Ja mam 3500v2 jest okay. jednak wbudowane anteny nie powalaja. W sieci jest Nas, 6 laptopow 2 stacionarki smartfony na tomato wszystko smiga jak powinno. Gdy 3500v2 wtedy jeszcze nie wspierana przez Tomato. Skusiala mnie cena i chyba nie zaluje, mysle ze moge jeszcze z niego sporo wykrzesac.
Netgear WNR3500L v2 + Tomato 1.28.0000 MIPSR2-108 K26 USB AIO Synology DS110j + 1TB Sasmung
(VPN) Asus 500gP v2 + 1.28.0905 MIPSR1-079V K26 USB BT-VPN by shibby Qnap TS101 + 750 GB Samsung
Ja mam 3500v2 jest okay. jednak wbudowane anteny nie powalaja.
Czyli na dom o powierzchni 120m2 mogę pomarzyć o pokryciu całości?
Kurcze mam wielki dylemat... Coraz bardziej przekonuje mnie ten TP LINK z uwagi na dwuzakresowy nadajnik... Choć póki co nie mam urządzeń w standardzie 5 GHz... Rozwiązanie w moim przypadku przyszłościowe... No i mała ilość flash... 8 MB to malutko... Netgear ma jednak 128 MB (wiem że wykorzystam tylko 32 MB - tyle mógłby mieć TP LINK, wtedy nie miałbym już problemu)
A powiedzcie mi jak z gwarancjami? Pytałem wcześniej o to, ale nie odpowiedział nikt. Netgear ma gwarancję opensource, więc spokojnie mogę wgrać inne oprogramowanie, a jak to jest z Asusem i TP LINKiem?
Edytowany przez Fifiel dnia 05-01-2013 19:24
Mam mieszkanie 110 m2, a wliczając loggię to będzie 120 m2. Router mam ustawiony beznadziejnie, czyli w kącie narożnego pokoju. A więc świeci w świat prawie tak samo jak na moje mieszkanie. Mimo to całe mieszkanie mam pokryte dobrym zasięgiem, łącznie z najodleglejszym zakątkiem, do którego sygnał musi przejść przez kilka ścian pod kątem 45 stopni. Sprawdzałem to na tanim tablecie, który z definicji ma słabą czułość WiFi, dużo słabszą niż laptop. Ten tablet odbiera/nadaje w całym mieszkaniu bez żadnego problemu.
Oczywiście tablet nie łapie w najdalszym zakątku mieszkania sygnału na poziomie wszystkich kresek. Pokazuje chyba 2 kreski w czterokreskowej skali. Natomiast wszystko działa spoko i np. słuchanie radia internetowego chodzi bez żadnych zacięć. Prędkość połączenia pokazuje 72 Mbit. Ale ten tablet wszędzie pokazuje o połowę mniejszą przepustowość niż laptop. Np. w pokoju z routerem laptop pokazuje 300 Mbit, a tablet 150 Mbit. W pokoju przez dwie ściany 45 stopni laptop pokazuje od 150 do 270 Mbit, a tablet 72 Mbit.
Nie przesadzajmy z tym, że wbudowane anteny WRN3500L v2 dają słaby zasięg - dają normalny zasięg, na poziomie innych routerów z antenami fabrycznymi wbudowanymi lub też wystającymi na zewnątrz.
Na logikę - czy anteny wystające dają silniejszy sygnał niż zamknięte w obudowie? Nie. Ponieważ sam fakt, że sygnał z anten wbudowanych musi przejść przez jedną warstwę cienkiego plastiku nie osłabia sygnału. Anteny wystające też są z zewnątrz pokryte plastikiem!
Anteny zewnętrzne są zaletą tylko wtedy, jeżeli masz zamiar je wykręcić i do gniazd antenowych przykręcić inne anteny - np. większe, o większym uzysku, anteny podłączone przez kabel i wystawione na dachu, na parapecie itp.
Podsumowując: WNR3500L v2 spokojnie pokryje ci zasięgiem dom 120 m2. A jeżeli jeszcze ustawisz go "zgodnie ze sztuką", czyli w okolicach środka domu, to już na pewno. W ostateczności, gdybyś w przyszłości chciał jednak jeszcze zwiększyć zasięg - na ogródek, na sąsiadkę itp. To v2 ma gniazda antenowe i możliwość wymiany anten na inne. Tyle tylko, że gniazda nie znajdują się na obudowie, lecz na płycie głównej routera. Dlatego w przypadku decyzji, że montujesz większe anteny, takie, które nie zmieszczą się w środku - wtedy musisz wywiercić otwory w obudowie.
Edytowany przez Kontrolny dnia 05-01-2013 20:27
Kontrolny, dzięki za tak obszerną wypowiedź. Rozwiałeś moje wątpliwości co do zasięgu netgeara.
W takim razie z całości odpada Asus RT-N15 i Netgear WNDR3700v2 - brak złącz u.FL, poza tym WNDR3700v2 jak już ktoś wcześniej wspominał jest ciężko dostępny.
Pozostają:
- Netgear WNR3500L v2,
- Asus RT-N16,
- TP LINK TL-3600,
- TP LINK TL-4300,
Wybór troszeczkę się zmniejszył, ale nadal nie wiem co wybrać...
Z tego co wyczytałem to Asus nie ma gwarancji open source, ale za to ma program na CD do odratowywania routera (wgranie nowego softu), że praktycznie Asusa nie da się uwalić... Ale zawsze gdyby coś mu się stało z elektroniką to w razie wgranego softu alternatywnego nie uznają gwarancji... Jeśli się mylę to poprawcie mnie...
Jeśli padnie coś w Asusie to zapewne serwis gwarancyjny nie będzie tego badał co padło i przelutowywał jakieś układy ryzykując, że za chwile znowu coś klęknie i klient będzie niezadowolony. Podejrzewam, że włączają sprzęt i jeśli nie działa dają nowy. A dla ciebie ważne jest to, że jeśli pomylisz wersję tomato albo coś zrobisz nie tak, to odratowujesz router na miejscu za pomocą Asus Restoration Utility, a nie czekasz dwa tygodnie na nowy router od Netgeara. OpenWRT sobie podaruj, bo dla laika będzie zbyt trudne i nieprzydatne, wszystko co aktualnie potrzebujesz jest w GUI w tomato, a openwrt ma w GUI tylko podstawowe ustawienia. Gdybyś w przyszłości rozwinął swoje umiejętności linuxowe to będziesz mógł na RT-16 wgrać openwrt (w tej chwili działa wersja testowa - trunk, więc miejmy nadzieję że już niedługo RT-N16 będzie w pełni wspierany).
Powiem tak. poza jedną próbą wgrania tomato nie wgrywałem alternatywnych softów na routery ponieważ nie miałem takiej potrzeby. Potrzebuję softu najbardziej konfigurowalnego, tak aby szło na nim jak najwięcej zrobić...
Tak więc jakie oprogramowanie byście polecili? - to będzie kolejna wykładnia do wyboru routera
Co do gwarancji to TP-LINK daje gwarancję open source? Wiem, że netgear tak, ale TP-LINK?
Z tych dwóch TL skłaniałbym się na TL-3600, o 100 PLN tańszy od TL-4300, a ten droższy wiele więcej nie daje...
Może Shibby by się też wypowiedział jako twórca softu alternatywnego?
EDIT
Poczytałem troszeczkę o tych TL... Z tego co tam piszą, to nie należą one do bardzo stabilnych... Stabilność sprzętu zależy od szczęśliwego trafu... Jedne chodzą super, inne lubią się wieszać... Choć zawsze jest gwarancja i da się wymienić
Co do softu to lepszy gargulec (ddwrt) czy pomidor? Co jest łatwiej konfigurowalne? Bo z tego co czytałem to oba mają podobne możliwości konfiguracji (z konsoli można zrobić praktycznie wszystko - w końcu to linux), ale przez GUI gdzie można więcej zrobić. Nie ukrywam, że linuxa poznałem, ale było to na studiach i już dawno z tym nie miałem do czynienia - zawód inny... Więc wolałbym konfigurować przez GUI
tplink nie ma gwarancji open source. CZyli jak uwalisz router i wykryją ze był tam soft 3rd part to ci moga nie uznac gwarancji. Inna sprawa ze z Netgearem tez sa problemy jezelichodzi o gwarancję gdy sie wprost powie ze bylo wgrane tomato...
te tplinki mialem i model 4300 nie warto brac. 360 wychodzi cenowo lepiej a wydajnosciowo identycznie. Dual-band guzik daje. Jeżeli nie masz zasyfionej czestotliwosci 2.4GHz to na 2.4 uzyskasz lepsze predkosci niz na 5GHz. Tak wieć jak ci 5GHz niepotrzebne to smialo brac netgeara lub rtn16. 15u tez jest ok ale chyba cenowo wychodzi gorzej. Jezeli kosztem tomato wolisz dualband to zdecydowanie 3600.
Proxmox VE:i5-13400T, 64GB RAM, 2x 512GB NVMe, 3x 2TB SSD, Intel X710-DA2 SFP+ VM Router:OpenWRT 22.03.4 VM NAS:Synology SA6400 VM VPS:Debian, WWW, Home Assistant Switch:Netgear MS510TXPP Switch:Ubiquiti USW-Flex-mini - szt. 2 Wi-Fi:Ubiquiti U6-Lite - szt. 2
Tak więc po wypowiedzi Shibby'ego zestawienie wyboru routerów wygląda tak:
- Netgear WNR3500L v2,
- Asus RT-N16,
- TP LINK TL-3600,
Tak jak shibby pisał odrzucam TL-4300 z uwagi na to, że jest droższy o 100 PLN od 3600, a wydajnościowo prawie to samo.
Z uwagi, że nie mieszkam w wielkim mieście gdzie jest dużo sieci w eterze (aktualnie 5 sieci, po przeprowadzce także powinno być około 5-7 sieci a kanałów jest więcej, więc moge na wolny kanał wrzucić sobie sieć) to odrzucam także Dual Band, tak więc TL-3600 też odpada przynajmniej w moim wypadku.
Dla przyszłych użytkowników tego forum:
Jeśli potrzebujecie sieć na 5 GHz (DUAL BAND) to moim zdaniem po przeczytania wielu wiadomości wybór padł na (jeśli chodzi o przedział cenowy 200-300 PLN):
Ja jednak nie potrzebuje Dual Band więc zastanawiam się pomiędzy:
- Netgear WNR3500L v2,
- Asus RT-N16,
Shibby testowałeś może oba pod kontem zasięgu? Jak radzą sobie z przeszkodami itp? Albo może ktoś inny ma porównanie lub testował te dwa urządzenia?
Z tego co czytałem jeśli chodzi o procesor to mają podobny... A wydajnościowo jak to wygląda? Z jednego z artykułów shibby'ego wyczytałem Netgear jest tańszą alternatywą do RT-N16 przynajmniej jeśli chodzi o V1, ale w V2 dużo poprawił netgear, więc jak to w tym porównaniu wygląda - RT-N16 vs WNR3500L v2?
Połączony z 05 maj 2013 00:12:22:
Po długim czasie wracam i informuję, że zakupiłem tańszy routerek, czyli Netgear'a za 218 PLN w komputroniku - ale przez stronę internetową z odbiorem w punkcie, bo bezpośrednio w ich sklepach jest o wiele droższy. Pozdrawiam
Edytowany przez Fifiel dnia 05-05-2013 00:12
· Łącznie użytkowników: 24,115 · Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.
Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !
maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia
Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa
overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.
maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.
overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?
maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach
maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności", więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.
servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.
maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?