22 Listopada 2024 15:09:01
Nawigacja
· Strona Główna
· Forum

· Tomato by Shibby
· FreshTomato

Wątki na forum
Najnowsze dyskusje
· [S] Asus RT-AC56U
· DIR868l OFW asus vs ...
· Szukam zaproszenia n...
· [MOD] FreshTomato-AR...
· Asus RT-AC5300 ,prob...
· archer c6 v3.20
· [S] Nighthawk R7000P...
· [S]Asus RT-AC5300 - ...
· Tanie N100 na promce...
· net z telefonu wifi+...
· Tomato - bugi/proble...
· HUAWEI z światłowodem
· Asus TUF-AX3000_V2 p...
· rt-ax88upro częste ...
· [Howto] Xpenology na...
· Jaki router pod Open...
· Ruter z tomato
· Czy to jeszcze NAS?
· RT AC66U B1
· Wireguard na FreshTo...
Najpopularniejsze obecnie wątki
· Szukam zaproszeni... [19]
· DIR868l OFW asus ... [8]
· [S] Asus RT-AC56U [0]
Ankieta
Jaki procesor posiada twój router?

Broadcom MIPSEL
Broadcom MIPSEL
36% [151 głosów]

Broadcom ARM
Broadcom ARM
52% [219 głosów]

Atheros
Atheros
5% [22 głosów]

Marvell
Marvell
1% [4 głosów]

Ralink
Ralink
1% [3 głosów]

Intel/AMD/VIA
Intel/AMD/VIA
1% [5 głosów]

Żaden z powyższych
Żaden z powyższych
4% [15 głosów]

Ogółem głosów: 419
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 02/02/2015 09:38
Twoje IP
18.119.133.138
Zobacz wątek
OpenLinksys » :: ROUTERY :: » Pozostałe
 Drukuj wątek
Uwaliłem Netgear DG834G v3 co robić?
bynio
Wygląda na to że nie naprawisz. Była nadzieja na odpalenie tftp przez rs-a, ale jak widać z dumpa co podałeć padł bootloader a to się naprawia jtagiem.

Nie wierzę że wypuszczono wadliwy program flas****ący routery, już szybciej była to próba jego odpalenia na win7, a co wbrew obiegowej opinii nie jest najszczęśliwszym wyjściem. Do takich rzeczy używa się starego, sprawdzonego xp. Ja mam do tego celu laptopa w P3 za 100 zł z allegro.

witgit
Mam w domu jakiegoś jtaga , mimo wszystko chciał bym ten router naprawić , czegoś się nauczyć. Jak będe w domu zobacze co to za jtag , zrobie zdjęcie może podejdzie do tego nergeara.
Liczę że mi pomożecie.

Zdjęcie jtaga

i50.tinypic.com/mhx929.jpg
Edytowany przez witgit dnia 16-05-2012 17:59

bynio
Tak, to będzie dobty programator, wiggler chyba się nazywa. Tjtag sobie z nim radzi. http://www.dd-wrt.com/wiki/index.php/...x.php/JTAG tu masz opis co i jak.

witgit
To muszę skompletować sobie piny do polutowania , przewodziki do jtaga i będę grzebał.
Będę się odzywał jak się zacznie.Cool

tamtosiamto
Ja bym zrobił 2 rzeczy 1. 30/30/30 - jak nie działa- 2 .Kupiłbym inny modem-ceny są śmieszne i szkoda byłoby mi czasu na odratowywanie(chyba, że hobbystycznie). Mam angielską wersję tego modemu(SKY) szary, stojący, zwany nie wiem czemu DG934G (po zmianie brandowanego softu (http://www.kitz.co.uk/routers/skyDG834GT_flash.htm) jest już 834).

majkel152
@ witgit - jak właczysz router to daj ctrl+c i powinien do bootloader wejsc, później tylko z tftp ściągnąc mu fw i ma sobie zainstalować i tyle, przynajmniej tak w linksysie miałem
nie znam się na tym ^^

kupię coś fajnego
sieć domowa:
router z pfsense https://i.imgur.com/IuB6Zwy.png, jakieś dziwne urządzenia , ups, światłowody, apeki i działa miło Smile

bynio
Przeglądałem wiki OpenWRT (swoją drogą potężne i konkretne źródło informacji, podobnie z resztą jak wiki dd-wrt) i natrafiłem na ciekawe info odnośnie Twojego routerka. Mianowicie ma on tryb "failsafe" w którym możliwe że uda się raz jeszcze narzędziem do aktualizacji firmware przewrócić mu życie.

Pozwolę sobie skopiować ze strony http://wiki.openwrt.org/toh/netgear/d.../dg834.g/b:

Recovery

In case of a failed upload, the device might become unresponsive and look bricked.

Enter the failsafe mode:

Power-cycling the router with the reset button pressed,
power and test leds will blink.

In this mode you can return the device flash back to original.

Jest tam link do RecoverUtility, aczkolwiek opisany jest że działa z v1 i v2, niemniej jednak możliwe że zadziała również z v3. Na stronie dg-teama widzę też recover utility do pobrania to nie będzie problemu raczej. I rób to spod xp.
Edytowany przez bynio dnia 17-05-2012 07:57

witgit
Mam problem z podłączeniem jtaga z routerem.
Cały czas jakieś problemy.
Sciągnołem już całą mase schematów , kombinuje jak moge i nic.
Czy ktoś bardziej obeznany mógł by mi pomóc podłaczyć jedna z drugim?

images35.fotosik.pl/1406/5c91fa56c280a967m.jpg

Działam programem CICLaMaB.
Edytowany przez witgit dnia 24-05-2012 14:41

buniaczek
Ja może na początek pomogę Ci trochę z ortografią..
1. ściągnąłem
2. mógłby - Formy osobowe - mogła (ona), kupił (on/ja), powiedzieli (oni), piszemy razem z by i bym.
-------------------------
Netgear WNR3500L || Tomato-K26USB-1.28 RT5x MIPSR2 101V Big-VPN ||
Asus RT-N56U || Asus firmware 3.0.0.3.135 - wygrania w konkursie na openlinksys.info||
[b]Asus RT-N10U v.B1 [small]

bynio

Cytat

witgit napisał(a):

Mam problem z podłączeniem jtaga z routerem.
Cały czas jakieś problemy.
Sciągnołem już całą mase schematów , kombinuje jak moge i nic.
Czy ktoś bardziej obeznany mógł by mi pomóc podłaczyć jedna z drugim?

images35.fotosik.pl/1406/5c91fa56c280a967m.jpg

Działam programem CICLaMaB.

Coś przeoczyłem Twoją odpowiedź...

Zapomnij o wersji klikalnej programu do jtaga. Do tego użyj tjtag-a, niestety, sporo z nim zabawy, polecenia często mają po 2 linie w terminalu, niemniej jednak u mnie tylko ten działał, a też na początku kombinowałem jak Ty Smile Aha, robisz to pod dosem lub win98? Na XP trzeba doinstalować taki dodatek co się userport nazywa, aczkolwiek i tak bez gwarancji że zadziała - xp i dos inaczej obsługują porty, w dos-ie są mniejsze problemy z czasami stanów logicznych, a co za tym idzie łatwiej zachować zależności czasowe, w xp nawet z userportem opóźnienia mogą być niekiedy zbyt duże aby taki programator zadziałał.

I na początku zaprogramuj kilka bajtów i je odczytaj - jak się okaże że odczytałeś te bajty zamiennie to znaczy że wcześniej plik z firmware musisz przepuścić przez program do zamiany bajtów miejscami (ja używałem chyba programiku dosowego bitswap do tego, choć nie wykluczone że sam tjtag ma taką opcję). Ale to tak na marginesie, może u Ciebie będzie właściwie się odczytywać organizacja pamięci i żadne takie zabiegi nie będą potrzebne.
Edytowany przez bynio dnia 25-05-2012 07:57

witgit
Dobra zrobiłem sobie ten kabel i programem CICLaMaB i zapodałem boota pspboot.
ciclamab.altervista.org/Interfaces/JTag-Xilinx.gif

Router jest już tak jakby żywy.
Teraz trza by wgrać firmware. Siedzę i się męczę.

JTag info - Port: "LPT1:", Interface: "Xilinx"
CPU Chip:
- ID 00000000000000000001000000001111 (0x0000100F)
- Instruction Length set to 5
- TI AR7WRD TNETD7300GDU Rev 1 CPU
EJTAG
- IMPCODE: 0x41404000
- Version: 2.6
Issuing Processor / Peripheral Reset... Done!
Halting processor... Done!
Clearing watchdog... Done!
Probing "Flash" at (Flash Window: 0x90000000)... Done!
- Vendor ID: 00000000000000000000000011000010 (0x000000C2)
- Device ID: 00000000000000000010001010101000 (0x000022A8)
- MX29LV320B 2Mx16 BotB (4MB)
- Window Start/Length : 0x90000000 / 0x00400000
- BootLoader Area Start/Length: 0x90000000 / 0x00010000
- MTD3 Area Start/Length : 0x90010000 / 0x00010000
- MTD0/1 Area Start/Length : 0x90020000 / 0x003f0000

bynio
Jeżeli bootloader jest już żywy to zadziała może któryś ze sposobów z tftp czy kabelkiem "serial". Na pewno będzie wówczas szybciej niż wgrywanie jtagiem.

witgit
Nie jestem pewny czy dobrze go wgrałem. (adresacja)
Jak chce wrzucić soft przez ftp tym programem to wywali mi że jest za mało miejsca.
Edytowany przez witgit dnia 25-05-2012 11:46

bynio
A że tak zapytam to skąd masz bootloader który wgrywasz? Ja wgrywałem cały soft bo nie miałem poszczególnych jego elementów. Na stronie routertecha jest instrukcja wgrania całego coftu łącznie z bootloaderem i plikami - może warto by było? http://www.routertech.org/viewtopic.p...php?t=2797 http://www.routertech.org/viewtopic.p...php?t=2787. Dla oryginalnego softa pliczków i tutoriala nie znalazłem.

witgit
Tak to ten sam boot psp_boot_Acorp_W400G-1.4.0.4.bin

bynio
No dobrze, ale dgteam używa oryginalnego bootloadera adam2, a pspboot jest do softu routertecha.

witgit
Boota adam2 nie mogę nigdzie znaleźć.

bynio
No właśnie. Spróbuj z tym routertechem. Jest zupełnie przyzwoity i fajnie chodzi. Wgrałem kilka lat temu do linksysa adsl2mue i do dziś nie ma większych problemów z coraz to szybszymi łączami.

witgit
Witam,
po prawie 3 tygodniowej walce udało mi się postwaić ten router.
Co prawda nie tak jak bym chciał ale soft routertecha też jest dobry.
Dziękuję wszystkim za pomoc.

BTW
Można wgrac oryginalny firmware gdy posiada się oryginalne backupy partycji wszystkich mt ?
Edytowany przez witgit dnia 04-06-2012 13:12

bynio
Spróbuj narzędziem PCTool ze strony routertecha czy nie da się z powrotem pchnąć oryginalnego firmware do tego routera.

A przywrócenie pojedyńczych partycji opisane jest w faq http://www.routertech.org/firmware-faq/ - cytuję:

Q. How do I perform a firmware upgrade manually, using ftp?
A. You should only try this when all else has failed (i.e., you have a "bricked" router, and all other recommended methods of de-bricking it have failed miserably). You can perform an ftp upgrade with a command-line ftp client (not a GUI client). You have to connect to the router's bootloader ftp server. This requires the same process as you use to connect via the pctool (which is just a fancy interface to the ftp service). Connect to the bootloader's ftp server by running "ftp 192.168.1.1" (or whatever IP address you can access the bootloader at) with the few seconds window after turning on the router. The username and password are both "adam2". If you manage to connect successfully, then run the following commands:
bi
quote MEDIA FLSH
put firmware.img "fw mtd4"
quote REBOOT

If all goes well, "firmware.img" will be on the router, and will be running after the router has rebooted.

Ale czy oryginalny backup nie pogryzie się z bootloaderem który zmieniłeś to nie wiem.

Przejdź do forum
Zaloguj
Wprowadź adres e-mail lub nazwę użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się.

Zapomniałeś/aś hasła?
Aktualnie online
· Gości online: 98

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 24,115
· Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.

Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !Grin

maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia

Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa

overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.

maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.

overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?

maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach

maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności",
więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.

servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.

maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?

95,258,244 unikalnych wizyt