@Shibby jak już się zajmujesz zasiegien R7000. Czy możesz zerknąć na zasięg RT-AC68U pod tomato? Nie wgrywalem co prawda do niego OFW, ale są różnice w zasięgu miedzy nim a RT-N18U oczywiście na niekorzyść RT-AC68. Po podejśću do RT-AC68 poziom odbierany przez telefon -20dBm. Po podejściu do RT-N18 poziom odbierany to -6 dBm. RT-AC68 to najnowsze tomato, RT-N18 to AsusWRT-HGG.
Połączony z 17 marzec 2016 07:44:17:
Dodam jeszcze, że moc na RT-N18 ustawiona na 72%.
Edytowany przez Steel_Rat dnia 17-03-2016 07:44
Właśnie przesiadłem się na OFW z Tomato, powodem był słabszy zasięg wifi oraz wolniejszy transfer po USB 3.0. W oprogramowaniu asusa jest coś takiego jak "Redukowanie zakłóceń USB 3.0" w ustawieniach WIFI radia 2.4GHz. Po wyłączeniu tej funkcji transfer 50MB/s, na Tomato było 35MB/s. W Tomato nie ma takiej opcji, czy może mieć to wpływ?
Router: AC68U
Połączony z 21 marzec 2016 18:48:16:
@shibby miałeś czas żeby przyjrzeć się sprawie?
changelog v135 nic o tym nie wspomina ale wolę się upewnić.
Edytowany przez Dimson dnia 21-03-2016 18:48
zmieniłem wszystkie zmienne nvram odnośnie radia zaczerpnięte z Genie. Na pierwszy rzut oka sygnał jest trochę silniejszy ale przeze wszystkim stabilniejszy.
Czekam zatem na wasze potwierdzenie. Jeżeli ktoś posiada R6250 lub R6300v2 to fajnie by było jakby u siebie sprawdzili czy ta zmiana nie poprawi również u nich jakości radia, w szczególności pasma 2,4GHz które strasznie kulało na tych dwóch routerach.
pozdrawiam
Proxmox VE:i5-13400T, 64GB RAM, 2x 512GB NVMe, 3x 2TB SSD, Intel X710-DA2 SFP+ VM Router:OpenWRT 22.03.4 VM NAS:Synology SA6400 VM VPS:Debian, WWW, Home Assistant Switch:Netgear MS510TXPP Switch:Ubiquiti USW-Flex-mini - szt. 2 Wi-Fi:Ubiquiti U6-Lite - szt. 2
A jak z sygnałem na Asusy? Tak jak kiedyś pisałem sygnał który odbieram na telefonie przy routerach (tak około 10 cm)
RT-N18U z AsusWRT-HGG to -6dBm
RT-AC86U z Tomato to -20dBm
tomato bazuje na asuswrt i zawiera jego ustawienia wifi. Sterownik NOSMP dla N18 jest żywcem z niego skopiowany (merlin nie ma go w swoich źródłach bo nie wspiera tego routera).
Co do sterownika wifi dla RT-AC68u to był on oczywiście również zaczerpnięty z asuswrt choć faktycznie w najnowszych wersjach asuswrt jest on nowszy i nie udało mi się jeszcze go przeportować.
Nie zmienia to jednak faktu, że obecny sterownik wifi jest zły i asusy źle na nim chodzą. Chodzą bardzo dobrze w mojej ocenie.
Porównanie jednozakresowego RT-N18u do dwuzakresowca RT-AC68u jest złe. Wybierz jeden router i wgraj na niego oba softu i wtedy porównuj.
Proxmox VE:i5-13400T, 64GB RAM, 2x 512GB NVMe, 3x 2TB SSD, Intel X710-DA2 SFP+ VM Router:OpenWRT 22.03.4 VM NAS:Synology SA6400 VM VPS:Debian, WWW, Home Assistant Switch:Netgear MS510TXPP Switch:Ubiquiti USW-Flex-mini - szt. 2 Wi-Fi:Ubiquiti U6-Lite - szt. 2
zmieniłem wszystkie zmienne nvram odnośnie radia zaczerpnięte z Genie. Na pierwszy rzut oka sygnał jest trochę silniejszy ale przeze wszystkim stabilniejszy.
Czekam zatem na wasze potwierdzenie. Jeżeli ktoś posiada R6250 lub R6300v2 to fajnie by było jakby u siebie sprawdzili czy ta zmiana nie poprawi również u nich jakości radia, w szczególności pasma 2,4GHz które strasznie kulało na tych dwóch routerach.
pozdrawiam
wow juz wgrywam thx wielkie
a to jest poki co testowa wersja ? Masz moze AIO skompilowane z tym sterownikiem ?
@Shibby
No dobra po testowałem. Testy na RT-AC68U. Wgrałem Tomato v135 oraz AsusWET-HGG 380.57.5. (Nie przestawiałem suwaków z mocą nadawania, były ustawione domyślnie).
Pierwszym odbiornikiem był smartfon Asus Zenfone2 - 10 cm od anten.
Poziomy odbierane przez niego to:
1) Tamato poziom -20dBm
2) AsusWRT poziom -6dBm
Kolejna próba na routerze TENDA N60 (ustawiona 2m od RT-AC68U, po drodze ścianka z 2 płyt kartonowo-gipsowych na metalowym stelażu. Soft Tomato).
1) Częstotliwość 2.4GHz
a) Tomato poziom -40dBm
b) AsusWRT poziom -21dBm
2) Częstotliwość 5 GHz
a) Tomato poziom -46dBm
b) AsusWRT poziom -32dBm.
Jak widać Tomato ciągle wypada gorzej. Wiem, że AsusWRT jest oparty na Tomato, dlatego mnie to dziwi czemu na Tomato są gorsze sygnały.
Ciekawe jest to, że dla 5GHz w AsusWRT jest dużo więcej kanałów dostępne niż w Tomato, na początku Tenda nie chciała znaleźć sygnału z Asusa.
Na sam koniec muszę powiedzieć, że się cieszę, że dzięki Tobie Tomato nie umarło. Parę razy próbowałem wgrać na stałe AsusWRT do RT-AC68U ale zawsze wracałem do Tomato. Chociaż pogarszał się zasięg i USB miało niższe transfery.
U mnie na R7000 po wgraniu tomato-R7000-ARM--136-VPN-64K , zauważyłem b.duże zmiany na plus . Zasięg podskoczył na maxa. Tylko trochę ping nie spokojny ale , po testuje i zobaczę . Wielkie Dzięki Shibby!
shibby, dzięki za pracę ogólnie widać dużą poprawę.
niestety, przynajmniej u mnie zauważyłem problem z stabilnością wifi w paśmie 2.4 oraz dużo mniejsza prędkość kopiowania z NAS w paśmie 5Ghz (w jednym miejscy) choć to jeszcze będę kilka razy weryfikował.
jednak najbardziej są niepokojące te pady w 2.4Ghz
pokusiłem się o małe testy poniżej przedstawiam ich graficzny rezultat, wyniki oceńcie sami.
ja potrzebuję jednolitą informację czy do v136 zaimplementować nowe ustawienia czy pozostawić stare.
W kolejnym kroku spróbuję przeportować nowy sterownik wifi z asuswrt dla ac68u. Zobaczymy co z tego wyjdzie.
Potestujcie proszę przez weekend dokładnie wydajność i jakość wifi między v135 a v136 i dajcie znać. Jeżeli informacji zwrotnej nie będzie nie zaimplementuję nowej konfiguracji i pozostaniemy na starych, sprawdzonych ustawieniach radia.
@Steel_Rat - obecnie wykorzystywany w Tomato sterownik wifi ostatni raz aktualizowany był 2015-02-02. Jeżeli możesz (masz czas i możliwość) porównaj proszę Tomato do asuswrt sprzed tej daty (na tym samym sterowniku co w Tomato). Jak pisałem wyżej obecne wersje asuswrt mają dużo nowszy sterownik wifi i to może być powodem różnic.
To ja na v135 mam na 5G RSSI -40 kanał 36 a na 2.4G RSSI -31 kanał 1, laptop 2 metry od routera bez przeszkód w tym czasie do routera podpięty jest jeszcze na 5G dekoder NC+ w odległości 5 metrów 2 ściany z cegły.
· Łącznie użytkowników: 24,115 · Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.
Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !
maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia
Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa
overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.
maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.
overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?
maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach
maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności", więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.
servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.
maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?