Właśnie że karta się nie rozłącza bo w WOL pokazuje że karta jest aktywna ale nie otrzymuje adresu sieciowego od routera.
To są częste przypadki i już zaobserwowałem kilka przyczen które wpływają na rozłączanie. Podstawa to NVramy muszą być czyszczone, logi także nie moze być braku napięcia bo wrt wariuje i jeszcze jedno:
jak będziemy rzadko do niego zaglądać to dłużej działa
a zmieniales kanaly ...? moze pomoze ... ja mialem taki sam problem ... wina byla po stronie karty sieciowej... zmiana sterownikow pomogla ... pozdrawiam
Zauwazyłem ze karta rozłancza połączenie 1. jak mam włączone dwa połączenia, kablowe i radiowe wtedy cały net idzie przez kabel 2. gdy mam samo radio to po zostawienu kompa np na 15 minut wtedy się rozłancza ale gdy cały czas jest np emul to nierozłancza.
Dopisuje się tutaj gdyż mam bardzo podobny problem jak twórca tematu. Mianowicie posiadam router Linksys Wrt54gs kupiłem go z drugiej ręki na allegro. Zaraz po otrzymaniu wgrałem do niego Tomato 1.07 wszystko skonfigurowałem tak jak chciałem razem z qos-em. Jako że mieszkam w Irlandii internet dostaje od NTL-a jest to to samo co Chello w Polsce.
Router działał super... tak przynajmniej mi sie zdawało. Router w nieregularnych odstępach czasu rozłączał komputery ale tylko i wyłącznie po WiFi komputery po kablu nie traciły połączenia. Komputery traciły sieć na około godzinne i w tym czasie wszystkie próby połączenia kończyły się fiaskiem. W sieci WiFi mam dwa komputery i problemy zawsze był na obu kompach w tym samym momencie. Czasami się udawało połączyć na 1 minutę czasami sieć w ogóle ginęła z listy dostępnych AP. Nieregularnie w tym wypadku znaczy że działo się to w różnych odstępach czasu. Czasami codziennie przez trzy dni czasami raz na dwa tygodnie tylko przez pół godziny oczywiście jak dokładnie często nie potrafię powiedzieć gdyż równie dobrze mogło się to dziać jak mnie nie było w domu. Postanowiłem więc zmienić firmware na DD-WRT i tego samego dnia po wgraniu miałem te same problemy jak na tomato.
Kilka dni intensywnych poszukiwań po googlach i gdzieś na zagranicznym serwisie wyczytałem że przyczyną może być źle ustawiony parametr MTU. Tak wiec zmieniłem z ustawienia Auto na podawany w serwisie 1365 i o dziwo prze kolejne 2 tygodnie wszystko śmigało dobrze. Zdecydowałem się więc na powrót do tomato gdyż jest bardziej przejrzysty będąc przekonanym że znalazłem rozwiązanie. Update firmwaru przebiegł bez problemów i przez 5 dni wszystko chodziło bez zarzutu aż do wczoraj gdy wszystko zaczęło się od nowa. Po prostu oba komputery straciły łączność z AP i nie mogły się połączyć przez około godzinne. Wieczorem sytuacja się powtórzyła i w tym momencie mam problemy cały czas tzn że teraz działa mi tylko kabel. Już nawet nie wgrywam firmwaru od nowa bo chcę wiedzieć co jest nie tak. Czy jest to wina softu czy routera. Jaki parametr może mieć wpływ na takie objawy. Probowałem i sprawdzałem prawie wszystko co jest na ten temat na tym forum plus serwisy zagraniczne i niestety dalej mam ten sam problem.
Jeśli jest ktoś mi wstanie pomóc będę bardzo wdzięczny.
Widze że jest więcej takich problemów jak mój, mam te same objawy co u was, rozłącza mi klientów wifi, sygnał im skacze po czym ich wywala po chwili znów są, jednak neta nie mają, 100% strat pakietów, przez kilka miesięcy na tomato wszystko działało bez problemów, wiec wysłałem linka na reklamacje, wymieniono mu radio, jednak po powrocie z serwisu sytuacja ta sama, przesłałem go kolejny raz, został wymieniony na nowy, jednak problem został, nadal rozłącza klientów wi fi, już nie mam sił do tego
Miałem taki problem na w mojej sieci kiedy wyłączyłem rozgłaszanie SSID i ustawiałem profil sieci w połączeniu- karta nie radziła sobie z wyszukiwaniem sieci i traciła połączenie, po włączeniu broadcastu SSID już nie traci połączenia.
· Łącznie użytkowników: 24,115 · Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.
Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !
maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia
Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa
overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.
maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.
overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?
maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach
maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności", więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.
servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.
maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?