23 Listopada 2024 20:41:08
Nawigacja
· Strona Główna
· Forum

· Tomato by Shibby
· FreshTomato

Wątki na forum
Najnowsze dyskusje
· [S] Asus RT-AC56U
· DIR868l OFW asus vs ...
· Szukam zaproszenia n...
· [MOD] FreshTomato-AR...
· Asus RT-AC5300 ,prob...
· archer c6 v3.20
· [S] Nighthawk R7000P...
· [S]Asus RT-AC5300 - ...
· Tanie N100 na promce...
· net z telefonu wifi+...
· Tomato - bugi/proble...
· HUAWEI z światłowodem
· Asus TUF-AX3000_V2 p...
· rt-ax88upro częste ...
· [Howto] Xpenology na...
· Jaki router pod Open...
· Ruter z tomato
· Czy to jeszcze NAS?
· RT AC66U B1
· Wireguard na FreshTo...
Najpopularniejsze obecnie wątki
· DIR868l OFW asus ... [8]
· [S] Asus RT-AC56U [0]
Ankieta
Jaki procesor posiada twój router?

Broadcom MIPSEL
Broadcom MIPSEL
36% [151 głosów]

Broadcom ARM
Broadcom ARM
52% [219 głosów]

Atheros
Atheros
5% [22 głosów]

Marvell
Marvell
1% [4 głosów]

Ralink
Ralink
1% [3 głosów]

Intel/AMD/VIA
Intel/AMD/VIA
1% [5 głosów]

Żaden z powyższych
Żaden z powyższych
4% [15 głosów]

Ogółem głosów: 419
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 02/02/2015 09:38
Twoje IP
18.118.154.237
Zobacz wątek
OpenLinksys » :: ROUTERY :: » Asus
 Drukuj wątek
RT-N16 zrywa łącze co 60 min
Hermes-nielot

Cytat

Po wgraniu tomato koniecznie powinienes wyczyscic NVRAM. Jezeli tego nie zrobiles to predzej czy pozniej zaczniej odczuwac niepoprawne, dziwne, niewytlumaczalne dzialanie routera.

Pewnie dlatego niektóre ustawienia nie dały się zapisać (były złe wartości wykraczające poza dopuszczalną skalę) np Czas dzierżawy czy Odnawianie klucza w grupie. Ale tylko z tymi miałem problem. Jak wpisałem wartości z dopuszczalnego przedziału to dało się zapisać zmiany. Na razie wszystko dział jak należy. Gdy wystąpi jakieś problemy to będę działał.
Szukałem opcji czyszczenia NVRAM-u ale jej nie znalazłem. Są tylko opcje utrwalenia, zrzutu i czyszczenia ale po uaktualnieniu (uaktualnieniu z Tomato do nowszego/innego Tomato). Chyba nie mogę znaleźć albo wykonuje się tą komendę przez konsolę - zatem jako to będzie komenda?
Rozumiem, że jak wyczyszczę NVRAM to ustawia konfiguracje Tomato na domyślną osuwając wszystkie moje ustawienia?
Rozumiem również, że funkcja utrwalenia NVRAM zapisuje moje aktualne ustawienia jako domyślne?

Pytanie z innej beczki. Czy Tomato dysponuje możliwościami rozbudowywania swej funkcjonalności przez jakieś dodatki? Coś w stylu zwiększania możliwości Firefoxa przez rozszerzenia. Jeśli tak to gdzie można ich szukać? Jak one wpływają na stabilność urządzenia?

@go0ma
A nie było by prościej i pewniej skorzystać z uprzejmości znajomego z komputerem z zainstalowanym WinXP?
Możesz poszukać ew programu/zamiennika dla tftp-client o którym pisał @jarek7714. Jeśli się mylę to poprawcie mnie. Sądzę jednak, że twoja operacja zaliczała by się do tych z gatunku pionierskich i nigdy nie masz pewności co do wyników. Oczywiście to tylko spekulacje. dobrze by było aby wypowiedzieli się bardziej obeznani.

go0ma
Jeszcze lepiej ktoś to musi zrobić Smile Nie każdy siedzi na PC. TFTP to nie problem, widze ze jest klient pod mac'a.
Chodzi mi o tutka z tym sposobem ładowania tomato. Coś mi się obiło że najpierw trzeba ładować DD-WRT i tutaj też widze kolejny plus, zobacze jeszcze jedna
alternatywe.

Hermes-nielot

Cytat

go0ma napisał(a):
Jeszcze lepiej ktoś to musi zrobić Smile Nie każdy siedzi na PC. TFTP to nie problem, widze ze jest klient pod mac'a.
Chodzi mi o tutka z tym sposobem ładowania tomato. Coś mi się obiło że najpierw trzeba ładować DD-WRT i tutaj też widze kolejny plus, zobacze jeszcze jedna
alternatywe.

Nawet jak się nie znasz na PC to sprawa jest na tyle prosta, że nie wymaga zbyt głębokiej wiedzy. Ustawiasz stałe IP dla połączenia z routerem, odpalasz program, wskazujesz plik z firmware, restartujesz router zgodnie z instrukcją, klikasz w programie przycisk ładowania firmware do routera.
Co najwyżej ustawienie stałego IP może dla niezorientowanego nastręczyć nieco trudności, ale wierz mi, w gruncie rzeczy to proste, kilka kliknięć, wpisanie cyferek, ot co. Poradników na ten temat w sieci jest na pewno zatrzęsienie.
Też najpierw myślałem, że "najpierw trzeba ładować DD-WRT". Jak się przekonałem robi się to w prosty sposób dzięki asus firmware restoration - proste okienko programu, klikasz i po paru minutach gotowe. Rozumiem, że pod MAC asus firmware restoration nie zadziała ale jak pisał @jarek7714 i pod Windowsem stosuje inne oprogramowanie, choć metoda pozostaje niezmienna - ogólnie rzecz ujmując - jakiś tam program, który wysyła firmware do routera. Zatem zapewne również pod MACkiem można przeprowadzić taką operację. Diabeł zapewne tkwi w szczegółach: jaki program? czy nie napotkasz na jakieś niespodzianki? itp.
Edytowany przez Hermes-nielot dnia 19-02-2011 14:39

hermes-80
Czyszczenie nvramu po wgraniu nowszego softu to praktycznie podstawa. Znajdziesz ją w www tomato:
Administracja/Konfiguracja/Przywróć standardowe ustawienia/Wyczyść cały NVRAM (niebezpieczne)
Oczywiście tracisz wszystkie ustawiania i konfigurujesz z palca od nowa routera ale masz pewność, że nie będziesz się zastanawiał czemu ci takie kwiatki wychodzą - dla laików to wręcz 1 przykazanie.

Co do rozszerzeń funkcjonalności Tomato - oczywiście atakujesz tutki z tematem OptWare i tutki z opisem pakietów (co ci jest potrzebne do szczęścia)

No i nauka podstawowych komend linuksowych trybu tekstowego bo Tomato to nic innego jak linux.

go0ma
Ja za to jestem Specjalista IT wiec ... moge to zrobic na kilka sposobow, tylko po co mam wyważać drzwi które już dawno są otwarte. Mogłbym postawić XP pod parallelsami ale jak narazie nie widze potrzeby. Chce zobaczyć sposob pod WIN i dostosować do moich potrzeb. Hehe ależ Ty sie upierasz przy tym toolsie asusa Grin

Ok, mniej wiecej już wiem jak wpakować DD-WRT ... znowu ludzie pisza że wymagany jest IE ... zaczyna mnie to troche irytować, eh microsoft Grin
Dobra, poczytamy zobaczymy ... jak coś uwale to bede musial przeprosić się z AFR Grin

jarek7714
ja nie korzystam z asus firmware restoration, dlatego właśnie że ten klient tftp to sposób pewny i sprawdzony i przez tego klienta wgrywałem firmware do d-linka, compexa, ubiquiti networks i do asusa wiele razy-pewnie,łatwo i czytelnie Grin
jareq

go0ma
No i stało się, siedze na DD-WRT, na razie initial firmware ale za chwilke pójdę dalej.
Obyło się bez TFTP, wystarczyło samo GUI z pod oryginalnego FW 1.0.2.3
Wszystko pod Mac OSem i FireFoxem Grin Czyli nie taki diabeł straszny jak go malują Grin

Hermes-nielot

Cytat

Hehe ależ Ty sie upierasz przy tym toolsie asusa Grin

No nie upieram się. Wskazuję wszak na inne możliwości - klient tftp, o którym pisze @jarek7714.
Kieruję się raczej zasadą brzytwy Ockhama - proste rozwiązania są najlepsze. Po co sobie komplikować sprawę zmiany softu wybierając drogę kilkuetapową (wiadomo im więcej etapów, tym więcej możliwości popełnienia błędu), jak można wybrać jednoetapową.
Ja raczej odniosłem wrażenie, że właśnie Ty się upierasz przy sposobie z użyciem DD-WRT Smile.
Ale wszystkie te wrażenia mogą być pochodną niedoskonałości dyskusji przez forum.

@hermes-80 Dzięki za sugestie. Z całą pewnością temat OptWare zbadam.
Opcję czyszczenia NVRAM już nalazłem - dzięki za podpowiedź. Obecnie wszystko działa, więc z czyszczeniem NVRAM-u na razie się wstrzymam, do czasu jakichś niepokojących objawów.

go0ma
@Hermes-nielot
Bardzo dobre odniosłeś wrażenie, tym sposobem sprawdzę dwa firmware'y, puki co zostaje przy DD-WRT żeby potestować. BTW z DD-WRT można powrócić do oryginalnego FW.
Hoho widze że tutaj jest RADIUS ... już dawno miałem o tym poczytać, biore sie za lekturę ... pozdrawiam serdecznie.

shibby
sposob wgrywania tomato przez ddwrt jest opisany tu

http://openlinksys.info/forum/viewthread.php?thread_id=9978
Proxmox VE: i5-13400T, 64GB RAM, 2x 512GB NVMe, 3x 2TB SSD, Intel X710-DA2 SFP+
VM Router: OpenWRT 22.03.4
VM NAS: Synology SA6400
VM VPS: Debian, WWW, Home Assistant
Switch: Netgear MS510TXPP
Switch: Ubiquiti USW-Flex-mini - szt. 2
Wi-Fi: Ubiquiti U6-Lite - szt. 2

anubis

Cytat

Hermes-nielot napisał(a):

Panowie, koledzy - POMOCY!

Piszę tak bo już nie wiem co mam z tym routerem zrobić aby działał jak trzeba.
Chodzi o Asusa RT-N16. Od chwili zakupu (już kilka dni) dział jak by chciał a nie mógł. Zrywa połączenie średnio co godzinę.
Opiszę sytuację nieco szczegółowiej:

Sieć:
Internet z sieci kablowej MultiMedia - 6 Mb, modem Motorola SURFboard Model SB5101i
Do niego podłączony N16 (Wersja firmware:: 1.0.1.9 ) standardowym kablem sieciowym. Router rozprowadza/dzieli sygnał tylko drogą radiową.
W sieci działają 2 laptopy + 1 stacjonarny (karty sieciowe w standardzie G) + 1 stacjonarny (karta w standardzie N).
Na routerze ustawienia: filtrowanie po MAC adresie, przydzielanie stałych IP po MAC adresie, przekierowania dwóch portów, szyfrowanie WPA2-PSK.

Objawy:
Jak pisałem wyżej - zrywa połączenie z regularnością co 50-70 min. Wiem to z logów w panelu Ogólny log, informacja o dacie startu. Co jakiś czas tam zaglądam i zawsze jest tam czas nie przekraczający tych podanych minut. Ponad to w oczywisty sposób zrywa mi łączność czego doświadczam empirycznie.

Dodatkowe objawy:
W czasie zerwania łącza kontrolki WiFi i WAN na routerze nie migają tylko świecą światłem jednostajnym. Zdaje się to wskazywać że zrywa nie tylko sieć radiową lecz traci również kontakt z modemem. Tak jak by się cały router zawieszał i restartował. Potem łączność wraca.
Zapodam początek loga po takim zwisie:

Jan  1 01:00:10 syslogd started: BusyBox v1.7.2
Jan  1 01:00:10 igmp[1825]: igmp started!
Jan  1 01:00:15 dhcp client: deconfig: lease is lost
Feb 17 13:17:04 igmp[1825]:  interface 192.168.1.1, DOWNSTREAM ver=0x16 name=br0 index=7
Feb 17 13:17:04 igmp[1825]:  interface 81.190.139.71, UPSTREAM ver=0x16 name=eth0 index=4
Feb 17 13:17:13 ntp client: time is synchronized to time.nist.gov pool.ntp.org
Feb 17 13:17:32 syslog: tc class add dev eth0 parent 10:1 classid 10:200 htb rate 1bps ceil 1018kbit prio 2
Feb 17 13:17:32 syslog: tc qdisc add dev eth0 parent 10:200 handle 1200: pfifo

Najdalej położony komputer informuje minie o sile sygnału że znakomita. Windowsowe centrum sieci i udostępniania Win7HomePrem x64

Co już z nim robiłem:
Aktualizowałem firmware z wersji 1.0.1.9 do 1.0.2.3 i z powrotem do 1.0.1.9.
Odłączyłem dysk od portu USB
Wyłączyłem dodatkowe usługi udostępnianie dysku w sieci lokalnej i FTP, zarządzanie pasmem, UPnP Media Server;
kombinowałem ze standardem sieci (auto, tylko N, tylko G, B/G Mixed, zmiana pasma 20 lub 20/40 MHz, ustawienie na sztywno kanału nadawania);
wyłączyłem wszystkie kompy działające w sieci za wyjątkiem jednego,
Wymieniłem środkową antenę w routerze na dwa razy większą (kiedyś sobie taką kupiłem do byłego routera aby zwiększyć siłę sygnału).
Wyłączyłem w jednej karcie sieciowej standard N

Ale o co chodzi?
Dotychczas miałem dokładnie tak samo skonstruowaną sieć. Nic się nie zmieniło za wyjątkiem routera. Wcześniej używałem D-Linka DI-524 wersja B4. Zmieniłem w nim tylko antenę na większą aby zwiększyć sygnał i działało sio OK. Żadnych zwiech, zwolnień transferu, dosłownie nic co zasługiwało by na uwagę. Router, modem i kompy, wszystko to nie zmieniło swego dotychczasowego miejsca użytkowania. DI-524 stał w szafie i N16 stoi w szafie, tyle że tamten router za 120 PLN działał be zarzutu a ten za 420 ma fochy.

I co dalej?
Chyba w miarę szczegółowo opisałem sytuację, objawy i dotychczasowe działanie. Ja tracę już pomysły. Informatykiem nie jestem i nie wiem co by tu jeszcze można zrobić aby to wreszcie zatrybiło. Proszę o jakąś pomoc.

Przepraszam że przerywam tak dobrze rozpoczęty wątek ale odnośnie zrywania połączenie na orginalnym oprogramowaniu asusa nikt nie ma pomysłu? Moim zdaniem sprzęt za taką cene nie powinien wywijać takich numerów. To jest chyba dość powszechny problem, ponieważ mnie też dopadł.
Ignorancje powinno korygowa? si? za pomoc? ksi??ki, g?upot? tylko za pomoc? strzelby i szpadla

Nie dyskutuj z kretynem, bo najpierw sprowadzi ci? do swojego poziomu a nast?pnie pokona do?wiadczeniem

jarek7714
Asus produkuje dobry sprzęt, oprogramowaniem się już za bardzo nie przejmuje-zresztą po co skoro jest to najlepiej wspierany sprzęt OpenSource, a co do ceny to nie przesadzasz ok.400zł to jest takie łoł? 2-3 lata temu dziadki linksysy WRT54GL kosztowały jeszcze u niektórych sprzedawców 350zł, ba nawet dziś jeszcze trzeszczą ok.200zł-choć dla mnie ich możliwości porównując do innego dostępnego sprzętu to nówka jest warta max. ok.100zł Wink
jareq

anubis
Wina leży w usterce urzadzenia. Miałem to samo, po wymianie na nowy jest oki.
Edytowany przez anubis dnia 02-06-2011 17:45
Ignorancje powinno korygowa? si? za pomoc? ksi??ki, g?upot? tylko za pomoc? strzelby i szpadla

Nie dyskutuj z kretynem, bo najpierw sprowadzi ci? do swojego poziomu a nast?pnie pokona do?wiadczeniem

Przejdź do forum
Zaloguj
Wprowadź adres e-mail lub nazwę użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się.

Zapomniałeś/aś hasła?
Aktualnie online
· Gości online: 117

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 24,115
· Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.

Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !Grin

maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia

Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa

overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.

maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.

overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?

maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach

maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności",
więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.

servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.

maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?

95,450,992 unikalnych wizyt