tego fajnego i w miarę taniego urządzenia. |
|
|
|
bynio |
Dodano 05-05-2012 06:48
|
Power User
|
Odnośnie ffp - wyżej podałem linka do strony odnośnie modyfikacji sumy kontrolnej jednego z plików instalki ffp. Bez tego ffp nie ruszy na żadnym pednrive; po tym ffp zadziała na niemal każdym.
Telnet czy ssh mają dostęp do pełnego systemu plików, z tym że ssh odpalasz bezpośrednio w bashu, sh, etc co wybierzesz, natomiast telnet odpala się w busybox-ie. Dlatego inaczej Ci się zgłaszają. A serwer http podaruj sobie w tym fw - ma mnóstwo braków - jak go potrzebujesz to odpal debiana w chroocie i na nim stawiaj ów serwer - tam można zrobić niemal wszystko odnośnie konfiguracji i wszelkie "podstawowe" cms-y zadziałają bez problemu. |
|
|
|
michal |
Dodano 05-05-2012 16:52
|
User
|
Witam, pilnie potrzebuję pomocy. Mam NSA-310 i spory problem. Po powrocie z krótkiego urlopu odpaliłem serwerek i niespodzianka status dysku jest down -> "w dół" zgodnie z tłumaczniem. Dysk wewnętrzny JBOD. Da się go jakoś postawić nie tracąc plików? Mam tam zdjęcia nie zarchiwizowane z którymi nie chciał bym się rostawać. Odpaliłem skanowie i mam status postępów 99% pod tym check consistency of the filesystem i tak od godziny... Jakieś pomysły? |
|
|
|
mosao |
Dodano 05-05-2012 19:48
|
Power User
|
Prawdopodobnie zabrakło prądu i system próbuje się naprawić.. jak nie zrobi się "samo" to proponuję wyjąć dysk i podłączyć do peceta |
|
|
|
michal |
Dodano 05-05-2012 19:50
|
User
|
Co do problemów z prądem doszedłem do tego. Jeżeli nie naprawi się samo do podłączam do PC z Windowsem czy musi być Linux? Jakim softem to ugryźć? Jeżeli chodzi o Linuxa to jestem totalnym laikiem. Niestety. Jaka procentowo jest szansa na odzyskanie danych? |
|
|
|
mosao |
Dodano 05-05-2012 19:59
|
Power User
|
Myślę, że duża ;-) W wolnej chwili ściągnij jakąś dystrybucję live linuksa..
np http://www.ubuntu.com/start-download?...elease=lts i nagraj na płytkę (w WIN7 jest narzędzie nagrywania obrazu). Najwyżej poznasz trochę Ubuntu.
Jak uruchomisz system z płytki masz opcję "wypróbuj" lub "try" i nic sie na twardym nie zainstaluje |
|
|