z tego watku mozna wyciagnac konstruktywny wniosek. QoS jest trudny. Nie dziwie sie, bo wymaga duzej wiedzy o protokolach, kolejkowaniu pakietow, zasadzie dzialania L7 i jego skutecznosci. Nalezy odradzic samodzielna konfiguracje QoS w Tomato i wprowadzic tam kilka wzorcow dla roznych zastosowan tak jak np. w pfSense. Mysle, ze Jon i tak sie nieźle postarał upraszczając konfiguracje QoS tak, ze naprawde minimalna wiedza z tego zakresu jest wymagana. Dalsze upraszczanie ograniczny uniwersalnosc Tomato, generalnie jestem przeciwny, ale jakis Wizard by sie przydal dla niewtajemniczonych.
---
Asus RT-16N 1.28.0000 MIPSR2-101 K26 USB VPN
WRT54Gv3.1/ 1.28.0005 099V ND VPN
Sorki że się wtrącę. Qos nie jest prosty ale tutaj w tomato dosyć prosty. Zgadzam się z przedmówcami, że należałoby poczytać ogólnie o QOS i L7 a dopiero posiedzieć nad Ustawienia dla swojej sieci w Tomato no i żeby w końcu napisać jakiś problem na forum. Ogólnie jestem tutaj zarejestrowany od niedawna ale czytam co nieco. Kilka moich postów pierwszych było banalnych, ale powiem tak że poczytałem i sobie poradziłem z wieloma usługami na NSLU2 czy też Buffalo i WRT.
Według mnie administratorzy powinni wziąć zrobić dział QOS i z tematów jakie powstały do tej pory podpiąć tylko istotne fragmenty rozmów o QOS i ustawieniach indywidualnych, bez zbędnych komentarzy. Można zrobić temat "Qos - twoje ustawiania" i kto by chciał wstawiłby jak ma to zrobione plus screeny oraz krótki opis co i jak mu działa. Nowi mogli by sobie spokojnie poczytać i wyciągnąć wnioski. Zauważyłem że sporo tutaj postów pod tematami nie związanym z Qos, co się ciężko czyta i szuka.
Ja osobiście obleciałem sporo waszych konfiguracji a i tak mam całkiem inaczej Qos zrobiony i jakby nie było jest ok, ale każdy z NAS ma inne wymagania, dlatego nowi pamiętajcie: NIE MA GOTOWYCH ROZWIĄZAŃ!!! Do tego trzeba jeszcze samemu dołożyć coś od siebie.
Pozdrawiam Ekipę openlinksys.infoEdytowany przez LoOkas dnia 12-11-2007 09:44
Router: Ubiquiti NanoStationM WiFi:[/n] UniFi AP AC PRO
[b]NAS: Synolgy DS214 [DSM 4.3-3810 U4] NAS2: unRAID PC: dużo różnego sprzętu
Witam
Też jestem za tym żeby powstał przyklejony temat z konfiguracjami qos wtedy każdy nowy mógł by sobie je testować i może by coś wybrał dla siebie choć to i tak nie możliwe.
Sam wiem ile kłopotu robi qos, sam prosiłem o pomoc takich użytkowników jak qba, eRd, karubek przetestowałem wiele ustawień i zawsze coś jeszcze musiałem dać od siebie i pewien jestem że jak bym po kombinował to jeszcze bym coś wycisnął z mojego blueboxa. Na zakup linksysa namówił mnie kolega qba i dziękuje mu za to bo sprzęt jest naprawdę porządny.
Moja rada dla nowych kolegów naciskajcie na fachowców z forum pytajcie konsultujcie ustawienia, ale pamiętajcie nie ma gotowego ustawienia pomoc od fachowców to tylko jakieś 30% sukcesu reszta to wasza inwencja i testy na waszych blueboxach pchajcie w nie różne ustawienia inaczej się nie da testy, testy i jeszcze raz testy a potem konsultacja na forum tylko to prowadzi do sukcesu.
Edytowany przez rafal007 dnia 12-11-2007 00:17
Burza rzeczywiście się rozpętała, ale...
Taka jest generalnie zasada na wszystkich forach, że najwięcej mają do powiedzenia ludzi, którzy ...nic nie wiedzą.
Nie chodzi mi tutaj o pytającego- tylko tych co odpowiadają.
@gamma14 ma na tym forum szczęście. Trochę mu "nawsadzaliście", że nie czyta- ALE POMOGLIŚCIE
Na forach, które przeglądam czasami wiele wpisów byłoby krótkich"
"Nie potrafisz czytać ?- to już było"
Jeżeli będziemy cierpliwi dla takich pytających świat będzie piękniejszy
Taki podpis co na dole mam na Forum DVB. Tam od takich odpowiedzi jak opisałem- roi się. To forum jest młode, ale miejmy niedzieję, że takie się nie stanie.
NIE PISZ WTEDY NIC.
Witam,
temat ciekawy
jakiś miesiąc temu zakupilem routerek i wgrałem tomato.
również miałem kłopoty z odpowiednim ustawiemiem ograniczeń, dużo szukałem, czytałem ale natknąłem się na temat ze skryptem robsona. (http://openlinksys.info/forum/ było moim drugim domem)
Oczywiście przed tym było kilkanascie/dziesiąt prób ustawień QoS i żadnego postu typu jak ustawić QoS B)
do 'optymalnych' ustawień doszedłem sam, które jednak kilka razy modyfikowałem i jeszcze nie raz to zrobie.
Problem super wyjaśnie kilka postów wyżej @Dziadek !
Apel do nowych userów:
Kożystajcie z opcji szukaj i czytajcie forum.
Ja jestem nowy, tak zrobiłem i nie nażekam B)
Burza burzą, ale wielu z was po prostu się dupy nie chce ruszyć i chcą mieć wszystko podane na tacy. Ot cała prawda. Albo dla odmiany pojawiają się posty zawierające stwierdzenie "administratorzy powinni zrobić / napisać ...".
Nie będę przytaczał nawet ile razy już widziałem jak ludzie zarzekają się, że zrobią pdf / manual dotyczący QoSu i jak na razie na obietnicach się skończyło.
Niestety prawda w oczy kole.
Staramy się, aby forum było jak najprzyjaźniejsze i zawierało jak najwięcej skondensowanej wiedzy w postaci artykułów, porad itp. Ale ekpa zarządzająca tym forum/stronką nie biega z kompami przyklejonymi do tyłka 24/7
Dziwie się tylko, że tak wielu ludzi narzeka na brak poradnika. Zapytam tylko po co Jon (autor Tomato dla niewtajemniczonych) zrobił FAQ ? Jest tam wszystko precyzyjnie wyjaśnione m.in. jak działa QoS. Do tego jeszcze forum + własne doświadczenia metodą prób i błędów + google.
Uprzedzając komentarze, że FAQ jest "niestety" po angielsku, mogę tylko stwierdzić, że jest to język i tak już niezbędny także jeśli ktoś nie radzi sobie z nim to polecam jak najszybsze rozpoczęcie nauki.
Na koniec dodam, że mamy świetnie przetłumaczone wiki Pomidora i radziłbym najpierw skorzystać z dobrobytu wszechogólnej wiedzy, a dopiero później narzekać.
@jacbelfer - sorry ale podawanie linków nic nie da oprócz tego, że uczy się delikwenta "łatwizny".
Tak jak pisze @robsonn wiele osób wpada na forum i oczekuje, że dostanie wszystko "na tacy". Wg mnie jak delikwent spędzi kilka godzin na czytaniu forum to krzywda mu się nie stanie a przy takim szukaniu pozna lepiej urządzenie. Zupełnym przegięciem są topiki których rozwiązania można znaleźć w działach Artykuły,FAQ czy Wiki - też mamy dawać linki bo jeden z drugim nie potrafi kliknąć na górną belkę forum ?
· Łącznie użytkowników: 24,115 · Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.
Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !
maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia
Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa
overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.
maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.
overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?
maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach
maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności", więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.
servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.
maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?