26 Listopada 2024 03:30:17
Nawigacja
· Strona Główna
· Forum

· Tomato by Shibby
· FreshTomato

Wątki na forum
Najnowsze dyskusje
· DIR868l OFW asus vs ...
· Nowe routery: UX, UC...
· [S] Asus RT-AC56U
· Szukam zaproszenia n...
· [MOD] FreshTomato-AR...
· Asus RT-AC5300 ,prob...
· archer c6 v3.20
· [S] Nighthawk R7000P...
· [S]Asus RT-AC5300 - ...
· Tanie N100 na promce...
· net z telefonu wifi+...
· Tomato - bugi/proble...
· HUAWEI z światłowodem
· Asus TUF-AX3000_V2 p...
· rt-ax88upro częste ...
· [Howto] Xpenology na...
· Jaki router pod Open...
· Ruter z tomato
· Czy to jeszcze NAS?
· RT AC66U B1
Najpopularniejsze obecnie wątki
· DIR868l OFW asus ... [11]
· Nowe routery: UX,... [0]
· [S] Asus RT-AC56U [0]
Ankieta
Jaki procesor posiada twój router?

Broadcom MIPSEL
Broadcom MIPSEL
36% [151 głosów]

Broadcom ARM
Broadcom ARM
52% [219 głosów]

Atheros
Atheros
5% [22 głosów]

Marvell
Marvell
1% [4 głosów]

Ralink
Ralink
1% [3 głosów]

Intel/AMD/VIA
Intel/AMD/VIA
1% [5 głosów]

Żaden z powyższych
Żaden z powyższych
4% [15 głosów]

Ogółem głosów: 419
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 02/02/2015 09:38
Twoje IP
3.139.239.157
Zobacz wątek
OpenLinksys » :: OPROGRAMOWANIE :: » Tomato - firmware
 Drukuj wątek
[MOD] Tomato by shibby
kalat
@shibby Dzięki za 75VSmile

Do pełni szczęścia brakuje mi samby. Router RT-N16 - w wersji 70V działała. Wgrywając 75V wyczyściłem navram przed i po, ustawiłem wszystko z palca i nic. Nie widzi dysku w sieci. Po FTP wchodzę normalnie, dysk zamontowany prawidłowo. Co tu jeszcze sprawdzić aby przywrócić mapowanie?

Ustawienia
Włącz współdzielenie plików - tak, bez autoryzacji
Grupa robocza - DOM
Strona kodowa - 852
Auto-udostępnianie wszystkich partycji - odczyt zapis
Options Master Browser-tak Serwer WINS - tak
lista udziałów sieciowych
Share /nas Odczyt / Zapis
jffs /jffs JFFS Odczyt / Zapis Tak
root$ / Hidden Root Tylko odczyt
Asus RT-N16 +Tomato Firmware 1.28.0000 MIPSR2-095 K26 USB AIO + USB HD 500GB

eRd
No właśnie na WNR nie mam za wiele poza konfiguracją dysku. Natomiast WRT jest moim głównym routerem, więc na razie się wstrzymam z upgradem. Na nim jest duuużo więcej rzeczy do wklepania i dużo więcej korzystających, dlatego trzeba zrobić to bezboleśnie Smile
Co do samby to u mnie na WNR działa tak samo jak na 070 (mega-vpn), ale ja nie czyściłem NVRAM.
WRT54GL v 1.1 Tomato Firmware 1.28.0005 108 ND VPN + 11 użyszkodników na kablu + 1 wifi Wink
Netgear WNR3500L v1 @500MHz Tomato Firmware 1.28.0000 MIPSR2-108 K26 USB BTgui-VPN
PAP2T soft 5.1.6 LS / IPFON
Zotac HD-ID11 (ION2),

magusone
Witam,
jestem troche zielony w tematach sieciowych, ale w zwiazku z tym ze jedzie juz do mnie WNR3500L (moj pierwszy router) chcialym sie dowiedziec jaka wersje tomato od shibby'ego do niego wrzucic. Moze jest jakas wersja najmniej wymagajaca jesli chodzi o ustawienia itp. - taka plug&play Pfft Pewnie z czasem ogarne ten temat jakos, ale na poczatek prosilbym cos dla zoltodziobow.
Jesli jest jakis topic jak wgrywac krok po kroku tomato do tego routera to tez bym bardzo prosil o linka - jakos nie moglem znalezc takiej wersji dla poczatkujacych ;P

Pozdrawiam i z gory dzieki za pomoc

jamp
Shibby czy byłaby możliwość stworzenia oddzielnej pozycji do zrobienia kopii i odtworzenia statycznych adresów bo po każdym czyszczeniu nvram wprowadzanie kilkudziesięciu wpisów jest mordęgą Sad Myślę że nie jest to wiele pracy a na pewno ułatwi życie wielu z nas Smile

przemo_111
Hmm... nie wiem czy tak powinno być, ale by uzyskać dostęp z internetu do routera musiałem zrobić przekierowanie portów. Inaczej nie chciało działać. Tak ma być? O ile dobrze kojarzę, to w oryginalnym tomato tego nie miałem.

Btw. Da się podpiąć domenę pod router?

kille72
@kalat: Mi samba dziala bez problemow na 075V. Pokaz screena z ustawieniami, latwiej bedzie to zobaczyc.

kalat
Już jest OK. Kilka razy restartowałem router i samba działaSmile
Asus RT-N16 +Tomato Firmware 1.28.0000 MIPSR2-095 K26 USB AIO + USB HD 500GB

punkl
przylaczam sie do pytania kolegi @jamp. taka funkcja bylaby genialna Smile

b3rok

Cytat

jamp napisał(a):

Shibby czy byłaby możliwość stworzenia oddzielnej pozycji do zrobienia kopii i odtworzenia statycznych adresów bo po każdym czyszczeniu nvram wprowadzanie kilkudziesięciu wpisów jest mordęgą Sad Myślę że nie jest to wiele pracy a na pewno ułatwi życie wielu z nas Smile

@shibby
Dołączam do zapytania/prośby kolegi jampa + dołożę coś od siebie: czy jest możliwość aby "Limitowanie transferu (RAF)" pobierało sobie (albo automat albo jakiś button) adresy IP/MAC (obojętne) z tych, które zostały wklepane w "Statyczny DHPC/ARP"
I. Huawei HG8240 + 1x Netgear r7000 @FreshTomato + Synology DS1512+
II. TP-Link TL-WDR4300 @Obsy OpenWRT Gargoyle
III. TP-Link TL-WDR3600 @Obsy OpenWRT Gargyle

LDevil
Właśnie wgrałem najnowszego builda i wszystko jest ok. Co prawda po upgradzie myślałem, że uwaliłem router, ale użycie reseta pomogło.

shibby

Cytat

czy jest możliwość aby "Limitowanie transferu (RAF)" pobierało sobie (albo automat albo jakiś button) adresy IP/MAC (obojętne) z tych, które zostały wklepane w "Statyczny DHPC/ARP"

nie, poniewaz nie musisz wszystkim definiowac limitów. No i mozna przeciez definiowac limity na zakres ip a nie tylko na pojedynczy adres.

Cytat

czy byłaby możliwość stworzenia oddzielnej pozycji do zrobienia kopii i odtworzenia statycznych adresów bo po każdym czyszczeniu nvram wprowadzanie kilkudziesięciu wpisów jest mordęgą

przeciez w tutorialach jest opis jak to zrobic Wink
Chodzi wam cos na styl tego co jest w chinskim dualwanie?

Cytat

Witam,
jestem troche zielony w tematach sieciowych, ale w zwiazku z tym ze jedzie juz do mnie WNR3500L (moj pierwszy router) chcialym sie dowiedziec jaka wersje tomato od shibby'ego do niego wrzucic. Moze jest jakas wersja najmniej wymagajaca jesli chodzi o ustawienia itp. - taka plug&play Pewnie z czasem ogarne ten temat jakos, ale na poczatek prosilbym cos dla zoltodziobow.
Jesli jest jakis topic jak wgrywac krok po kroku tomato do tego routera to tez bym bardzo prosil o linka - jakos nie moglem znalezc takiej wersji dla poczatkujacych ;P

Pozdrawiam i z gory dzieki za pomoc

proponuje przeczytac pierwszy post. Jest tak tabela builds i dobierz sobie podwersje jaka cie interesuje. Co do wersji to interesuje cie tylko K26USB-MIPSR2 - zadna inna. Wchodzisz wiec na moja stronke, pozniej k26, pozniej najnowsze wydanie czyli build5x-075V-ML i sciagasz odpowiedni, wybrany plik. Ew jak juz go wybierzesz to wklej tu link to ci powiemy czy wybrałeś dobry.
Router: Unifi Cloud Gateway Max
Switch: Netgear MS510TXPP
Switch: Unifi USW-Flex-Mini - szt. 2
Wi-Fi: Unifi U6-Lite - szt. 2
Proxmox VE: i5-13400T, 64GB RAM, 2x 512GB NVMe, 3x 2TB SSD, Intel X710-DA2 SFP+
VM #1: Synology SA6400
VM #2: Debian, WWW
VM #3: Home Assistant OS

gaku
Czy od wersji 070 do 075 zmieniło się coś odnośnie ipv6? Coś co zostało przypadkowo pominięte w changelogu? Ustawienie tunelu sixxs trochę nie działa, albo ja to robię źle. Ping przechodzi z zewnątrz, ale przeglądarka wczytuje tylko strony po lanie.
Edytowany przez gaku dnia 15-09-2011 12:54

jimmy
Shibby miał prawdopodobnie na myśli TEN wątek.
WRT54 GL v1.1 + Tomato + NetGear 3500L + PAP2T

magusone
Dzieki Shibby za pomoc.
Router juz podlaczony. Generalnie wybralem taka wersje jaka ma kille72, bo chyba sprawdzona i z tabelki wynika ze posiada wiekszosc funkcji czyli plik: http://tomato.groov.pl/K26/build5x-075V-ML/tomato-K26USB-1.28.905xRAF-ML-MIPSR2-075V-Ext.trx
Jakbys mogl jeszcze powiedziec jak najbezpieczniej i w miare bezbolesnie wrzucic do niego ta wersje tomato bylbym bardzo wdzieczy.

Jeszcze raz wielkie dzieki za pomoc.

drawsko
witam

czy w build'ach Big & Big-Vpn jest jakieś gui do NFS Server ?

hermes-80

Cytat

czy w build'ach Big & Big-Vpn jest jakieś gui do NFS Server
Tak jest GUI dla serwera NFS w buildach Big Big-VPN - sam go używam.
===============================================================
Netgear WNR3500L v1
Podziękowania dla administracji Openlinksys.info!

drawsko

Cytat

hermes-80 napisał(a):

Cytat

czy w build'ach Big & Big-Vpn jest jakieś gui do NFS Server
Tak jest GUI dla serwera NFS w buildach Big Big-VPN - sam go używam.

wrzucam jeszcze raz wer. Big i będę szukał jeszcze raz.

jest ... poprzednio szukałem pod USB and NAS Grin

czy jest szansa aby w wersjach bez NFS Server (choć mnie interesuje wer. Mega-VPN) było zintergrowane gui do NSF Serwer, z możliwością wskazania (tak jak to ma miejsce w przypadku klineta torrent) Optware (/opt/bin) ?
Edytowany przez drawsko dnia 16-09-2011 07:25

Portal
tak z ciekawosci zapytam - czy tomato bedzie wspieralo nowe modele Linksysa : E1200, E1500, E2500, E3200.
http://home.cisco.com/pl-eu/wireless/...ries-Specs

Czy moze owe modele maja inne uklady do ktorych tomato nie ma sterownikow itp

Druga kwestia co oznacza podana prędkość "Fast speed up to 300 + 300 Mbps " (300 w jedna i 300 w druga stronę )
Edytowany przez Portal dnia 16-09-2011 06:26
DASAN H645B (G-PON) <------->Asus RT-AX86U (FW Asus)

SzalonyPtak
Witam. W sekcji"Sieć bezprzewodowa" brak możliwości wyszukiwania sieci w trybie "Klient bezprzewodowy"
W trybie "Punk dostepu" jest Ok jako klient opcja znika.

W moim przypadku jeden z Wl-500gP działa jako klient i czasem jest potrzeba przełączenia sie między sieciami wychodzi mała kombinacja Smile

Pozdrawiam...

LS_ARRoW
po wgraniu tomato-NDUSB-1.28.875xRAF-ML-075V-Ext.trx do wrt54gl brak jakich kolwiek oznak życia wireless, poprostu nie działa. Wan cały czas świeci choć nie jest nic tam podłączone. Dosłownie taki sam przypadek jak koluniu napisał wyżej.

Przejdź do forum
Zaloguj
Wprowadź adres e-mail lub nazwę użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się.

Zapomniałeś/aś hasła?
Aktualnie online
· Gości online: 68

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 24,115
· Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.

Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !Grin

maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia

Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa

overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.

maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.

overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?

maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach

maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności",
więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.

servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.

maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?

95,815,860 unikalnych wizyt