27 Listopada 2024 08:31:29
Nawigacja
· Strona Główna
· Forum

· Tomato by Shibby
· FreshTomato

Wątki na forum
Najnowsze dyskusje
· Nowe routery: UX, UC...
· DIR868l OFW asus vs ...
· [S] Asus RT-AC56U
· Szukam zaproszenia n...
· [MOD] FreshTomato-AR...
· Asus RT-AC5300 ,prob...
· archer c6 v3.20
· [S] Nighthawk R7000P...
· [S]Asus RT-AC5300 - ...
· Tanie N100 na promce...
· net z telefonu wifi+...
· Tomato - bugi/proble...
· HUAWEI z światłowodem
· Asus TUF-AX3000_V2 p...
· rt-ax88upro częste ...
· [Howto] Xpenology na...
· Jaki router pod Open...
· Ruter z tomato
· Czy to jeszcze NAS?
· RT AC66U B1
Najpopularniejsze obecnie wątki
· DIR868l OFW asus ... [11]
· Nowe routery: UX,... [1]
· [S] Asus RT-AC56U [0]
Ankieta
Jaki procesor posiada twój router?

Broadcom MIPSEL
Broadcom MIPSEL
36% [151 głosów]

Broadcom ARM
Broadcom ARM
52% [219 głosów]

Atheros
Atheros
5% [22 głosów]

Marvell
Marvell
1% [4 głosów]

Ralink
Ralink
1% [3 głosów]

Intel/AMD/VIA
Intel/AMD/VIA
1% [5 głosów]

Żaden z powyższych
Żaden z powyższych
4% [15 głosów]

Ogółem głosów: 419
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 02/02/2015 09:38
Twoje IP
18.119.159.196
Zobacz wątek
OpenLinksys » :: OPROGRAMOWANIE :: » Tomato - firmware
 Drukuj wątek
Klient torrent
mpsiura

Cytat

gac napisał(a):

to może wrzuć na forum informacje, które otrzymałeś od kolegi hermes-80, co i jak należy skonfigurować (o ile hermes-80 nie ma nic przeciwko). bo osób które nie wiedzą jak to zrobić jest na pewno więcej.

Z miłą chęcią bym chciał,ale nie ogarniam tego.Wszystko było podawane przez hermesa-80 przez GG.
Najlepiej jak on sam by opisał co i jak powinien zrobić nie doświadczony użytkownik,żeby mu wszystko śmigało.
Model:Netgear WNR3500U/WNR3500L
Tomato
Wersja: 1.28.0000 MIPSR2-085V-PL K26 USB BT-VPN

hermes-80
Koledzy - wszystko jest opisane w tutkach - ameryki nie odkrywałem Wink, a powtarzać się słowo w słowo nie ma sensu.
===============================================================
Netgear WNR3500L v1
Podziękowania dla administracji Openlinksys.info!

gac
jak dla mnie te tutoriale są do bani. Ten odnośnie torrentów jest z początku 2009r i dotyczy wersji transmission 1.76 więc od tamtego czasu pewnie dużo się zmieniło. poza tym sama treść też jest tylko dla ludzi mocno ogarniających temat. początkujący nie ma szans.

gac

Cytat

maxikaaz napisał(a):
Dla tych, co całkiem nie mają chęci łyknąć trochę wiedzy, są softy przygotowane przez producentów sprzętu.

Kto powiedział, że laicy w tym temacie nie mają chęci się czegoś nauczyć. Ja bardzo chętnie bym to przyswoił tyle że podana tutaj wiedza jest nie do ogarnięcia przez początkujących właśnie z powody braku podstaw. Każdy kiedyś zaczynał od zera nawet shibby, ja też dopiero zaczynam w tym temacie ale to nie znaczy, że nie powinienem instalować w swoim ruterze tomato. Nie chcę też żeby ktoś coś zrobił za mnie tylko proszę o w miarę szczegółową instrukcję (taką dla laika). jak będzie zrozumiała dla mnie i wykonam wszystko sam to już coś przyswoję i dalej będzie łatwiej. a forum chyba jest właśnie od tego żeby dzielić się wiedzą, zdobywać ją i pomagać sobie nawzajem.

mpsiura

Cytat

gac napisał(a):

Cytat

maxikaaz napisał(a):
Dla tych, co całkiem nie mają chęci łyknąć trochę wiedzy, są softy przygotowane przez producentów sprzętu.

Kto powiedział, że laicy w tym temacie nie mają chęci się czegoś nauczyć. Ja bardzo chętnie bym to przyswoił tyle że podana tutaj wiedza jest nie do ogarnięcia przez początkujących właśnie z powody braku podstaw. Każdy kiedyś zaczynał od zera nawet shibby, ja też dopiero zaczynam w tym temacie ale to nie znaczy, że nie powinienem instalować w swoim ruterze tomato. Nie chcę też żeby ktoś coś zrobił za mnie tylko proszę o w miarę szczegółową instrukcję (taką dla laika). jak będzie zrozumiała dla mnie i wykonam wszystko sam to już coś przyswoję i dalej będzie łatwiej. a forum chyba jest właśnie od tego żeby dzielić się wiedzą, zdobywać ją i pomagać sobie nawzajem.

Masz rację. Tłumaczy sie na tym forum dla ludzi,którzy mają w jednym palcu obsługę routera. Dla laików nie ma nic!!!! Forumowicze uważają,że wszyscy nowi,którzy wchodzą na to forum już prawie wszystko wiedzą. Nie liczą się jednak z nowymi użytkownikami routera.Odpowiedź typu przykład: "drfgttyyuu wrzuć tu i tu" nic dla mnie nie znaczy. Uwaliłem nowo zakupiony router wgrywając polskie Tomato,chociaż czytałem wiele informacji na tym forum co i jak trzeba zrobić!!! Nie udało mi się jednak wgrać.Czyli podpowiedzi są widać nie jasne dla laików!
Dla nowych powinno się dokładniej tłumaczyć co i jak. Hemrmes-80 ustawil i zrobił to za mnie na moim komputerze.Bez jego wiedzy,to ten router,który kupiłem mógł bym sobie do śmieci wyrzucić. Tak się tłumaczy na tym forum. Trzeba być chyba oblatanym w ustawieniach routera,żeby zarejestrować się na tym forum.Prostacy nie mają szans dowiedzieć się co i jak.
Pozdrawiam,myślę,że administratorzy zwrócą na to uwagę i bardzo dokladnie będą udzielać instrukcji dla laików.
Edytowany przez mpsiura dnia 05-03-2012 21:11
Tomato

labik

Cytat

mpsiura napisał(a):
Masz rację. Tłumaczy sie na tym forum dla ludzi,którzy mają w jednym palcu obsługę routera. Dla laików nie ma nic!!!! Forumowicze uważają,że wszyscy nowi,którzy wchodzą na to forum już prawie wszystko wiedzą. Nie liczą się jednak z nowymi użytkownikami routera.Odpowiedź typu przykład: "drfgttyyuu wrzuć tu i tu" nic dla mnie nie znaczy. Uwaliłem nowo zakupiony router wgrywając polskie Tomato,chociaż czytałem wiele informacji na tym forum co i jak trzeba zrobić!!! Nie udało mi się jednak wgrać.Czyli podpowiedzi są widać nie jasne dla laików!
Dla nowych powinno się dokładniej tłumaczyć co i jak. Hemes-80 ustawil i zrobił to za mnie na moim komputerze.Bez jego wiedzy,to ten router,który kupiłem mógł bym sobie do śmieci wyrzucić. Tak się tłumaczy na tym forum. Trzeba być chyba oblatanym w ustawieniach routera,żeby zarejestrować się na tym forum.Prostacy nie mają szans dowiedzieć się co i jak.
Pozdrawiam,myślę,że administratorzy zwrócą na to uwagę i bardzo dokladnie będą udzielać instrukcji dla laików.

Trochę kolego przesadzasz.Na tacy to Ty już dostajesz robotę Shibby-ego.
Ja router na który można wgrać tomato mam raptem od pół roku z czego 4 miesiące go nie używałem bo mnie nie było.Wcześniej miałem taki co działał tylko na tym co fabryka dała. Z linux-a jestem cienki jak dupa węża.Jednak upór i czytanie ze zrozumieniem powoduje , że potrafię wgrać nowy soft , optware ba nawet działającą tablicę v3 Pfft . Wszystko jest w tutkach które zaawansowani użytkownicy napisali dla takich jak my i chwała im za to. Każdy turial jest napisany krok po kroku więc co to ? ..... brak chęci ? Kto jak nie Ty ma poznać swoje urządzenie ? Inni ? Eeech rynce opadają Wink
Pozdrowionka.
Asus TUF AX5400
Asus RT-AC68U

mpsiura

Cytat

labik napisał(a):

Trochę kolego przesadzasz.Na tacy to Ty już dostajesz robotę Shibby-ego.
Ja router na który można wgrać tomato mam raptem od pół roku z czego 4 miesiące go nie używałem bo mnie nie było.Wcześniej miałem taki co działał tylko na tym co fabryka dała. Z linux-a jestem cienki jak dupa węża.Jednak upór i czytanie ze zrozumieniem powoduje , że potrafię wgrać nowy soft , optware ba nawet działającą tablicę v3 Pfft . Wszystko jest w tutkach które zaawansowani użytkownicy napisali dla takich jak my i chwała im za to. Każdy turial jest napisany krok po kroku więc co to ? ..... brak chęci ? Kto jak nie Ty ma poznać swoje urządzenie ? Inni ? Eeech rynce opadają Wink
Pozdrowionka.

Shibby jest ok.Daje dużo nowym użytkownikom.
Piszesz " tablicę v3 Pfft" ja nawet nie wiem o co chodzi. Sorry. Obawiam się,że mojej wiedzy wyuczonej też byś się musiał uczyć kilka lat.Może twojej ja też.
To nie chodzi o to.Każdy jest dobry w swoim zawodzie wyuczonym. Ja kupiłem ten router tylko dlatego,że wyczytałem,że można ściągać pliki na router,nawet przy wyłączonych komputerach. Dużo pobieram,dlatego mi na takim właśnie routerze zależało i właśnie dlatego go zakupiłem.Nie wiedziałem jednak,że przerośnie mnie konfiguracja ustawień.Nie mam za dużo czasu,żeby siedzieć całymi dniami i przeglądać fora co i jak.Dlatego wchodząc na to forum zależało mi na konkretnych odpowiedziach w kwestii ustawień routera jak dla laika.
Czy to jest jakiś problem? Po prosiłem o pomoc na forum,otrzymałem ją od hermesa-80 i jest ok.
Wszystko.Potrzebujesz wiedzy na temat naprawy i eksploatacji pojazdów samochodowych,to pytaj.W tym jestem dobry.Jestem technikiem mechanikiem samochodowym i możesz na mnie liczyć,ale w tematach ustawień routera jestem do bani i się tego nie wstydzę.Ustawiłem z pomocą hermesa-80 i nic nie ruszam,śmiga jak należy,a ja zajmuję się swoimi sprawami na których się znam Nie każdy jest alfa i omega w każdym temacie.Czy to coś złego?.Jak mi coś się uwali,albo coś nie będę wiedział,to poproszę znowu o pomoc na forum i chyba o to chodzi tutaj?
Nie podkręcaj się za bardzo i nie udawaj fachowca pisząc ten post. Umiesz,to szacun dla ciebie.
Edytowany przez mpsiura dnia 05-03-2012 21:26
Tomato

labik
Ok ja wszystko rozumiem.Ale Ty zaczynasz od krytyki zamiast od czytania Tutoriale.Jesteś dwudniowym użytkownikiem forum i nie da się ogarnąć tego wszystkiego w tak krótkim czasie. Do nauki kolego Grin
Pozdrawiam.

Sorry zrobiliśmy z tematu offtop-a Shock
Edytowany przez labik dnia 05-03-2012 21:27
Asus TUF AX5400
Asus RT-AC68U

mpsiura

Cytat

labik napisał(a):

Ok ja wszystko rozumiem.Ale Ty zaczynasz od krytyki zamiast od czytania Tutoriale.Jesteś dwudniowym użytkownikiem forum i nie da się ogarnąć tego wszystkiego w tak krótkim czasie. Do nauki kolego Grin
Pozdrawiam.

Sorry zrobiliśmy z tematu offtop-a Shock

Nikogo nie krytykuję.Tak tylko uważam ze swojej strony jako laika,że czytając to forum nic nie mogłem zrobić z routerem.
Jestem dwudniowym zarejestrowanym,ale przed rejestracją siedziałem tydzień na tym forum i czytałem.Może nie za bardzo dokładnie według twojej wypowiedzi,ale jednak czytałem,a i tak nowy router uwaliłem.
Ale nie o to chodzi.Napisałem,pomogli mi i jestem zadowolony,że się zarejestrowałem na tym forum.Chyba o to chodzi.Na pewno jak będę jeszcze potrzebował pomocy,to też zapytam ludzi,którzy mają wiedzę na tym forum,a jest tu wielu takich.
Pozdrawiam.
Edytowany przez mpsiura dnia 05-03-2012 21:35
Tomato

zilog
Nie ma co się droczyć, trzeba utworzyć dział dla laików i koniec. Przyniesie to więcej dobrego niż taka dyskusja, jak wyżej. Najważniejsze, że są tacy co się chcą uczyć i wiedzieć co z czym i dlaczego. Zamykanie drzwi przed nosem i odsyłanie do google to nie sztuka.
Edytowany przez zilog dnia 05-03-2012 22:07
RT-AC-68u
RT-N16+ Linksys E2000 jako band 5GHz

Synology DS110j (DSM5)
WDTVLive

Linksys PAP2T-EU

anonim747874734

Cytat

zilog napisał(a):

Nie ma co się droczyć, trzeba utworzyć dział dla laików i koniec. Przyniesie to więcej dobrego niż taka dyskusja, jak wyżej. Najważniejsze, że są tacy co się chcą uczyć i wiedzieć co z czym i dlaczego. Zamykanie drzwi przed nosem i odsyłanie do google to nie sztuka.

właśnie dlatego istnieje : http://openlinksys.info/forum/viewthr...d_id=14172
szukam chętnego do publikacji pewnych wyznaczników dla nowych userów...

Połączony z 06 marzec 2012 11:12:31:

Cytat

gac napisał(a):

to może wrzuć na forum informacje, które otrzymałeś od kolegi hermes-80, co i jak należy skonfigurować (o ile hermes-80 nie ma nic przeciwko). bo osób które nie wiedzą jak to zrobić jest na pewno więcej.

i wtedy przesunie się je na pole prawd bezwzględnych Smile

Połączony z 06 marzec 2012 11:22:46:

Cytat

mpsiura napisał(a):
Wszystko.Potrzebujesz wiedzy na temat naprawy i eksploatacji pojazdów samochodowych,to pytaj.W tym jestem dobry.Jestem technikiem mechanikiem samochodowym i możesz na mnie liczyć,

a ja właśnie szukam specjalisty od uszczelnienia pierścieni olejowych w fordowskim zetec'u 1.6 Smile

Cytat

mpsiura napisał(a):
Nie każdy jest alfa i omega w każdym temacie.Czy to coś złego?.Jak mi coś się uwali,albo coś nie będę wiedział,to poproszę znowu o pomoc na forum i chyba o to chodzi tutaj?

brawo, dokładnie tak samo uważam...
Edytowany przez anonim747874734 dnia 06-03-2012 11:22

koparka
A ja dopytam troche w tym temacie bo chodzi mi miedzy innymi o klienta torrent. Czy dysk podłączony pod usb routera chodzi bez przerwy? Czy może jesli wyłącze w opcjach klienta to dysk jest odłączany? A może router jest jeszcze bardziej inteligenty i "usypia" dysk jesli nic na nim sie nie dzieje... ?
Ktoś może mi napisać ile taki dysk 2.5 cala zżera prądu ? Do tego szkoda mi go troche katować ciągłą pracą...

kille72
Jest opcja usypiania hdd (Spin down each HDD when idle).

Przejdź do forum
Zaloguj
Wprowadź adres e-mail lub nazwę użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się.

Zapomniałeś/aś hasła?
Aktualnie online
· Gości online: 83

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 24,115
· Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.

Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !Grin

maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia

Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa

overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.

maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.

overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?

maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach

maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności",
więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.

servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.

maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?

95,950,464 unikalnych wizyt