25 Listopada 2024 08:01:21
Nawigacja
· Strona Główna
· Forum

· Tomato by Shibby
· FreshTomato

Wątki na forum
Najnowsze dyskusje
· DIR868l OFW asus vs ...
· Nowe routery: UX, UC...
· [S] Asus RT-AC56U
· Szukam zaproszenia n...
· [MOD] FreshTomato-AR...
· Asus RT-AC5300 ,prob...
· archer c6 v3.20
· [S] Nighthawk R7000P...
· [S]Asus RT-AC5300 - ...
· Tanie N100 na promce...
· net z telefonu wifi+...
· Tomato - bugi/proble...
· HUAWEI z światłowodem
· Asus TUF-AX3000_V2 p...
· rt-ax88upro częste ...
· [Howto] Xpenology na...
· Jaki router pod Open...
· Ruter z tomato
· Czy to jeszcze NAS?
· RT AC66U B1
Najpopularniejsze obecnie wątki
· DIR868l OFW asus ... [11]
· Nowe routery: UX,... [0]
· [S] Asus RT-AC56U [0]
Ankieta
Jaki procesor posiada twój router?

Broadcom MIPSEL
Broadcom MIPSEL
36% [151 głosów]

Broadcom ARM
Broadcom ARM
52% [219 głosów]

Atheros
Atheros
5% [22 głosów]

Marvell
Marvell
1% [4 głosów]

Ralink
Ralink
1% [3 głosów]

Intel/AMD/VIA
Intel/AMD/VIA
1% [5 głosów]

Żaden z powyższych
Żaden z powyższych
4% [15 głosów]

Ogółem głosów: 419
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 02/02/2015 09:38
Twoje IP
18.222.182.249
Zobacz wątek
OpenLinksys » :: OPROGRAMOWANIE :: » Tomato - firmware
 Drukuj wątek
WRT54G nie widzi Wellanda 740AN
yamakasi007
Trudno sie nie zgodzic. U mnie tez wszystko zaczyna sie od 00 a sprawdzilem bo mnie to zaintrygowalo. Wiesz co. Znalazlem jeszcze jedna ciekawa rzecz w instrukcji tego urzadzenia. Mianowicie jesli wlaczysz w nim DHCP i automatyczne przpypisywanie adresu, to teoretycznie, kieszen powinna automatycznie wykrywac czy w sieci istnieje juz serwer DHCP a jesli nie to wtedy wlacza swoj. Cos mi sie wydaje ze oprocz kwesti z adresacja MAC i stnieje jeszcze problem z DHCP w kieszeni a raczej mechanizmu odpowiedzialnego za przelaczanie. Wydaje mi sie sie ze obie rzeczy sa z soba mocna zwiazanie. Np u mnie padlaczam do sieci i pochwili pala sie na obudowie wszystkie diody, mimo ze adresu nie ma. Wynika z tego ze obudowa nie moze pobrac adresu i wlacza sie sama. Ergo mamy dwie sieci w jednej, ale cholera wie co dokladnie nie sie dzieje, bo jak puscilem ethereal to wyschodzily straszne dziwne rzczy.Shock

fbird
a tak bardziej konkretnie, co za dziwne rzeczy wyszly??

Pozdr.
Grzesiek

phans
Ja mam linksysa Wag200G i jest to samo. Wysłałem do sklepu internetowego celem aby mi odesłali nowy. Szkoda tylko że przez poczte polską zakichaną bo już 3 dni idzie i nie może dojść. Obudowę kupiłem ponad tydzień temu a dystrybutorzy tego sprzętu nadal te złe obudowy sprzedają! Może mają nadzieje że ktoś kupił tą obudowę do komputera a nie do rutera?
ALE KICHA dla firmy made in Taiwan oraz polskich dystrybutorów!!!

phans
I znów problem z tą NOWĄ? obudową!
Dostałem nową obudowę wellanda 740an i coś w niej poprawili ale chyba nie wszystko albo ja coś źle robię? Mam router linksys wag200g.

Komputer podłączony pod ruter dostaje IP z puli z DHCP z rutera. Podpinam obudowę pod rutera (włączone DHCP na obudowie) i ani ruter ani z podpiętego wcześniej komp. nie widać tej obudowy. Z rutera sprawdzałem na tablicy dhcp oraz arp. I teraz uwaga! Jak wykonam na komputerze zwolnienie IP na karcie sieciowej oraz ponowne przydzielenie z sieci to ta karta sieciowa dostaje IP z puli z obudowy a nie z rutera! Z poziomu komputera nie widzę wtedy rutera. Wygląda na to że serwer DHCP obudowy nie działa w trybie klient a dodatkowo przykrywa serwer DHCP na ruterze!
Jednak gdy na obudowie wyłączyłem serwer DHCP, ustawiłem na nim IP z puli z rutera to z poziomu komputera podłączonego pod ruter widzę obudowę oraz ruter. Jednak i tak w ruterze w tablicy DHCP oraz arp nie widać nic oprócz komputera (a przecież powinien być widoczny jeszcze ta obudowa)?.
Ktoś ma jakieś pomysły, testował poprawioną obudowę bo nie wiem czy coś źle robię, czy coś trzeba ustawić na ruterze czy może dostałem jeszcze nie wpełni sprawną obudowę?

phans
Potwierdziłem problem u dystrybutra (www.fen.pl) i niestety nadal z tą obudową są problemy (miałem już wymienianą). Dodatkowo serwer ftp z obudowy nie jest widoczny w internecie.
Termin rozwiązania na razie nie znany - problem podobno przesłany do producenta :-)))

fbird

Cytat

phans napisał/a:
Komputer podłączony pod ruter dostaje IP z puli z DHCP z rutera. Podpinam obudowę pod rutera (włączone DHCP na obudowie) i ani ruter ani z podpiętego wcześniej komp. nie widać tej obudowy. Z rutera sprawdzałem na tablicy dhcp oraz arp.

no i wszystko jest ok, nie mozesz miec dwoch serwerow dhcp w tym samym segmencie

Cytat

I teraz uwaga! Jak wykonam na komputerze zwolnienie IP na karcie sieciowej oraz ponowne przydzielenie z sieci to ta karta sieciowa dostaje IP z puli z obudowy a nie z rutera! Z poziomu komputera nie widzę wtedy rutera.

serwer to serwer a klient to klient, wylacz serwer dhcp a na obudowie zostaw automatyczna konfiguracje ip i bedzie git. Jesli kieszen uzywa innego numeru podsieci niz router to w zaleznosci z jakiej podsieci jest adres na kompie to bedziesz mogl sie polaczyc albo jednym albo z drugim, zeby dzialalo wszystko na raz wszystkie urzadzenia musza byc w tej samej podsieci ip, albo musisz je polaczyc routerem, albo np na kompie skonfigurowac dwa adresy ip z obu podsieci

Cytat

Wygląda na to że serwer DHCP obudowy nie działa w trybie klient a dodatkowo przykrywa serwer DHCP na ruterze!

jak wyzej, dwoch serwerow dhcp miec nie mozesz wiec jeden ustepuje, akurat ustepuje ten z routera

Cytat

Jednak gdy na obudowie wyłączyłem serwer DHCP, ustawiłem na nim IP z puli z rutera to z poziomu komputera podłączonego pod ruter widzę obudowę oraz ruter. Jednak i tak w ruterze w tablicy DHCP oraz arp nie widać nic oprócz komputera (a przecież powinien być widoczny jeszcze ta obudowa)?.

No i git, tak bedzie dzialac, w tabicy dhcp nie zobaczysz obudowy bo adres ip nie zostal przyznany przez dhcp, wiec go tam nie bedzie, co do arpow, to kazdy wpis arp ma swoj czas zycia, jesli akurat nic nie bylo wysylane do kieszeni to wpis taki zniknie. na kompie w arpach powinienes miec mac routera oraz mac kieszeni, pingnij jedno i drugie a potem zobacz arpy, na routerze zas mac kompa i mac kieszeni o ile router cos do tej kieszeni wysylal. Pingnij najpierw kieszen z routera a wpis w arpach sie pojawi.

Cytat

Ktoś ma jakieś pomysły, testował poprawioną obudowę bo nie wiem czy coś źle robię, czy coś trzeba ustawić na ruterze czy może dostałem jeszcze nie wpełni sprawną obudowę?

obudowa jest ok, to co opisujesz nie jest niczym dziwnym, tak sie beda zachowywac urzadznia jak sie je tak skonfiguruje, osobiscie zrobilbym tak ze kieszen ma na stale wpisane ip, komp tez, choc to jak juz kto uwaza, no i dhcp jest na routerze w razie czego

Pozdrawiam
Grzesiek

Larus
Ja tylko w kwestii formalnej - można mieć dowolną liczbę serwerów DHCP. Nic tego nie zabrania.

fbird
OK - na sile mozna uruchomic wiecej niz jeden, nie bardzo moge sobie wyobrazic tylko jak to ma dzialac, jesli mialyby taka sama konfiguracje to jeszcze, tylko pytanie po co dwa, jesli rozna to nie ma mozliwosci sterowania ktory serwer zadziala wiec i nie ma pewnosci ze dostanie konkretna konfiguracjej, klient nie zapyta wszystkich serwerow tylko jednego, dostanie konfig i tyle. Rzecz jasne chodzi o jedna siec, nie o sytuacje gdzie mamy do czynienia z kilkoma sieciami, wtedy kazda moze miec swoj wlasny serwer dhcp.

Larus
Chociażby dla rozłożenia obciążenia. Wystarczy, że do obsłużenia będą tysiące hostów w jednej sieci i się już przyda kilka serwerów DHCP. Oczywiście, tak jak piszesz konieczna jest odpowiednia konfiguracja. Co do tego, że klient nie zapyta wszystkich.... zapyta. Po prostu ten, który odpowie pierwszy zostanie wykorzystany przez klienta.

phans
W opisie obudowy jest, że serwer DHCP sam się wyłączy, przejdzie na klienta gdy podłaczymy go do sieci gdzie juz jest serwer DHCP - wiec to jest blad.
Dodatkowo nie widzę serwera FTP na zewn. sieci - chodzi mi o serwer z obudowy (zainstalowałem serwera ftp na komp. i wszystko działa więc coś kiepsko komunikuje sie ta obudowa z moim routerem).
Dodatkowo lampka na obudowie o nazwie 'Network' ciągle świeci na czerwono chociaż na samym początku przy włączaniu obudowy do sieci mryga na inne kolory - jak jest u was?

mtkk
hej a u mnie po zainstalowaniu tomato nagle zaczelo widziec z kompa obudowe podlaczona do routera ale tylko gdy lacze sie z routerem po kablu, gdy lacze sie bezprzewodowo to juz go nie widac :-( i rowniez z pozycji routera nie widac ani ipka obudowy ani MAC-a Czy moglem cos zle ustawic ze po kablu dziala a po Wi-Fi nie?

phans
Dla tych co jeszcze mają problem z tą obudową i potrzebna jest zmiana MAC adresu tej obudowy to podaje jak to zrobić programowo!
Rozwiązanie na stronach zagranicznych znalazł Pecus z forum xbox'a.

Dysk podłączamy do komp. poprzez ethernet na domyślnych ustawieniach obudowy. Zczytujemy poprzez polecenie arp /a adres sieciowy obudowy (ja miałem na początku 03-) uruchamiamy program mt.exe zciągnięty z http://www.aroundmyroom.com/landisk/
wybieramy 1 - set IP of netdisk i wpisujemy wart.: 169.254.0.1

wybieramy 3 - set MAC address i wpisujemy wart. z zerami na poczatku czyli 00-xx-xx-xx-xx-xx gdzie x to wartosc jaka mielismy przed zmiana

wybieramy 4 - ping test - wynik powinien byc OK

wybieramy 8 write MAC address - wynik MAC upgrade succesfully

wychodzimy z programu - 0

Z poziomu http:\\storage wykonujemy reboot i po restarcie sprawdzamy poprzez arp /a nowa wartosc adresu naszej obudowy sieciowej dysku. Po zmianie podłączamy dysk do rutera ze standarowymi ustawieniami i ruter bez problemow powinien wpisać ten dysk do tablicy dhcp. Na obudowie sieciowej nie trzeba wyłączać serwera dhcp - sam się wyłączy przy włączaniu go do rutera.

Można również wgrać nowy firmaware
http://www.aroundmyroom.com/landisk/nas-basic48/ - ładujemy go wybierając dowolny plik bin z poziomu menu obudowy do ładowania nowego firmware'u.

Transfer ethernetowy z obudowy podłaczonej do rutera linksys mam ok. 3.7MB/s

Przejdź do forum
Zaloguj
Wprowadź adres e-mail lub nazwę użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się.

Zapomniałeś/aś hasła?
Aktualnie online
· Gości online: 92

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 24,115
· Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.

Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !Grin

maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia

Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa

overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.

maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.

overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?

maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach

maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności",
więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.

servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.

maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?

95,697,247 unikalnych wizyt