26 Listopada 2024 07:32:34
Nawigacja
· Strona Główna
· Forum

· Tomato by Shibby
· FreshTomato

Wątki na forum
Najnowsze dyskusje
· DIR868l OFW asus vs ...
· Nowe routery: UX, UC...
· [S] Asus RT-AC56U
· Szukam zaproszenia n...
· [MOD] FreshTomato-AR...
· Asus RT-AC5300 ,prob...
· archer c6 v3.20
· [S] Nighthawk R7000P...
· [S]Asus RT-AC5300 - ...
· Tanie N100 na promce...
· net z telefonu wifi+...
· Tomato - bugi/proble...
· HUAWEI z światłowodem
· Asus TUF-AX3000_V2 p...
· rt-ax88upro częste ...
· [Howto] Xpenology na...
· Jaki router pod Open...
· Ruter z tomato
· Czy to jeszcze NAS?
· RT AC66U B1
Najpopularniejsze obecnie wątki
· DIR868l OFW asus ... [11]
· Nowe routery: UX,... [0]
· [S] Asus RT-AC56U [0]
Ankieta
Jaki procesor posiada twój router?

Broadcom MIPSEL
Broadcom MIPSEL
36% [151 głosów]

Broadcom ARM
Broadcom ARM
52% [219 głosów]

Atheros
Atheros
5% [22 głosów]

Marvell
Marvell
1% [4 głosów]

Ralink
Ralink
1% [3 głosów]

Intel/AMD/VIA
Intel/AMD/VIA
1% [5 głosów]

Żaden z powyższych
Żaden z powyższych
4% [15 głosów]

Ogółem głosów: 419
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 02/02/2015 09:38
Twoje IP
3.15.211.71
Zobacz wątek
OpenLinksys » :: OPROGRAMOWANIE :: » Tomato - firmware
 Drukuj wątek
[MOD] Tomato by shibby
punkl

Cytat

Portal napisał(a):

Cytat

kille72 napisał(a):

Mozna zrobic manual po polsku dla tych ktorzy nie znaja dobrze angielskiego z opisem wszystkich funkcji Smile

i to jest rozwiązanie Smile

Lub nawet screeny poszczegolnych stron ustawien Tomato.
A moze ktos wie, jak stworzyc takiego html'a, cos na wzor mozliwosci ogladania zawartosci softu z tego linku :

http://openlinksys.info/forum/viewthr...hread_id=6

lub moze stworzyc taka emulacje tylko w polskim menu.

LegiaWarszawa
zapytam tutaj, lecz nie chodzi mi tylko o ten mod shibbiego.
Czy pod Ovislinka 1600gl byla wydana jakas nowsza wersja tomato niz 1.25 (mam ta specjalnie zrobiona z przyspieszaczem).
Jesli tak, to skad pobrac? Jesli nie, to jaka byla ostatnia?
I czy 1.28 shibbieg mozna instalowac - ktora?

Dzieki za info.

krisan
@ Tomato Multilang

Nie używam wersji polskiej, ani też multi ale z tego co czytałem 'kilkanaście stron temu' gdy grupa zapaleńców zabrała się za wsparcie shibby w przygotowaniu wersji multi byłem pewien podziwu (za mrówczą pracę).

Proponuję (jeśli mogę swoje 3 grosze dorzucić) aby nie porzucać pomysłu, tylko trochę zmienić sposób jego wykonania.

Wybrany sposób polonizacji powodował 2x więcej roboty przy jakiejkolwiek zmianie oryginalnego skryptu. Dlatego proponowałbym aby 'polonizację' przeprowadzić z wykorzystaniem javascript-u po stronie przeglądarki (klienta). Można dynamicznie zmieniać zawartość pól.

Wystarczy: :-)
1. dodać do każdego skryptu odpowiedni kod (mniejsza z tym czy bezpośrednio, czy przez odwołanie SCRIPT, czy przez dodanie go do TOMATO.JS),
2. przygotować plik 'słownikowy' (nie wchodzę teraz w szczegóły czy to będzie w XML-u, czy JSON, czy zmienna tablicowa,itp)
3. skrypt z punktu pierwszego (a dokładnie odpowiednia funkcja javascipt-u zawarta w tym skrypcie) będzie automatycznie zmieniała text pól (po załadowaniu strony) lub dodawała odpowiednie podpowiedzi w formie np. wyskakujących dymków(bardziej takie rozwiązania preferuję).

Wstępnie przeglądałem źródła skryptów *.asp. Bardzo szybko można by stworzyć podpowiedzi (także po angielsku - i to jest bardzo duża wartość dodana dla całego projektu tomato, bo tutaj można dodać szczegółowe informacje dotyczące działania funkcji...) które by mogły w formie tzw 'dymków' pojawiać się po najechaniu/kliknięciu na nazwę sekcji* (wyszukanie ich w javascript nie powinno być problemem gdyż mają jednoznaczne identyfikatory: (DIV/CLASS/section-title).

To tak skrótowo, nie chcę się zbytnio rozpisywać, jeśli temat zostanie 'podłapany' można go kontynuować i przejść do działania.

* - sekcja, np na stronie Network/Basic mamy następujące sekcje: WAN/Internet, LAN, Wireless
Edytowany przez krisan dnia 24-09-2011 17:28
[small]Asus RT-N16: http://tomato.groov.pl/tomatoanon.php...0c5eb9d583
Tomato Firmware 1.28.0000 MIPSR2-12x K26 USB VPN

[b][color=#000099]Siemens Gigaset C475IP VoIP & Land

tomeq62
Witam, jestem nowym użytkownikiem Tomato i mam problem dziś po restarcie routera mam taki komunikat

Cytat

Filesystem 1K-blocks Used Available Use% Mounted on
/dev/root 6400 6400 0 100% /
tmpfs 31060 31060 0 100% /tmp
devfs 31060 0 31060 0% /dev
/dev/sda2 9160064 221136 8473624 3% /tmp/mnt/netgear
/dev/sda2 9160064 221136 8473624 3% /opt
/dev/sda3 48060296 3130392 42488536 7% /tmp/mnt/download
root@xxx-tomato:/opt/share# ipkg update
Downloading http://ipkg.nslu2-linux.org/feeds/optware/oleg/cross/stable/Packages.gz
ipkg: write: No space left on device
ipkg: unable to close `/tmp/ipkg.DrlLZO/optware.gz': No space left on device
file_copy: ERROR: failed to copy /opt/ipkg-WzM0dC/Packages.gz to /tmp/ipkg.DrlLZO/optware.gz
Downloading http://tomato.groov.pl/repo/Packages
Updated list of available packages in /opt/lib/ipkg/lists/shibby
An error ocurred, return value: 1.
root@xxx-tomato:/opt/share#

Wczoraj nie było problemu, jak widzicie na początku mojego cytatu miejsce mam dostępne na dysku (ale jego brak na urządzeniu dev/root oraz tmpfs, jak zwolnić to miejsce)podpiętym przez USB nie wiem co jest grane, proszę was o pomoc i wyrozumiałość

Stan na 21:08
Z Menu - Administracja - Debugowanie - dałem opcje Wyczyść ciasteczka i teraz mam taki objaw po wywołaniu df -h

Cytat

root@xxx-tomato:/tmp/home/root# df -h
Filesystem Size Used Available Use% Mounted on
/dev/root 6.3M 6.3M 0 100% /
tmpfs 30.3M 464.0K 29.9M 1% /tmp
devfs 30.3M 0 30.3M 0% /dev
/dev/sda3 45.8G 687.7M 42.8G 2% /tmp/mnt/download
/dev/sda2 8.7G 222.8M 8.1G 3% /opt
root@xxx-tomato:/tmp/home/root#

Teraz moje pytanie czy można (czy trzeba, czy jest to konieczne) wyczyścić /dev/root. Czy ma tak pozostać i jest to prawidłowość w Tomato. Sorry za lemerskie posty ale to dopiero pierwsze kroki w Tomato.
Dzięki z góry za pomoc

stan na 21:25
dalej to samo, dodatkowo widzę że nie mam statystyk zużycia łącza
oraz komunikat na stronie konf. tomato

Cytat

The rstats program is not responding or is busy. Try reloading after a few seconds.

i to pewnie jest związane z tym

Cytat

Filesystem Size Used Available Use% Mounted on
/dev/root 6.3M 6.3M 0 100% /

jak sobie z tym poradzić???
Dodatkowo mam pytanie jak zrzucić konfiga tomato tak aby po wyczyszczeniu do ustawień fabrycznych można było go zaczytać
Edytowany przez tomeq62 dnia 24-09-2011 21:28

punkl
@tomeq62, u mnie przy /dev/root jest to samo, wiec raczej jest to normalny objaw.

tomeq62
Kurcze to czemu w taki razie nie działa rstats??

shibby
@tomeq62 czytaj co pisze:

Cytat

ipkg: write: No space left on device
ipkg: unable to close `/tmp/ipkg.DrlLZO/optware.gz': No space left on device

czyli nie ma miejsca na /tmp

Teraz popatrz co ci pokazuje "df"

Cytat

tmpfs 31060 31060 0 100% /tmp

masz w 100% zapchane /tmp

Prawdopodobnie cos gdzie zle podmontowałeś (np zle wskazales misjsce sciagania plikow torrenta) i zamiast sciagac ci na dysk, sciaga ci do pamieci ram routera (/tmp).

Po restarcie routera problem chwilowo zniknie bo RAM jest ulotny a wiec /tmp się oczyści.

Rstat tez jest zapisywany do /tmp a wiec powod jego niedzialania jest dokladnie taki sam - brak miejsca w /tmp

Połączony z 25 wrzesień 2011 12:14:29:
Co do wersji Multilang to rozważam dwa rozwiazania:
1) wydawać tylko wersje EN co ułatwi mi łączenie pracy innych programistów + założenie Wiki i tu mozna dać screeny każdej zakładki po polsku lub tłumaczenie i wyjaśnienie każdej opcji. Minus to czasochłonność - ktoś musiałby taką wiki stworzyć i rozwijać a pamietamy problemy z poprzednią wersją wiki.

2) dwa branche (tomato-shibby i tomato-shibby-pl). Pierwszy to wersja angielska na której bieżaco pracuje i modyfikuje, Druga to klon + interfejs PL. GIT bardzo fajnie, ladnie i co najwazniejsze automatycznie łączy branche. Wystarczy spojrzeć jak to robi teddy. Jego główny branch to wbrew pozorom nie tomato-rt tylko tomato-nd (ten dla k2.4) a dopiero jego łączy do tomato-rt (k2.6).

osobiscie sklaniałbym się ku drugiemu rozwiązaniu. A to oznacza duzo pracy przy cofaniu obecnego multilanga w repo Wink Oczywiście wiki swoją drogą planuję zrobić jak tylko czas pozwoli.

Funkcja multilang mialaby sens gdyby inni też zaczeli jej stosować. Wtedy nie napotykałbym problemów przy łaczeniu projektów. Obecnie próba łączenia konczy się serią błędów i GIT nie potrafi tego sam automatycznie scalić. Koniec jest taki że muszę ręcznie nanosić wszystkie zmiany.

Pewnym pomysłem jest też oparcie się na obecnym stadium tomato Toastmana. Dzięki pomocy Teamana (który to oparł się o mod Toastmana) udało sie połączyć takie wynalazki jak MultiSSID czy nowy IPTraffic. W 90% i tak mój i Toastmana mod był bliźniaczy. Mógłbym więc dodać do niego modyfikacje typu BTclient czy 3G i w konsekwencji będzie coś nowego i jeszcze bardziej rozbudowanego Smile

Zrezygnuję też z serwera NFS. Jest on zbyt duzy jak na obraz a jego instalacja i konfuguracja przez optware jest prosta.
Edytowany przez shibby dnia 25-09-2011 12:14
Router: Unifi Cloud Gateway Max
Switch: Netgear MS510TXPP
Switch: Unifi USW-Flex-Mini - szt. 2
Wi-Fi: Unifi U6-Lite - szt. 2
Proxmox VE: i5-13400T, 64GB RAM, 2x 512GB NVMe, 3x 2TB SSD, Intel X710-DA2 SFP+
VM #1: Synology SA6400
VM #2: Debian, WWW
VM #3: Home Assistant OS

koralm

Cytat

shibby napisał(a):
Pewnym pomysłem jest też oparcie się na obecnym stadium tomato Toastmana. Dzięki pomocy Teamana (który to oparł się o mod Toastmana) udało sie połączyć takie wynalazki jak MultiSSID czy nowy IPTraffic. W 90% i tak mój i Toastmana mod był bliźniaczy. Mógłbym więc dodać do niego modyfikacje typu BTclient czy 3G i w konsekwencji będzie coś nowego i jeszcze bardziej rozbudowanego Smile

@shibby, a wiadomo coś na temat ograniczania pasma na pozostałe interfejsy br? To + MultiSSID i z tomato będzie już bajka. Dobrą opcją było by też wpisywanie VLANów z większego zakresu (lub ręcznie definiować nr VLANu), bo chwilowo można aby 0-15 i jest problem jak ktoś ma np. VLAN 130.
Proud winner of Netgear WNR3500L

maax990
czy ktos zglaszal ze przy Limitowanie transferu nie dziala pelne lacze?upc 100 podzielone na np 2 kompy i maks co wyciagam to 75 mega,jesli tylko ta opcje wylacze jest pelna 100,sprzet to wnr3500l,ale dodam ze na tplinku 1043 tez to bylo tylko ze tam ucinal do polowy lacza,w gwarantowanych mam jakies smieszne sumy nawet 10 mega nie ma wiec nie wiem w czym problem

wer.tomato:
Tomato Firmware 1.28.0905 MIPSR2-070V K26 USB Ext Multilanguage
Edytowany przez maax990 dnia 25-09-2011 20:46

zilog
@shibby -rozwiązanie nr 2 byłoby idealne, bo wiki po fali entuzjazmu zapewne nieaktualizowane znowu padnie śmiercią naturalną. To już lepiej temat założyć opisujący zakładki w GUI ze screen-ami (już obecnie jest wiele postów pokazujących przykłady ustawień, które można by było poprzenosić w jedno miejsce).
RT-AC-68u
RT-N16+ Linksys E2000 jako band 5GHz

Synology DS110j (DSM5)
WDTVLive

Linksys PAP2T-EU

punkl
w razie czego moge screeny porobic Smile

shibby
a wiec zabieram sie do roboty nowego tomato. Jak już zrobie nowy w pelni dzialający branch, zabierzemy sie za jego polonizacje (tu przyda sie pomoc Wink )

buniaczek
Mi też podoba się to rozwiązanie. Jeśli chodzi o wiki to można w niej opisać podstawowe funkcje ale bez zagłębiania się w rzeczy typu tłumaczenie każdego słowa (jeśli ktoś nie załapie o co chodzi to może poprosić o pomoc na forum).

A jeśli będzie potrzebna jakaś pomoc w tłumaczeniu itp to ja się piszę Smile
-------------------------
Netgear WNR3500L || Tomato-K26USB-1.28 RT5x MIPSR2 101V Big-VPN ||
Asus RT-N56U || Asus firmware 3.0.0.3.135 - wygrania w konkursie na openlinksys.info||
[b]Asus RT-N10U v.B1 [small]

jachu

Cytat

shibby napisał(a):

a wiec zabieram sie do roboty nowego tomato. Jak już zrobie nowy w pelni dzialający branch, zabierzemy sie za jego polonizacje (tu przyda sie pomoc Wink )

Trzymam kciuki i czekam z niecierpliwoscia Smile
pozdrawiam
Jachu
Netgear WNR3500L v2 - Tomato
APU - OPNSense,PFSense
FeeNAS
Netgear R7000 - Tomato Smile

ovner
Shibby a jak widzisz wpakowanie GUI dla uShare i przez to możliwość obsługi DLNA dla k2.4 ?, oczywiście instalacja uShare we własnym zakresie z optware, żeby nie obciążać wagi obrazów.
TUF-AX5400 @ Firmware:388.1_0-gnuton1
RT-N16 @ FreshTomato Firmware 2023.3 MIPSR2 K26 USB VPN + Huawei e3372 no-hilink
www.speedtest.net/result/14587008641.png

michalzxc
Szukam wersji MiniIPV6-VPN (pod wrt54gl), ale w repo nie mogę znaleźć takiego pliku. Czy ta wersja całkiem przestała być wydawana?
Edytowany przez michalzxc dnia 27-09-2011 15:33

shibby
@faktycznie nie skompilowałem ale może i lepiej bo zgłaszano mi problemy z ipv6 na tej wersji. Zrobię to ale w nastepnym wydaniu (niestety już bez wersji multilang).

@all
taka zapowiedz co nas czeka w nowym wydaniu.
IPTraffic - a prezentuje się on tak
http://code.google.com/p/tomato-sdhc-...nIPTraffic

hermes-80
No nieźle Smile, a jest jakieś ograniczenie co do ilości klientów ?? I czy to zależy od IMQ (16).
===============================================================
Netgear WNR3500L v1
Podziękowania dla administracji Openlinksys.info!

jachu

Cytat

shibby napisał(a):

@faktycznie nie skompilowałem ale może i lepiej bo zgłaszano mi problemy z ipv6 na tej wersji. Zrobię to ale w nastepnym wydaniu (niestety już bez wersji multilang).

@all
taka zapowiedz co nas czeka w nowym wydaniu.
IPTraffic - a prezentuje się on tak
http://code.google.com/p/tomato-sdhc-...nIPTraffic

miodzio Smile
pozdrawiam
Jachu
Netgear WNR3500L v2 - Tomato
APU - OPNSense,PFSense
FeeNAS
Netgear R7000 - Tomato Smile

shibby

Cytat

hermes-80 napisał(a):

No nieźle Smile, a jest jakieś ograniczenie co do ilości klientów ?? I czy to zależy od IMQ (16).

Nie, to nie dziala na imq tylko na iptables (modul account). Ograniczenie hmm teoretycznie 250 bo tyle statycznych dhcp mozna wpisac w moim tomato Smile

Przejdź do forum
Zaloguj
Wprowadź adres e-mail lub nazwę użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się.

Zapomniałeś/aś hasła?
Aktualnie online
· Gości online: 72

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 24,115
· Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.

Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !Grin

maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia

Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa

overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.

maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.

overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?

maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach

maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności",
więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.

servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.

maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?

95,833,590 unikalnych wizyt