to może wrzuć na forum informacje, które otrzymałeś od kolegi hermes-80, co i jak należy skonfigurować (o ile hermes-80 nie ma nic przeciwko). bo osób które nie wiedzą jak to zrobić jest na pewno więcej.
Z miłą chęcią bym chciał,ale nie ogarniam tego.Wszystko było podawane przez hermesa-80 przez GG.
Najlepiej jak on sam by opisał co i jak powinien zrobić nie doświadczony użytkownik,żeby mu wszystko śmigało.
Model:Netgear WNR3500U/WNR3500L
Tomato
Wersja: 1.28.0000 MIPSR2-085V-PL K26 USB BT-VPN
jak dla mnie te tutoriale są do bani. Ten odnośnie torrentów jest z początku 2009r i dotyczy wersji transmission 1.76 więc od tamtego czasu pewnie dużo się zmieniło. poza tym sama treść też jest tylko dla ludzi mocno ogarniających temat. początkujący nie ma szans.
maxikaaz napisał(a):
Dla tych, co całkiem nie mają chęci łyknąć trochę wiedzy, są softy przygotowane przez producentów sprzętu.
Kto powiedział, że laicy w tym temacie nie mają chęci się czegoś nauczyć. Ja bardzo chętnie bym to przyswoił tyle że podana tutaj wiedza jest nie do ogarnięcia przez początkujących właśnie z powody braku podstaw. Każdy kiedyś zaczynał od zera nawet shibby, ja też dopiero zaczynam w tym temacie ale to nie znaczy, że nie powinienem instalować w swoim ruterze tomato. Nie chcę też żeby ktoś coś zrobił za mnie tylko proszę o w miarę szczegółową instrukcję (taką dla laika). jak będzie zrozumiała dla mnie i wykonam wszystko sam to już coś przyswoję i dalej będzie łatwiej. a forum chyba jest właśnie od tego żeby dzielić się wiedzą, zdobywać ją i pomagać sobie nawzajem.
maxikaaz napisał(a):
Dla tych, co całkiem nie mają chęci łyknąć trochę wiedzy, są softy przygotowane przez producentów sprzętu.
Kto powiedział, że laicy w tym temacie nie mają chęci się czegoś nauczyć. Ja bardzo chętnie bym to przyswoił tyle że podana tutaj wiedza jest nie do ogarnięcia przez początkujących właśnie z powody braku podstaw. Każdy kiedyś zaczynał od zera nawet shibby, ja też dopiero zaczynam w tym temacie ale to nie znaczy, że nie powinienem instalować w swoim ruterze tomato. Nie chcę też żeby ktoś coś zrobił za mnie tylko proszę o w miarę szczegółową instrukcję (taką dla laika). jak będzie zrozumiała dla mnie i wykonam wszystko sam to już coś przyswoję i dalej będzie łatwiej. a forum chyba jest właśnie od tego żeby dzielić się wiedzą, zdobywać ją i pomagać sobie nawzajem.
Masz rację. Tłumaczy sie na tym forum dla ludzi,którzy mają w jednym palcu obsługę routera. Dla laików nie ma nic!!!! Forumowicze uważają,że wszyscy nowi,którzy wchodzą na to forum już prawie wszystko wiedzą. Nie liczą się jednak z nowymi użytkownikami routera.Odpowiedź typu przykład: "drfgttyyuu wrzuć tu i tu" nic dla mnie nie znaczy. Uwaliłem nowo zakupiony router wgrywając polskie Tomato,chociaż czytałem wiele informacji na tym forum co i jak trzeba zrobić!!! Nie udało mi się jednak wgrać.Czyli podpowiedzi są widać nie jasne dla laików!
Dla nowych powinno się dokładniej tłumaczyć co i jak. Hemrmes-80 ustawil i zrobił to za mnie na moim komputerze.Bez jego wiedzy,to ten router,który kupiłem mógł bym sobie do śmieci wyrzucić. Tak się tłumaczy na tym forum. Trzeba być chyba oblatanym w ustawieniach routera,żeby zarejestrować się na tym forum.Prostacy nie mają szans dowiedzieć się co i jak.
Pozdrawiam,myślę,że administratorzy zwrócą na to uwagę i bardzo dokladnie będą udzielać instrukcji dla laików.
Edytowany przez mpsiura dnia 05-03-2012 21:11
Tomato
mpsiura napisał(a):
Masz rację. Tłumaczy sie na tym forum dla ludzi,którzy mają w jednym palcu obsługę routera. Dla laików nie ma nic!!!! Forumowicze uważają,że wszyscy nowi,którzy wchodzą na to forum już prawie wszystko wiedzą. Nie liczą się jednak z nowymi użytkownikami routera.Odpowiedź typu przykład: "drfgttyyuu wrzuć tu i tu" nic dla mnie nie znaczy. Uwaliłem nowo zakupiony router wgrywając polskie Tomato,chociaż czytałem wiele informacji na tym forum co i jak trzeba zrobić!!! Nie udało mi się jednak wgrać.Czyli podpowiedzi są widać nie jasne dla laików!
Dla nowych powinno się dokładniej tłumaczyć co i jak. Hemes-80 ustawil i zrobił to za mnie na moim komputerze.Bez jego wiedzy,to ten router,który kupiłem mógł bym sobie do śmieci wyrzucić. Tak się tłumaczy na tym forum. Trzeba być chyba oblatanym w ustawieniach routera,żeby zarejestrować się na tym forum.Prostacy nie mają szans dowiedzieć się co i jak.
Pozdrawiam,myślę,że administratorzy zwrócą na to uwagę i bardzo dokladnie będą udzielać instrukcji dla laików.
Trochę kolego przesadzasz.Na tacy to Ty już dostajesz robotę Shibby-ego.
Ja router na który można wgrać tomato mam raptem od pół roku z czego 4 miesiące go nie używałem bo mnie nie było.Wcześniej miałem taki co działał tylko na tym co fabryka dała. Z linux-a jestem cienki jak dupa węża.Jednak upór i czytanie ze zrozumieniem powoduje , że potrafię wgrać nowy soft , optware ba nawet działającą tablicę v3 . Wszystko jest w tutkach które zaawansowani użytkownicy napisali dla takich jak my i chwała im za to. Każdy turial jest napisany krok po kroku więc co to ? ..... brak chęci ? Kto jak nie Ty ma poznać swoje urządzenie ? Inni ? Eeech rynce opadają
Pozdrowionka.
Trochę kolego przesadzasz.Na tacy to Ty już dostajesz robotę Shibby-ego.
Ja router na który można wgrać tomato mam raptem od pół roku z czego 4 miesiące go nie używałem bo mnie nie było.Wcześniej miałem taki co działał tylko na tym co fabryka dała. Z linux-a jestem cienki jak dupa węża.Jednak upór i czytanie ze zrozumieniem powoduje , że potrafię wgrać nowy soft , optware ba nawet działającą tablicę v3 . Wszystko jest w tutkach które zaawansowani użytkownicy napisali dla takich jak my i chwała im za to. Każdy turial jest napisany krok po kroku więc co to ? ..... brak chęci ? Kto jak nie Ty ma poznać swoje urządzenie ? Inni ? Eeech rynce opadają
Pozdrowionka.
Shibby jest ok.Daje dużo nowym użytkownikom.
Piszesz " tablicę v3 " ja nawet nie wiem o co chodzi. Sorry. Obawiam się,że mojej wiedzy wyuczonej też byś się musiał uczyć kilka lat.Może twojej ja też.
To nie chodzi o to.Każdy jest dobry w swoim zawodzie wyuczonym. Ja kupiłem ten router tylko dlatego,że wyczytałem,że można ściągać pliki na router,nawet przy wyłączonych komputerach. Dużo pobieram,dlatego mi na takim właśnie routerze zależało i właśnie dlatego go zakupiłem.Nie wiedziałem jednak,że przerośnie mnie konfiguracja ustawień.Nie mam za dużo czasu,żeby siedzieć całymi dniami i przeglądać fora co i jak.Dlatego wchodząc na to forum zależało mi na konkretnych odpowiedziach w kwestii ustawień routera jak dla laika.
Czy to jest jakiś problem? Po prosiłem o pomoc na forum,otrzymałem ją od hermesa-80 i jest ok.
Wszystko.Potrzebujesz wiedzy na temat naprawy i eksploatacji pojazdów samochodowych,to pytaj.W tym jestem dobry.Jestem technikiem mechanikiem samochodowym i możesz na mnie liczyć,ale w tematach ustawień routera jestem do bani i się tego nie wstydzę.Ustawiłem z pomocą hermesa-80 i nic nie ruszam,śmiga jak należy,a ja zajmuję się swoimi sprawami na których się znam Nie każdy jest alfa i omega w każdym temacie.Czy to coś złego?.Jak mi coś się uwali,albo coś nie będę wiedział,to poproszę znowu o pomoc na forum i chyba o to chodzi tutaj?
Nie podkręcaj się za bardzo i nie udawaj fachowca pisząc ten post. Umiesz,to szacun dla ciebie.
Edytowany przez mpsiura dnia 05-03-2012 21:26
Tomato
Ok ja wszystko rozumiem.Ale Ty zaczynasz od krytyki zamiast od czytania Tutoriale.Jesteś dwudniowym użytkownikiem forum i nie da się ogarnąć tego wszystkiego w tak krótkim czasie. Do nauki kolego
Pozdrawiam.
Sorry zrobiliśmy z tematu offtop-a
Edytowany przez labik dnia 05-03-2012 21:27
Ok ja wszystko rozumiem.Ale Ty zaczynasz od krytyki zamiast od czytania Tutoriale.Jesteś dwudniowym użytkownikiem forum i nie da się ogarnąć tego wszystkiego w tak krótkim czasie. Do nauki kolego
Pozdrawiam.
Sorry zrobiliśmy z tematu offtop-a
Nikogo nie krytykuję.Tak tylko uważam ze swojej strony jako laika,że czytając to forum nic nie mogłem zrobić z routerem.
Jestem dwudniowym zarejestrowanym,ale przed rejestracją siedziałem tydzień na tym forum i czytałem.Może nie za bardzo dokładnie według twojej wypowiedzi,ale jednak czytałem,a i tak nowy router uwaliłem.
Ale nie o to chodzi.Napisałem,pomogli mi i jestem zadowolony,że się zarejestrowałem na tym forum.Chyba o to chodzi.Na pewno jak będę jeszcze potrzebował pomocy,to też zapytam ludzi,którzy mają wiedzę na tym forum,a jest tu wielu takich.
Pozdrawiam.
Edytowany przez mpsiura dnia 05-03-2012 21:35
Tomato
Nie ma co się droczyć, trzeba utworzyć dział dla laików i koniec. Przyniesie to więcej dobrego niż taka dyskusja, jak wyżej. Najważniejsze, że są tacy co się chcą uczyć i wiedzieć co z czym i dlaczego. Zamykanie drzwi przed nosem i odsyłanie do google to nie sztuka.
Edytowany przez zilog dnia 05-03-2012 22:07
RT-AC-68u
RT-N16+ Linksys E2000 jako band 5GHz
Synology DS110j (DSM5)
WDTVLive Linksys PAP2T-EU
Nie ma co się droczyć, trzeba utworzyć dział dla laików i koniec. Przyniesie to więcej dobrego niż taka dyskusja, jak wyżej. Najważniejsze, że są tacy co się chcą uczyć i wiedzieć co z czym i dlaczego. Zamykanie drzwi przed nosem i odsyłanie do google to nie sztuka.
to może wrzuć na forum informacje, które otrzymałeś od kolegi hermes-80, co i jak należy skonfigurować (o ile hermes-80 nie ma nic przeciwko). bo osób które nie wiedzą jak to zrobić jest na pewno więcej.
i wtedy przesunie się je na pole prawd bezwzględnych
Połączony z 06 marzec 2012 11:22:46:
Cytat
mpsiura napisał(a):
Wszystko.Potrzebujesz wiedzy na temat naprawy i eksploatacji pojazdów samochodowych,to pytaj.W tym jestem dobry.Jestem technikiem mechanikiem samochodowym i możesz na mnie liczyć,
a ja właśnie szukam specjalisty od uszczelnienia pierścieni olejowych w fordowskim zetec'u 1.6
Cytat
mpsiura napisał(a):
Nie każdy jest alfa i omega w każdym temacie.Czy to coś złego?.Jak mi coś się uwali,albo coś nie będę wiedział,to poproszę znowu o pomoc na forum i chyba o to chodzi tutaj?
brawo, dokładnie tak samo uważam...
Edytowany przez anonim747874734 dnia 06-03-2012 11:22
A ja dopytam troche w tym temacie bo chodzi mi miedzy innymi o klienta torrent. Czy dysk podłączony pod usb routera chodzi bez przerwy? Czy może jesli wyłącze w opcjach klienta to dysk jest odłączany? A może router jest jeszcze bardziej inteligenty i "usypia" dysk jesli nic na nim sie nie dzieje... ?
Ktoś może mi napisać ile taki dysk 2.5 cala zżera prądu ? Do tego szkoda mi go troche katować ciągłą pracą...
· Łącznie użytkowników: 24,115 · Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.
Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !
maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia
Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa
overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.
maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.
overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?
maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach
maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności", więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.
servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.
maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?