22 Listopada 2024 20:27:23
Nawigacja
· Strona Główna
· Forum

· Tomato by Shibby
· FreshTomato

Wątki na forum
Najnowsze dyskusje
· [S] Asus RT-AC56U
· DIR868l OFW asus vs ...
· Szukam zaproszenia n...
· [MOD] FreshTomato-AR...
· Asus RT-AC5300 ,prob...
· archer c6 v3.20
· [S] Nighthawk R7000P...
· [S]Asus RT-AC5300 - ...
· Tanie N100 na promce...
· net z telefonu wifi+...
· Tomato - bugi/proble...
· HUAWEI z światłowodem
· Asus TUF-AX3000_V2 p...
· rt-ax88upro częste ...
· [Howto] Xpenology na...
· Jaki router pod Open...
· Ruter z tomato
· Czy to jeszcze NAS?
· RT AC66U B1
· Wireguard na FreshTo...
Najpopularniejsze obecnie wątki
· Szukam zaproszeni... [19]
· DIR868l OFW asus ... [8]
· [S] Asus RT-AC56U [0]
Ankieta
Jaki procesor posiada twój router?

Broadcom MIPSEL
Broadcom MIPSEL
36% [151 głosów]

Broadcom ARM
Broadcom ARM
52% [219 głosów]

Atheros
Atheros
5% [22 głosów]

Marvell
Marvell
1% [4 głosów]

Ralink
Ralink
1% [3 głosów]

Intel/AMD/VIA
Intel/AMD/VIA
1% [5 głosów]

Żaden z powyższych
Żaden z powyższych
4% [15 głosów]

Ogółem głosów: 419
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 02/02/2015 09:38
Twoje IP
18.117.12.181
Zobacz wątek
 Drukuj wątek
NAS vs homemade server
dar3k
Zdecydowałem się jednak na readynas 102, dzięki za pomoc - mam nadzieje, że spełni on moje oczekiwania Smile
ER-12 + 4x UAP-AC-PRO

grz3si3k
poszedłeś w lenistwo, a tak byś miał zabawę...no cóż mój głos po fakcie na serwer Pfft
RT-AC68U

Kontrolny

Cytat

dar3k napisał(a):

Faktycznie jest tych nasów dużo - wszystkie specyfikacją bardzo podobne, muszę poszukać u kogoś ze znajomych może posiada i będę mógł się pobawić i zobaczyć jak wygląda dorzucenie jakiś pakietów przydatnych.

PS: czy da się przez nasa dostać do S.M.A.R.T dysku? np. doinstalowując paczkę smartmontools, hdparm?

Nie wiem, jak jest w innych NASach, ale w moim nie trzeba nic doinstalowywać, żeby zajrzeć do informacji SMART o dyskach. Jest to w web GUI.

Co do specyfikacji, to nie zgodziłbym się, że są bardzo podobne.
--
Netgear R6300 v1 OFW :-o
Netgear WNR3500L v2 × 3
Tomato Firmware 1.28.0000 MIPSR2-121 K26 USB AIO
ReadyNAS Duo v1

shibby
w readynasie wystarczy najechać na dysk (system->woluminy) i mamy skrócone info smarta.

Ponadto jak już mówiłem w środku jest debian więc róbta co chceta Wink
Proxmox VE: i5-13400T, 64GB RAM, 2x 512GB NVMe, 3x 2TB SSD, Intel X710-DA2 SFP+
VM Router: OpenWRT 22.03.4
VM NAS: Synology SA6400
VM VPS: Debian, WWW, Home Assistant
Switch: Netgear MS510TXPP
Switch: Ubiquiti USW-Flex-mini - szt. 2
Wi-Fi: Ubiquiti U6-Lite - szt. 2

dar3k

Cytat

grz3si3k napisał(a):

poszedłeś w lenistwo, a tak byś miał zabawę...no cóż mój głos po fakcie na serwer Pfft

Trochę brak czasu mnie do tego zmusił..
ER-12 + 4x UAP-AC-PRO

Mala
do nie dawna bawiłem się systemem synology ale znalazłem to co chce czyli open media value jest na Debianie , zrobiony z laptopa na karcie pamięci kompact flesh 8gb system a potem 2x1 tb 2,5 wd red wszystko śmiga + dołożyłem dysk na usb wd 1tb ale muszę przyznać ze ten readynas 102 super sprawa będę musiał się jemu przyjrzeć, Moje pytanie czy na tym readynas 102 idzie odpali wirtualizacje, bo na tym serwerze/nas mam odpalone 2 do 4 wirtualek , Czy ktoś na forum interesował się system qnap czy jest jakaś szansa na uruchomienie tego na pc

godol
Ja jestem za małym oszczędnym serwerem typu HP microserver N54L.

- jest tani
- ma w miarę żwawy procesor w porównaniu z NASami z tego samego przedziału cenowego
- można spokojnie wsadzić do niego 6 dysków 3,5" o dowolnej pojemności
- przyjmuje spokojnie 8GB ram a jak ktoś chce to może 16GB wsadzić jak potrzebuje VM
- działa na nim sprzętowa karta raid np HP P410
- można postawić na nim Windowsa Server lub xpenology

kolopeter
Czy ktoś na forum interesował się system qnap czy jest jakaś szansa na uruchomienie tego na pc

ja kiedys probowalem...ale poleglem. odpalilem to tylko na jednym laptopie. chodzi o to ,ze boot moze byc tylko i wylacznie z odpowiedniego usb o odpowiednim numerze . probowalem edytowac zrodla , ale za slaby bylem i nie udalo mi sie na tyle zedytowac, aby mozna bylo ruszyc z innego. cos mi chodza po glowie numerki 00:00:1 ... robilem to kilka lat temu, wiec nie pamietam. ale wiem ,ze jednemu kolesiowi sie udalo. ale i on przeszedl na debiana lub freenas... odpuszczajac sobie ograniczenia qnapa. ale dla kogos obeznanego z programowaniem, nie powinno byc problemu. patche qnapa mozna latwo wyciagnac porownujac czyste zrodla ze spaczowanymi. jeden z plikow to sd.c ...

jimmy

Cytat

Mala napisał(a):
znalazłem to co chce czyli open media value jest na Debianie , zrobiony z laptopa na karcie pamięci kompact flesh 8gb system a potem 2x1 tb 2,5 wd red wszystko śmiga

OMV na karcie flash/usb może dość szybko uszkodzić taką kartę. Na system OMV trzeba postawić HDD albo SSD.
WRT54 GL v1.1 + Tomato + NetGear 3500L + PAP2T

Kontrolny
A ja jestem za małą, oszczędną farmą serwerów z wirtualizacją. Można sobie na tym odpalić co się chce i jeszcze sprzedawać hosting, albo moc obliczeniową.
--
Netgear R6300 v1 OFW :-o
Netgear WNR3500L v2 × 3
Tomato Firmware 1.28.0000 MIPSR2-121 K26 USB AIO
ReadyNAS Duo v1

Mala
system tak już działa od ponad 260 dni i nie zauważyłem żeby był coś nie tak ale już o tym myślałem o ssd ale możne być problem z podłączeniem bo 2 sata zajęte a na zewnętrznym podpiętym pod usb to słabo to wygląda albo całkiem zmiana konstrukcji i zrobienie na jakimś AMD bądź intelu. zgodzę się z tobą jak by to było na karcie SD uwaliłoby w miarę szybko

jezikk

Cytat

Mala napisał(a):

system tak już działa od ponad 260 dni i nie zauważyłem żeby był coś nie tak

U mnie na OMV pierwszy pendrive umarł po padzie zasilania po ok 1,5roku pracy. Ale to byly jeszcze wersje 0.2, 0.3, 0.4. W późniejszych wersjach lepiej zarządzają zapisami na kartę i dysk i lepiej to wygląda. Obecnie od 1,5roku mam to na HDD i 0 problemow.

jimmy
Skoro nam się mini ankieta zrobiła to oddaję głos na homemade server w oparciu o OMV.
Minusy
- więcej miejsca i zużytego prądu (zależy oczywiście od konfiguracji),
- więcej pracy na początek
- cena w przypadku porównania do tanich dedykowanych NASów

Plusy:
- coś "skrojone" na miarę i duża satysfakcja jak to potem fajnie działa
- duża liczba pluginów do OMV (a powstają ciągle kolejne) + możliwość dogrania paczek do debiana jeśli czegoś nie ma w formie pluginu
- większa moc obliczeniowa za mniejsze pieniądze (za 1,5 tys. już z wliczonym dyskiem 3TB mam moc porównywalną z Synology za 2,5-3 tys.)
- największy jak dla mnie plus - wystarczająca wydajność do transkodowania mediów (plex - dostęp zdalny + transkodowanie do przepustowości łącza u odbiorcy). Nie ma znaczenia jakie urządzenie (telefon, tablet, komputer) i jakie łącze - można dobrać parametry transmisji tak aby dało się to oglądać nawet na Aero (choć jakość pozostawia wtedy wiele do życzenia).

kolopeter
tak przeliczajc , to mozna zbudowac synology na 12 dyskow za 2000 ,zas koszt takiego oryginala to okolo 10 000 takze bez dyskow.
plyta z kilkoma sata na pokladzie + dodatkowa karta z sata - jakies 600-800zl , pamiec ze 300xl , karta intela na 2 lany jakies 100zl, obudowa moze byc wielka,aby upchac dyski 200zl, zasilacz 300. pen za 50 zl, procek jakis eco 500zlotych.
druga opcja, to jak ktos juz wspomnial, te miniserwerki HP n54l za zdaje sie 600-800 sie kupi i tez mamy wypasiony NAS.

jezikk
Jakby ktos chciał sobie synology na pc postawić to wszystko jest tu: http://xpenology.com/forum/viewforum.php?f=2

moorgan
miałem kiedyś synology a obecnie jadę na Openmediavault.
Polecam rozwiązanie z serwerem
Synology RT2600
DS215+

dar3k

Cytat

Kontrolny napisał(a):

A ja jestem za małą, oszczędną farmą serwerów z wirtualizacją. Można sobie na tym odpalić co się chce i jeszcze sprzedawać hosting, albo moc obliczeniową.

Do tego to jeszcze łącze musisz mieć odpowiednie Smile Ale serwerowni z domu robić nie będę ..
ReadyNas super - jak narazie zadowolony jestem z wydajności i szybkości działania oraz łatwości konfiguracji i obsługi, nie miałem jeszcze czasu dobrać się do Debiana aby zobaczyć co się da wycisnąć z niego..
ER-12 + 4x UAP-AC-PRO

majkel152
nas na atomie ładnie śmiga, na takim g1610 czy i3/i5/i7 to mega rakieta Grin
nie znam się na tym ^^

kupię coś fajnego
sieć domowa:
router z pfsense https://i.imgur.com/IuB6Zwy.png, jakieś dziwne urządzenia , ups, światłowody, apeki i działa miło Smile

grequ22
Dawno nie zaglądałem, a tu tak dyskusja mnie ominęła.
Jakbym miał od nowa stawiać, to chyba poszedł bym w mini serwerek, a teraz to chyba tylko NAS.
Fajnie jest zbudować coś od zera i trochę pogrzebać. Trochę brak czasu i lenistwo zwyciężą Sad
Sam mam odłożone 400 zł na NSA325v2 - bo w większości będzie służył jako bacqup, www, transmission, DLNA, dysk pod USB 3.0, szkoda że nie ma iSCSI, ale na razie z tego nie korzystam.

Posiadałem już NSA310 i był to najlepszy zakup za niewielkie pieniądze. Spełniał on w 90% wszystko co wyżej i działał bardzo sprawnie. Nawet chwile podziałałem na Debianie, ale transfery miałem jakieś o 30% gorsze od OFW, a NTFS to jakaś porażka, więc wróciłem do OFW.

Sam posiadam MCE w malutkiej obudowie a w nim: Zotac 9300ITX, L5420, 4GB ram, 1xHDD, 1xODD. Sama płyta ma 2xsata + e-sata, wiec można by coś na niej zrobić.
Pomyślałem nawet o esxi, ale poczytałem o problemach z kartami graficznymi i o VT-d którego nie ma procek wiec sobie odpuściłem.
W zamierzeniach miało to zastąpić NAS jak i MCE jednocześnie więc marzyło mi się:
esxi, Ubuntu/Kodi (1 proc, 1GB, vga passthrough dla VDPAU), XPenology (1proc, 512MB), Win 8.1 (2proc i ok 2,2GB)
ale musiałbym: kupić większą ale nie "normalną" obudowę i postawić obok TV, w razie czego dokupić RAM (płyta ma max 2x4GB DDR2), dokupienie dodatkowej svga ATI 5450 lub podobnej (bo zintegrowana NV nie przejdzie).
Gdybym miał pewność że takie coś mi przejdzie to chętnie powoli bym się bawił, ale po prostu się nie da Sad Szczególnie, że ta rozbudowa zmieściła by się w 400-500zł.

Dlatego fajnym pomysłem (od zera) jak już wspomnieli koledzy jest kupno gotowego serwerka NL54, na portalu aukcyjnym w tej chwili są promocje za 500 zyla Smile, ale musiałbym się bawić w sprzedaż aktualnego MCE, a jak wiadomo nie dostanie się tyle kasy co się włożyło.

Ja oddałem głos na NAS, z lenistwa Pfft

jack78

Cytat

shibby napisał(a):

mój głos na NASa. Przytoczony już wcześniej ReadyNAS np. model 102 ma dość dobre wsparcie jeżeli chodzi o addonsy a ponadto w środku masz Debiana Wheezy. Można więc bez problemu doinstalować sobie z apt co tylko chcesz.

Pociągnie, bo mam u kumpla zainstalowany z dyskiem WD RED 2TB

Cytat

Kontrolny napisał(a):

A masz takie łącze??

Połączony z 29 November 2014 17:38:30:
Mój głos (już za późno), sam mam NAS (4-5 lat, więc jest dość wolny) , ale aktualnie szukam podzespołów do budowy serwerka na Atomie.
Mam tylko dylemat czy postawić to na XPenology, czy na OMV. Z tym pierwszym juz miałem styczność, dodatkowo w pracy na DS214+, więc DSM jest mi znany.
Możecie przedstawić jakies plusy i minusy OMV?

Połączony z 29 November 2014 17:39:30:
Kurde, edytować nie mogę.

Mój głoś na serwer własnoręcznie zbudowany..
Edytowany przez jack78 dnia 29-11-2014 17:39

Mikrotik hAP ac2
UniFi AP AC v2
-OFW, UniFi AP PRO- OpenWRT,
Linksys E1000v2 - Tomato-RT-N5x-MIPSR2-116-Hyzoom.4M-Mini
Tenda AC10 - AC1200 OFW
NAS - HP Microserver Gen8 i3-3220T, 8GB RAM 5x 3TB WD RED | Xpenology

Przejdź do forum
Zaloguj
Wprowadź adres e-mail lub nazwę użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się.

Zapomniałeś/aś hasła?
Aktualnie online
· Gości online: 77

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 24,115
· Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.

Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !Grin

maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia

Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa

overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.

maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.

overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?

maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach

maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności",
więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.

servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.

maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?

95,289,606 unikalnych wizyt