Czyli jak? Na kazdym routerze masz tablice wszystkich ludkow w obu sieciach ktorzy powinni dostac zawsze ten sam adres IP (cos jak static dhcp lease)?
A co z tymi "czysto dynamicznymi" ? W jaki sposob DHCP w sieci B wie ze ma zapodac brame z sieci B a nie z A, skoro oba serwery dziela ta sama pule? Jakim cudem nie ma konfliktow?
Mam na mysli sytuacje, ze mamy dynamicznego ludka w podsieci B, dostal adres x.50, I w podsieci A DHCP wie ze ten adres jest juz uzywany?
Urządzenia, które dostały adres z DHCP/ARP (to jest static dhcp) innego routera, matka widzi jako urządzenia ze statycznymi adresami, jakby ktoś podłączył kompa z wklepaną z palca adresacją, a tak naprawdę pochodzi ona z routera fizycznie podłączonego do tego kompa. To logiczne, bo ten komp nie ma dostępu do żadnego innego DHCP poza własnym, skoro te latające po tap11 z pozostałych routerów są zblokowane w firewallu. Fizycznie podłączone urządzenia matka wykrywa jako normalne DHCP lub Manual, jeśli wprowadziłem je do ARP.
Co do pytania - tak, widzi, na tym obrazku masz taki przykład, widzi go jako "static".
A może ktoś z was znalazłby chwilę czasu i chęci by mi pomóc z tym VPN?
Połączony z 23 kwiecień 2017 07:49:19:
Bo w jaki inny sposób mogę wycinać i wklejać pliki znajdującym się na dysku podpiętym do routera? . Poprzez ftp po nadaniu praw administratora, mogę tylko usuwać i kopiować nie ma wytnij ---> wklej. a na tym najbardziej mi zależy.
Edytowany przez ARCZI dnia 23-04-2017 07:49
---------------------------------------------------------------
ASUS RT-AX88U \ QNAP TS-251+-8G
---------------------------------------------------------------
· Łącznie użytkowników: 24,115 · Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.
Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !
maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia
Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa
overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.
maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.
overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?
maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach
maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności", więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.
servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.
maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?