26 Listopada 2024 03:28:19
Nawigacja
· Strona Główna
· Forum

· Tomato by Shibby
· FreshTomato

Wątki na forum
Najnowsze dyskusje
· DIR868l OFW asus vs ...
· Nowe routery: UX, UC...
· [S] Asus RT-AC56U
· Szukam zaproszenia n...
· [MOD] FreshTomato-AR...
· Asus RT-AC5300 ,prob...
· archer c6 v3.20
· [S] Nighthawk R7000P...
· [S]Asus RT-AC5300 - ...
· Tanie N100 na promce...
· net z telefonu wifi+...
· Tomato - bugi/proble...
· HUAWEI z światłowodem
· Asus TUF-AX3000_V2 p...
· rt-ax88upro częste ...
· [Howto] Xpenology na...
· Jaki router pod Open...
· Ruter z tomato
· Czy to jeszcze NAS?
· RT AC66U B1
Najpopularniejsze obecnie wątki
· DIR868l OFW asus ... [11]
· Nowe routery: UX,... [0]
· [S] Asus RT-AC56U [0]
Ankieta
Jaki procesor posiada twój router?

Broadcom MIPSEL
Broadcom MIPSEL
36% [151 głosów]

Broadcom ARM
Broadcom ARM
52% [219 głosów]

Atheros
Atheros
5% [22 głosów]

Marvell
Marvell
1% [4 głosów]

Ralink
Ralink
1% [3 głosów]

Intel/AMD/VIA
Intel/AMD/VIA
1% [5 głosów]

Żaden z powyższych
Żaden z powyższych
4% [15 głosów]

Ogółem głosów: 419
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 02/02/2015 09:38
Twoje IP
3.133.128.227
Zobacz wątek
OpenLinksys » :: OPROGRAMOWANIE :: » Tomato - firmware
 Drukuj wątek
Port Forwarding, uTorrent problemy Tomato 1.21 ...
aothunterpl
Witam dzwoniłem do dostawcy w sprawie czy nie poblokowali mi portów , powiadomił mnie żeby poprawnie działał uTorrent i była możliwość przekierowania portów muszę posiadać globalne IP.

Odpowiedziałem, że posiadam takie , ale przy wpisaniu jego do konfiguracji nie działa mi router na alternatywnym oprogramowaniu.

Moje obecne ustawienia w BASIC / NETWORK to :

WAN\Internet DHCP

gdybym spróbował dać na STATIC i powpisywać parametry jakie przydzielił mi dostawca czyli IP:

217.197.X.X

oraz bramę 255.255.255.XXX

statyczne dns-y 217.197.x.x

porostu router na tych ustawieniach nie działa - nie ma neta już keidyś tak próbowałem.

Podsumowując zostaje mi szukanie innego oprogramowania czy w ogóle nie da się nic z tym zrobić żeby przydzielić mojemu kompowi lub routerowi globalnego IP od dostawcy ??
Edytowany przez aothunterpl dnia 21-11-2008 18:59

eVerest
Człowieku!!!! Ręce opadają .... Masz prywatne IP a nie globalne. To "niby" globalne, co między innymi wykrywa Rapid, jest owszem, publicznym adresem IP ale NIE TWOIM tylko twojego dostawcy internetu przez który to adres ostatecznie wychodzisz na świat ale RAZEM z całą masą innych userów którzy wiszą pod tym adresem u twojego dostawcy. Własnie dlatego rapid nie pozwala ci na ściąganie plików bo inni z tego adresu już przekroczyli limit darmowych połączeń.

Jak jeszcze raz napiszesz że masz publiczny IP to nie wstrzymam i wyssam ci zawartość twojego dysku twardego bo tyle danych zapodałeś w tym wątku na screenach że można po nich nawet do twojej kieszeni sięgnąć Wink

joke Grin

pozdr.
KM

aothunterpl
Po pierwsze nie wnosisz nic nowego do tematu - nie jestem głupi wiem czemu nie mogę ściągać z Rapida i z jakiego Ip mnie widać

Po drugie jakbyś przeczytał całość zorientowałbyś się, że posiadam globalne Ip przydzielone od dostawcy dla mojego kompa po macu

Po trzecie i ostatnie nie cwaniakuj hakerku bo możesz zaliczyć ostrzeżenie lub bana, celowo podałem całe wartości moich Ip czytaj całość postu.

Po czwarte koniec.

tymek2
Zakladajac, ze masz publiczny numer przydzielany od dostawcy :
1) zmien MAC routera na taki jaki podales dostawcy (podejrzewam, ze bedzie to MAC karty sieciowej z komputera)
2) zmien MAC karty sieciowej w komputerze na jakis inny
3) ustaw w routerze ip maske dns itp takie jakie podal Ci dostawca
4) ciesz sie dzialajacym netem

AD1. Dostawca przydziela Ci neta po MAC. Zakladam ze MAC routera jest inny niz podales dostawcy dlatego tez nie masz przydzielanego IP zewnetrznego tylko jakies lokalne.

AD2. W sieci nie moze/powinno byc urzaden z identycznym adresem MAC

AD3. Jesli zmienisz MAC na routrze i wpiszesz ustawienia na 100% powinien dzialac Ci net. Jesli tak nie jest to zadzwon do dostawcy i spytaj sie jakie sa ustawienia sieci i jaki jest adres MAC pod ktory sa przypisane.

AD4. Jesli punkty 1-3 beda spelnione to w uTorrent w zakladce Connection zaznacz wszystko - Enable UPnP port mapping, Enable NAT-PMP itp.. Randomize port each start. Wtedy automatycznie beda tworzyly sie reguly forwardowania na routerze. Losowy port przy starcie tez sie przydaje - czasami moze uTorrent sie wysypac i bedzie mial problemy z regulami forwardowania.

p.s. nie umieszczaj calych screenow tylko wyciete wazne informacje. MSPaint nie gryzie Wink

Pzdr.

aothunterpl
Nie muszę klonować i zmieniać MAC-ów ponieważ trzeba poinformować dostawcę o podpięciu routera, automatycznie na stronie konfiguracyjnej przydzielają mi do mojego IP nowy MAC z routera.

Właśnie jedyny i poważny jest problem, że jak ustawie te cholerne parametry w routerze przydzielone od dostawcy (static) i powpisuje te Ip, Bramy idt to właśnie NET NIE DZIAŁA..

jacbelfer
Twój komputer na zewnątrz widziany po IP- to IP Twojego dostawcy.

Nie kłóć się. Twoje indywidualne IP funkcjonuje tylko w sieci stworzonej przez Twojego dostawcę. Jak ktoś ssie z Rapida to Ty nie możesz bo Twoje IP (zewnętrzne dostawcy) właśnie ciągnie z Rapida.

Witam dzwoniłem do dostawcy w sprawie czy nie poblokowali mi portów , powiadomił mnie żeby poprawnie działał uTorrent i była możliwość przekierowania portów muszę posiadać globalne IP.

Odpowiedziałem, że posiadam takie , ale przy wpisaniu jego do konfiguracji nie działa mi router na alternatywnym oprogramowaniu.

Ciekawi mnie co Ci odpowiedział Twój dostawca :) Pioruńsko jestem ciekawy :)

aothunterpl
Nie kłócę się bo moje Globalne Ip jest przydzielone tylko mi wiadomo że pula IP Global jest ograniczona i się wyczerpuje przydzielono mi 217.xxx.xx.x i pod takim IP jestem widoczny (nie ważne czy one są światowe czy wewnątrz sieci mojego dostawcy - na tym się nie znam) z zewnątrz na świecie , mogę zakładać serwery moża się ze mną łączyć. >> a więc jestem jedynym właścicielem tego nie powtarzającego się numeru

Ta opcja tylko działa wtedy gdy mam podpięty komp bezpośrednio do neta (WAN) ustawione na sztywno parametry sieciowe (Ip,Brama,DNS) - no i akceptowany MAC Adres karty sieciowej u dostawcy.

Teraz jak mam router to dostawca akceptował nowego maca (routera) ustawienia są auto (tzn w tomato na dhcp - ale ip mi wykrywa sieciowy nie globalny) i łaczy mnie z netem po moim adresie sieciowym od dostawcy (10.15.xx.x)

A ze jest ustawione dhcp to mi przydziela automatycznie jakieś adresy 77.coś tam z których jestem widzialny a że te adresy mogą sie jakośpowtarzać to w rapidze mi pokazuje że ktoś już ściąga.

Gdybym miał jak w opcji 1 Global IP wszystko jest cacy torenty - srenty i rapidy NO PROBLEMS działają.

Tyle, że w tym problem>> na ustawieniach "moich global" już pisałem wcześniej tomato nie funga.

A co powiedział dostawca ? ... zmeinić oprogramowanie i popróbować na innym (w routerze)

tymek2
Czlowiek, wez sklonuj ten adres MAC i zobacz jeszcze raz!!! Ip sa przydzielane po MAC'u. Sam powiedziales, ze jak podepniesz kompa bezposrednio to Ci smiga bez problemu a jak router (z innym MAC) to nie smiga. Sklonuj MAC kompa na routerze i sprawdz jeszcze raz. A moze dostawca blokuje routing przez sprawdzanie TTL ?

aothunterpl
Tymek czytasz uważnie co pisze ?? , obojetnie jakie urządzenie podepnę aby net działał jest niezbedna akceptacja nowego adresu MAC, w tym celu dzwoni się do dostawcy lub wypełnia formularz Online (nazwa klienta , hasło itp) i po krótkim czasie następuje automatyczna akceptacja nowego maca napisałem wcześniej, że po podpięciu routera mam zakceptowany nowy adres MAC.

I NIC MI TO NIE DA TE KLONOWANIE BO PO CO JAK MAM ZAAKCEPTOWANY MAC Z ROUTERA !!!!!!!!!!!!!

Co innego jakbym chciał znów podpiąć poprzez sieciówkę samego kompa, to od nowa muszę bawić się w wypełnianie formularza

A co do tego TTL to jakiś sposób spr pingowanie czy co??

Bo dla mnie TTL to standard układów scalonych na tranzystorach bipolarnych zasilanych na 5V
Edytowany przez aothunterpl dnia 02-12-2008 03:28

jacbelfer
Z tymi tranzystorami rzeczywiście tak jest, ale wsłuchaj się w to co napisał tymek2
Wbij w router mac Twojej karty sieciowej. Jeżeli Twój dostawca nie ma ochoty w bawienie się w TTL to nie zobaczy, że masz router.
Zero wypełniania jakichkolwiek papierów.

tymek2
A moze wina lezy po stronie dostawcy..

Przejdź do forum
Zaloguj
Wprowadź adres e-mail lub nazwę użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się.

Zapomniałeś/aś hasła?
Aktualnie online
· Gości online: 73

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 24,115
· Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.

Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !Grin

maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia

Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa

overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.

maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.

overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?

maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach

maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności",
więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.

servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.

maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?

95,815,723 unikalnych wizyt