26 Listopada 2024 12:37:14
Nawigacja
· Strona Główna
· Forum

· Tomato by Shibby
· FreshTomato

Wątki na forum
Najnowsze dyskusje
· DIR868l OFW asus vs ...
· Nowe routery: UX, UC...
· [S] Asus RT-AC56U
· Szukam zaproszenia n...
· [MOD] FreshTomato-AR...
· Asus RT-AC5300 ,prob...
· archer c6 v3.20
· [S] Nighthawk R7000P...
· [S]Asus RT-AC5300 - ...
· Tanie N100 na promce...
· net z telefonu wifi+...
· Tomato - bugi/proble...
· HUAWEI z światłowodem
· Asus TUF-AX3000_V2 p...
· rt-ax88upro częste ...
· [Howto] Xpenology na...
· Jaki router pod Open...
· Ruter z tomato
· Czy to jeszcze NAS?
· RT AC66U B1
Najpopularniejsze obecnie wątki
· DIR868l OFW asus ... [11]
· Nowe routery: UX,... [0]
· [S] Asus RT-AC56U [0]
Ankieta
Jaki procesor posiada twój router?

Broadcom MIPSEL
Broadcom MIPSEL
36% [151 głosów]

Broadcom ARM
Broadcom ARM
52% [219 głosów]

Atheros
Atheros
5% [22 głosów]

Marvell
Marvell
1% [4 głosów]

Ralink
Ralink
1% [3 głosów]

Intel/AMD/VIA
Intel/AMD/VIA
1% [5 głosów]

Żaden z powyższych
Żaden z powyższych
4% [15 głosów]

Ogółem głosów: 419
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 02/02/2015 09:38
Twoje IP
3.15.7.212
Zobacz wątek
OpenLinksys » :: OPROGRAMOWANIE :: » Tomato - firmware
 Drukuj wątek
Uwalony Asus RT-n16
Greg200
Nie chciałbym palnąć jakiejś gafy, ale czy ktoś jeszcze kojarzy "numer" z kablem cross i 1:1 ?! Wiem że WRT54 którego używałem, ten problem nie dotyczył, a co z naszym Asusem ? Może zmiana kabla coś pomoże ?

belliash
to Asus nie ma autonegocjacji? W sumie 1 slysze o takim problemie... Jak wiesz cos wiecej to mow, moze sie przyda dla potomnych Wink
Linksys WRT1900AC: OpenWrt 19.07.2
Jetway JC390F841AA34B: OpenWrt 19.07.2

dervih
Rozważałem wgranie softu przez RS-232 i byłem o krok od kupienia na Allegro kabelka USB <-> TTL. Co prawda wymaga to rozkręcenia rutera, ale poza tym proces nie wydaje się technicznie trudniejszy od wgrania softu przez ethernet - wgranie softu również odbywa się za pomocą tftp.

Niestety uświadomiłem sobie, że nawet w tym trybie procesor Broadcoma aktywnie uczestniczy i wobec tego nie ma pewności czy nie zdąży wcześniej wczytać feralnego ustawienia częstotliwości z nvramu. Znalazłem na internecie, że komuś ten tryb nie poszedł i właśnie przy nieprawidłowym ustawieniu częstotliwości.
Zatam chyba pozostaje jedynie JTAG, na 100% skuteczny o ile router nie jest fizycznie uszkodzony. Jednak daruje sobie zabawę z JTAG-iem - szkoda czasu i nerwów. Mam tylko nadzieję, że bedę mógł używać routera jako switcha.

Dziś zamówiłem RT-n66U, szkoda tylko, że dopiero w czwartek będę go miał.
Tak jak pisałam, od jakiegoś czasu korciło mnie, aby go kupić i w końcu nadchodzi ten dzień
Edytowany przez dervih dnia 16-04-2013 19:20

Greg200
Nie wiem czy znajdę taki kabelek aby to sprawdzić ?! Nie wiem co zrobię gdyby ten fakt się potwierdził .... to byłaby dopiero nowina !!!

iroc
@dervih nadzieja umiera ostatnia, próbuj do skutku.
Zmień kabel, spróbuj na innym komputerze. Zobacz przy pomocy narzędzi asusa i z użyciem wspomnianego wcześniej przycisku WPS.
Po wpisaniu na sztywno adresu zasugerowanego wcześniej wykonaj też starą procedurę wył zasil puszczenie ping 192.x.x.x -t może odpowie.
Bo mi się wydaje, że gdzieś popełniasz błąd.

Cytat

Przywracanie Asusa RT-N16 po złym upgradzie w pamięci flash za pomocą wbudowanego CFE załaduj firmware DD-WRT.

1). Pobierz i zainstaluj program tftp2.exe na pulpicie.

2). Pobierz dd-wrt.v24-19342_NEWD-2_K2.6_mini_RT-N16.trx
firmware wklej także na pulpit.

3). Skonfiguruj w komputerze kartę Ethernet IP addr = 192.168.1.2 i Net Mask = 255.255.255.0 i pozostawić pozostałe pola puste.

4). Odłącz zasilanie routera. Odczekaj 5 sekund. Wciśnij i przytrzymaj przycisk WPS i przywrócić zasilanie. Po 5 sekund zwolnij przycisk.

5). Uruchom program tftp2.exe. Wpisz adres 192.168.1.1 w polu Serwer. Zostaw puste pole Hasło. Umieść lokalizacji firmware DD-WRT w polu pliku. Ustaw na 20 prób.

6). Kliknij na Upgrade.

7). Odłącz zasilanie routera. Odczekaj 5 sekund. Wciśnij i przytrzymaj przycisk Reset i przywrócić zasilanie. Po 5 sekund zwolnić przycisk.

8). W tftp2 program wskazuje udany upload, CZEKAJ 4 minuty na reboot routera, aby nadpisać firmware i wrzucić do pamięci flash.

9). Odłącz zasilanie routera i po 5 sekundach włącz ponownie.

10). Jeśli wszystko poszło dobrze, router powinien być gotowy do pracy z ustawieniami domyślnymi.

Napisz jak poszło, jestem dobrej myśli.
-asus rt-n18u-
tomato,ddwrt,gargoyle

dervih
Nie działa, ani jednej opdowiedzi na pinga.
Wogóle router nie reaguje na przyciski WDS i RESTORE.
Niezależnie od tego czy są wciśnięte, czy nie, router startuje jednakowo.
Najpier zaświeca wszsytkie diody od switcha: 4 LANy plus WAN.
Potem świeci się tylko jedna, tam gdzie jest podłączony laptop.
Również podczas działania routera, wciskanie tych przycisków nie
powoduje niczego zauważalnego.

Trochę to dziwne, że procek nie jedzie na wartościach fabrycznych przy wchodzeniu w tryb recovery.
Tryb recovery to jest część firmwaru czy BIOSa procka, myślałem że BIOSA, ale już straciłem pewność.
Na routerze miałem wgrane Tomato Shibbego 105a (z poprawionym bootowanie dla RT-n16)
Czy jest możliwość, że błędna częstotliowość spowodowała fizyczne uszkodzenie routera, nie dymij, nie śmierdział, nie był gorący.

iroc
@dervih skąd jesteś, bo może dobrym wyjściem było by dać komuś ruter do zrobienia ?Grin
-asus rt-n18u-
tomato,ddwrt,gargoyle

dervih
Wrocław

belliash
No router jest fajny - troche go szkoda. A we Wrocku sam dzis bede Wink

Mam jeszcze 1 pomysl... Moze on zwyczajnie dziala? Pfft Tylko zarzuciles mu taki underclocking ze bedzie sie bootowal nieco dluzej niz zwykle? Pfft

iroc
@belliash, może faktycznie problem nie został rozwiązany, a dervih powinna uzbroić się w cierpliwość podczas uruchamiania.

Cytat

Jeżeli ktoś z was wciąż boryka się z problemem długiego startu na routerze Asus RT-N16 +v105 proszę spróbować poprawionej wersji 105.1:

-asus rt-n18u-
tomato,ddwrt,gargoyle

dervih
Nie no, bez jaj Grin
Co ma długi boot do niemożliwości uruchomienia w trybie recovery. Czekałem z kilkanaście minut i nic.
Poza tym:
1) Od razu wgrałem wersję firmaware-u 105.1, zatem z poprawką
2) Tą wersję firmawru mam z 2 miesiące i nie zwróciłem uwagi,
aby boot był wyjątkowo długi, rzeczywiście trwa do paru minut.
3) Częstotliwość procka jest na 100% błędnie ustawiona, niestety dokładnie pamiętam, co zrobiłem: ./nvram.set ; nvram commit ; reboot

belliash
Nie, chodzi mi o to, ze router startuje ale ze wzgledu na mniejsze taktowanie, schodzi mu to sporo wolniej. Nie miaem na mysli bugi w tomato, tylko samo taktowanie. Tudziez recovery tez moze startowac wolniej...

dervih
Też miałem taką nadzieję -- przez całą noc Grin
A dziś przyjeżdża do mnie Asus RT-n66u więc wieczór mam już zaplanowny.

maxikaaz
Tyle tańca i o nic... Przez ten czas trzeba było pokleić kabel do JTAG-a, wyczyścić NVRAM i parę stówek zostałoby w kieszeni.
A kabelek by się może jeszcze kiedyś przydał Wink wiem z własnego doświadczenia.

Przejdź do forum
Zaloguj
Wprowadź adres e-mail lub nazwę użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się.

Zapomniałeś/aś hasła?
Aktualnie online
· Gości online: 80

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 24,115
· Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.

Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !Grin

maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia

Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa

overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.

maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.

overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?

maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach

maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności",
więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.

servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.

maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?

95,857,127 unikalnych wizyt