25 Listopada 2024 07:51:03
Nawigacja
· Strona Główna
· Forum

· Tomato by Shibby
· FreshTomato

Wątki na forum
Najnowsze dyskusje
· DIR868l OFW asus vs ...
· Nowe routery: UX, UC...
· [S] Asus RT-AC56U
· Szukam zaproszenia n...
· [MOD] FreshTomato-AR...
· Asus RT-AC5300 ,prob...
· archer c6 v3.20
· [S] Nighthawk R7000P...
· [S]Asus RT-AC5300 - ...
· Tanie N100 na promce...
· net z telefonu wifi+...
· Tomato - bugi/proble...
· HUAWEI z światłowodem
· Asus TUF-AX3000_V2 p...
· rt-ax88upro częste ...
· [Howto] Xpenology na...
· Jaki router pod Open...
· Ruter z tomato
· Czy to jeszcze NAS?
· RT AC66U B1
Najpopularniejsze obecnie wątki
· DIR868l OFW asus ... [11]
· Nowe routery: UX,... [0]
· [S] Asus RT-AC56U [0]
Ankieta
Jaki procesor posiada twój router?

Broadcom MIPSEL
Broadcom MIPSEL
36% [151 głosów]

Broadcom ARM
Broadcom ARM
52% [219 głosów]

Atheros
Atheros
5% [22 głosów]

Marvell
Marvell
1% [4 głosów]

Ralink
Ralink
1% [3 głosów]

Intel/AMD/VIA
Intel/AMD/VIA
1% [5 głosów]

Żaden z powyższych
Żaden z powyższych
4% [15 głosów]

Ogółem głosów: 419
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 02/02/2015 09:38
Twoje IP
3.145.40.121
Zobacz wątek
OpenLinksys » :: OPROGRAMOWANIE :: » Tomato - firmware
 Drukuj wątek
Zapychający się linksys ?
rafal007
Masz racje robson kolega sam sobie robi problem 2000 połaczeń to troche dużo , ale umnie opisywany problem pojawia się już przy 150-200 połaczeniach od osoby używającej wspomnianego programu p2p Ares i do tego doliczmy z 20 moich i przy tej liczbie już jest problem. Co do moich ustawień to sa wyżej odznaczyłem to co mówiłeś i wielkie dzięki za radę.
Linksys WRT54GL Tomato 1.25
Omni 6dbi w?asnej roboty i 3 u?yszkodnik?w + ja.
1024/256 kb/s

robsonn
rafal007 ares to zupełnie inna historia ;) Nie ma ona nic wspólnego z liczbą połączeń i z tego co się orientuję (na Tomato można sobie bez problemu poradzić z tym tematem). Piszę orientuję gdyż na razie nie miałem potrzeby i osobistych problemów z w/w programem.
Sprawa dotyczy datagramów przesyłanych przez aresa i ich wielkości. Mianowicie program ten uzywa do wymiany danych pakietów UDP o znacznych wielkościach przekraczających rozmiar 1536 bajtów (czyli maksymalny rozmiar pakieetu w standardzie ethernet). Ares wysyła pakiety UDP o wielkości nawet do 8 kB !!! Teoretycznie datagram taki powinien zostać podzielony na pakiety zgodne ze standardem i przesłany w "częściach". Jednak Ares potrafi wymusić wysyłanie dużych pakietów jako całości (teoretyczny max. rozmiar udp to 64kB) i przez to duże pakiety udp zapychają cały router, a datagramy z zapytaniami DNS nie mogą się przebić i stąd problemy z www.
Sorr za przydługie wytłmaczenie ;) ale może się komus przyda.

Konkluzja - należy ograniczyć lub wyciąć w ogóle (upuścić) pakiety UDP o rozmiarze powyżej 1500 bajtów - wtedy problem przestanie istnieć.
Jeśli ktoś jest zainteresowany mogę z tym powalczyć i podać rozwiązanie ;)

EDIT - wstępnie przetestowane i powinno działać. John pomyślał o wszystkim - nie ma to jak skompilowane moduły praktycznie wszystkiego, aby nie obciążać całego systemu ;)

Aby ubić wszystkie pakiety UDP > 1500 B przechodzące przez router, dodajemy poniższe reguły do skryptu firewalla:

modprobe ipt_length
iptables -I FORWARD -p udp -m length --length 1501: -j DROP

W razie problemów (nieprawidłowej pracy) można zwiększyć wartość z 1501 do 1800 lub 2000.
Aby zablokować duże pakiety UDP z konkretnego IP wystarczy zrobić tak:

modprobe ipt_length
iptables -I FORWARD -p udp -s [ADRES IP] -m length --length 1501: -j DROP
gdzie [ADRES IP] = np. 192.168.1.100

Btw. nie twierdzę, że tylko Ares wykorzystuje takie techniki. Przypuszczam, że nowsze wersje muła stosują podobne metody.
Edytowany przez robsonn dnia 20-12-2007 00:51
Tomato ... since 0.01
WRT54G v2.2 Tomato 1.10 Turbo
WRT54GL v1.0 Tomato 1.07 Turbo
PAP2 NA v1.0 Stock firmware 3.1.5(LS) + IPFON
WPC11B v4.0 modded peek drivers
[b]WRT54 Script Generator - obowi?zkowe narz?dzie ka?dego Link

ravnet
Witam,
Co do ilości połączeń to ich ilość, pokazywana przez tomato nie przekraczała 200, także dalej nie do końca rozumiem co tak naprawdę się zapychało(wystarczyło uruchomić 1 plik i blokada całkowita się robiła - mimo iż ustawiłem dużo mniejsze wartości niż podałeś).
Prawdopodobnie problem dotyczy (tak jak pisałeś) systemu, a nie routera. Mam Vistę Home Premium 64bit, może ona nie lubi czegoś co robiły tamte programy, na XP wszystko śmigało.
Przetestowałem uTorrenta i na nim problem nie występuje(program wygląda na prostszy i szybszy). Obecnie wykorzystuję łącze na full, a strony i tak się ładują(może z delikatnym opóźnieniem), nawet bez QOS.
Także Wielkie dzięki za pomoc.
Pozdrawiam.
wrt54gl v1.1 Tomato v. 1.11.1217
PAP2t 5.1.6(LS) freecont

rafal007

Cytat

Sorr za przydługie wytłmaczenie ale może się komus przyda.

Z byt długie no nie bądź śmieszny robsonn wytłumaczyłeś to tak jak się należy jak prawdziwy fachowiec i co tu dużo gadać jako jedyny za co wielkie DZIĘKUJE i oby więcej takich wyjaśnień.
Oczywiście sprawdzę to i pochwale się na forum bo pewnie się to przyda i innym. Jeszcze raz dziękuje.

Po testach
Po kilku godzinach ciężko coś stwierdzić ale śmiało chyba mogę powiedzieć że jest Ok. problem został rozwiązany Ares ściaga strony wchodzą raczej tak jak powinny ping nie są gubione jak wcześniej i wynoszą 27-45ms
Chyba pozostało mi tylko podziękować koledze robsonowi Dzięki wielkie.
Edytowany przez rafal007 dnia 21-12-2007 00:08
Linksys WRT54GL Tomato 1.25
Omni 6dbi w?asnej roboty i 3 u?yszkodnik?w + ja.
1024/256 kb/s

nisiu
witam.zmienilem wlasnie oprogramowanie na tomato 1.13. ustawiajac qos po wlaczeniu bitcometa router zapycha sie tak ze nie idzie www otwierac. czy nie pomoglbym mi ktos w ustawieniu tego wszystkiego-bo ja specem sieciowecem nie jestem...z gory dzieki
WRT54GL v1.1 z HYPERWRT Thibor 14 i modem AG241 oraz WAP54G v.3.08 jako repeater

damagemaker
Tomato NIE RADZI sobie z włączonym DHT. Na dzień dzisiejszy przeryłem wszystkie fora związane z WRT54GL/Tomato i niestety nie ma na to fixa. Efekt jest taki ze po uruchomieniu klienta torrenta z włączonym DHT pingi zaczynaja katastroficznie rosnąć (mowie o sytuacji po WiFI na LAN nie testowałem) do wartosci 900-1000ms a ruch w sieci praktycznie zamiera. Ogólnie sprawa jest znana na necie wiec w szczegóły nie chce mi sie zagłębiac, ale BUG jest i mam nadzieje ze szybka zostanie on zlikwidowany...

robsonn
damagemaker skoro pełno tych informacji "w necie" to podaj jakies konkretne linki - z chęcią poczytamy na ten temat. A może to po prostu jak już wyżej było ustalane nieumiejetność w konfiguracji programu p2p ?
Skąd takie przypuszczenia ? Otóż uzywam utorrenta z pełną obsługą DHT, ba nawet często ściagam pliki za pomocą samego DHT i w/w przez ciebie objaw nigdy nie wystąpił na żadnej wersji Tomato czy też utorrenta.

A problem występujący po uruchomieniu klienta torrenta związany jest z XP SP2 i jego ograniczeniem półotwartych połączeń do 10. Programy p2p z reguły wykorzystują 8 a nawet 10 połączen w początkowej fazie aby jak najszybciej nawiązać połączenia i w tym momencie przez kilka - kilkanaście minut nie da się "chodzić" po stronach no i inne usługi też kuleją. Przypuszczam, że ktoś odkrył "magicznego fixa" przez wyłączenie DHT, bo zmniejsza to obciążenie (generację połączeń) w początkowej fazie uruchomienia klienta torrenta.
Tomato ... since 0.01

jdn
dokładnie robson masz rację tak się, dzieje. Ze swojego doświadczenia przy konfigurowaniu sieci 99%procent błędów to nasze złe ustawienia. Polecam ludzikom by przed pisaniem że nie potrafią spróbowali powalczyć z tym sami, kilka instalek xp, jakiś linux (jak nie potrafisz weź live cd).
Teraz po przeczytaniu tego wątka,wiem już co kupię :-) jako router do domu.
Dzięki

damagemaker
Witam!

Prosze:
http://www.linksysinfo.org/forums/showthread.php?t=54604
Wątek ma 3 strony - jezeli nawet jest tam jakas solucja to i tak nie działa.

oraz

http://www.utorrent.com/faq.php#Special_note_for_users_with_Linksys_WRT54G_GL_GS_routers

Solucji na tomato nie ma.

Apropo tego co pisales. Jak na moje takie rozumowanie jak Twoje jest totalnie bez sensu. Jak to sobie wyobrazasz - namierzam klienta który zapycha tomato i co? Ide do niego i mowie -

Prosze Pana ma pan utorrenta?
Nie
A Azureusa?
Nie
A jakiegokolwiek torrenta? Jak tak to prosze go wylaczyc bo robi Pan rozpierduche w sieci Smile
Wg mnie lekki bezsens

Wszelkie ograniczenia powinny miec miejsce na routerze a nie u klienta....

P.S. Sytuacja tego zapychania ma juz miejsce gdy w Conntrack / Netfilter jest zaledwie 300 polaczen. Ręczne ich ubicie na sekunde przywraca normalna prace a potem znowu to samo. Dopiero zablokowanie usera przywraca router do normalnej pracy. Aczkolwiek nie zawsze. Wystepuja 2 rodzaje zapchania. 1 to taki gdzie jest gigantyczny loss ale pingi do bazy sa w miare strawne tzn. z mojej stabilnej 1ms skacza na 30-100ms przy próbie 1024. Zaś drugi stan to taki gdzie strat pakietów nie ma ale za to pingi wynosza po 900-1000ms i w tym wypadku pomaga jedynie reboot routera....

Pozdrawiam

qwerty01
@ravnet

Miałem ten sam problem. Wróciłem do 1.07 i nie mam już tego problemu. Widać jest jakiś bug w nowszych oprogramowaniach (zgłaszałem do autora - nie odpisał).

robsonn

Cytat

Prosze:
http://www.linksysinfo.org/forums/showthread.php?t=54604
Wątek ma 3 strony - jezeli nawet jest tam jakas solucja to i tak nie działa.

Oto cytat z Wątku, który wskazałeś - napisał to kolega, który ma problem.

It looks like the problem is isolated to just my uTorrent machine. For example, when the Tomato Web GUI is going very, very slow on my LAN computer it still goes lightning-fast on my laptop (WLAN) so I know the problem is isolated to the machine using uTorrent.

Cytat

http://www.utorrent.com/faq.php#Special_note_for_users_with_Linksys_WRT54G_GL_GS_routers

Sprawa z tego FAQ jest nieaktualna już od długiego czasu. Ma to swoje źródło w oryginalnym oprogramowaniu, gdzie połączenia były zamykane po 5 dniach !!!, a jak wiadomo w Tomato domyślnie są po 4h także nie ma o czym mówić.

Cytat

Solucji na tomato nie ma.

nie ma chyba solucji na malkontentów - bo z tym softem można zrobić wszystko. Pytanie tylko czy komu chce się ruszyć tyłek czy po prostu lepiej ponarzekać, że soft jest winny, bugi itd. ;)

Cytat

Apropo tego co pisales. Jak na moje takie rozumowanie jak Twoje jest totalnie bez sensu. Jak to sobie wyobrazasz - namierzam klienta który zapycha tomato i co? Ide do niego i mowie -

Prosze Pana ma pan utorrenta?
Nie
A Azureusa?
Nie
A jakiegokolwiek torrenta? Jak tak to prosze go wylaczyc bo robi Pan rozpierduche w sieci :)
Wg mnie lekki bezsens
Wszelkie ograniczenia powinny miec miejsce na routerze a nie u klienta....

Możesz mu wyciąc P2p to sam przyjdzie/zadzwoni ;)
A powaznie - od czego są ograniczenia liczby połączeń lub liczby pakietów przesyłanych na sekundę? Klient może mieć np. Aresa (który również obsługuje torrenta) i zarzuca ciebie pakietami > 1500B. Sprawa została wyjaśniona dokładnie kilka postów wyżej i jak sobie z tym poradzić. Od kolegi rafal007, który miał taki sam problem wiem, że sposób działa bardzo skutecznie i Ares nei sprawia już problemów.

Cytat

P.S. Sytuacja tego zapychania ma juz miejsce gdy w Conntrack / Netfilter jest zaledwie 300 polaczen. Ręczne ich ubicie na sekunde przywraca normalna prace a potem znowu to samo. Dopiero zablokowanie usera przywraca router do normalnej pracy. Aczkolwiek nie zawsze. Wystepuja 2 rodzaje zapchania. 1 to taki gdzie jest gigantyczny loss ale pingi do bazy sa w miare strawne tzn. z mojej stabilnej 1ms skacza na 30-100ms przy próbie 1024. Zaś drugi stan to taki gdzie strat pakietów nie ma ale za to pingi wynosza po 900-1000ms i w tym wypadku pomaga jedynie reboot routera...

Sytuacja, która opisujesz może mieć właśnie coś wspólnego z wielkością pakietów przesyłanych przez Aresa lub inne programy p2p, bo w tej chwili tą technikę obsługuje coraz więcej softu p2p. Nie jest ona związana bezpośrednio z ilością utworzonych połączęń.
Nałóż na użyszkodników limity (TCP i UDP - w obu przypadkach chodzi o limit pakietów na sekundę, a nie max połączeń) oraz ogranicz wielkość pakietów udp do 1500B .Nastepnie sprawdź czy jest poprawa.
Ewentualnie jeśli sobie nie radzisz ze swoją siecią - zatrudnij admina ;)
pzdr
Edytowany przez robsonn dnia 27-12-2007 15:36
Tomato ... since 0.01

qwerty01
Robson
A może wiesz jak ustawić QoS, aby wyłapywał ping? Sam ICMP wystarczy do wyłapywania samego pingu?
Edytowany przez qwerty01 dnia 27-12-2007 22:02

robsonn

Cytat

qwerty01 napisał/a:
Robson
A może wiesz jak ustawić QoS, aby wyłapywał ping? Sam ICMP wystarczy do wyłapywania samego pingu?

Tak - wystarczy w tworzonej regule jako protokół ustawić ICMP.
Tomato ... since 0.01

damagemaker
User 192.168.1.28 nadal zapycha siec - wysokie pingi oraz stary pakietów. Skrypy wyglada tak - i co Ty na to?

TCA="tc class add dev br0"
TFA="tc filter add dev br0"
TQA="tc qdisc add dev br0"
SFQ="sfq perturb 10"
tc qdisc del dev br0 root
tc qdisc add dev br0 root handle 1: htb
tc class add dev br0 parent 1: classid 1:1 htb rate 6144kbit
$TCA parent 1:1 classid 1:10 htb rate 1024kbit ceil 2048kbit prio 2
$TCA parent 1:1 classid 1:11 htb rate 5120kbit ceil 6144kbit prio 0
$TQA parent 1:10 handle 10: $SFQ
$TQA parent 1:11 handle 11: $SFQ
$TFA parent 1:0 prio 2 protocol ip handle 10 fw flowid 1:10
$TFA parent 1:0 prio 0 protocol ip handle 11 fw flowid 1:11
iptables -t mangle -A POSTROUTING -m iprange --dst-range 192.168.1.20-192.168.1.254 -j MARK --set-mark 10
iptables -t mangle -A POSTROUTING -m iprange --dst-range 192.168.1.2-192.168.1.19 -j MARK --set-mark 11
tc qdisc add dev br0 ingress
$TFA parent ffff: protocol ip handle 50 fw police rate 178kbit mtu 12k burst 10k drop
iptables -t mangle -A PREROUTING -m iprange --src-range 192.168.1.20-192.168.1.254 -j MARK --set-mark 50
$TFA parent ffff: protocol ip handle 51 fw police rate 512kbit mtu 12k burst 10k drop
iptables -t mangle -A PREROUTING -m iprange --src-range 192.168.1.2-192.168.1.19 -j MARK --set-mark 51
iptables -I FORWARD -m iprange --src-range 192.168.1.20-192.168.1.254 -p tcp -m connlimit --connlimit-above 100 -j DROP
iptables -I FORWARD -m iprange --src-range 192.168.1.2-192.168.1.19 -p tcp -m connlimit --connlimit-above 1000 -j DROP
modprobe ipt_length
iptables -I FORWARD -p udp -s 192.168.1.26 -m length --length 1501: -j DROP
iptables -I FORWARD -p udp -s 192.168.1.28 -m length --length 1501: -j DROP

robsonn

Cytat

i co Ty na to?

Nadal nie ograniczyłeś najważniejszej rzeczy, czyli limitu pps na UDP.
Dorzuć do skryptu:

iptables -I FORWARD -p udp -s 192.168.1.28 -j DROP
iptables -I FORWARD -p udp -s 192.168.1.28 -m limit --limit 10/sec -j ACCEPT

Limit 10/sec możesz dobrać doświadczalnie, ale ten powinien wystarczyć. Reguły muszą być dodane w kolejności j/w - dołącz je do Twojego skryptu.
Możesz też wygenerować skrypt za pomocą nowszej wersji generatora aby używać IMQ do dynamicznego kształowania uploadu. btw. w 1.02 limit UDP jest źle skonstruowany - będzie poprawka (możesz użyć tej składni, którą podałem tutaj).
Edytowany przez robsonn dnia 01-01-2008 18:05
Tomato ... since 0.01

damagemaker
Dzieki - po testach napisze czy zadziałało

wojtekj
a jak można zrobić tą regułkę:

ale dla MAC'a?

robsonn

Cytat

wojtekj napisał/a:
a jak można zrobić tą regułkę:

ale dla MAC'a?

iptables -I FORWARD -p udp -m mac --mac-source xx:xx:xx:xx:xx:xx -j DROP
iptables -I FORWARD -p udp -m mac --mac-source xx:xx:xx:xx:xx:xx -m limit --limit 10/sec -j ACCEPT

Tomato ... since 0.01

mruz
Witam, po uzyciu nowego skryptu router zaczal dziwnie sie zachowywac, ja czyli 192.168.2.100 mam mniejsze transfery niz na starym, voip stracił połączenie, 106-110 to uzyszkodnicy p2p oto on:
www.mm.pl/~mruz/nowy.JPG

probowalem tez bez portow 27015... ale to samo, a na starym wszystko bylo OK i transfery i voip:
www.mm.pl/~mruz/stary.JPG

i pytanie jeszcze co do tych skryptów:
są w int bo w firewall wydawalo mi sie ze nie chodzą dobrze, a tam mozna tylko 4kb, zatem jak ustawic zeby dobrze chodzil w firewall bo pierwszy sie nie miesci

zastanawia mnie liczba połączeń w Qos bo uzytkownik 109 nawiązuje 250 połączeń a limit dla zakresu jest 100, lecz transfer jest ustabilizowany, wiec to tak bardzo mi nie przeszkadza
i jeszcze pytanie do zakresu ip użytkowników w skrypcie jak jest gwarantowany transfer 80 dla zakresu ip to kazdy z osobna ip dostaje po 80 czy dzieli sie na równo, mowie gdy są wszyscy dostępni? czy jak ktos pobiera wiecej to zapycha innym?
Edytowany przez mruz dnia 03-01-2008 13:18
TP-LINK TD-8840
WRT54GL v1.0 Tomato 1.25
VoIP Linksys PAP2T-EU
LetMeKnow.pl - darmowe og?oszenia. Wszystko w jednym miejscu!
HTPC ITX - iLINK - sprz?t PC zn?w staje si? wszechstronny

robsonn
mruz A Jak wersja oprogramowania, któej używasz - zmieniła się ?
I po co ograniczasz tak ostro port 53? Przez to jeśli kilku użytkowników wysyła zapytanie to ładowanie stron i czas oczekiwania może się wydłużyć - nie mówiąc o VOIP, który również korzysta, ze swoich DNSów !!!.
Stary skrypt chodził lepiej bo nie ograniczałeś uploadu na usługach, na których ograniczasz w nowszej wersji. Wywal w ogóle ograniczenie dla GG oraz dla DNS. Przypisz jedno ograniczenie dla portów 1024 - 65535 i potestuj ponownie.
Niestety jest generator, ale nie mogę prowadzić wszystkich za rączkę Wink Trzeba doczytać jeśli chodzi o kontrolę pasma, aby nie popełniać prostych błędów lub tworzyć reguł, które się wykluczają. Dodatkowo nie wiem jak wygląda u ciebie QoS.
Edytowany przez robsonn dnia 03-01-2008 16:04
Tomato ... since 0.01

Przejdź do forum
Zaloguj
Wprowadź adres e-mail lub nazwę użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się.

Zapomniałeś/aś hasła?
Aktualnie online
· Gości online: 97

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 24,115
· Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.

Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !Grin

maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia

Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa

overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.

maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.

overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?

maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach

maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności",
więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.

servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.

maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?

95,696,195 unikalnych wizyt