22 Listopada 2024 16:18:15
Nawigacja
· Strona Główna
· Forum

· Tomato by Shibby
· FreshTomato

Wątki na forum
Najnowsze dyskusje
· [S] Asus RT-AC56U
· DIR868l OFW asus vs ...
· Szukam zaproszenia n...
· [MOD] FreshTomato-AR...
· Asus RT-AC5300 ,prob...
· archer c6 v3.20
· [S] Nighthawk R7000P...
· [S]Asus RT-AC5300 - ...
· Tanie N100 na promce...
· net z telefonu wifi+...
· Tomato - bugi/proble...
· HUAWEI z światłowodem
· Asus TUF-AX3000_V2 p...
· rt-ax88upro częste ...
· [Howto] Xpenology na...
· Jaki router pod Open...
· Ruter z tomato
· Czy to jeszcze NAS?
· RT AC66U B1
· Wireguard na FreshTo...
Najpopularniejsze obecnie wątki
· Szukam zaproszeni... [19]
· DIR868l OFW asus ... [8]
· [S] Asus RT-AC56U [0]
Ankieta
Jaki procesor posiada twój router?

Broadcom MIPSEL
Broadcom MIPSEL
36% [151 głosów]

Broadcom ARM
Broadcom ARM
52% [219 głosów]

Atheros
Atheros
5% [22 głosów]

Marvell
Marvell
1% [4 głosów]

Ralink
Ralink
1% [3 głosów]

Intel/AMD/VIA
Intel/AMD/VIA
1% [5 głosów]

Żaden z powyższych
Żaden z powyższych
4% [15 głosów]

Ogółem głosów: 419
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 02/02/2015 09:38
Twoje IP
3.16.70.99
Zobacz wątek
OpenLinksys » :: DYSKI SIECIOWE :: » Rozwiązanie dedykowane
 Drukuj wątek
iBOOD NAS Zyxel NSA310 za 164,95 zł
ZzackK
Otwórz notatnikiem i sprawdź jaki format "zapisu linijek" jest obsługiwany.

rogalix
Witam.

Czy ktoś z Was obserwuje co się dzieje w wątku http://openrouter.info/forum/viewtopi...=19&t=1581 ?

Wydaje się to ciekawą alternatywą ...

bugmenot
witam, wiec tak;

1) iscsi nie działa, ten sprzęt jest za słaby, próbowałem kompilować ale bez powodzenia

2) napisy łyka przez minidlna (który też potrafi wyciągać albumarty z filmu z randomowej sekundy fillmu - samsung friendly)

chętnie zająłbym się tematem instalacji ubuntu z x'ami i jakis zdalny pulpit ehh
Edytowany przez bugmenot dnia 16-04-2012 12:44

bynio

Cytat

rogalix napisał(a):

Witam.

Czy ktoś z Was obserwuje co się dzieje w wątku http://openrouter.info/forum/viewtopi...=19&t=1581 ?

Wydaje się to ciekawą alternatywą ...

I przydałoby się jakoś podwiesić tego linka przy temacie nsa. Fachowcy wzięli się do roboty i miejmy nadzieję że w końcu usprawni to nasze nas-y i będzie można ich w końcu "normalnie" używać bez kombinowania jak wrzucić stronkę czy zabezpieczyć ftp-a. A jak jeszcze uda się to połączyć z oryginalnym GUI (bo to co jest nie jest złe, wymaga tylko "dopieszczenia") czy innym podobnym funkcjonalnie, to już na prawdę niewiele braknie do pełnego zadowolenia z tego sprzętu który wówczas stanie się warty swojej ceny.

mosao
Wrzuci ktoś oryginalny printenv z 4.22 lub póżniejsze? Po resetenv ustawia się inne MODEL_ID niż oryginalne i nie można flashować oryginalnego softu. Może coś jeszcze zmienia.. np mac

Jak tego dokonać? w 4.22 jest hack na ssh
http://zyxel.nas-central.org/wiki/SSH...SSH_server
po zalogowaniu (user: root i hasło ustawione dla admina) wystarczy wpisać fw_printenv i wkleić wynik na forum

Andzia
Witam. Od niedawna jestem "szczęśliwą" posiadaczką tego urządzenia. Mam pytanie odnośnie możliwości instalacji na tym sprzęcie lampp-a. Chodzi mi o postawienie strony web. Jeżeli jest to możliwe prosiłabym o łopatologiczne wytłumaczenie procesu instalacji. ewentualnie o podpowiedź w jaki sposób uruchomić stronę.

Andzia
Bardziej chodziło mi o możliwość instalacji czegoś takiego http://www.apachefriends.org/en/xampp...x.html#377

drawsko

Cytat

maxikaaz napisał(a):

A to jest jakaś różnica...?

Cytat

At the moment there are four XAMPP versions:

a version for Linux systems (tested for Ubuntu, SuSE, RedHat, Mandrake and Debian),
a version for Windows 2000, 2003, XP and Vista,
a beta version for Solaris SPARC (developed and tested under Solaris 8),
and a beta version for Mac OS X.

Pozwoliłem sobie podkreślić...
Wybór linuksa został więc dokonany przez Autorów XAMPP.
Instalacja Debiana na NSA310 - opisana na openrouter.info.
Instalacja na tymże Debianie XAMPP-a - opisana na stronie wskazanej przez Ciebie.

Jeżeli nie chcesz bawić się w debiana to spróbuj ffp + lighttpd. Mysql masz w pakietach od zyxcel.

--------------------
Dodane:

Inne rozwiązanie, z wykorzystaniem serwera wbudowanego w ofw zyxcel.
1. Tworzysz nowy udział (np. test).
2. W Aplikacje - Publikowanie w sieci zaznaczasz Włącz publikowanie w sieci, następnie wskazujesz wśród Niepublikowanych udziałów utworzony wcześniej udział test klikasz Publikuj wybrany udział
3. Klikasz Zastosuj
4. Wrzucasz do udziału test jakiś index.php (np. )
5. Strona jest dostępna pod adresem wg. schematu "http://Adres_IP:Numer_portu/Nazwa_udziału/"
6. Koniec
Edytowany przez drawsko dnia 17-04-2012 22:43

bynio

Cytat

drawsko napisał(a):
Dodane:

Inne rozwiązanie, z wykorzystaniem serwera wbudowanego w ofw zyxcel.
1. Tworzysz nowy udział (np. test).
2. W Aplikacje - Publikowanie w sieci zaznaczasz Włącz publikowanie w sieci, następnie wskazujesz wśród Niepublikowanych udziałów utworzony wcześniej udział test klikasz Publikuj wybrany udział
3. Klikasz Zastosuj
4. Wrzucasz do udziału test jakiś index.php (np. )
5. Strona jest dostępna pod adresem wg. schematu "http://Adres_IP:Numer_portu/Nazwa_udziału/"
6. Koniec

Problem w tym że nie odpalisz w ten sposób np owncloud-a, nie wspominając o innych cms-ach gdyż brak jest podstawowych modułów w konfiguracji php. Przykładowo owncloud potrzebuje modułu zip, wydaje się że to jeden z podstawowych, no ale tu go nie ma. Trzeba i tak kombinować z ffp.

drewski
czy to normalne, że blokują mi się filmy fulll hd 3d sbs, co chwile jest ładowanie na samsungu led po dlna, normalne filmy full hd nie 3d nie tną się, mam podłaczonego nasa kablem do tplinka G, i tv bezprzewodową kartą, ciężko mi będzie podłączyć kabel do tv(zabudowa) ale jeśli ktoś ma doświadczenie, że warto to spróbuję... okropnie się przez to ogląda...chyba, że to soft 4,50?

shibby
FullHD po 54G? Właśnie znalazłeś wąskie gardło. Ja mam próbkę prawdziwego FullHD i to nie w 3D. Trwa 3min i waży 860MB co daje ok 33Mbps. Taka sieć 54g wyciaga nie więcej niż 24Mbps.
Proxmox VE: i5-13400T, 64GB RAM, 2x 512GB NVMe, 3x 2TB SSD, Intel X710-DA2 SFP+
VM Router: OpenWRT 22.03.4
VM NAS: Synology SA6400
VM VPS: Debian, WWW, Home Assistant
Switch: Netgear MS510TXPP
Switch: Ubiquiti USW-Flex-mini - szt. 2
Wi-Fi: Ubiquiti U6-Lite - szt. 2

drewski
dzieki, spróbuje pociągnąć to kablem... i dam znać

Andzia
No i chyba uwaliłam sprzęt po instalacji Debiana. Wszystko wgrało się pięknie, był dostęp przez putty. Po restarcie urządzonka brak dostępu do sieci (dioda mruga na pomarańczowo) palą się wszystkie diody na panelu czołowym. Jest jakaś możliwość resetu tego urządzonka? (wyjęcie baterii z płyty głównej nic nie daje) :|

drawsko
@Andzia Masz kabelek serwisowy ?

mosao
@Andzia: jak instalowałaś debiana?ze skryptów automatycznych czy wg tutoriala petera123 z nas-central?
Masz podłączony pendrive? Sprawdź czy podłączenie robi jakąś różnicę.
Diody po włączeniu robią się czerwone potem zielone i na końcu druga robi się pomarańczowa? Prawdopodobnie coś nie tak z uboot-env i pozostaje kabelek serwisowy.

Andzia
Nie mam takiego kabelka. Można go gdzieś kupić?

bynio
Kupić można w postaci np kabelka do telefonu komórkowego - tyle że nie wszystkie podejdą. Chcesz być w 100% powna kabelka to kup coś takiego na all**** co się nazywa "terminal do naprawy dysków twardych". Jest to gotowy kabelek z zarobionymi końcówkami, sterownikami, opisem za ~25 zł z przesyłką i który bez problemu podejdzie.

EDIT:
http://7bits.nl/blog/2012/04/15/chrooted-debian-on-zyxel-nsa310 wygląda na to że obejdzie się bez konieczności zabaw z bootloaderem i ffp Smile
Edytowany przez bynio dnia 23-04-2012 09:43

mosao
@bynio: popraw mnie, ale jak rozumiem debian rusza na jądrze od zyxela? Jakoś mam alergię na wynalazki od zyxela.. rzuciłem okiem na źródła i takiego bałaganu i niepotrzebnego komplikowania prostych spraw dawno nie widziałem.
Kończąc - dziękuję, postoję, dopracuję sktypt automatyczny.

bynio
Na to wygląda że jest tak jak piszesz. Fakt, burdel tam jest choć zapewne dla kogoś kto siedzi w linuksach to jest normalne aby osiągnąć zamierzony cel. Gdyby ten chroot działał jak należy trzeba było by się zastanowić jak powyłączać np sambę, web interfejs, etc w ofw (skrypty startowe z opcją stop, chmod-x na odp. plikach, etc?) i przerzucić to wszystko na debiana.

Andzia
To przynajmniej podpowiedzcie "łopatologicznie " jak to teraz odpalić. Jeszcze raz po uruchomieniu urządzenia diody najpierw palą się na czerwono, później na zielono "wszystkie". Wentylator mało z obudowy nie wypadnie. Dioda od lanu miga na pomarańczowo (wcześniej była zielona "tak i jak ja")

Przejdź do forum
Zaloguj
Wprowadź adres e-mail lub nazwę użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się.

Zapomniałeś/aś hasła?
Aktualnie online
· Gości online: 101

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 24,115
· Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.

Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !Grin

maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia

Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa

overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.

maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.

overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?

maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach

maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności",
więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.

servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.

maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?

95,265,531 unikalnych wizyt