26 Listopada 2024 09:55:37
Nawigacja
· Strona Główna
· Forum

· Tomato by Shibby
· FreshTomato

Wątki na forum
Najnowsze dyskusje
· DIR868l OFW asus vs ...
· Nowe routery: UX, UC...
· [S] Asus RT-AC56U
· Szukam zaproszenia n...
· [MOD] FreshTomato-AR...
· Asus RT-AC5300 ,prob...
· archer c6 v3.20
· [S] Nighthawk R7000P...
· [S]Asus RT-AC5300 - ...
· Tanie N100 na promce...
· net z telefonu wifi+...
· Tomato - bugi/proble...
· HUAWEI z światłowodem
· Asus TUF-AX3000_V2 p...
· rt-ax88upro częste ...
· [Howto] Xpenology na...
· Jaki router pod Open...
· Ruter z tomato
· Czy to jeszcze NAS?
· RT AC66U B1
Najpopularniejsze obecnie wątki
· DIR868l OFW asus ... [11]
· Nowe routery: UX,... [0]
· [S] Asus RT-AC56U [0]
Ankieta
Jaki procesor posiada twój router?

Broadcom MIPSEL
Broadcom MIPSEL
36% [151 głosów]

Broadcom ARM
Broadcom ARM
52% [219 głosów]

Atheros
Atheros
5% [22 głosów]

Marvell
Marvell
1% [4 głosów]

Ralink
Ralink
1% [3 głosów]

Intel/AMD/VIA
Intel/AMD/VIA
1% [5 głosów]

Żaden z powyższych
Żaden z powyższych
4% [15 głosów]

Ogółem głosów: 419
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 02/02/2015 09:38
Twoje IP
52.14.252.16
Zobacz wątek
OpenLinksys » :: OPROGRAMOWANIE :: » Tomato - firmware
 Drukuj wątek
[MOD] Tomato by shibby
grequ22
Witam,
Rozumiem ze wersja k2.6 usb dla 520GU nie istnieje Sad a chcialbym skorzystac z 3G. Widze ze w wersji k2.4 nie ma 3g (wgrywalem EXT a wersja VPN jest za duza - wywala blad).
Czy mozna cos na to poradzic - oprocz zakupu drugiego 3500l z mojej strony.
Pozdrawiam
Grzesiek

mieszk3
Mam pytanie do uzytkownikow wersji 76V. Dziala wam IPv6? Bo ja juz od wersji bodajże 70V (chyba od momentu pojawienia sie VLANow) nie moge wbic sie na zadna strone IPv6 (np. ipv6.google.com). Pingi dzialaja, ale na strone wejsc nie moge. Mam tunel IPv6 over IPv4 w he.net. Moze ktos ma podobny problem, bo juz raportowalem shibbiemu, ale jego poprawka odnosnie IPv6 niczego w tym wzgledzie nie zmienila. Pozdrawiam.
Asus RT-AC66U + FreshTomato Firmware 2020.2 MIPSR2 K26AC USB AIO-64K

LDevil
Wgrałem 76V i generalnie działa. O dziwo reset NVRAMu nie wyzerował mi tym razem MACów. Coś było zmieniane w tym temacie?
Tomato v2020.3 MIPSR2 K26 USB VPN

buniaczek

Cytat

LDevil napisał(a):

Wgrałem 76V i generalnie działa. O dziwo reset NVRAMu nie wyzerował mi tym razem MACów. Coś było zmieniane w tym temacie?

To chyba nie wyczyściłeś skoro zostały Ci w nim ustawienia..
-------------------------
Netgear WNR3500L || Tomato-K26USB-1.28 RT5x MIPSR2 101V Big-VPN ||
Asus RT-N56U || Asus firmware 3.0.0.3.135 - wygrania w konkursie na openlinksys.info||
[b]Asus RT-N10U v.B1 [small]

jacekn
@buniaczek- nie chce byc nie miły ale to co napisałes to wiem , wiec to u ciebie cos nie tak ze zrozumieniem tekstu chodzi o to ze pomimo to , mozna by co jakis czas takie wydanie zrobic. A zyjemy w Polsce to nie wydaje ci sie ze powinnismy miec polskie menu ?. Oczywiscie z uczeniem sie angielskiego jak najbardziej popieram.
Asus RT-AC56U
TP-Link Switch TL-SG1005D x 2

Pozdrawiam Jacek

hermes-80

Cytat

@buniaczek- nie chce byc nie miły ale to co napisałes to wiem , wiec to u ciebie cos nie tak ze zrozumieniem tekstu chodzi o to ze pomimo to , mozna by co jakis czas takie wydanie zrobic. A zyjemy w Polsce to nie wydaje ci sie ze powinnismy miec polskie menu ?. Oczywiscie z uczeniem sie angielskiego jak najbardziej popieram.
Przecież Shibby napisał, że robi branch i co jakiś czas wypuści PL.
===============================================================
Netgear WNR3500L v1
Podziękowania dla administracji Openlinksys.info!

buniaczek

Cytat

hermes-80 napisał(a):

Cytat

Przecież Shibby napisał, że robi branch i co jakiś czas wypuści PL.

O to mi właśnie chodziło. Gdybyś czytał uważnie to nawet zaoferowałem moją pomoc w tłumaczeniu tomato na PL
Asus RT-N56U || Asus firmware 3.0.0.3.135 - wygrania w konkursie na openlinksys.info||

jacekn
Cytuje

Cytat

Temat ML rodzi jeszcze większy nakład pracy i blokuje rozwój softu. Może lepiej rozwijać Siebie i uczyć się języków?

Asus RT-AC56U

Pozdrawiam Jacek

jachu

Cytat

jacekn napisał(a):

Cytuje

Cytat

Temat ML rodzi jeszcze większy nakład pracy i blokuje rozwój softu. Może lepiej rozwijać Siebie i uczyć się języków?

Napisalem CI wczesniej abys przeczytal bo ta sprawa zostala juz przez shibby opisana. Wiec nie rozumiem o co Ci chodzi.
pozdrawiam
Jachu
Netgear WNR3500L v2 - Tomato
APU - OPNSense,PFSense
FeeNAS
Netgear R7000 - Tomato Smile

buniaczek
@jacekn - wybacz ale szkoda mi czasu na ten offtop. Szkoda też robić syf w temacie.
Mam nadzieję, że zrozumiałeś co kilka osób starało Ci się wyjaśnić.

Co do języka polskiego mam wielki szacunek i zawsze na forum(i nie tylko) staram się bronić jego poprawności. Mam też wrażenie (mogę się mylić), że Twoja obrona j.polskiego wynika ze słabej znajomości rzeczonego j.angielskiego.

Tyle z mojej strony w tym temacie. Pozdrawiam
Edytowany przez buniaczek dnia 04-10-2011 11:23

jacekn
Napisał ze mamy uczyc sie jezykow i jak by jezyk Polski nie był potrzebny.
Asus RT-AC56U

Pozdrawiam Jacek

LDevil

Cytat

No właśnie ustawienie zostały wykasowane - między innymi WIFI zostało przywrócone do domyślnych ustawień, znikły moje klucze SSH, skrypty Firewalla i inne takie. Więc sam już nie wiem co się stało.

jachu

Cytat

jacekn napisał(a):

Napisał ze mamy uczyc sie jezykow i jak by jezyk Polski nie był potrzebny.

Reasumujac , nie przeczytales tego co shibby napisal wiec jak przeczytasz zrozumiesz.
EOT .
pozdrawiam
Jachu
APU - OPNSense,PFSense
FeeNAS

labik

Cytat

shibby napisał(a):

a wiec zabieram sie do roboty nowego tomato. Jak już zrobie nowy w pelni dzialający branch, zabierzemy sie za jego polonizacje (tu przyda sie pomoc Wink )

O co to bicie piany ?
Asus TUF AX5400
Asus RT-AC68U

buniaczek

Cytat

LDevil napisał(a):

Cytat

No właśnie ustawienie zostały wykasowane - między innymi WIFI zostało przywrócone do domyślnych ustawień, znikły moje klucze SSH, skrypty Firewalla i inne takie. Więc sam już nie wiem co się stało.

To może zrób raz jeszcze i zobacz czy zachowanie będzie identyczne. Ja się jeszcze z czymś takim nie spotkałem.

LDevil

Cytat

A zyjemy w Polsce to nie wydaje ci sie ze powinnismy miec polskie menu ?.
Hmm, ciekawe dlaczego najbardziej za brakiem polskiego menu płaczą osoby mające kłopoty z poprawnym pisaniem w tym języku Smile

jachu

Cytat

labik napisał(a):

Cytat

shibby napisał(a):

a wiec zabieram sie do roboty nowego tomato. Jak już zrobie nowy w pelni dzialający branch, zabierzemy sie za jego polonizacje (tu przyda sie pomoc Wink )

O co to bicie piany ?

O to ze komus nie chce sie czytac ....
pozdrawiam
Jachu
APU - OPNSense,PFSense
FeeNAS

skupi
shibby planujesz dodać do swojej kompilacji vlan multissid?

No i druga sprawa bw limiter dla innych vlan? Smile
Edytowany przez skupi dnia 04-10-2011 11:47

shibby
Mam dla was dwie wiadomości - dobrą i złą.

Dobra jest taka że faktycznie Teddy_bear wrócił. Obecnie podrózuje i wznowi prace nad tomato pod koniec miesiąca, nie mniej jednak nie będą te zmiany tak częste jak to miało miejsce wcześniej.

Zła wiadomość jest jednak taka, że faktycznie zmarła mu żona i potrzebował chłop czasu by się z tym faktem oswoić.

Co do pytań:
- czy będzie wersja PL? tak, będzie. Kiedy? Nie wiem, jak zrobię w pełni sprawny anglojęzyczny branch
- czemu usunałem ML? Bo bardzo ciężko łączyło mi się projekty. Powiedziałbym wręcz, że musiałem wszystkie zmiany nanosić z palca. Ponadto nie przyjął się on na tyle jak sobie wyobrażałem...
-

Cytat

czy działa IPv6?
Powinno, sprawdziłem kod teddiego i jestem przekonany, że posiada wszelkie wpisy ku temu by IPv6 działało. @mieszk3 - możesz podesłać mi zawartość pliku /etc/iptables i /etc/ip6tables na pw? Możesz też sprawdzić najnowszy build Toastmana czy ci działa ipv6? Ludki piszą też tak a ja mam identyczny jak on (a raczej on jak ja Wink )
- czy planuję dodać multissid? - w przyszłości napewno tak. Pomimo iż Augusto ma wielką wiedzę i robi zadziwiające dodatki do tomato, tworzy też wiele blędów. Trzeba je najpierw zweryfikować i naprawić. Myślę że jak teddy wróci z podróży to chętnie zajmie się tym tematem i doda ładny kawałek kodu wzorując się na pracy Augusto.
- bw limiter dla innych vlan - jak najbardzizej, niestety ciągle myslę jakby to oprorgamować. Jak to miałoby wyglądać.
Router: Unifi Cloud Gateway Max
Switch: Netgear MS510TXPP
Switch: Unifi USW-Flex-Mini - szt. 2
Wi-Fi: Unifi U6-Lite - szt. 2
Proxmox VE: i5-13400T, 64GB RAM, 2x 512GB NVMe, 3x 2TB SSD, Intel X710-DA2 SFP+
VM #1: Synology SA6400
VM #2: Debian, WWW
VM #3: Home Assistant OS

kille72
Mam dziwny problem...laptop z win xp z ktorego zawsze konfigurowalem router. Dzis nie moge za cholere sie wbic do gui Tomato. Internet chodzi poprawnie na tym lapku. Z innego kompa robilem nawet erase nvram, i dalej nie moge wejsc do gui z tego lapka, wyskakuje username i password, wpisuje admin admin i mieli mieli i nic...testowalem explorer, firefox, chrome i nic...Ustawialem na sztywno ip , dalej to samo. Z innych kompow nie ma problemu wejsc. Sprawdzalem ipcofig itp i wszystko wyglada poprawnie. Testowalem przez WiFi i po kablu, Tomato nie wpuszcza tego lapka! Jakies pomysly dlaczego z tego laptopa zero kontaktu z Tomato?

Przejdź do forum
Zaloguj
Wprowadź adres e-mail lub nazwę użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się.

Zapomniałeś/aś hasła?
Aktualnie online
· Gości online: 68

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 24,115
· Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.

Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !Grin

maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia

Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa

overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.

maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.

overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?

maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach

maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności",
więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.

servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.

maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?

95,844,800 unikalnych wizyt