23 Listopada 2024 11:58:12
Nawigacja
· Strona Główna
· Forum

· Tomato by Shibby
· FreshTomato

Wątki na forum
Najnowsze dyskusje
· [S] Asus RT-AC56U
· DIR868l OFW asus vs ...
· Szukam zaproszenia n...
· [MOD] FreshTomato-AR...
· Asus RT-AC5300 ,prob...
· archer c6 v3.20
· [S] Nighthawk R7000P...
· [S]Asus RT-AC5300 - ...
· Tanie N100 na promce...
· net z telefonu wifi+...
· Tomato - bugi/proble...
· HUAWEI z światłowodem
· Asus TUF-AX3000_V2 p...
· rt-ax88upro częste ...
· [Howto] Xpenology na...
· Jaki router pod Open...
· Ruter z tomato
· Czy to jeszcze NAS?
· RT AC66U B1
· Wireguard na FreshTo...
Najpopularniejsze obecnie wątki
· Szukam zaproszeni... [19]
· DIR868l OFW asus ... [8]
· [S] Asus RT-AC56U [0]
Ankieta
Jaki procesor posiada twój router?

Broadcom MIPSEL
Broadcom MIPSEL
36% [151 głosów]

Broadcom ARM
Broadcom ARM
52% [219 głosów]

Atheros
Atheros
5% [22 głosów]

Marvell
Marvell
1% [4 głosów]

Ralink
Ralink
1% [3 głosów]

Intel/AMD/VIA
Intel/AMD/VIA
1% [5 głosów]

Żaden z powyższych
Żaden z powyższych
4% [15 głosów]

Ogółem głosów: 419
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 02/02/2015 09:38
Twoje IP
3.143.5.161
Zobacz wątek
OpenLinksys » :: OPROGRAMOWANIE :: » Tomato - firmware
 Drukuj wątek
Skórki (themes) w Tomato - ankieta i prośby
Pirek
czy tak ma być przy Administration -> Color Scheme -> custom (nie powinno być pola do pliku ?)
Pirek załączono następujące plik:
Nie masz uprawnień, by zobaczyć załączniki w tym wątku.

Asus RT-N16 [B4] Tomato v1.28 K26 USB K26 123 EN-AIO

Marco76
Nie. Pole do pliku pojawia się po wybraniu "On-line from TTB".
Ta opcja jaką pokazujesz to stara rzecz jeszcze z dawnych czasów, kiedy to skórkę (bodajże jedyną istniejącą bluedream) ładowało się do JFFS a stamtąd skryptem wklejanym w Admin/scripts/init wyzwalało jej uruchomienie (a właściwie przekopiowanie z jffs do wwwext podczas każdego startu routera).
Edytowany przez Marco76 dnia 15-02-2013 19:26
[small]Pozdrawiam, Monter
Asus RT-N18 + FreshTomato 2019.3 K26ARM USB AIO-64K-NOSMP + ILHM v2
HTPC Chieftec FLYER FI-02BC-U3 + GA-H61N-USB3 + i3-3225 + 4GB RAM + LibreELEC + Xbox DVD Remot

grz3si3k
standardowe tomato czerwone...
RT-AC68U

belliash
To w koncu jaka rozdzielczosc? 1920x1200 czy FullHD? Bo to 2 rozne...
Linksys WRT1900AC: OpenWrt 19.07.2
Jetway JC390F841AA34B: OpenWrt 19.07.2

b3rok
@Marco76 - w nawiązaniu do Twojego 1szego posta, bo dyskusja zeszła na alternatywne skórki.

Rozumiem, że jeśli chodzi o wygląd Tomato - to jest spory burdel (pewnie ze względu na wiek Tomato i jego bazowej skórki oraz różnych developerów, którzy w różnych okresach czasu rozwijali Tomato, a tym samym różnego podejścia do modyfikacji - tzn. np. jeden dev robil zmiany w CSSie, inny w stronie na sztywno, jeden stosował px, a inny % itp. itd.).

Według mnie uporządkowanie/odświeżenie skórki bazowej - ułatwi dalszy rozwój, modyfikacje wyglądu Tomato, a przypuszczalnie zmniejszy rozmiar skórki i poprawi szybkość działania GUI (chociaż nie ma co narzekać). I myślę, że w przyszłości nie tylko Shibby, ale i inni developerzy skorzystaliby z Twojej skórki bazowej. A uporządkowana skórka bazowa = łatwiejsze tworzenie alternatywny skórek i być może mniej standardowych : ).

A osobiście korzystam z asusred.
I. Huawei HG8240 + 1x Netgear r7000 @FreshTomato + Synology DS1512+
II. TP-Link TL-WDR4300 @Obsy OpenWRT Gargoyle
III. TP-Link TL-WDR3600 @Obsy OpenWRT Gargyle

Marco76
No tak, tylko że samo moje przepisanie skórki standard na nic się nie zda, shibby musiałby wywalić ostylowanie elementów ze wszystkich plików stron / usług. Potem sprawdzenie wszystkich skórek w TTB i ew. naniesienie poprawek. No i mamy lekki kod stron odseparowany całkowicie od CSS i na tej wersji te skórki są 'boskie' Wink A na innych Tomato? Np starszych lub takich nie autorstwa Shibby'ego?
Teraz jest średnio z wyglądu ale tylko dla tych, którzy przywiązują do tego wagę - a wiele osób zdaje się nie przywiązuje żadnej. Prawie wszystko da się też poprawić dodatkowym CSS'em co pokazuje moja ostatnia poprawka ILHM v2.2, więc się zastanawiam (stąd pytanie) czy temat wart ruszania - miejsca w routerach przybywa a ich moc procesorów stale rośnie, więc zbędnym kodem już się tak dziś nikt nie przejmuje, jak za czasów Linksysa WRT54xx...

Połączony z 15 luty 2013 22:51:01:

Cytat

house napisał(a):

Jeśli jest możliwość to wyrównanie bloczków zakładek w konfiguracji openvpn byłoby jeszcze to-do.
basic do server1.

W sensie likwidacji uskoku drugiego wiersza o 15 pikseli w prawo?
Ktoś to celowo zrobił, chyba celem odróżnienia obu wierszy przycisków, ale poprawa tego i wyrównanie do pierwszego wiersza to żaden problem.
Edytowany przez Marco76 dnia 15-02-2013 22:51
HTPC Chieftec FLYER FI-02BC-U3 + GA-H61N-USB3 + i3-3225 + 4GB RAM + LibreELEC + Xbox DVD Remot

Marco76
AKTUALIZACJA:

19 lutego wydana została poprawiona wersja ilhm_v2 skórki
Dzisiaj wydana została poprawiona wersja ilhm_v2_small

Odnośnie głównego wątku, to jest treści pierwszego posta podsumowuję niniejszym, że:
- część osób nie jest zainteresowana skórkami
- inna część osób używa skórek ale nie zwraca uwagi na drobne błędy (ma działać a nie wyglądać)
- sporo osób używa skórki asusred, ale nie zgłasza uwag
- miłośnicy ILHM nie zgłaszają większych uwag i próśb, a te zgłoszone w tych wersjach podanych powyżej zostały uwzględnione
- w związku z powyższym nie ma żadnego sensu poprawiania wszędzie kodu stron Tomato i wszystkich skórek, wiele rzeczy dało się w ILHM zrobić za pomocą sztuczek CSS, a użytkownicy innych skór nie zgłaszają nieprawidłowości.

Zatem to by było na tyle w tym temacie.

Przy okazji wspomnę, że zostałem poproszony o zajrzenie w strukturę TTB i ostatnie kilka dni trwało jego porządkowanie. Zostały m.in. dodane dodatkowe funkcje strony z bazą (np alfabetyczny spis skórek, lista podobnych pod każdą z nich) jak też wymienione zostały wszystkie screenshoty ukazujące jeszcze przed pobraniem skórki ogólny jej wygląd, co może być kluczowe przy wyborze danej skórki.
Jeżeli są uwagi co do wyglądu i/lub działania strony TTB (tomatothemebase.eu) to proszę je zgłaszać tu lub za pomocą PM.

labik
a ja mam nietypową rozdziałkę na laptopie (1366X768) i za chiny dziewcze z ILHM nie chce mi się pokazać na ekranie , no może jej kawałek twarzy ;-) dlatego używam rtn66u
Asus TUF AX5400
Asus RT-AC68U

Marco76
bo ilhm_v2 jest na duże rozdzielczości, a ilhm_v2_small na małe (sam mam 1280x1024). To dwie różne wersje przecież. Chyba, że ta small u Ciebie jest za mała, to wtedy byś potrzebował v2 ale przyciętą do Twojego ekranu (da się zrobić).

labik
no sam zobacz ,że nie jest to pyszne jak trzeba się domyślać kto tu obok stoi Wink

dl.dropbox.com/u/132380931/ilhm.JPG

a jest to wersja small czyli ja potrzebuje small-small
Asus TUF AX5400
Asus RT-AC68U

Marco76
No sorrki ale ja robiłem small dla siebie i mając rozdzielczość 1280x1024 nie mam takiego efektu jak załączyłeś. przy deklarowanej 1366 powinieneś mieć babę plus jeszcze puste pole za nią (bo jest obcięta w wersji small, cała by nie weszła). Czemu masz po prawej stronie tyle białego pola? Dziwne. Jesteś pewien że masz rozdzielczość HDTV (1366x768) jak podajesz? Bo screen ma szerokość 871, przyjmując przycięte boki (suwak) wychodzi mi max 900 a nie 1366...
Edytowany przez Marco76 dnia 23-02-2013 18:23

labik
mam taką rozdziałkę jak podałem czyli (1366x768).Ten poprzedni screen był z Firefox-a .Z ciekawości sprawdziłem jak to wygląda na IE a oto wynik :
dobre nie ?

dl.dropbox.com/u/132380931/ilhm2.JPG
Asus TUF AX5400
Asus RT-AC68U

Marco76
No i tu jest ok, bo small ma tło obcięte do 1280 szerokości. Na wysokosć tło w small ma 1024 z czego sama baba ma 767 px wysokości. To nadal nijak nie pasuje nadal na wysokość z Twoim ekranem -powinna wejść prawie cała, chyba, że Ci zainstalowane toolbary w przeglądarce pół ekranu zjadają.
Tak czy siak jedyne wyjście to przeskalowanie tła żeby baba mniejsza była (ale czy wtedy będzie na co patrzeć?) Wink

labik
no trudno pal licho babę widocznie jej się nie podobam i nie chce na mnie patrzeć Wink
Asus TUF AX5400
Asus RT-AC68U

labik
No Panowie muszę powiedzieć ,że jestem pod wielkim wrażeniem.Kolega @Marco76 z własnej nieprzymuszonej woli spowodował , że i na mnie kobitka już patrzy.Serdeczne podziękowania !!!
Asus TUF AX5400
Asus RT-AC68U

Marco76
Tylko proszę oszczędzać hamulec ręczny, że tak to ujmę... Pfft Wink

A tak serio - dodaję do TTB kolejną wersję ILHM - v2_hdtv która wypełnia lukę między small a fullhd, bo jak widać są osoby którym jest to potrzebne. Wykonane bez płaczu i lamentów w shoutboxie ile to pracy, itepe... Wink
Edytowany przez Marco76 dnia 23-02-2013 21:31

b3rok

Cytat

Marco76 napisał(a):
- w związku z powyższym nie ma żadnego sensu poprawiania wszędzie kodu stron Tomato i wszystkich skórek, wiele rzeczy dało się w ILHM zrobić za pomocą sztuczek CSS, a użytkownicy innych skór nie zgłaszają nieprawidłowości.

1. A ja podtrzymam swoje zdanie - szkoda... Bo takie uporządkowanie, prędzej czy później będzie potrzebne projektowi Tomato (nie tylko gałęzi "by Shibby". Po to żeby móc je dalej łatwo i przyjemnie rozwijać. Tym bardziej, że główna skórka ma lat ile? 5/6/7? W tamtych czasach nie było CSS3, HTML5...
Ogólnie trochę brakuje mi większej centralizacji (nie tylko w kontekście skórek), planowania rozwoju, etapów, globalnej listy bugów, wiki (o wiki myślę, ale zebrać się nie mogę).

2. W każdym razie Marco76 dzięki za dobrą robotę, no i dzięki za ilhm_v2_hdtv, dopasowana również do rozdziałki mojego notebooka, dała mi motywację do ustawienia tej skórki na moich trzech Netgerach WNR3500L Smile.
Edytowany przez b3rok dnia 24-02-2013 01:24
I. Huawei HG8240 + 1x Netgear r7000 @FreshTomato + Synology DS1512+
II. TP-Link TL-WDR4300 @Obsy OpenWRT Gargoyle
III. TP-Link TL-WDR3600 @Obsy OpenWRT Gargyle

Marco76
Po głębszym przemyśleniu stwierdzam, że może cel szczytny ale prawie niemożliwy do zrealizowania.

Po pierwsze bez zastanowienia można by przypuszczać, że uporządkowanie kodu stron i przeniesienie ostylowania wszystkich elementów do arkuszy przyniosłoby dużo korzyści, a pierwszą z nich byłoby odchudzenie wynikowego obrazu Tomato. Niestety tak nie jest, gdyż przeniesienie tego spowodowałoby raczej wzrost objętości związany z innym zapisem oraz poprawkami (nadanie niektórym elementom klas i znaczników id) i dopieszczeniem wszystkiego. Poza tym silnik Tomato to głównie javascript, dodatkowo zamieniający w locie pewne wpisy oparte o znacznik DIV na zwykłe tabele html, bo tak jest prościej, przejrzyściej i nikt nie będzie marudził, że mu coś pływa na stronie (a niestety tabele w DIV to już nie taka fajna sprawa). Reasumując - pracy na miesiące, korzyść niewielka. Już nie wspomnę, że i tak mimo nowych technik tabele musiałyby zostać, chociażby tam, gdzie się często aktualizuje treść i jej obecność oraz rozmiary nie do końca jest do przewidzenia - w wersji zbudowanej z DIV i CSS dopiero by to jeździło po ekranie Wink

Po drugie budowa Tomato jest w miarę prosta i dotąd nie było problemów z ogarnięciem tematu. Niektóre rzeczy faktycznie trzeba poprawić i to się już dzieje (Shibby potwierdzi, wprowadził już kilka moich poprawek). Ale gdyby chcieć to zrobić porządnie cały projekt trzeba by przepisać zupełnie od nowa. Wiąże się z tym utrata kompatybilności wstecz i z innymi wydaniami "nie shibby", same skórki to już pikuś.

A po trzecie nie wiem czy mogę o tym pisać, ale z tego co już wiem współpraca między osobami tworzącymi różne odmiany Tomato jest marna lub żadna, a wręcz kopiuje się czyjeś rozwiązania i podpisuje jako swoje, a na zwracaną uwagę w tym temacie po prostu ignoruje podawanie źródła i monity prawdziwego autora danego rozwiązania o wpis na stronie About projektu.

Reasumując można by rzec, że panuje niezdrowa rywalizacja. Chińczycy w ogóle nie udostępniają niczego, a inni kopiują od siebie nawzajem, czasem nic nie zmieniają poza numerem wersji. W tym kontekście wizji wspólnego dla wszystkich wiki czy opcji globalnego bug trackera ja niestety nie widzę.

Nawet projekt skórek - to co znajduje się w TTB to zebrane projekty z zachodniego forum, ktoś coś tam używa, a reszcie jest to chyba obojętne - ma działać a nie pięknie wyglądać. Pewną odmianą jest ILHM z powodu motywu niewiasty, ale co miało być zrobione już zostało, z nowymi skórkami jakoś nikt się nie pcha - ba, nawet jak tu prosiłem o wykonanie zrzutów ekranu z dostępnych skórek (bo te w TTB były brzydkie i z błędami centrowania contentu) to... sam se je wszystkie musiałem zrobić. Pomoc nie nadeszła żadna. Ale co tam, siedziałem kilka dni nad porządkami w TTB i teraz wszystko gra. Nie piszę tego jako pretensje, po prostu to daje obraz jak by wyglądać mogła współpraca na rzecz idealnego Tomato Wink

Także należy chyba robić swoje póki to ma sens, a piękne idee trzeba schować do szuflady. Ważniejsze rzeczy są stale poprawiane, a dzięki TTB skórki zostały wyrzucone z obrazów firmware. Ale globalne przepisanie wszystkiego od zera jest w pojedynkę niewykonalne, a na sępy czekające na aktualizacje GITa to nie ma co liczyć.

Się rozpisałem... Dobranoc.

PS. Za hdtv podziękuj @labik'owi - ja nie mam takich ekranów na jakie bym to potrzebował Wink
Edytowany przez Marco76 dnia 24-02-2013 01:57

qrs
czy w nvram przechowywane są ustawienia skórki?
znalazłem tylko 2 klucze

Cytat

root@RT-00ffffffffff:/opt# nvram show | grep css
ttb_css=
web_css=

muszę zresetować ustawienia skórki bo ustawiłem błędnie /opt/www bez podania style.css i teraz mam dostęp tylko przez ssh (Error 500) Wink

Połączony z 07 January 2015 22:28:03:
ha, lubię przywracanie Wink sprawa zamknięta.

Połączony z 29 wrzesień 2017 22:30:07:
odgrzeję stary temat bo akurat dziś wystąpił błąd

używam

Cytat

Color Scheme: On-line from TTB
TTB ID: cisco

dziś przez większość dnia w logach miałem błąd

Cytat

R7000 root: TTB: Cannot download Online themes. Will try again soon...

pomyślałem że podłączę css lokalnie, wrzuciłem zatem swoją skórkę do

Cytat

/opt/theme/cisco.css

no i pytanie, co mam wybrać w Color Scheme?

Jak ma się Custom (ext/custom.css) do mojej ściezki?

Połączony z 29 wrzesień 2017 22:38:45:
poradziłem sobie

ustawiłem ext/custom.css
i do var/wwwex wrzuciłem css
Edytowany przez qrs dnia 29-09-2017 22:38
---
Netgear R7000Netgear WNR3500L v2MikroTik hAP ac^2TP-LINK M7650

Przejdź do forum
Zaloguj
Wprowadź adres e-mail lub nazwę użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się.

Zapomniałeś/aś hasła?
Aktualnie online
· Gości online: 85

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 24,115
· Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.

Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !Grin

maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia

Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa

overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.

maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.

overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?

maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach

maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności",
więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.

servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.

maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?

95,386,242 unikalnych wizyt