26 Listopada 2024 16:25:20
Nawigacja
· Strona Główna
· Forum

· Tomato by Shibby
· FreshTomato

Wątki na forum
Najnowsze dyskusje
· DIR868l OFW asus vs ...
· Nowe routery: UX, UC...
· [S] Asus RT-AC56U
· Szukam zaproszenia n...
· [MOD] FreshTomato-AR...
· Asus RT-AC5300 ,prob...
· archer c6 v3.20
· [S] Nighthawk R7000P...
· [S]Asus RT-AC5300 - ...
· Tanie N100 na promce...
· net z telefonu wifi+...
· Tomato - bugi/proble...
· HUAWEI z światłowodem
· Asus TUF-AX3000_V2 p...
· rt-ax88upro częste ...
· [Howto] Xpenology na...
· Jaki router pod Open...
· Ruter z tomato
· Czy to jeszcze NAS?
· RT AC66U B1
Najpopularniejsze obecnie wątki
· DIR868l OFW asus ... [11]
· Nowe routery: UX,... [0]
· [S] Asus RT-AC56U [0]
Ankieta
Jaki procesor posiada twój router?

Broadcom MIPSEL
Broadcom MIPSEL
36% [151 głosów]

Broadcom ARM
Broadcom ARM
52% [219 głosów]

Atheros
Atheros
5% [22 głosów]

Marvell
Marvell
1% [4 głosów]

Ralink
Ralink
1% [3 głosów]

Intel/AMD/VIA
Intel/AMD/VIA
1% [5 głosów]

Żaden z powyższych
Żaden z powyższych
4% [15 głosów]

Ogółem głosów: 419
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 02/02/2015 09:38
Twoje IP
3.148.108.192
Zobacz wątek
OpenLinksys » :: OPROGRAMOWANIE :: » Tomato - firmware
 Drukuj wątek
IP/MAC BW Limiter-ustawienia
kille72

Cytat

Jacques napisał(a):

Cytat

shibby napisał(a):
nie musisz wszystkim dawac po rowno. Wazne zeby suma rate nie przekraczala maksymalnej zadeklarowanej predkosci.

Dzieki za info shibby.
wersja tomato-E3000USB-1.28.9054RAF-EN-MIPSR2-beta-036H-VPN.bin
w RAF Features jest QoS Limit trzeba go wlaczyc czy nie, czy to problemik kosmetyczny skoro QoS nie uzywamy?

@Jacques, IP BW limit to tak zwany New QOSlimit. Enable QoS Limit w zakladce IP BW Limit powoduje wlaczenie BW Limitera a nie normalnego QOS. Powinno sie moze nazywac Enable IP BW Limit zamiast Enable QoS Limit...

Jacques

Cytat

kille72 napisał(a):

Cytat

Jacques napisał(a):

Cytat

shibby napisał(a):
nie musisz wszystkim dawac po rowno. Wazne zeby suma rate nie przekraczala maksymalnej zadeklarowanej predkosci.

Dzieki za info shibby.
wersja tomato-E3000USB-1.28.9054RAF-EN-MIPSR2-beta-036H-VPN.bin
w RAF Features jest QoS Limit trzeba go wlaczyc czy nie, czy to problemik kosmetyczny skoro QoS nie uzywamy?

@Jacques, IP BW limit to tak zwany New QOSlimit. Enable QoS Limit w zakladce IP BW Limit powoduje wlaczenie BW Limitera a nie normalnego QOS. Powinno sie moze nazywac Enable IP BW Limit zamiast Enable QoS Limit...

kille72 dzieki za szybka odpowiedz !
Wyglada na to ze limiter pieknie dziala.
Jeszcze jedno teraz Priority nie jest potrzebny w IP BW Limit.
Milego dzionka zycze...
Edytowany przez Jacques dnia 13-02-2011 17:10
Pozdrawiam...
-------------------------------------------------------------------------------
Asus RT-N66U
-------------------------------------------------------------------------------

shibby

Cytat

Powinno sie moze nazywac Enable IP BW Limit zamiast Enable QoS Limit

angielskie tlumaczenie jest od Victeka. Ale fakt zmienie nazewnictwo w swojej następnej kompilacji zeby sie nie mylilo ze standardowym QoS.
Router: Unifi Cloud Gateway Max
Switch: Netgear MS510TXPP
Switch: Unifi USW-Flex-Mini - szt. 2
Wi-Fi: Unifi U6-Lite - szt. 2
Proxmox VE: i5-13400T, 64GB RAM, 2x 512GB NVMe, 3x 2TB SSD, Intel X710-DA2 SFP+
VM #1: Synology SA6400
VM #2: Debian, WWW
VM #3: Home Assistant OS

Wixa
A mi nie działa ten limiter :/ Mam ustawienia jak na zdjęciu (moje IP to ...134 - w ramach sprawdzenia). zapisuje, resetuje router , sprawdzam na www. speedtest .pl i ciągle pokazuje mi że wykorzystuje 8000kb/s a nie 1800 :/

Moj router to WNR3500L z wgranym
tomato-K26USB-1.28.9054RAF-PL-MIPSR2-beta-036H-Ext

Napiszcie proszę co zle robię.

PS. QoS też nie działa, przypisuje klasy i nic nie blokuje ani nie wyświetla na wykresach.

img841.imageshack.us/img841/8355/bwlimiter.jpg

iroc
Powiem szczerze, że nie sprawdzałem tego na netgearze. Wieczorem sprawdzę czy mam tak samo.
-asus rt-n18u-
tomato,ddwrt,gargoyle

shibby
na poczatek wgraj jakies nowsze wydanie tomato. Albo bui;d52-031H albo bui;d5x-047

wyczysc nvram i sprawdz. Ja nigdy nie mialem problemow z limiterem i zawsze ograniczal poprawnie.

Wixa
hmmm , myslalem ze mam najnowszy- polski. ten 047 to po angielsku, prawda? a 031 jest nowszy niz 036 ? :/ Tyle tych wersji, że się zakręciłem.

PS. którą wersję byście mi polecili?
mialem org. soft to Wi-Fi smigało po chacie wysmienicie, zmieniłem na
tomato-K26USB-1.28.9054RAF-PL-MIPSR2-beta-034H-Ext i zasięg się drastycznie zmniejszył, teraz się przesiadłem na
tomato-K26USB-1.28.9054RAF-PL-MIPSR2-beta-036H-Ext , ale jest to samo :/

Ogólnie zależy mi na limitach oraz Wi-Fi.

Pozdrawiam i Życzę Smacznego Jajka :-)
Edytowany przez Wixa dnia 24-04-2011 00:00

buniaczek
Ja tu widzę dwie opcjeSmile

Zacznij od tego
tomato-K26USB-1.28.905xRAF-EN-MIPSR2-047-Ext-BT.trx

Jeśli będą problemy z zasięgiem to sprawdź to:
tomato-K26USB-1.28.9052RAF-EN-MIPSR2-032H-Ext-BT.trx (starszy sterownik, a jednak czasem lepszy)

Limiter znajdziesz w zakładce RAF tools.
PS: najlepiej korzystać tylko z limitera lub tylko z QoS-u. Polecam limiter! Smile U mnie na tym samym Netgear-e działa świetnie!
-------------------------
Netgear WNR3500L || Tomato-K26USB-1.28 RT5x MIPSR2 101V Big-VPN ||
Asus RT-N56U || Asus firmware 3.0.0.3.135 - wygrania w konkursie na openlinksys.info||
[b]Asus RT-N10U v.B1 [small]

shibby
jw ale oba po angielsku. Po polsku narazie nie robie to to zajmuje sporo czasu. Chce ten czas poswiecic na wersje multilanguage a wiec mozliwosc wyboru jezyka z poziomu gui tomato.

Wixa
Nie wiem co jest grane :/ Wifi na kazdym z tych softów tak samo - kiepsko :/ co do BW Limitera :/ nie działa mi :/

Wpisuje łącze 6000/500 , ustawiam na swoje IP 1000/1500/100/150 save, reboot - speed test .... 7500kb/sek :/ a nie 1500

Nie wiem co zle robię :/

Czy możecie mi powiedzieć, tak krok po kroku, jak usunąc tomato i wrócic do standardowego softu netgeara? Chciałem dla pewności sprawdzić tam Wi-Fi. Co wgrać, skąd wgrać, jaki przycisk kiedy przytrzymac. Dziękuję z góry.

sprawdzałem wifi i limitera na :
tomato-K26USB-1.28.905xRAF-EN-MIPSR2-047-Ext-BT
tomato-K26USB-1.28.9052RAF-EN-MIPSR2-032H-Ext-BT

tomato-K26USB-1.28.9054RAF-PL-MIPSR2-beta-036H-Ext

i mi po prostu to nie działa.
Czy może być winą to, że netgear działa mi jako brama, a nie router? Bo mam 2 routery, jeden z modemem a drugi, ten netgear bez. Ale jak ustawie go jako router, to ustawia mi sie inna klasa sieci na nim i TV ( ktory mam podlaczony do routera z modemem) juz nie widzi kompów z netgeara ( z innej klasy sieci) :/ Nie ogarniam tego :/

hermes-80

Cytat

Czy może być winą to, że netgear działa mi jako brama, a nie router? Bo mam 2 routery, jeden z modemem a drugi, ten netgear bez. Ale jak ustawie go jako router, to ustawia mi sie inna klasa sieci na nim i TV ( ktory mam podlaczony do routera z modemem) juz nie widzi kompów z netgeara ( z innej klasy sieci) :/ Nie ogarniam tego :/

Nie rozumie twojej konfiguracji tych routerów - coś namotałeś.
RAF działa tylko na ruch przechodzący przez WAN.

Wixa
To moja sytuacja, tak mam podłączone 2 routery (do routera nr 1 - z modemem, do LAN1 - router nr2, LAn3 TV, LAN4 "N"ka) DO routera nr2 mam podłączone kompy. Chciałem sterować całym netem przez NOWY router nr2 (netgear), ale nie wiem jak to zrobić, wiec zrobiłem tak jak teraz :-)

Cały ruch z kompów idzie przez WAN do Routera nr1 a dopiero z niego "w świat" :-)

img832.imageshack.us/img832/6295/routz.jpg

hermes-80
W takim układzie na WNR3500L nie ma szans działać limiter.
Jedynie, skrypt Robsona ale Shibby musiał by ci podać jak ograniczyć przepustowość na switchu dla Netgear-a (jeśli to jest możliwe) i to tylko tych kompów, które są do niego wpięte - ale to głupi pomysł Smile .
Ogólnie stwierdzam, że masz to źle rozwiązane ponieważ jeśli chcesz kształtować pasmo dla wszystkich kompów to żaden z nich nie możne być podłączony do routera z modemem oprócz WNL3500 WAN-em i router z modemem w tryb Bridge.

shibby
nie ma szans zeby ci limiter dzialal. Tak jak hermes napisal wyzej, limiter dziala na porcie WAN (a dokladnie musi miec 2 interfejsy by moc zarzadzac pasmem). Dlatego tez ustawic go trzeba na routerze.

Zebys mogl uzywac limitera musialbys zmienic uklad sieci na taki.
TPLinka ustawic (jezeli sie da) jako bridge, tak by tylko synchronizowal linie adsl. nasepnie laczysz go TYLKO z netgearem do porty WAN (zaden inny komp nie moze byc wpiety do tplinka). Na netgearze WAN ustawiasz na pppoe i podajesz login i haslo do polaczenia od uslugodawcy. W tym momencie netgear jest twoim routerem i dzieli lacze. Podpinasz do niego wszystkie kompy ktore byly wczesniej wpiete do tplinka. Natomiast w miejsce netgeara kupujesz byle switch za 30zl bo widze ze i tak wszystkich klientow masz po LANie.

hermes-80

Cytat

kupujesz byle switch za 30zl

Jeśli chcesz zachować przepustowość sieci do każdego kompa 1Gb/s to raczej za 30 zł nie kupisz giga bitowego switcha.

shibby
no to wydaje 100zl i ma switch gigabitowy Wink chociaz ten jego tplink to napewno nie gigabit Wink

Wixa
Wielkie Dzięki za odpowiedzi.

-hermes-80 - Ogólnie siec mma rozwiązaną tak, gdyż do netgara mam podłączone SAME kompy (4) a do TP-linka TV Samsung( na ktorym po sieci ogladam filmy z jednego z kompów, ktory jest wpięty do Netgeara) oraz dekoder N (tylko net- i to rzadko). Zastanawiałem się ogolnie nad wywaleniem TP-inka, a dokupieniem modemu ADSL oraz SWITCHa.

-Shibby - nie potrzebuję przesyłać nic za pośrednictwem TP-Linka, 100M wystarczy w zupełności do 1080 na TV z kompa, Avatara 16GB (mkv) TV uciągnął bez zająknięcia.

Z tego co szukałem, to TP-link nigdzie nie ma wyboru router -bridge :/ na netgearze mam, ale jak dam router, to wtedy kompy z Neatgeara muszą mieć inna klase sieci i tu jest lipa, bo TV nie zobaczy mi Kompa z innej klasy sieci 192.168, a np 10.0 :/ bo wtedy pewnie ten limiter by działał, choć sam już nie wiem.

hermes-80

Cytat

Z tego co szukałem, to TP-link nigdzie nie ma wyboru router -bridge :/
Coś kolego ściemniacie albo coś szukasz lecz nie chcesz znaleźć.
Odwiedziłem stronę TP-L i w specyfikacji urządzenia znalazłem:

Cytat

IEEE 802.1d transparent learning bridging
Więc tryb bridge tam na pewno jest.
Dodam więcej pofatygowałem się i ściągnąłem manuale do wersji
v1 - str 21 Bridge
v4 - str 21 Bridge
Więc nie potrzebujesz kupować dodatkowego modemu ADSL bo z tego TP-L można zrobić modem ADSL.

Wixa
hermes-80 - masz racje, jest, w zaawansowanych ustawnieniach WAN ( tam gdzie login i haslo i enscapulation mode się wybiera), tylko teraz mam pytanie. Jesli ustawie TP-linka jako most, przestawie netreara jako router PPPoE ( wpisze hasla loginy), to czy muszę odłączac z TPlinka TV i dekoder N ? Brakuje mi portów LAN w netgearze :-) TV koniecznie muszę mieć do sieci podpięty :-) I mam pytanie, czy jak ustawie TP-linka jako bridge, to zmieniam cos w połączeniu z netgearem? czyli wyjscie LAN z TPlinka wchodzi w wejscie WAN w netgearze ? I co z numerami IP? Gdyż teraz mam statycznie przypisane w TP-linku. W sumie to jak zrobie Bridge, to numerami IP bedzie zajmował się Netgear, prawda ?

shibby

Cytat

to czy muszę odłączac z TPlinka TV i dekoder N ? Brakuje mi portów LAN w netgearze :-)

oczywiscie ze tak. tplink staje sie wtedy zwyklym modemem ADSL, polaczenie internetowe nawiazuje netgear wiec to on jest routerem i wszystko co jest "za nim" ma dopiero internet. Dlatego pisalem ze jak braknie ci portow to dokup byle switch za pare groszy.

Co wiecej wylacz na tplinku serwer DHCP i ustaw dla LAN inna podsiec ip, tak by nie klocila sie z podsiecia LAN netgeara.

Przejdź do forum
Zaloguj
Wprowadź adres e-mail lub nazwę użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się.

Zapomniałeś/aś hasła?
Aktualnie online
· Gości online: 77

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 24,115
· Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.

Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !Grin

maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia

Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa

overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.

maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.

overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?

maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach

maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności",
więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.

servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.

maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?

95,874,281 unikalnych wizyt