22 Listopada 2024 14:59:23
Nawigacja
· Strona Główna
· Forum

· Tomato by Shibby
· FreshTomato

Wątki na forum
Najnowsze dyskusje
· [S] Asus RT-AC56U
· DIR868l OFW asus vs ...
· Szukam zaproszenia n...
· [MOD] FreshTomato-AR...
· Asus RT-AC5300 ,prob...
· archer c6 v3.20
· [S] Nighthawk R7000P...
· [S]Asus RT-AC5300 - ...
· Tanie N100 na promce...
· net z telefonu wifi+...
· Tomato - bugi/proble...
· HUAWEI z światłowodem
· Asus TUF-AX3000_V2 p...
· rt-ax88upro częste ...
· [Howto] Xpenology na...
· Jaki router pod Open...
· Ruter z tomato
· Czy to jeszcze NAS?
· RT AC66U B1
· Wireguard na FreshTo...
Najpopularniejsze obecnie wątki
· Szukam zaproszeni... [19]
· DIR868l OFW asus ... [8]
· [S] Asus RT-AC56U [0]
Ankieta
Jaki procesor posiada twój router?

Broadcom MIPSEL
Broadcom MIPSEL
36% [151 głosów]

Broadcom ARM
Broadcom ARM
52% [219 głosów]

Atheros
Atheros
5% [22 głosów]

Marvell
Marvell
1% [4 głosów]

Ralink
Ralink
1% [3 głosów]

Intel/AMD/VIA
Intel/AMD/VIA
1% [5 głosów]

Żaden z powyższych
Żaden z powyższych
4% [15 głosów]

Ogółem głosów: 419
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 02/02/2015 09:38
Twoje IP
3.141.12.30
Zobacz wątek
OpenLinksys » :: ROUTERY :: » Pozostałe
 Drukuj wątek
Proszę o pomoc w wyborze routera
branetre
Poskładaj taniego kompa Postaw na nim debiana Dwie karty za 30zł (gigabitowy interfejs) i zrobisz taki router że coś tam opada ( @house wie co Wink Liczy się moc procka Nie miałem styczności z netem szybszym niż 20/1 ale myślę że jak to nie da rady to żaden router nie poradzi bo kłopot w czym innym tkwi ... Na próbę postaw debiana na jakimś starym PC

wojciech_69
Kurczę skoro kolega sprawdzał w tą i z powrotem różne routery to pewnie wie co mówi i to co napiszę będzie mało trafne, ale swego czasu miałem problem ze skrętką, która jak na złość raz działała dobrze a raz źle dając tym samym różne prędkości na wyjściu.... Rozwiązanie: zacisnąć ponownie/zmienić kabelek.

shibby
Po pierwsze pie pisz 3500v2 bo nie o niego ci chodzi. Pewnie masz na myśli 3500Lv2 a to dwa różne modele!!

Po drugie ile razy mam pisać, że skoro rt-n66u nie dał u ciebie rady to 3500Lv2 tym bardziej sobie nie poradzi! Ma słabszy procek więc nie masz nawet co próbować.
Proxmox VE: i5-13400T, 64GB RAM, 2x 512GB NVMe, 3x 2TB SSD, Intel X710-DA2 SFP+
VM Router: OpenWRT 22.03.4
VM NAS: Synology SA6400
VM VPS: Debian, WWW, Home Assistant
Switch: Netgear MS510TXPP
Switch: Ubiquiti USW-Flex-mini - szt. 2
Wi-Fi: Ubiquiti U6-Lite - szt. 2

Friday279

Cytat

shibby napisał(a):

Po pierwsze pie pisz 3500v2 bo nie o niego ci chodzi. Pewnie masz na myśli 3500Lv2 a to dwa różne modele!!

Po drugie ile razy mam pisać, że skoro rt-n66u nie dał u ciebie rady to 3500Lv2 tym bardziej sobie nie poradzi! Ma słabszy procek więc nie masz nawet co próbować.

Bez obrazy, ale nie rozumiem co się tak uparłeś z tym "nie da rady". Powiedz mi w takim razie jak mocny procek musi miec linksys wrt120n lub ten planet wnrt-620 skoro na obu routerach transfer jest w 100% mojego łacza. "Ile razy mam pisać"

Co do modelu 3500v2 taka nazwe podal mi house dlatego ten model ogladalem i o nim pisalem.

wojciech_69 tez mialem przez chwile taka teorie ale probowalem na kilku komputerach do kazdego dochodzila inna skretka. A miedzy gniazdkiem a routerem probowalem i stary kabel od starego routera i od tego nowego asusa wiec to raczej moge wykluczyc. A pozatym na pozostalych routerach ktore testowalem wszystko bylo ok.
Edytowany przez Friday279 dnia 21-11-2012 21:33

anonim747874734

Cytat

Friday279 napisał(a):
Co do modelu 3500Lv2 taka nazwe podal mi house dlatego ten model ogladalem i o nim pisalem.

ja bardziej sugerowałem ,że oba działające low-life'y Smile to atheros i ralink i może lepszym rozwiązaniem będzie pójście w platformę atheros'a (wndr3800 itp).
wnr3500lv2 to opcja budżetowa rt-n66u bo to też broadcom ale słabszy i bez zewnętrznych anten.

Połączony z 29 listopad 2012 18:35:02:
los się na mnie zemścił - teraz moje upc głupieje - 7 MB/s max po porcie 80 i 21 Sad
ale ja przynajmniej podpiąłem peceta bezpośrednio i nie zwaliłem winy na rt-n66u i tomato Smile

automato po 24 godinach od zgłoszenia awarii wysłał mi szablon z txt :

Cytat

28-11-2012

Szanowny Panie,

w nawiązaniu do przesłanego zgłoszenia, prosz

- Proszę podać przykładowe adresy serwerów, z którymi obserwowane są problemy z połączeniem.

- Proszę sprawdzić trasy routowania do tych serwerów najlepiej uzyskanych za pomocą programu winmtr (program dostępny jest pod adresem: http://komunikatyihd.upc.pl/pliki/WinMTR.exe, instrukcja: http://komunikatyihd.upc.pl/pdf/instrukcja_winmtr.pdf)

- Jakich adresów serwerów DNS obecnie Pan używa (sprawdzenie można wykonać poprzez instrukcję ipconfig /all w konsoli systemu Windows lub w szczegółach połączenia sieciowego) oraz sprawdzenie działanie usługi na innych serwerach DNS (np: 8.8.8.8).

Podczas wykonywania testów proszę o wyłączenie wszelkich aplikacji zabezpieczających (antywirus, firewall) czy korzystających z sieci (np. p2p). Komputer powinien być podłączony bezpośrednio do modemu kablem ethernetowym.

już mi się nie chce... :/
Edytowany przez anonim747874734 dnia 29-11-2012 18:37

buniaczek
@house: U mnie UPC też coś ostatnio podpadli miałem zaledwie 0,5mega zamiast 30. sytuacja utrzymywała się przez kilka dni więc wymienili mi modem tłumacząc że to na pewno wina modemu. A za 3dni dzwonili do mnie ze prowadza prace "modernizacyjne" w okolicy i czy instalator mógłby mnie odwiedzić w celu zweryfikowania czy wszystko działa prawidłowo..
Na chwile obecną muszę powiedzieć że jest nawet ok, ale do ideału to jeszcze mu brakuje - ciągle miewa zwiechy (widać znaczne wydłużenie pinga)
-------------------------
Netgear WNR3500L || Tomato-K26USB-1.28 RT5x MIPSR2 101V Big-VPN ||
Asus RT-N56U || Asus firmware 3.0.0.3.135 - wygrania w konkursie na openlinksys.info||
[b]Asus RT-N10U v.B1 [small]

Friday279

Cytat

house napisał(a):

ale ja przynajmniej podpiąłem peceta bezpośrednio i nie zwaliłem winy na rt-n66u i tomato Smile

Chyba nie sugerujesz że ja tego nie robiłem? U mnie właśnie necik śmigał i śmiga cały czas wyśmienicie. Tyle że nie na tym asusie a na każdym innym routerze Wink
I nie twierdziłem że to wina tomato tylko routera.

Dostałem trzy dni temu już zwrot od sklepu w którym kupiłem wcześniej router i by się upewnić winy routera N66u zrobiłem jeszcze jeden test. Umówiłem się mimo dużo zawyżonej ceny ( niż ta która jest w internecie ) z jednym ze sklepów komputerowych we Wrocławiu. Że kupię router ale jeżeli będzie coś nie tak przyjmą mi bez problemu zwrot na drugi dzień. Wytłumaczyłem swoją sytuację.
Sprzedawca się zgodził. Przyniosłem do domu odpakowałem podłączyłem i to samo co przy drugim routerze max 8MB/s

Aaa i ważna rzecz w końcu udało mi się pożyczyć od kogoś RT-N16 fakt kosztowało mnie to 4-pak i jazdę aż do środy śląskiej w tą i z powrotem do kolegi - znajomego Grin Ale teraz wiem że na RT-N16 problemu z transferem niema bez problemu 11MB/s testowałem go 3 dni i wczoraj odwiozłem i jestem zadowolony z rezultatu. Router był na OFW, tomato nie wgrywałem bo to nie mój router. Poszukam sobie w sieci ten RT-N16 i kupię bo chyba tylko on z tego co szukam od 2 tygodni ma rzeczy które mnie interesują.

A stawianie maszyny tak jak ktoś wcześniej mi polecał nie opłaca mi się do mieszkania Wink

Dziękuję wszystkich za pomysły i chęci niestety albo mam bardzo dużego pecha i 3x trafiłem na uszkodzony router albo po prostu coś mu nie pasuje jako jedynemu :/ A szkoda.

anonim747874734

Cytat

Friday279 napisał(a):
Chyba nie sugerujesz że ja tego nie robiłem?

nie, nie - może po prostu router Cie nie lubił Smile
fbcdn-sphotos-d-a.akamaihd.net/hphotos-ak-prn1/15987_10151258398357207_98677521_n.png

hermes-80
A klonowałeś MAC karty sieciowej z poprawnie działającego PC na WAN routera??
===============================================================
Netgear WNR3500L v1
Podziękowania dla administracji Openlinksys.info!

Friday279

Cytat

hermes-80 napisał(a):

A klonowałeś MAC karty sieciowej z poprawnie działającego PC na WAN routera??

Tak tak pisałem już o tym wcześniej.

No chyba miałem pecha. Nie wiem ale już po sprawie.

anonim747874734

Cytat

Friday279 napisał(a):
Nie wiem ale już po sprawie.

więc zamykam.

Przejdź do forum
Zaloguj
Wprowadź adres e-mail lub nazwę użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się.

Zapomniałeś/aś hasła?
Aktualnie online
· Gości online: 94

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 24,115
· Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.

Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !Grin

maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia

Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa

overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.

maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.

overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?

maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach

maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności",
więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.

servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.

maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?

95,257,237 unikalnych wizyt