22 Listopada 2024 17:36:10
Nawigacja
· Strona Główna
· Forum

· Tomato by Shibby
· FreshTomato

Wątki na forum
Najnowsze dyskusje
· [S] Asus RT-AC56U
· DIR868l OFW asus vs ...
· Szukam zaproszenia n...
· [MOD] FreshTomato-AR...
· Asus RT-AC5300 ,prob...
· archer c6 v3.20
· [S] Nighthawk R7000P...
· [S]Asus RT-AC5300 - ...
· Tanie N100 na promce...
· net z telefonu wifi+...
· Tomato - bugi/proble...
· HUAWEI z światłowodem
· Asus TUF-AX3000_V2 p...
· rt-ax88upro częste ...
· [Howto] Xpenology na...
· Jaki router pod Open...
· Ruter z tomato
· Czy to jeszcze NAS?
· RT AC66U B1
· Wireguard na FreshTo...
Najpopularniejsze obecnie wątki
· Szukam zaproszeni... [19]
· DIR868l OFW asus ... [8]
· [S] Asus RT-AC56U [0]
Ankieta
Jaki procesor posiada twój router?

Broadcom MIPSEL
Broadcom MIPSEL
36% [151 głosów]

Broadcom ARM
Broadcom ARM
52% [219 głosów]

Atheros
Atheros
5% [22 głosów]

Marvell
Marvell
1% [4 głosów]

Ralink
Ralink
1% [3 głosów]

Intel/AMD/VIA
Intel/AMD/VIA
1% [5 głosów]

Żaden z powyższych
Żaden z powyższych
4% [15 głosów]

Ogółem głosów: 419
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 02/02/2015 09:38
Twoje IP
3.140.197.140
Zobacz wątek
OpenLinksys » :: ROUTERY :: » Pozostałe
 Drukuj wątek
Ovislink Airlive WL-1600GL Tomato DD-WRT //tomato 1.25, 1.25V, 1.27
vwir
Mam pytanko odnosnie ustawiania mocy. Czy to tez zostalo poprawione? Bo na oryginalnym sofcie jakiej mocy bym nie ustawil to nie ma zadnej roznicy w zasiegu.

lady_M

Cytat

MAC urządzenia wykryty poprawnie, tylko mam problem, bo korzystam z dwóch usługodawców (kablówka i hotspot wifi via PPPoE) i po każdej zmianie usługodawcy muszę aktualizować tablicę routingu.
Najnowsza wersja 1.27 rozwiązała problem - nie muszę już grzebać w ustawieniach. Działa.

MariuszNM

Cytat

vwir napisał/a:
Mam pytanko odnosnie ustawiania mocy. Czy to tez zostalo poprawione? Bo na oryginalnym sofcie jakiej mocy bym nie ustawil to nie ma zadnej roznicy w zasiegu.

Nie wiem jaki to ma wpływ na zasięg ale u mnie (T1.27) zmiana tego parametru ma wpływ na siłę sygnału odbieranego na komputerze (przy stałej odległości od rutera).
Przykładowo dla ustawienia:
wl_txpwr=1 -> Siła sygnału 20%,
wl_txpwr=42 -> Siła sygnału 48%,
wl_txpwr=100 -> Siła sygnału 78%

szemo77
Jeszcze z sprawie modyfikacji. Tomato posiada ich kilka, proponuję przejrzeć je czy coś przyda się przy WL-1600GL.
http://www.linksysinfo.org/forums/showthread.php?t=57933

Co do SDModa, być może kolega Slodki coś poradzi na problem z inicjacją samego moda. Ma w tym doświadczenie.

Obsy posiadasz sztukę na "otwarte testy" - jeżeli trzeba coś w nim mocniej fizycznie zrobić to się nie wahaj Wink Nie zakładałem iż przeżyje. Tym bardziej gdybym ja samodzielnie w nim grzebał.

boomcak
http://openlinksys.info/forum/viewthr...ad_id=9060 tu też są opisane mody Smile
Edytowany przez boomcak dnia 02-12-2009 00:18
Asus RT-N18U Asuswrt-Merlin 384.18 Smile

lgolebio
Uważam, że warto zając się modami z takimi rzeczami jak obsługa SD/mmc oraz speedmod, reszta skupia się na wsparciu USB/printserverów/FTP itd itp. Czyli zupełnie bezużyteczne rzeczy (dla naszego ovisa).

Jutro siadam do polonizacji 1.27. Bo nie ma sensu polonizować 1.25.
Edytowany przez lgolebio dnia 02-12-2009 16:18

boomcak
Ja testuje przerobiony mod Victeka 1.25 i wszystko smiga dobrze, dziala jffs tylko sie na nim nie miesci nawet optware Sad Ile jest miejsca na jffs w tym tomato 1.27 do ovisa ??

MariuszNM

Cytat

boomcak napisał/a:
Ja testuje przerobiony mod Victeka 1.25 i wszystko smiga dobrze, dziala jffs tylko sie na nim nie miesci nawet optware Sad Ile jest miejsca na jffs w tym tomato 1.27 do ovisa ??

W T1.27 pozostaje 700kB.

MariuszNM
Paczka z Tomato z 1.27 + WL1600GL + SpeedMod
na podstawie http://touristinparadise.blogspot.com/2008/04/linksys-wrt54gl-routers-improving.html

ftp://87.105.135.230/upload/mod_mm_1.27SpeedMod.tgz
Edytowany przez MariuszNM dnia 02-12-2009 18:21

boomcak

Cytat

MariuszNM napisał/a:
Paczka z Tomato z 1.27 + WL1600GL + SpeedMod

Wgrałem juz i testuje. Poustawialem wszystko po swojemu i jak narazie dziala- zastanawia mnie tylko wpis w logu:

daemon.notice miniupnpd[160]: HTTP listening on port 5000

Spróbuje uruchomić na nim egk moze sie zmiesci :)

boomcak
jffs dziala dobrze ale optware sie dalej nie miesci.. o tym napisalem w innym temacie.
Jak pracowalem na jffs to wywalilo mi cos takiego w logu:

user.warn kernel: Node totlen on flash (0x00000000) != totlen in node ref (0x00000050)
mimo to wszystko dzialalo dobrze.

MariuszNM

Cytat

Wgrałem juz i testuje. Poustawialem wszystko po swojemu i jak narazie dziala- zastanawia mnie tylko wpis w logu:

daemon.notice miniupnpd[160]: HTTP listening on port 5000

Spróbuje uruchomić na nim egk moze sie zmiesci :)

Tak się dzieje jak masz włączone w UPnP (Port Forwarding->UPnP /NAT PMP ). Przez http na porcie 5000 urządzenia wspierające ten standard rozgłaszają swoją konfigurację.

boomcak
hehe to chyba nie porzebne :) juz to wyłaczylem :) dzieki za info
hehe nawet sie pożegnał:):

daemon.notice miniupnpd[160]: received signal 15, good-bye

Edytowany przez boomcak dnia 02-12-2009 20:59

lady_M

Error verifying known size of JFFS2.
Da się sformatować, zapisywać, ale coś jest nie tak. Wersja Tomato - 1.27.

lgolebio
Ale czy ten error ma wpływ na pracę jffs ? Chodzi mi o to czy przestaje działać?

lady_M
W sumie działa, tworzę i zapisuję pliki. OptWare nie chce się instalować, ale to inna sprawa.

lgolebio
Więc sie tym errorem nie przejmuj. Z tego co mi wiadomo, to na JFFS2 nie można stwierdzić, ile dokładnie wolnej przestrzeni znajduje się na urządzeniu i pewnie stąd ten błąd.

MariuszNM

Cytat

lady_M napisał/a:

Error verifying known size of JFFS2.
Da się sformatować, zapisywać, ale coś jest nie tak. Wersja Tomato - 1.27.

Z kodów wynika że to tak naprawdę nie jest błąd - a nawet nie ostrzeżenie. Pojawia się gdy w zmiennej nvram jffs2_size jest inna wartość niż po wyniku formatowania. Wartość zmiennej jffs2_size może pochodzić przykładowo z poprzednio zładowanego firmwaru - w którym wielkość partycji jffs2 była inna. Po tym komunikacie wartość tej zmiennej jest auktualizowana - tak że komunikat ten nie powinien się już więcej pojawiać. (Do następnego załadowania firmwar'u ;) ).
Edytowany przez MariuszNM dnia 02-12-2009 23:40

MariuszNM
@Igolebio - czytałem twój wątek na http://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?id=371 odnośnie walki z kartami SD/MMC. Czy coś z tego wyszło?

Nie wiem jak to jest w OpenWrt ale w tomato problemem byłaby linia CS - GPIO1. Bo akurat tą linią steruje sterownik wifi Broadcom'a. Ze względu na to, że driver ten jest zamknięty to przypuszczam, że w OpenWrt jest stosowany ten sam.
Linię gpio, którą steruje ten moduł jest określana we wpisie w nvram wl0gpio1=2. Jak będziesz robił kolejne testy spróbuj ustawić tą zmienną na 0 albo zmien przypisanie np na linię gpio0;

wawryl
Witam poszukuje pomidorka Victeka z wgraną tablicą ogłoszeń v3. oraz z poprawnie skonfigurowanym QOS. Może jest ktoś w posiadaniu owego backup

Przejdź do forum
Zaloguj
Wprowadź adres e-mail lub nazwę użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się.

Zapomniałeś/aś hasła?
Aktualnie online
· Gości online: 54

· Użytkowników online: 1
kobrawerde

· Łącznie użytkowników: 24,115
· Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.

Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !Grin

maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia

Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa

overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.

maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.

overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?

maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach

maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności",
więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.

servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.

maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?

95,273,966 unikalnych wizyt