27 Listopada 2024 17:47:45
Nawigacja
· Strona Główna
· Forum

· Tomato by Shibby
· FreshTomato

Wątki na forum
Najnowsze dyskusje
· Nowe routery: UX, UC...
· [MOD] FreshTomato-MI...
· [MOD] FreshTomato-AR...
· DIR868l OFW asus vs ...
· [S] Asus RT-AC56U
· Szukam zaproszenia n...
· Asus RT-AC5300 ,prob...
· archer c6 v3.20
· [S] Nighthawk R7000P...
· [S]Asus RT-AC5300 - ...
· Tanie N100 na promce...
· net z telefonu wifi+...
· Tomato - bugi/proble...
· HUAWEI z światłowodem
· Asus TUF-AX3000_V2 p...
· rt-ax88upro częste ...
· [Howto] Xpenology na...
· Jaki router pod Open...
· Ruter z tomato
· Czy to jeszcze NAS?
Najpopularniejsze obecnie wątki
· [MOD] FreshTomato... [908]
· [MOD] FreshTomato... [414]
· DIR868l OFW asus ... [11]
· Nowe routery: UX,... [3]
Ankieta
Jaki procesor posiada twój router?

Broadcom MIPSEL
Broadcom MIPSEL
36% [151 głosów]

Broadcom ARM
Broadcom ARM
52% [219 głosów]

Atheros
Atheros
5% [22 głosów]

Marvell
Marvell
1% [4 głosów]

Ralink
Ralink
1% [3 głosów]

Intel/AMD/VIA
Intel/AMD/VIA
1% [5 głosów]

Żaden z powyższych
Żaden z powyższych
4% [15 głosów]

Ogółem głosów: 419
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 02/02/2015 09:38
Twoje IP
3.138.126.51
Zobacz wątek
OpenLinksys » :: OPROGRAMOWANIE :: » Tomato - firmware
 Drukuj wątek
Netgear WNR3500L Gigabit + tomato
allstar

Cytat

manius napisał(a):

chyba nie czytałeś instrukcji którą podał shibby

1) przywrócić ustawienia domyslne routera
2) wgrać ddwrt mini przez www
3) restart routera
4) przywrócić ustawienia domyślne ddwrt, zalogować się na www i ustawić jakieś hasło np root/root
5) polaczyc sie telnetem do ddwrt i wydac komende: nvram get http_passwd. Zapisac wynik. To bedzie nasze haslo pierwszego logowania do tomato!
6) Zmienic rozszerzenie obrazu tomato z trx na bin i wgrac przez gui ddwrt.
7) zalogowac sie do tomato podajac wczesniej zapisane hasło, login to root i koniecznie zrobić erase all data in NVRAM memory.
8) gotowe, teraz możemy zalogować się do tomato na domyślne dane admin/admin.

pozwoliłem sobie trochę dodać do instrukcji by shibby.

nie czytalem wogole nie znalem widze ze zupelnie wszystko inaczej sie flashuje bede wiedziec nastepnym razem

na chwile obecna to tomato ktore juz jest wgrane to juz moge robic erase NVram i mozna dzialac?

a jesli bedzie chcial zmienic na inne tomato to juz nie musze powtarzac "epizodu" z ddwrt?
ASUS AIMESH

shibby

Cytat

na chwile obecna to tomato ktore juz jest wgrane to juz moge robic erase NVram i mozna dzialac?

tak

Cytat

a jesli bedzie chcial zmienic na inne tomato to juz nie musze powtarzac "epizodu" z ddwrt?

bezposrednio przez upgrade tomato.
Router: Unifi Cloud Gateway Max
Switch: Netgear MS510TXPP
Switch: Unifi USW-Flex-Mini - szt. 2
Wi-Fi: Unifi U6-Lite - szt. 2
Proxmox VE: i5-13400T, 64GB RAM, 2x 512GB NVMe, 3x 2TB SSD, Intel X710-DA2 SFP+
VM #1: Synology SA6400
VM #2: Debian, WWW
VM #3: Home Assistant OS

fresco
OK. Wersję Tomato z BT wgrałem, no i torrenty ładnie śmigają. Ale teraz mam takie problemy:
1) jak wchodzę na podłączony dysk przez shares to nie mogę nic usunąć, zmienić, pisze, że nie mam uprawnień. A przecież w ustawieniach shares mam ustawione read/writ. Może po zmianie, bo wcześniej miałem samo read, muszę zrobić restarcik routerka, a może to transmision mi dysk blokuje?
2) jak ktoś się łączy przez ftp z udostępnionym udziałem to nie może mi przesłać większego pliku niż kilka mb. Czy to wina łącza, czy może da się tutaj coś podziałać?

shibby

Cytat

2) jak ktoś się łączy przez ftp z udostępnionym udziałem to nie może mi przesłać większego pliku niż kilka mb. Czy to wina łącza, czy może da się tutaj coś podziałać?

to znaczy ze zle wskazales public dir. Wspazales go pewnie na /tmp, czyli RAM, dlatego plik jako mozna przeslac ma tylko kilka mega.

Sprawdz dokladnie gdzie masz zamontowany dysk i taka sciezke wskaz w FTP, BT i SAMBIE.
Router: Unifi Cloud Gateway Max
Switch: Netgear MS510TXPP
Switch: Unifi USW-Flex-Mini - szt. 2
Wi-Fi: Unifi U6-Lite - szt. 2
Proxmox VE: i5-13400T, 64GB RAM, 2x 512GB NVMe, 3x 2TB SSD, Intel X710-DA2 SFP+
VM #1: Synology SA6400
VM #2: Debian, WWW
VM #3: Home Assistant OS

fresco
No tak, miałem /tmp, a miało być mnt, jednak dalej mam problem z dostępem przez ftp. Gdy dostaję ten duży plik mi np. pada na chwilkę sieć tzn. tracę połączenie, a gosciowy wyświetla się błąd z wysłaniem. Dodam, że plik wysyłany jest przez TC. Próbowaliśmy mapować dysk u niego (Windows xp), ale tu nawet ie chciał się połączyć, podobnie przez IE. Może to wina Windowsa? Bo np. w mojej sieci wszystko ładnie działa na 192.168.1.1
edit
po testach okazało się, że wina nie leży w wielkości ale formacie plików. Każdy plik txt, doc rar jest blokowany, a przechodzi np. exe, zip, albo mp3.
Edytowany przez fresco dnia 15-05-2011 15:51

allstar
@shibby

a czy to tomato co obecnie jest w netgearze ma jakies limity speedu po lanie?

bo po podlaczeniu do nasa z 1gbit lanem po TC kopiowalo sie naprawde przecietnie ledwie 17MB/s przy 1gbit to powinno isc jakies 50 a nawet szybciej.
ASUS AIMESH

hermes-80

Cytat

bo po podlaczeniu do nasa z 1gbit lanem po TC kopiowalo sie naprawde przecietnie ledwie 17MB/s przy 1gbit to powinno isc jakies 50 a nawet szybciej.
A jaką ma wydajność ma twój NAS i po jakich portach to łączysz bo w stopce masz WRT54GL ??

21smoczek
Jaki w tej chwili najlepszy soft na netgaera WNR3500L ?
Mogłabyby być wersja PL ale nie koniecznie no i wraz z BT, która najlepsza?

Jest jakiś poradnik jak skonfigurować ten soft by można było ściągać torrenty ?

hermes-80

Cytat

Jaki w tej chwili najlepszy soft na netgaera WNR3500L

http://tomato.groov.pl/K26/build52-03...Ext-BT.trx
Niedługo będzie aktualizacja z nowymi dodatkami ale obecnie ta jest aktualna.

buniaczek

Cytat

21smoczek napisał(a):

Jest jakiś poradnik jak skonfigurować ten soft by można było ściągać torrenty ?

W sofcie shibbiego w zasadzie nie ma potrzeby konfigurowania niczego. Gotowy do działania zaraz po flashu Smile
Ustawia się tylko ścieżkę pobieranie oraz usera i pass Smile
-------------------------
Netgear WNR3500L || Tomato-K26USB-1.28 RT5x MIPSR2 101V Big-VPN ||
Asus RT-N56U || Asus firmware 3.0.0.3.135 - wygrania w konkursie na openlinksys.info||
[b]Asus RT-N10U v.B1 [small]

21smoczek
Ty buniaczek używasz widze nowszego niż podał hermes-80. Który lepszy?
I jeśli można to jaka jest miedzy nimi róznica?
Dzięki za szybkie info. Zaraz przystapie do flashowania... Smile

buniaczek

Cytat

21smoczek napisał(a):

Ty buniaczek używasz widze nowszego niż podał hermes-80. Który lepszy?
I jeśli można to jaka jest miedzy nimi róznica?
Dzięki za szybkie info. Zaraz przystapie do flashowania... Smile

Mam nowszą wersję (nowszy sterownik oraz wsparcie dla ipv6).
Na tym co podał hermes-80 jest lepszy zasięg i mniej problemów z radiem. U mnie akurat z nowym działa ok ale kilka osob miało problemy.
Z flashowaniem bym się wstrzymał. Shibby na dniach planuje premierę nowej wersji Smile (moim zdaniem warto poczekać).
W mojej wersji przykładowo nie działa limiter (z tego co czytałem problem już zdiagnozowany przez shibbiego-więc w nowej wersji będzie już działał).
Asus RT-N56U || Asus firmware 3.0.0.3.135 - wygrania w konkursie na openlinksys.info||

21smoczek
Juz po...Smile ale dzięki - to na razie będzie taka zabawa - nie wiem póki co jak wrzucić link torrentowy by się zaczęło ściągać... Mam podpięty PENDRIVE na razie 16GB. Porobione odpowiednie partycje. Mógłbys podpowiedziec jak uruchomic pierwszego torka? Smile Jestem zielony - to mój pierwszy raz.... Smile

buniaczek
musisz w zakładce USB and NAS przejść do podmenu BT client i wystartować transmission. Potem masz tam taki duży napis [Click here to open Transmission GUI] klikasz w niego i otwiera się w przegladarce odpowiednia strona. Dam dajesz open lub upload i po sprawie Smile
Lub alternatywnie ip.rutera:9091/transmission/ no chyba że masz ustawiony inny port

21smoczek
Poradziłem sobie tylko jeszcze kwestia napedu, próbuje ustawić by sciągał mi na dysk a nie na pamięc netgear'a...

hermes-80
Wyłącz automontowanie dysku i ustaw ręcznie punkty montowania do odpowiednich katalogów

21smoczek
Jest mały problem... Odznaczyłem opcje automatycznego montowania ale jak ustawić ręcznie kazdy katalog?

hermes-80
Do montowania masz katalogi w drzewie root zależnie od wersji Tomato:
cifs
mmc
nas
bkp
opt
W firewallu wpisujesz odpowiednie regółki:

/bin/mount{polecenie montowania} /dev/discs/disc0/part3{partycja - znajdujesz poleceniem fdisk -l} /mmc{katalog}

manius

Cytat

21smoczek napisał(a):

Poradziłem sobie tylko jeszcze kwestia napedu, próbuje ustawić by sciągał mi na dysk a nie na pamięc netgear'a...

polecam dział "Tutoriale" na forum.

a co do montowania poczytaj

http://openlinksys.info/forum/viewthread.php?thread_id=9015
Pozdrawiam Marcin

allstar

Cytat

hermes-80 napisał(a):

Cytat

A jaką ma wydajność ma twój NAS i po jakich portach to łączysz bo w stopce masz WRT54GL ??

chyba logiczne nie ze test byl robiony na netgearze.
ASUS AIMESH

Przejdź do forum
Zaloguj
Wprowadź adres e-mail lub nazwę użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się.

Zapomniałeś/aś hasła?
Aktualnie online
· Gości online: 63

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 24,115
· Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.

Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !Grin

maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia

Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa

overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.

maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.

overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?

maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach

maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności",
więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.

servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.

maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?

95,996,234 unikalnych wizyt