5 osób na raz będzie siedzieć na pewno ale to że wszyscy będą wykorzystywać cały transfer jest baardzo mało prawdopodobne, w razie czego jeśli darmowy nie da rady to kupuję WNR3500L v2 no i może połączę je tą skrętką(co mi będzie szkodzić). Dzięki za pomoc, na tym forum są jakieś punkty żebym mógł się podzielić? Jak już wszystko będzie wiadomo, mogę napisać jak to się u mnie sprawuje, będzie wiadomość dla przyszłych użytkowników UPC.
Będzie dobrze. Na takim łączu 5 osób to wychodzi "średnio" raptem 50 Mbit/sek. na osobę... Nie da rady tego przytkać.
Ok, powiesz, że jedna osoba będzie coś ssać całą przepustowością łącza, to pozostali odczują. Więc po pierwsze, aby ciągnąć z całą przepustowością takiego łącza, to trzeba mieć skąd ciągnąć tak intensywnie. Wydaje mi się, że mało który serwer w internecie da 250 Mbit/sek. na pojedynczego klienta. Po drugie, przy takiej przepustowości zassanie czegokolwiek trwa mgnienie oka i już sieć jest znów "pusta". W razie czego możesz bawić się z QoS. Ogólnie uważam, że nie masz powodów do paniki.
Daj znać, jak działa to urządzenie od UPC. A jeżeli zdecydujesz się na WNR3500L v2, to daj znać koniecznie, jak się sprawuje na takim łączu w praktyce.
Za niecałe dwa tygodnie, gdy już wszystko będzie zamontowane, napiszę jak to u mnie działa.
Połączony z 05 październik 2013 21:21:54:
Zeszło mi trochę dłużej niż 2 tygodnie, ale dopiero teraz wszystko się udało ustawić. Jest tak:
W zestawie z internetem mam router technicolor TC7200. Zasięgiem obejmuje on całe mieszkanie, ale gdy pomiędzy routerem a komputerem znajduję się jeden pokój(dwie ściany, pustaki) to siła sygnału znacząco maleje( nie wiem czy to dobra miara ale waha się od dwóch do czterech kresek przy tej ikonce od wifi w windows 7). Niestety przez wifi zwłaszcza w najodleglejszym komputerze występują znaczne problemu, tj. skoki pingu, obniżenie transferu a czasem nawet i rozłączanie. Zmusiło mnie to do poprowadzenia kabla. U kolegi z pokoju tuż przy routerze problemy prawie nie występują, ale mimo wszystko zdarzają się, prawdopodobnie przez dużą ilość sieci wifi w okolicy.(brak możliwości użycia pasma 5ghz). Od darmowego sprzętu nie można wiele wymagać ale nie będę się przerzucał na coś lepszego, zwłaszcza, że udało mi się poprowadzić kabel.
Edytowany przez Kilym dnia 05-10-2013 21:21
Na http://www.upc.pl/internet/poznaj-int...sci-lacza/ pokazuje mi około 120 czasem 180 Mbit/s przez kabel i około 40Mbit/s przez wifi, na innych mniej. Technik który mi montował powiedział że speedtesty nie nadają się do testów prędkości większych niż 50Mbit/s, natomiast inny technik powiedział że na http://www.upc.pl/internet/poznaj-int...sci-lacza/ powinno mi pokazywać 250 tylko jakbym wyłączył wszystkie firewalle i całą resztę programów wpływających na połączenie, albo sprawdzał na linuksie. Ping 10-15ms, Upload około 15Mbit/s.
250MB/s to ciężko zapchać (prędzej dysk zapchasz ), ale 20MB/s uploadu w 5 osób na p2p to bez problemu, czego efektem będzie drastyczny wzrost pinga i lekki spadek downloadu. Wyjściem będzie zastosowanie quosa lub bwlimitera żeby nie zapchać uploadu.
· Łącznie użytkowników: 24,115 · Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.
Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !
maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia
Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa
overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.
maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.
overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?
maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach
maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności", więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.
servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.
maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?