Po nocnych bojach z konfiguracją obu Win XP znalazłem rozwiązanie - oba komputery muszą logować się z hasłem. Podczas uruchamiania bez haseł miałem efekt opisany wcześniej.
Jak pisałem wcześniej sam router nie był tu winny, gdyż nawet przy połączeniu kablem skrosowanym nic się nie zmieniało.
Dzięki za chęci pomocy w rozwiązaniu mojego problemu
To mnie zaskoczyles. Nie koniecznie musisz miec haslo, trzeba zmienic tylko Group Policy na maszynie i zmienic w Local Policy uzytkownikow ktorzy moga korzystac z maszyny z sieci. Ale to juz wykracza poza to forum ;-)
Hmmm... Trochę pomieszałem w rejestrze i ruszyło... Tzn., komputer B widzi komputer A w otoczeniu sieciowym (nie może go przeglądać). Komputer A dostaje przy próbie wyszukania komputerów komunikat "Dom nie jest dostępny. Możesz nie mieć uprawnień do użytkowania tego zasobu sieciowego [...]. Lista serwerów dla tej grupy roboczej jest obecnie niedostępna". Co ciekawe, pingi nie działają w żadną stronę.
Co do konfiguracji WINS: Mogę bezczelnie wskazać jako serwer WINS routerek, czy Linksys/Tomato nie ma zbytnio ochoty pełnić tej funkcji? #-P. W obu wypadkach problem ten sam, więc pytam tak btw...
P.S. Ethereal coś wyjątkowo kiepsko wyłapuje. Zanim zacząłem mieszać (czyt.: zanim sprawiłem, że komputer B widzi komputer A, a komputer A zaczyna coś szukać w otoczeniu) znajdował o wiele więcej ;-].
Pozdrawiam
Theriel
Edytowany przez theriel dnia 07-10-2006 00:48
Routerek nie bedzie ci robil za WINS, do tego trzeba WINS server na windozie postawic, albo jakies zastepstwo (moze z linuksa jest cos). WINS nie zalatwi ci klopotu z komunikacja, bo nie sluzy do wymiany pakietow a jedynie jest kolejna bez-broadcastowa formą rejestracji komputerow w sieci m$.
> To mnie zaskoczyles. Nie koniecznie musisz miec haslo, trzeba zmienic tylko
> Group Policy na maszynie i zmienic w Local Policy uzytkownikow ktorzy moga
> korzystac z maszyny z sieci.
Radość była jednak bardzo krótka.
Udostępnione zasoby były dostępne przez parę godzin, w tym również drukarka, na któej wydrukowałem trochę dokumentów, po czym, po paru godzinach powrócił problem i to bez restartu żadnego PC - problem identyczny, jak opisywany przez Theriel'a.
Obecnie na obu PC, tzn. stacjonarnym z Win XP Pro i laptopie z Win XP HE w Moim miejscu sieciowym widzę oba komputery, przy czym przy próbie "wejścia" do drugiego PC pojawia się komunikat identyczny jak u Theriel'a
Przeszukując różne fora komputerowe zauważyłem, że problem jest dość powszechny, jednak odpowiedzi są dość chaotyczne i mimo zrobienia wydruków i zastosowaniu większości z nich niewiele mogę zdziałać ze skutecznym udostępnianiem plików i drukarek
Witam,mam WRT54GC i oczekiwalem od tego routera ze podlacze kabelki z dwoma komputerami po czym juz tyko uzytkowac.To gowno za ktore zaplacilem w zaden sposob nie chce udostepniac plikow i drukarek z jednego komputera na drugi.Wlasciwie to stracilem juz nadzieje ze cos z tego bedzie
Poniewaz Linsys to badziewie to moze ktos wie jaki router kupic aby bez zastanawia sie polaczyc dwa komputery z drukarka
Zacznijmy od tego matusm21, że ŻADEN router nie da Tobie opcji "podłącz i udostępniaj". Zażalenia np: do Microsoftu. Stwierdzenia 'Linksys to badziewie' proponuję podeprzeć jakimiś konkretnymi argumentami, albo sobie podarować.
Jeżeli masz jakiś kłopot z konfiguracją systemu/routera to podziel się dokladnym problemem. Opisz jak podłączyłeś systemy, jak je skonfigurowałeś, co konkretnie nie działa, jaki wyświetla się komunikat, jaki masz system operacyjny, czy próbowałeś podłączenia przez paczkordę z przeplotem (aby wyelimonować wadliwy model routera). Reasumując - co zrobiłeś, aby działało, prócz krytykanctwa? Z chęcią Tobie pomogę (pewnie podobnie jak i inni użytkownicy tego forum), tylko nie każ nam wróżyć ze szklanej kuli.
mescator -> chyba tutaj nie ma takiej możliwości, więc pozostaje jakiś serwer zewnętrzny... ewentualnie poproś o wrzucenie do działu download. Z chęcią przeczytam howto ;-]
Pozdrawiam
Theriel
Edytowany przez theriel dnia 11-10-2006 13:21
[quote]theriel napisał/a:
Zacznijmy od tego matusm21, że ŻADEN router nie da Tobie opcji "podłącz i udostępniaj". Zażalenia np: do Microsoftu. Stwierdzenia 'Linksys to badziewie' proponuję podeprzeć jakimiś konkretnymi argumentami, albo sobie podarować.
No dobrze ,jestem taki laik a tacy tez maja komputery .Jezeli moge prosic
to bym chcial udostepnic drukarke i zasoby z jednego komputera na drugi,tak jak to bylo bardzo proste przez udostepnianie na windowsie.
Ogolnie to podpialem kabelki i internet chodzi jak burza tylko juz spedzilem troche czasu i za cholere nie moge podlaczyc drukarki.Moj problem z udostepnianiem jest dokladnie taki sam jak opisywali inni dyskutanci tej grupy
JCcialem prosic o jakis przyk;ad lub program do konfiguracji, na udostepnianie
Pewnie usieszy sie z takiej podpowiedzi wielu uzytkownikow Linsys
ps,przeoraszam ze moze obrazilem dobre imie Linsys ale ,,,ale ile mozna probowac
Z góry przepraszam za podawanie linków do innych serwisów (na wypadek, gdyby któryś z regulaminów tego zabraniał).
Polecam:
http://banita.pl/konf/siec.html
http://forum.infojama.pl/viewtopic.php?t=12707
http://infojama.pl/sections.php?op=viewarticle&artid=81
http://www.chip.pl/arts/archiwum/n/articlear_90749.html
http://portal.centrumxp.pl/forums/thread/159043.aspx
P.S. Nie chodzi o dobre czy nie dobre imię, tylko o to, że nie lubię gdy ktoś obrzuca coś błotem bezpodstawnie.
Jeżeli masz jakiś kłopot z konfiguracją systemu/routera to podziel się dokladnym problemem. Opisz jak podłączyłeś systemy, jak je skonfigurowałeś, co konkretnie nie działa, jaki wyświetla się komunikat, jaki masz system operacyjny, czy próbowałeś podłączenia przez paczkordę z przeplotem (aby wyelimonować wadliwy model routera). Reasumując - co zrobiłeś, aby działało, prócz krytykanctwa? Z chęcią Tobie pomogę (pewnie podobnie jak i inni użytkownicy tego forum), tylko nie każ nam wróżyć ze szklanej kuli.
Ze skrucha,,,,,,,
Dwa komputery na widowskach XP Profesional ,obydwa polaczone do rutera w sposob fabryczny 586b,po ustawieniach Automatic- CHCP internet dziala na obydwu komputerach i nie mam zadnego zastrzezenia do dziania internetu.
Wlaczylem klasyczne z windowska udostepnianie plikow i drukarek,utworzylem gdupe robocza tak jak to jest wymagane przy udostepnianiu na sztywnym laczu bez rutera,wylaczylem wszystkie mozliwe zabezpieczenia.wylaczylem wszystkie wireles lacza bezprzewodowe ,sekurity diasabled tylko kabel i nic wiecej .
Komputery niby sie widza po pingach ,na kazdym z nich sa ikony polaczenia internetowego i polaczenia lokalnego ,czasami sa na obydwu ikony w moich miejscach sieciowych ale nie da sie ich otworzyc aby udostepnily sie zasoby itd reszta tak jak tutaj opisywali inni uzytkownicy .Teraz opisalem to co powinien zrobic kazdy uzytkownik bez zadnego dodatkowego oprogramowania
Wlasciwie to bede powtarzal objawy moich poprzednikow
Eeetam, jesteś w lepszej pozycji niż ja. Masz pingi w obie strony ;-D. Upewnij się, że konto gościa jest włączone. Powiedz dokładnie jaki masz komunikat podczas próby zalogowania się na inny komputer. Upewnij się, że masz NetBios załączony. A najlepiej to poprzeglądaj wszystkie podane przeze mnie strony i sprawdź, czy jakiś krok Tobie nie umknął...
P.S.W Internecie jest masa howto nt. "XXX nie jest dostępny. Możesz nie mieć uprawnień do używania tego zasobu sieciowego. [...] - Lista serwerów dla tej grupy roboczej jest obecnie niedostępna". I żeby było ciekawiej - ŻADEN nie rozwiązuje mojego problemu #-/
Edytowany przez theriel dnia 11-10-2006 17:11
Dla kogo: Dla tych, co mają dziwne kłopoty z połączeniem się miedzy komputerami Windows w sieci lokalnej.
Założenia: Windows został zainstalowany z ustawieniami domyślnymi środowiska sieciowego i maszyna nie znajduje się w domenie tylko w grupie roboczej. Dotyczy wersji z SP2. Maszyny są w tej samej grupie roboczej.
Uwagi: Nigdy nie instalowałem wersji HE ani żadnej wersji Polskiej systemu Windows, więc przepraszam, ale terminologia będzie angielska.
Czego się spodziewać po zainstalowaniu Windows XP
1) maszyna nie będzie widoczna w środowisku sieciowym
2) Ping do nowo zainstalowanej maszyny nie będzie działać.
Wpierw PING
1) sprawdzić ustawienia IP komendą ipconfig /all
Raportowany adres sieciowy i maska powinna być zgodna z innymi maszynami w sieci, np. 192.168.1.xxx i maska 255.255.255.0
2) jeśli nie ma zgodności, trzeba albo sprawdzić DHCP albo ustawić adresy statyczne na właściwe,
3) Wyłączyć blokadę ICMP w Firewall (Control Panel/Windows Firewall/Zakładka Advanced/Sekcja ICMP, przycisk Settings, Włączyć pierwszy kwadracik w oknie "Allow incoming echo request"
Wykonać komendę PING z innej maszyny do właśnie skonfigurowanej. Powinno działać. Jeśli nie działa w drugą stronę, zrobić to samo na drugiej maszynie.
Co jeśli nie ma PINGa. Uzyskanie PINGa jest podstawą do dalszych rozważań.....
- połączyć komputery kablem skrosowanym i sprawdzić, w takim przypadku PING musi działać, jeśli tak nie jest problem jest sprzętowy (kabel, interfejsy)
- jeśli komputery są na różnych mediach (wireless i ethernet), to znaczy że nie ma miedzy nimi przejścia (inna podsieć, nie są zmostkowane, występuje inna blokada). Ping w sieci ethernet (i wireless) nie działa wtedy, gdy maszyna wysyłająca PING nie wie, do kogo go skierować. Dowiaduje się tego poprzez wysłanie na adresie rozgłoszeniowym pakietu ARP z pytaniem o to kto ma wskazany adres IP. Jeśli nie dostanie odpowiedzi, wysyła PING (ICMP echo request) do domyślnej bramy. Dlatego tak ważne jest prawidłowe ustawienie maski sieci / uzyskanie ustawienia z DHCP.
Drugie, czyli "File and Printer Sharing"
Maszyna będzie widoczna w sieci Microsoft, jeśli w niej ogłosi własne istnienie. Do tego celu usługa "File and Printer Sharing" musi być włączona i odblokowana w Firewall. Włączamy przez Control Panel/Network Connections//Properties/zaznaczamy kwadracik "File and Printer Sharing...." i potwierdzamy.
Jak maszyna ogłasza swoje istnienie:
A ) wysyła pakiet NetBIOS informujący o sobie (grupa, nazwa, aktualny użytkownik, system operacyjny etc.)
rejestruje się w serwerze WINS
Trzecie, żeby maszyny w sieci Microsoft widzieć trzeba chcieć, czyli być klientem
W tym samym oknie, co w punkcie dwa, zaznaczmy również "Client for Microsoft Networks".
Czwarte, jak one się komunikują....
Windows do komunikacji w sieci używa protokołu NetBIOS. Jego istnienie gwarantuje komunikację, ale może się okazać, że jest on wyłączony. Włączamy w Control Panel/Network Connections//zaznaczamy Internet Protocol/wciskamy Properties/ wciskamy Advanced/ Wybieramy zakładkę WINS/ w sekcji NetBIOS settings wybieramy albo Enabled albo Default, jeśli jesteśmy pewni, że default jest właściwe dla naszej sieci (patrz opis przy opcji default).
Piąte, czemu jeszcze nic nie widze...
Odblokowujemy wreszcie usługę "File and Printer Sharing" w Firewall. Control Panel/Windows Firewall/zakladka Exceptions/ zaznaczmy kwadracik File and Printer Sharing, i potwierdzamy. Od tego momentu ta usługa będzie aktywna dla naszej sieci, ale nie poza nią.
Szóste, nie cudzołóż
Teraz widzimy drugi komputer, ale jeszcze się do niego nie dostaniemy. Musimy się z nim pobrać, czyli uzyskać uprawnienia. Otwieramy explorera, wchodzimy do ustawień (My Computer/Tools/Folder Options/View, dolna część z drzewem zaawansowanych ustawień, ostatni wpis "Use simple file sharing (recommended)", tę opcję wyłączamy.
Dlaczego? Otóż domyślnie Windows ustawia uprawnienia na dzielenie plików na zasadzie "gościa", ale konto gość jest zablokowane. Wyłączając te opcję decydujemy się na używanie pełnego zestawu uprawnień.
Siódme, czyli dzielimy się
Włączamy konto Guest (Control Panel/Accounts/Guest/Turn on the Guest account), zakładamy jakiś zasób dzielony, np. jakiś katalog. Dzielimy się nim (nadajemy nazwę dla zasobu, wchodzimy do uprawnień i dajemy wszystkim do odczytu). Wchodzimy na uprawnienia katalogu i upewniamy się, że nie tylko zasób jest do odczytu dla wszystkich, ale sam katalog też. Na razie nadal nie można się dostać, bo Windows wymaga autoryzacji. Inne zasoby, które dzielimy dla użytkowników na liście użytkowników maszyny już są dostępne.
Wchodzimy do Control Panel/Administrative Tools/Local Security Policy/Wybieramy "User Right Assignment" i szukamy wpisu "Deny access to this computer from network", edytujemy to ustawienie usuwając wpis Guest. Potwierdzamy.
Od tego momentu cieszymy się dzieleniem zasobów w sieci Windows.
Oh yeah! W zasadzie to, będąc szczerym, Twój how-to mi zbytnio nie pomógł (choć poważnie natchnął!), ale... Inteligentnym inaczej, którzy solidaryzują się w moim idiotyźmie, polecam wejść do zdefiniowanych ustawień ochrony sieci Kerio ze szczególnym wskazaniem na "Ping trace in"...
No i wszystko działa...
Edytowany przez theriel dnia 11-10-2006 23:09
theriel napisał/a:
Oh yeah! W zasadzie to, będąc szczerym, Twój how-to mi zbytnio nie pomógł (choć poważnie natchnął!), ale... Inteligentnym inaczej, którzy solidaryzują się w moim idiotyźmie, polecam wejść do zdefiniowanych ustawień ochrony sieci Kerio ze szczególnym wskazaniem na "Ping trace in"...
No i wszystko działa...
Moje gratulacje ,u mnie nic a nic i dalem sobie spokoj bede nosil drukarke od kompa do kompa.Dodam ze kiedys kupilem nagrywarke Liteona ,caly czas jakies problemy,nagrywala,nie nagrywala ,caly czas wielka zagadka .Po pewnym czasie dowiedzialem sie od innych uzytkownikow tego cacka ze tez maja takie problemy a fachowa osoba polecila zmienic nagrywarke,Zmienilem na LG i od tej chwili niogdy ale to nigdy nie mialem zadnego problemu z nagrywaniem,,,,,nie ptobowalem tylko wlozyc plyty na sztorc.Jak cos jest gowno to jest gowno a w sprawie rtuterow to jezeli jest ruter to powinno byc do niego oprogramowanie przynajmniej w jezyku polskim ,a taka aplikacja na podstawowe dzialanie jak udostepnianie komputerow to tez standart.Jak sie cos robi buty to nie tylko maja wygladac na butu ale maja tez nie uciskac
[quote]mescator napisał/a:
Mam nadzieję, że się komuś przyda....
Windows Network...
Bardzo dziekuje za wloziny trud ,ja juz w wiekszosci to wszystko przerabialem
ale dalej nie moge pojac dlaczego kazdy uzytkownik rutera musi zaglebiac sie az w rejestry i pliki sytemowe windowsa.Producent przewidzial ze ruter bedzie chodzil min. na windowsie to jak widac wypial sie na uzytkownikow uwazajac ze kazdy z nich bedzie siedzial i kombinowal za producenta a ponadto zaplaci za skrzynke rutera
Dzieki ale od kiedy to uzytkownik butow ma chwalic uciskajace buty
u mnie wszystko działa idealnie dwie drukarki kilka komp i jeden lap wire jedyne co zrobiłem to całkowicie wyłączyłem zapore systemową i w kazdym kompie kreatorem zrobiłem siec o tej samej nazwie i tyle .(win xp sp2)
Wrt54 GL1.1 Tomato 1.21 modified by Trzepako- conanxu-Multimo 6Mb modem w brigde
@piotrq - w założeniu, to sie powinno do tego sprowadzic, ale z doswiadczenia wiem, ze nie dziala. Teraz XP SP2 jest najwyrazniej przewidziany jako niezalezne stanowisko.
@matusm21 - router nie ma tu nic do rzeczy, to windows swiruje, w 99 na 100 przypadkow tu opisywanych domyslne ustawienia routera sa OK wiec nie mieszaj producentow routerow, bo oni sie zajmują tylko warstwą ethernet + IP.
· Łącznie użytkowników: 24,115 · Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.
maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia
Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa
overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.
maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.
overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?
maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach
maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności", więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.
servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.
maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?
servee
25-07-2024 09:22
W routerze RT-N18u siadły mi wszystkie porty LAN oraz WAN. Działa tylko radio. To jest naprawialne?