25 Listopada 2024 15:49:35
Nawigacja
· Strona Główna
· Forum

· Tomato by Shibby
· FreshTomato

Wątki na forum
Najnowsze dyskusje
· DIR868l OFW asus vs ...
· Nowe routery: UX, UC...
· [S] Asus RT-AC56U
· Szukam zaproszenia n...
· [MOD] FreshTomato-AR...
· Asus RT-AC5300 ,prob...
· archer c6 v3.20
· [S] Nighthawk R7000P...
· [S]Asus RT-AC5300 - ...
· Tanie N100 na promce...
· net z telefonu wifi+...
· Tomato - bugi/proble...
· HUAWEI z światłowodem
· Asus TUF-AX3000_V2 p...
· rt-ax88upro częste ...
· [Howto] Xpenology na...
· Jaki router pod Open...
· Ruter z tomato
· Czy to jeszcze NAS?
· RT AC66U B1
Najpopularniejsze obecnie wątki
· DIR868l OFW asus ... [11]
· Nowe routery: UX,... [0]
· [S] Asus RT-AC56U [0]
Ankieta
Jaki procesor posiada twój router?

Broadcom MIPSEL
Broadcom MIPSEL
36% [151 głosów]

Broadcom ARM
Broadcom ARM
52% [219 głosów]

Atheros
Atheros
5% [22 głosów]

Marvell
Marvell
1% [4 głosów]

Ralink
Ralink
1% [3 głosów]

Intel/AMD/VIA
Intel/AMD/VIA
1% [5 głosów]

Żaden z powyższych
Żaden z powyższych
4% [15 głosów]

Ogółem głosów: 419
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 02/02/2015 09:38
Twoje IP
18.190.160.6
Zobacz wątek
OpenLinksys » :: OPROGRAMOWANIE :: » Tomato - firmware
 Drukuj wątek
pomocy;(!kongigurajca qos neo1mb + wrt54gl + tomato 1.11
zizi1990
hmmm zauwazylem ze ejst tak: brat na swoim kompie gra w cs'a u mnie stronki sa odpalone i p2p.i z p2p ciagnie z predkoscia okolo 20-30.brat nie siedzi w kompie tylko tyle ze ma wlaczony to ciagnie mi z predkoscia okolo 50.to chyba prawidlowo?:>
wrt54gl + am200 + tomato 1.11 + neo1mb ;]]

Pawel35

Cytat

zizi1990 napisał/a:
hmmm zauwazylem ze ejst tak: brat na swoim kompie gra w cs'a u mnie stronki sa odpalone i p2p.i z p2p ciagnie z predkoscia okolo 20-30.brat nie siedzi w kompie tylko tyle ze ma wlaczony to ciagnie mi z predkoscia okolo 50.to chyba prawidlowo?:>

Jesli sie nie tnie i nie zapycha to raczej sukces. Potestuj jeszcze przez jakies 2 tygodnie i zobacz czy ok bedzie.

zizi1990
no jak sciagam z p2p brat na kompie nic nie robi to jest 50 predkosc okolo.jak on robi cos to 20 ale mu nie tnie.a stronki chodza szybko.ale jak u mnie sie sciaga on gra i jade wejde do gry to masakra.ping z 20 na 600 skacze.i jak filmik ogladam w necie jakis a on gra to tez skacze ping do 200.ale tak chyba powinno byc.czy nie?ok potestuje i zobacze.a te wykresy jak?dobrze wskazuja?

Pawel35

Cytat

zizi1990 napisał/a:
ale jak u mnie sie sciaga on gra i jade wejde do gry to masakra.ping z 20 na 600 skacze.i jak filmik ogladam w necie jakis a on gra to tez skacze ping do 200.

Jeszcze popatrzylem na stronke ustawien QOS (http://img204.imageshack.us/img204/74...os1br3.jpg) i mam sugestie abys odhaczyl
Prirytet ACK i Priorytet ICMP
Zobacz czy poprawi to sytuacje.

zizi1990
hmmm wylazcylem te priorytety.i...bylo gorzej.predkosc w utorrencie spadla ponizej 10kb/s;| a reszta bez zmian.

Pawel35

Cytat

zizi1990 napisał/a:
hmmm wylazcylem te priorytety.i...bylo gorzej.predkosc w utorrencie spadla ponizej 10kb/s;| a reszta bez zmian.

Bo utorrent masz najnizej sklasyfikowany i jesli uzywasz czegos innego (www, gierka) to stronki powinny smigac, a torrent sobie w tle powolutku dopychac.

zizi1990
teraz jest tak dziwnie jakos: u mnie z utorrenta sciaga z predkoscia okolo 30,CZASAMI do 70,niezaleznie czy brat siedziw kompie czy nie.a on wlazcyl swoje sciaganie w utorrencie i mialo predkosci 100 non stop.w csie tez ping lekko zawyzony mam i troche sie tnie i brat rowniez mimo ze w tle nic nie pracuje ani strony ani sciagnia zadne itp.i mam pytanie jeszcze,czy da sie cos zrobic zeby mi nie mulilo w grze jak on sciaga cos ale przez przegladarke czy nie bardzo?i moze ktos wie dlazcego mi czesto internet pada,tzn jest jest i nagle nie ma.i to najzcesciej wtedy jak utorrent jest wlaczony.zostawiam sciaganie na caly dzien.przychodze po szkole i patrze ze sciagalo sie tylko godzine bo internet padl.ocb?

Pawel35

Cytat

zizi1990 napisał/a:
teraz jest tak dziwnie jakos: u mnie z utorrenta sciaga z predkoscia okolo 30,CZASAMI do 70,niezaleznie czy brat siedziw kompie czy nie.a on wlazcyl swoje sciaganie w utorrencie i mialo predkosci 100 non stop.w csie tez ping lekko zawyzony mam i troche sie tnie i brat rowniez mimo ze w tle nic nie pracuje ani strony ani sciagnia zadne itp.i mam pytanie jeszcze,czy da sie cos zrobic zeby mi nie mulilo w grze jak on sciaga cos ale przez przegladarke czy nie bardzo?i moze ktos wie dlazcego mi czesto internet pada,tzn jest jest i nagle nie ma.i to najzcesciej wtedy jak utorrent jest wlaczony.zostawiam sciaganie na caly dzien.przychodze po szkole i patrze ze sciagalo sie tylko godzine bo internet padl.ocb?

To juz podejzewam ustawienia utorrenta (zbyt duza ilosc polaczen). Polecam forum utorrenta przegladac. A tak na poczatek to ustaw w utorrencie maksymalna ilosc polaczen na 50 i zobacz. Jak masz za duzo, to nie ma bata i wrt-ek sie zapcha (dlatego moze net siadac). Pozatym trzebaby sprawdzic, czy ogolnie z netem sie cos nie dzieje u ISP (twojego provider-a).

zizi1990
u ISP juz ok,reklamacje zlozylem niedawno i poprawili.sprobuje jak mowisz z tym torrentem.a wiesz moze co zrobic zeby byly transfery rowniejsze?(od razu mowie ze to nei wina torrenta,seedow i peerow) bo oba maja duzo,tym bardzij ze patrzylismy tez jak sie sciagaja inne torrenty i sytuacja jest pdoobna)chodzi mi o to dlaczego ja mama taka mala predkosc a on jakby cale lacze mial dla siebie...i te pingi tez mi nie psuja za bardzo..

Pawel35

Cytat

zizi1990 napisał/a:
chodzi mi o to dlaczego ja mama taka mala predkosc a on jakby cale lacze mial dla siebie...i te pingi tez mi nie psuja za bardzo..

A jak zrobisz test na http://www.speedtest.net/ to jakie masz wyniki? Zbizone do tego jak masz neta podzielonego?

zizi1990
a powiedz jak mam zrobic ten test.jak sciagam?jak moj brat i ja sciagamy w jednym momencie czy jak zaden z nas nie sciaga.jak zaden z nas nie sciagal to DL= okolo 920kbps a UL= okolo 200kbps.z tym ze ja nie mam podzielonego lacza sztywno.to dobrze?

Pawel35

Cytat

zizi1990 napisał/a:
z tym ze ja nie mam podzielonego lacza sztywno.to dobrze?

No to masz doczynienia z sytuacja pierwszy zapytuje (np sciagajac p2p) pierwszy zostaje obsluzony.

Wiec jak pierwszy twoj brat zacznie sciagac to on zostaje obsluzony jako pierwszy, twoje zapytanie np WWW musi czekac na swoja kolejke.

zizi1990
troche malo rozumiemPfft czyli jak on 1 wlaczy torrenta to on ma wiekszosc predkosci tak?a nie da sie zrobic zeby bylo jakos rowno?:>aha.i nie wiem czy to do konca jest tak ze jak on wlazcy 1 to ma wieksza predkosc albo na odwort bo ja czesto mialem wlazconego torrenta pierwsyz po kilka godzin i jak on swojego wlaczxal to predkosc mi z 30-40 malala do 20np a on mial 90-100...nie wiem co sie dzieje wogole

Pawel35

Cytat

zizi1990 napisał/a:
troche malo rozumiemPfft czyli jak on 1 wlaczy torrenta to on ma wiekszosc predkosci tak?a nie da sie zrobic zeby bylo jakos rowno?:>aha.i nie wiem czy to do konca jest tak ze jak on wlazcy 1 to ma wieksza predkosc albo na odwort bo ja czesto mialem wlazconego torrenta pierwsyz po kilka godzin i jak on swojego wlaczxal to predkosc mi z 30-40 malala do 20np a on mial 90-100...nie wiem co sie dzieje wogole

Skrypt z ustawieniami na sztywno pasma (np 1 MB max i 1 MB gwarantowany) i zobacz, czy poprawi sytuacje.

Dodatkowo jeszcze moze wina lezy w ustawieniach programu do torrenta (ilosc polaczen itp)

zizi1990
hmm transfer w sumie jest ok...tylko jak obnizyc pingi w grze?;/ przed dodaniem ich na priorytet wysoki w klasyfikacji wydajje mi sie ze bylo lepiej...mozliwe?

Przejdź do forum
Zaloguj
Wprowadź adres e-mail lub nazwę użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się.

Zapomniałeś/aś hasła?
Aktualnie online
· Gości online: 97

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 24,115
· Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.

Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !Grin

maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia

Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa

overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.

maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.

overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?

maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach

maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności",
więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.

servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.

maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?

95,760,184 unikalnych wizyt