27 Listopada 2024 19:50:15
Nawigacja
· Strona Główna
· Forum

· Tomato by Shibby
· FreshTomato

Wątki na forum
Najnowsze dyskusje
· Nowe routery: UX, UC...
· [MOD] FreshTomato-MI...
· [MOD] FreshTomato-AR...
· DIR868l OFW asus vs ...
· [S] Asus RT-AC56U
· Szukam zaproszenia n...
· Asus RT-AC5300 ,prob...
· archer c6 v3.20
· [S] Nighthawk R7000P...
· [S]Asus RT-AC5300 - ...
· Tanie N100 na promce...
· net z telefonu wifi+...
· Tomato - bugi/proble...
· HUAWEI z światłowodem
· Asus TUF-AX3000_V2 p...
· rt-ax88upro częste ...
· [Howto] Xpenology na...
· Jaki router pod Open...
· Ruter z tomato
· Czy to jeszcze NAS?
Najpopularniejsze obecnie wątki
· [MOD] FreshTomato... [908]
· [MOD] FreshTomato... [414]
· DIR868l OFW asus ... [11]
· Nowe routery: UX,... [3]
Ankieta
Jaki procesor posiada twój router?

Broadcom MIPSEL
Broadcom MIPSEL
36% [151 głosów]

Broadcom ARM
Broadcom ARM
52% [219 głosów]

Atheros
Atheros
5% [22 głosów]

Marvell
Marvell
1% [4 głosów]

Ralink
Ralink
1% [3 głosów]

Intel/AMD/VIA
Intel/AMD/VIA
1% [5 głosów]

Żaden z powyższych
Żaden z powyższych
4% [15 głosów]

Ogółem głosów: 419
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 02/02/2015 09:38
Twoje IP
3.128.31.227
Zobacz wątek
OpenLinksys » :: OPROGRAMOWANIE :: » Tomato - firmware
 Drukuj wątek
chello, zanik netu
koralm
jezeli static IP jest i dziala, to nie bardzo wiem co ma sie nie odnawiac?
jesli wrt dziala dobrze to wina zostaje po stronie providera. tylko czemu trzeba resetowac ten modem? rozwazam zalozenie internetu z UPC i skoro tak to dziala ze bede musial co chwila resetowac sprzet to chyba wole zostac przy neo.
Proud winner of Netgear WNR3500L

iroc
@koralm miałem neo i zrezygnowałem na rzecz upc i muszę powiedzieć, że jestem zadowolony. Nie muszę nic resetować i nic odnawiać - wszystko działa jak ta lala.

Modem-router wrt54gl z tomato działa 54 dni..... co więcej chcieć.
Transfer jak i jakość połączenia bardzo dobre, od początku instalacji miałem może 2 przerwy w dostępie do sieci, ale w krótkim czasie usunięte.
Jedynie co mogę zrobić to polecić UPC.
-asus rt-n18u-
tomato,ddwrt,gargoyle

d3tr0
ironic jest szczęsciarzem chyba Smile U mnie za nic nie chce sie odnawiać sieć po restarcie modemu kablowego i musze dawać ręcznie DHCP renew na routerze. Problem jest może mało istotny gdyby wcale w UPC nie występowały zaniki sieci, ale zdarzają sie. Obecnie mniej często ale były czasy że praktycznie codziennie trzeba było router odnowić bądz zrestartować by chodziło. Gorzej to wygląda kiedy udostępniamy sieć po WIFI, nigdy nie jesteśmy w 100% pewni że to zadziała czy nam sie nie zawiesił. No i oczywiście denerwujące jest również to że aby odnowić musimy znów specjalnie wchodzić na strone konfiguracyjną i bawić sie w grzebanie w ustawieniach. Problem nie jest odosobniony nawet na forum Linksys'a można sie doszukać tematów z tym związanych ale nikt nie umie rozwiązać tego problemu (jedni twierdzą że soft pomaga, inni że to wina operatora, a jeszcze inni że Linksys'a) i tak jedni na drugich a rozwiązania nie ma. Wygląda na to że w UPC routery nie są mile widziane, może coś sie gryzie jedno z drugim bo kiedy podłączyć sam modem kablowy do komputera i wymusić (odłączyć i podłączyć power w modemie) jego zrestartowanie sie, to po podniesieniu sie modemu internet sam sie odnawia.
Edytowany przez d3tr0 dnia 01-06-2009 17:20

iroc
Przypomniałem sobie, że kiedyś miałem podobnie na tomato 1.19 za nic nie chciał odnowić adresu. Wgrałem inne tomato i pomogło jak ręką odjąć. Teraz jadę na modzie RAF i działa bezbłędnie, a na upc nie mogę złego słowa powiedzieć.
-asus rt-n18u-
tomato,ddwrt,gargoyle

d3tr0
czy mógłbyś mi przesłać tego Tomato ? dla WRT54GL v1.1 z chęcią bym sprawdził
wiem że sam bym go znalazł ale chce sprawdzonego z pewnej ręki że coś nie pójdzie nie tak

iroc
Jasna sprawa, poczekaj mam chyba go na pendrive. Jestem poza domem, ale z pamięcią się nie rozstaje.

upload in progress....wait

Proszę bardzo o to ten plik: pod wrt54gl
http://www.przeslij.net/download.php?...le=RAF.rar
Edytowany przez iroc dnia 01-06-2009 17:38
-asus rt-n18u-
tomato,ddwrt,gargoyle

d3tr0
dzięki ale niestety, chciałbym napisać że działa ale nic z tego
nic chyba nie pozostaje, tylko męczyć sie z tym
Edytowany przez d3tr0 dnia 01-06-2009 19:09

koralm
moze rozlaczanie dziala na tej samej zasadzie co w tpsa Smile stare kable to i beznadziejny sygnal co sie odbija na dzialaniu lacza.

kobjac
Wydaje mi się ze na tym forum ludziska wyjaśnili dlaczego net wywala poczytajcie http://tfcracing.org/forum/viewtopic.php?t=228
Gwarek

koralm

Cytat

kobjac napisał/a:
Wydaje mi się ze na tym forum ludziska wyjaśnili dlaczego net wywala poczytajcie http://tfcracing.org/forum/viewtopic.php?t=228

czlowiek nie po to placi chore pieniadze za net zeby jeszcze placic za shella... jak dla mnie parodia.

kobjac

Cytat

koralm napisał/a:
moze rozlaczanie dziala na tej samej zasadzie co w tpsa Smile stare kable to i beznadziejny sygnal co sie odbija na dzialaniu lacza.

Chyba to nie stare kable bo do mnie lecą światłowody a dopiero po budynku są kable które maja dopiero cztery lata. Raczej bym wierzył w blokady UPC. U mnie przynajmniej jest tak ze przy oglądaniu stron itp nic się nie dzieje, rozłączanie widoczne jest dopiero przy jakiejkolwiek pracy online.
Gwarek

koralm

Cytat

kobjac napisał/a:

Cytat

koralm napisał/a:

Chyba to nie stare kable bo do mnie lecą światłowody a dopiero po budynku są kable które maja dopiero cztery lata. Raczej bym wierzył w blokady UPC. U mnie przynajmniej jest tak ze przy oglądaniu stron itp nic się nie dzieje, rozłączanie widoczne jest dopiero przy jakiejkolwiek pracy online.

juz mi sie nie podoba internet z UPC (jak ma mnie rozlaczac czy sciaganiu plikow lub graniu online to szkoda kasy). wszyscy narzekaja na tp... a tp przynajmniej dziala (wkurzajace jest jak sie zmienia adres podczas sciagania czegos ale mozna przezyc).

d3tr0
niedawno na portalu chello był podobny temat z problemem
to znaczy nie odnawianie połączenia po restarcie modemu
co sie okazało jest to wina UPC i ich modemow
modem zanim zaloguje sie do sieci DOCSIS uruchamia dhcp na porcie LAN
w opcjach na stronie konfiguracyjnej webstara nigdzie nie ma tej opcji (są poblokowane ale jest magiczny sposób na odblokowanie)
podobno w starszych motorolach było enable DHCP, w webstarze jej nie ma
a ciekawe jest że mam znajomego z takim samym webstarem epc2203 i wrt54gl i mu działa odnawianie
Edytowany przez d3tr0 dnia 14-06-2009 22:43

poddujew
A mógłbyś podać link?
Udało ci się rozwiązać problem?

Aha nie wiem czy dobrze zrozumiałem - DHCP na modemie ma być wyłączony? Bo domyślnie u mnie jest włączony.
Edytowany przez poddujew dnia 15-06-2009 14:44

d3tr0
http://forum.mediaswiat.pl/viewtopic.php?t=5264

poddujew
Niestety wyłączenie DHCP na modemie nie pomaga. Nadal nie ma netu bez ręcznego odnowienia połączenia.

shibby
rozumiem ze problem jest z automatycznym odpowienien dzierzawy ip tak? i wtedy wystarczy zrobic renew w tomato i juz dziala tak?

jezeli 2x poprawna odpowiedzieliscie sobie TAK to...

napiscie sobie skrypt ktory bedzie sprawdzal czy jest net. jak nie ma to wywola dhcpdc-release i dhcpdc-renew.

ot cala filozofia. do crona co 10min i po sprawie Smile
Router: Unifi Cloud Gateway Max
Switch: Netgear MS510TXPP
Switch: Unifi USW-Flex-Mini - szt. 2
Wi-Fi: Unifi U6-Lite - szt. 2
Proxmox VE: i5-13400T, 64GB RAM, 2x 512GB NVMe, 3x 2TB SSD, Intel X710-DA2 SFP+
VM #1: Synology SA6400
VM #2: Debian, WWW
VM #3: Home Assistant OS

kobjac

Cytat

shibby napisał/a:
rozumiem ze problem jest z automatycznym odpowienien dzierzawy ip tak? i wtedy wystarczy zrobic renew w tomato i juz dziala tak?

jezeli 2x poprawna odpowiedzieliscie sobie TAK to...

napiscie sobie skrypt ktory bedzie sprawdzal czy jest net. jak nie ma to wywola dhcpdc-release i dhcpdc-renew.

ot cala filozofia. do crona co 10min i po sprawie Smile

No nie do końca bo mam tak zrobione co godzinę, ale jest problem jak jesteś gdzieś online to i tak cię wywali zanim się ponownie połączy. Po drugie co to za rozwiązanie, to UPC powinno to zlikwidować, a nie my myśleć jak to ominąć, to ich błąd. Mam mieć w domu dziś montera z UPC w tej sprawie zobaczymy co wymyślą Smile

Nic nie wymyślili po prostu wymienili modem. Czas pokaże co to dało
Edytowany przez kobjac dnia 16-06-2009 12:22
Gwarek

d3tr0
tak myslalem, pewnie podlaczyl bez rutera i dzialalo wiec stwierdzil ze to jego wina a ze ten nie jest od nich czyli upc to nic nie zrobi

kobjac

Cytat

d3tr0 napisał/a:
tak myslalem, pewnie podlaczyl bez rutera i dzialalo wiec stwierdzil ze to jego wina a ze ten nie jest od nich czyli upc to nic nie zrobi

To nie tak, ponieważ łącze mam od nich od niedawna więc dotarło do nich że to ich wina, ale oni nic nie mogą to normalny monter jest i on może tylko modem zmienić, a rzecz pewnie leży w ich serwerach.
Gwarek

Przejdź do forum
Zaloguj
Wprowadź adres e-mail lub nazwę użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się.

Zapomniałeś/aś hasła?
Aktualnie online
· Gości online: 68

· Użytkowników online: 1
kobrawerde

· Łącznie użytkowników: 24,115
· Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.

Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !Grin

maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia

Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa

overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.

maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.

overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?

maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach

maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności",
więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.

servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.

maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?

96,005,111 unikalnych wizyt