Tak jak pisałem, dzieje się tak ponieważ, jest za mało pasma przydzielonego dla danej klasy. To że dana klasa ma wysoki priorytet (Najwyższa - DNS) nie znaczy ze ma mieć zagwarantowane najwięcej pasma. Ja aktualnie zmieniłem sobie qos tak że dla DNS (Najwyższa) mam ustawienie 10%-100%, dla WWW (klasa Średni) 80%-100%, a reszta na rozdzielona na resztę klas. i chodzi super. Tak więc jeśli czasami jakiś pakiet z portów > 1024 jest nie klasyfikowany w Niski tylko w Najwyższy, to znaczy że domyślna klasa (jeśli nie jest sklasyfikowane > 1024 i standardowo trafia do domyślnej klasy - niski) ma zagwarantowane za małe pasmo. Zwróć na to szczególną uwagę, po ewentualnej korekcie biorąc pod uwagę to co napisałem niemalże gwarantowane masz że każdy pakiet zostanie dobrze sklasyfikowany. Poniżej screen z mojej konfiguracji:
Niemalże ideał, pokombinuj tak u siebie z klasą której pakiety omyłkowo wpadają do innej klasy
Edytowany przez adams dnia 27-06-2007 18:20
adams napisał/a:
Tak jak pisałem, dzieje się tak ponieważ, jest za mało pasma przydzielonego dla danej klasy. To że dana klasa ma wysoki priorytet (Najwyższa - DNS) nie znaczy ze ma mieć zagwarantowane najwięcej pasma. Ja aktualnie zmieniłem sobie qos tak że dla DNS (Najwyższa) mam ustawienie 10%-100%, dla WWW (klasa Średni) 80%-100%, a reszta na rozdzielona na resztę klas. i chodzi super. Tak więc jeśli czasami jakiś pakiet z portów > 1024 jest nie klasyfikowany w Niski tylko w Najwyższy, to znaczy że domyślna klasa (jeśli nie jest sklasyfikowane > 1024 i standardowo trafia do domyślnej klasy - niski) ma zagwarantowane za małe pasmo. Zwróć na to szczególną uwagę, po ewentualnej korekcie biorąc pod uwagę to co napisałem niemalże gwarantowane masz że każdy pakiet zostanie dobrze sklasyfikowany. Poniżej screen z mojej konfiguracji:
Niemalże ideał, pokombinuj tak u siebie z klasą której pakiety omyłkowo wpadają do innej klasy
ok ;] masz 80% na wysoki.. ja mam 30 a to akurat www , powinienem dac wiecej ?;] 80 tak jak ty ? i dlaczego dns masz tylko 10% nie za malo ? juz ku... nie wiem jak mam dac .. moze byc 60% - njwyzszy , 80% wysoki i reszta tak jak masz ty ?
jeszcze pytanie z innej beczki , Czy to QoS (screen ponizej) ma cos wspolnego z tym na routerze ? mam miec to ON czy OFF ?
Ustawilem tak ..nawet ladnie chodzi nawet ale jak wlanczam utoreenta to chwile sie czeka az sie zaladuje strona ;/ moze zwiekszyc DNS ?.Glownie zalezy mi na szybkim wyswietlaniu www przy wlaczonym utorrencie,i prosze o odpowiedz na powyzsze oraz http://www.openlinksys.info/forum/viewthread.php?forum_id=21&thread_id=3239
skrypt mam wklejony w firewall a moze wkleic go w init ? czy dziala prawidlowo bo juz sam nie wiem ;/ zamotalem sie tym qos
Edytowany przez Tocki dnia 28-06-2007 11:53
adams napisał/a:
Tocki weź idź zajmij się czymś innym B) chłopie jak nie zauważyłeś zaczynasz pisać do siebie samego .
Wszystko masz na forum ale jak widać czytać Ci się nie chce. Nikt Ci nie poda gotowca bo każdy ma inną sieć, musisz sam dopracować swoje ustawienia. Informacji na tym forum jest pod dostatkiem, kilka tygodni temu sam przez to przechodziłem i nie robiłem takiego "halo".
ps. używaj opcji edytuj, poza tym pokazujesz wykresy QoS, piszesz o skrypcie w init i firewall (co ma piernik do wiatraka ? )- normalnie nie można nadążyć za Tobą.
Powtarzam jakbym miał takiego admina to bym go widelcem zatłukł.
Asus RT-AC87U OFW
Asus RT-N66u Merlin
2xWRT54GL Tomato v1.28
Qnap TS-112
· Łącznie użytkowników: 24,115 · Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.
Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !
maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia
Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa
overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.
maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.
overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?
maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach
maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności", więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.
servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.
maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?