22 Listopada 2024 14:14:17
Nawigacja
· Strona Główna
· Forum

· Tomato by Shibby
· FreshTomato

Wątki na forum
Najnowsze dyskusje
· [S] Asus RT-AC56U
· DIR868l OFW asus vs ...
· Szukam zaproszenia n...
· [MOD] FreshTomato-AR...
· Asus RT-AC5300 ,prob...
· archer c6 v3.20
· [S] Nighthawk R7000P...
· [S]Asus RT-AC5300 - ...
· Tanie N100 na promce...
· net z telefonu wifi+...
· Tomato - bugi/proble...
· HUAWEI z światłowodem
· Asus TUF-AX3000_V2 p...
· rt-ax88upro częste ...
· [Howto] Xpenology na...
· Jaki router pod Open...
· Ruter z tomato
· Czy to jeszcze NAS?
· RT AC66U B1
· Wireguard na FreshTo...
Najpopularniejsze obecnie wątki
· Szukam zaproszeni... [19]
· DIR868l OFW asus ... [8]
· [S] Asus RT-AC56U [0]
Ankieta
Jaki procesor posiada twój router?

Broadcom MIPSEL
Broadcom MIPSEL
36% [151 głosów]

Broadcom ARM
Broadcom ARM
52% [219 głosów]

Atheros
Atheros
5% [22 głosów]

Marvell
Marvell
1% [4 głosów]

Ralink
Ralink
1% [3 głosów]

Intel/AMD/VIA
Intel/AMD/VIA
1% [5 głosów]

Żaden z powyższych
Żaden z powyższych
4% [15 głosów]

Ogółem głosów: 419
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 02/02/2015 09:38
Twoje IP
3.131.13.24
Zobacz wątek
OpenLinksys » :: PORTAL :: » Tutoriale
 Drukuj wątek
Multiroom N z wykorzystaniem openVPN
hermes-80
Problem jest taki, że jeśli lecą same uprawnienia to OK ale jeśli jest stremowany sygnał wideo to kicha - gdy biały dekoder nie potrzebuje satelity - wszystko zależy od zapotrzebowania na pasmo - co idzie sprawdzić w Bandwitch monitor.
===============================================================
Netgear WNR3500L v1
Podziękowania dla administracji Openlinksys.info!

overflow2
Więc w MR standard problem przepustowości znika, bo tam raczej nie ma żadnego streamu wideo, wszystko jest zaciągane z anteny.

Zasadniczo i tak bym brał umowę ze standardem, pytałem o premium, bo chciałem zrobić testy jak to działa, ale przez neta nie wiem czy to przejdzie, podejrzewam że nawet na neo 20mbps będą problemy.
Edytowany przez overflow2 dnia 05-09-2014 14:51
Asus RT-AC56U FT-AIO

hermes-80
Nie ma znaczenia wtedy Download ale Uploud w lokalizacji master dekodera oraz sama wydajność serwera VPN - nie wiem jakie pasmo wtedy jest potrzebne i czy sam OVPN z tym by sobie poradził przy założeniu wydolności łącza internetowego.
Netgear WNR3500L v1

wojtkow

Cytat

shibby napisał(a):

MR premium działa tak, że biały dekoder nie wymaga anteny. Wszystko ciągnięte jest z czarnego dekodera. Podpięcie anteny nic tu nie da.

Shibby nie masz racji, MR Premium MOŻE działać w takim trybie (tzw xx00) ale nie musi. Może normalnie być podłączony do SAT i po ustawieniu konfiguracji xx10 lub xx11 będzie pracował z anteną SAT.
Co więcej moje doświadczenia pokazały, że w trybie MR Premium nie potrzebowałem ustawiać dekoderów w tej samej sieci, bo uprawnienia przechodziły przez tunel VPN (mam tunel VPN IPSec na dwóch Vigorach). Nie wiem czy to jest reguła bo miałem MR Premium jeszcze od n-ki.

Niestety po sukcesie z uruchomieniem tunelu przeszedłem na MR Standard i (zgodnie z tym co jest napisane w tym wątku) dekodery przestały działać, a Vigor nie obsługuje trybu TAP bridge.

overflow2
Tak właśnie mi się wydawało. Miałem kiedyś właśnie MR premium i podłączyłem do białego antenę. Ale wtedy nie pomyślałem nawet o udostępnianiu przez vpn, więc jakoś specjalnie nie przyglądałem się transferom między dekoderami.

Czy RT-N66U jako serwer vpn obsłuży bez problemu komplet dekoderów (czyli jeden czarny + 5 białych) w opcji TLS?
Asus RT-AC56U FT-AIO

wojtkow
Żeby nie było wątpliwości, to oficjalna strona nc+ mówi dokładnie to samo http://ncplus.pl/pomoc/instalacja/jak-podlaczyc-multiroom-premium-hd (Rys.2).

Edward83

Cytat

hermes-80 napisał(a):

Do samego VPN-u dla MR nie potrzeba jakiegoś super sprzętu - wystarczą stare używki - ale IP publiczne w jednej z lokalizacji musisz mieć.
Potrzebne ci są 2 routery z możliwością postawienia OpenVPN w trybie TAP.

Połączony z 05 wrzesień 2014 09:39:52:
Wystarczy, że do tych routerów podepniesz tylko tunery po bezpośrednio LAN, a w sieć wepniesz WAN-ami te routery i i porobisz przekierowania portów w sieci serwera na odpowiedni port - reszta twojej sieci może pozostać bez zmian.

Połączony z 05 wrzesień 2014 09:42:14:
Przekazywanie uprawnień to niewielki ruch więc routery tak wpięte w sieć mogą mieć minimalna wydajność nie wpływa to na przepustowość i zatory w sieci - no chyba że na tych tunerach będziesz używał innych usług związanych z internetem lub zgrywaniem materiału a potem przerzucaniu ich w sieć

Wytypowałem jako routery 2xTP-Link TL-WR1043ND (lub droższe Asus RT-N16, TL-WDR3600).
Jako tunery: Ferguson Ariva 200 jako serwer.
Czy pozostałe tunery to jakiekolwiek, które mają złącze Ethernet?

Czytałem tu:
https://openlinksys.info/forum/viewth...d_id=18082
, że od Fergusonów lepsze są Nbox. Czy to będzie lepsze rozwiązanie?

I ostatnie pytanie, tak dla pewności - czy do takiego podziału potrzebuję mieć pakiet w nc+ z multiroomem, czy wystarczy mi "zwykły" pakiet bez multiroom.

hermes-80
Ale w MR w NC+ dekodery są parowane z kartami i chyba nie ma możliwości odpalania tego na własnym sprzęcie.

Co innego stara C+ plus serwer kart np: oscam do którego nie potrzebny jest OVPN.
Netgear WNR3500L v1

overflow2
Shibby mógłbyś tak na szybko napisać, jak skonfigurować vpn aby można było do serwera dołączyć kilku klientów? Jak wygenerować klucze?
Asus RT-AC56U FT-AIO

shibby
klucze generujesz tak jakbyś konfigurował połączenie TUN. Można wzorować się na tutorialu "openvpn na tomato step-by-step" lub skorzystać ze skryptów dostarczanych wraz z clientem windowsowym.
Proxmox VE: i5-13400T, 64GB RAM, 2x 512GB NVMe, 3x 2TB SSD, Intel X710-DA2 SFP+
VM Router: OpenWRT 22.03.4
VM NAS: Synology SA6400
VM VPS: Debian, WWW, Home Assistant
Switch: Netgear MS510TXPP
Switch: Ubiquiti USW-Flex-mini - szt. 2
Wi-Fi: Ubiquiti U6-Lite - szt. 2

Edward83

Cytat

hermes-80 napisał(a):

Ale w MR w NC+ dekodery są parowane z kartami i chyba nie ma możliwości odpalania tego na własnym sprzęcie.

Co innego stara C+ plus serwer kart np: oscam do którego nie potrzebny jest OVPN.

Mam kartę cyfry+ taką czarno czerwoną Wink
Tą kartę miałem przed połączeniem n i c.

hermes-80
W takim wypadku niepotrzebny ci tunel VPN tylko wystarczy serwer kart i odpowiednie wypuszczenie jego portu na zewnątrz.
Netgear WNR3500L v1

Edward83
Dzięki, a czy możesz mnie pokierować jak wypuścić port na zewnątrz? Czy potrzebuję stałe IP?
Jako serwer kart myślałem o POWER3 TURBO v1.0.2.

sapcio2
Wystarczy phoenix taki jak tu http://www.slj-elektronik.pl/phoenix-...p-139.html Oczywiście musisz mieć tunery edukowalne czyli z jakimś oprowgramowaniem alternatywnym gdzie bedzie możliwość odpalenia cccam-a lub newcamd. Ariva która wymieniłeś spełnia te wymagania, nbox też jeżeli jest przerobiony. Do tego jakiś router np. rt-n16 z dwoma portami usb i tomato z dogranym oscamem lub newcs (newcs moim zdaniem jest stabilniejszy i także znajduje sie w optware). Jeżeli tunery masz w jednej sieci to nie musisz wypuszczać nic na zewnątrz.

Ps. Ten power-coś tam potrzebuje do każdego tunera osobną kartę więc koszty bedą rosły w miarę ilości odbiorników. Po moich doświadczeniach z clone+ osobiście odradzam takie rozwiązanie.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Asus RT-N16 - tomato-K26USB-1.28.RT-N5x-MIPSR2-115-NEWDRIVER

wojfes
Czy tuner matka może znajdowac się po stronie vpn klient. Jesli tak to jak poradzic sobie z adresacja sieci po obu stronach. Rozumiem, że w takim przypadku robie bridge na kliencie. Taką sytuację wymusza u mnie power LTE gdzie znajduje się tuner matka.

overflow2
Może, nie musisz nic zmieniać, skonfiguruj wszystko tak jak w tutorialu. Ważne aby serwer vpn był na łączu z zewnętrznym adresem. Jeśli wszystko dobrze ustawisz to wszystkie urządzenia widzą się jakby były wpięte w jeden switch. Ćwiczyłem to wszystko od tygodnia Wink
Asus RT-AC56U FT-AIO

wojfes
W piątek będę miał zamówiony sprzęt to potestuję, dzięki

Połączony z 19 wrzesień 2014 09:07:51:
Ok działa, bridge i vlan oraz skrypt, wszystko to zrobiłem na kliencie.
Mam pytanko, obecnie mój server to rt n16, czy mogę server postawić na wrt54Gl?
Edytowany przez wojfes dnia 19-09-2014 09:07

overflow2
@wojfes jaki multiroom wziałeś? Standard? Jak to działa, nie ma problemów z połączeniem itp? Na jakich łączach zestawiłeś tunel?

Nie wiem czy wrt udźwignie ten serwer, teoretycznie skoro jest wersja softu z openvpn to tak, musiałbyś po prostu sprawdzić.

Połączony z 19 wrzesień 2014 10:21:06:
Świeży tutorial, więc powinno to śmigać na WRT54GL
http://dev.mensfeld.pl/2014/07/settin...r-wrt54gl/
Edytowany przez overflow2 dnia 19-09-2014 10:21
Asus RT-AC56U FT-AIO

mp3zenek

Cytat

overflow2 napisał(a):

@wojfes jaki multiroom wziałeś? Standard? Jak to działa, nie ma problemów z połączeniem itp? Na jakich łączach zestawiłeś tunel?

Witam

Też jestem tego ciekaw.
Pytanie czy ktoś próbował to zrobić na więcej niż dwa dekodery (czyli np. na 3 lub 4) i czy to bez problemów działa.
Sam się przymierzam do zakupu oferty z multiroom'em na 3 dekodery i zastanawiam się czy będzie to działać.

Pozdrawiam

overflow2
No ja to chcę wziąć komplet, żeby obciąć maksymalnie koszt na jedną osobę i spiąć 3 lokalizacje.
Asus RT-AC56U FT-AIO

Przejdź do forum
Zaloguj
Wprowadź adres e-mail lub nazwę użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się.

Zapomniałeś/aś hasła?
Aktualnie online
· Gości online: 73

· Użytkowników online: 1
sszpila

· Łącznie użytkowników: 24,115
· Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.

Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !Grin

maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia

Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa

overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.

maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.

overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?

maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach

maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności",
więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.

servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.

maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?

95,252,830 unikalnych wizyt