22 Listopada 2024 09:54:30
Nawigacja
· Strona Główna
· Forum

· Tomato by Shibby
· FreshTomato

Wątki na forum
Najnowsze dyskusje
· [S] Asus RT-AC56U
· DIR868l OFW asus vs ...
· Szukam zaproszenia n...
· [MOD] FreshTomato-AR...
· Asus RT-AC5300 ,prob...
· archer c6 v3.20
· [S] Nighthawk R7000P...
· [S]Asus RT-AC5300 - ...
· Tanie N100 na promce...
· net z telefonu wifi+...
· Tomato - bugi/proble...
· HUAWEI z światłowodem
· Asus TUF-AX3000_V2 p...
· rt-ax88upro częste ...
· [Howto] Xpenology na...
· Jaki router pod Open...
· Ruter z tomato
· Czy to jeszcze NAS?
· RT AC66U B1
· Wireguard na FreshTo...
Najpopularniejsze obecnie wątki
· Szukam zaproszeni... [19]
· DIR868l OFW asus ... [8]
· [S] Asus RT-AC56U [0]
Ankieta
Jaki procesor posiada twój router?

Broadcom MIPSEL
Broadcom MIPSEL
36% [151 głosów]

Broadcom ARM
Broadcom ARM
52% [219 głosów]

Atheros
Atheros
5% [22 głosów]

Marvell
Marvell
1% [4 głosów]

Ralink
Ralink
1% [3 głosów]

Intel/AMD/VIA
Intel/AMD/VIA
1% [5 głosów]

Żaden z powyższych
Żaden z powyższych
4% [15 głosów]

Ogółem głosów: 419
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 02/02/2015 09:38
Twoje IP
18.218.190.118
Zobacz wątek
OpenLinksys » :: DYSKI SIECIOWE :: » Rozwiązanie dedykowane
 Drukuj wątek
iBOOD NAS Zyxel NSA310 za 164,95 zł
czarekk
Nie ma sprawy, jak zrobisz wszystko zgodnie z instrukcją to powinno działaćSmile

Ja mam z kolei kilka nierozwiązanych problemów, proszę o pomoc starych wyjadaczy:
- po podłączeniu dysku usb NSA zawiesza się zawsze w momencie jego odłączenia - problem występował też z FFP 0,5 i firmware 4.22. Nie sprawdzałem jeszcze jak jest bez FFP-Sticka.
- po zainstalowaniu softu 4.50 zniknęły wszystkie pakiety, pobieranie z internetu nie działa
- w jaki sposób uruchomić dostęp zdalny http do Transmission (z loginem i hasłem) przez internet

drawsko

Cytat

czarekk napisał(a):
- po zainstalowaniu softu 4.50 zniknęły wszystkie pakiety, pobieranie z internetu nie działa

u mnie fw 4.50 powodował dziwne zachowanie nsa310 (serwer multimediów nie dało się uruchomić i zawieszał web gui nasa ) więc ponownie zagościł fw 4.40.

Dodane:
----------------------
Wgrałem ponownie fw 4.50 i potwierdzam to co wcześniej napisałem. Po wyczyszczeniu firefox z cachu i innych fantów menu web gui zawiesza się na serwerze multimediów i na dole widnieje komunikat wczytywanie. Bez czyszczenia cachu firefox były opcje do odpalenia serwera, ale to pozostałości po 4.40. W skrócie coś jest nie halo z tym 4.50.
Jak ktoś ma ochotę to proszę o wyczyszczenie cachu firefox. I spróbować odpalić serwer multimediów.
W Chrome takie same zachowanie.
drawsko załączono następujące plik:
Nie masz uprawnień, by zobaczyć załączniki w tym wątku.

Edytowany przez drawsko dnia 09-04-2012 19:09

bynio

Cytat

andrzej2212 napisał(a):

Cytat

andrzej2212 napisał(a):

OK. Dzięki za zainteresowanie, ale skoro nie ma pełnej instrukcji PL, to może podpowiedzcie, czy istnieje możliwość uruchomienia pliku wykonywalnego .exe bezpośrednio na serwerze, bez ściągania na dysk lokalny. Chodzi mi o położenie różnych instalek na ZYXEL-u i instalacja z niego na maszyny w domu tego co potrzeba.
Z tego co się naczytałem, to jedni twierdzą, że można, bo traktowany jest on jako dysk sieciowy, inni, że nie ma takiej możliwości.

Naprawdę nikt nie potrafi mi pomóc?:|

Panel sterowania -> opcje internetowe -> zabezpieczenia -> zaznaczamy "zaufane witryny" i klikamy w przycisk witryny poniżej -> w polu "Dodaj tą witrynę sieci..." wpisujesz file://ip_nsa_310, odznaczasz praszka na dole i dajesz Dodaj -> zamykasz otwarte okna i odpalasz exeki bezpośrednio z nsa. Jak nie zadziała to znaczy że masz problem w systemie i tu już będziesz musiał na własną rękę szukać rozwiązania.

drewski
mam pytanie odnośnie napisów na 4.50 bo w końcu mi się pokazały ale nie do wszystkich filmów i tak czyta spokojnie na samsung led przed dlna txt i srt ale nie wszystkie i nie mogę odnaleźć prawidłowości dlaczego jednego srt czyta a innego nie, próbowałem też konwertować tego nie czytanego srt na sub i nic... może ktoś to rozgryzł?

drugie pytanie, jest może opcja zaszyfrować dysk kluczem z pendrive? by ktoś niepowołany nie mógł odczytać danych?

drawsko

Cytat

werona napisał(a):
4.Jak połączyć przez DLNA Zyxela i plazmę Panasonic...tak aby TV widziało zawartość dysku NSA ...

Po DLNA z Panasonic za dużo się nie spodziewaj :/ no chyba że coś się zmieniło w najnowszym modelu Grin
Mam plazmę panasonica g20e i ten tv ma słabe wsparcie dla multimediów. AVI, MTS, AVCHD działa ale o jakiś MKV, MP4 możesz zapomnieć. Spróbuj odpalić filmy z karty SD lub pendrive. Jak będzie tv czytać to przez DLNA też pójdą.
DLNA bez transkodowania nie spowoduje że niewspierane formaty będą działać.
Lekiem na słabe wsparcie tv jest jakiś odtwarzacz sieciowy, ja posiadam wd tv live. Nie mogę zbytnio narzekać na ten sprzęt.

Ale odpowiadając na pytanie.
1) Zaznaczasz "włącz serwer multimediów", następnie "Ekran główny i odtwarzacze DLNA/UPnP" i dajesz zastosuj.
2) W zakładce "Publikuj udział" zaznaczasz co z dysku ma być dostępne w DLNA.
3) Odpalasz w tv "Media serwer" i powinien tam widnieć NSA310:nsa310

-------------------------------------------

Zauważyłem problemy z ftp Sad parę razy udostępniałem filmiki przez ftp, klientem był firefox. Filmiki pobierały się ale uszkodzone i nie dały się odtworzyć :/
Edytowany przez drawsko dnia 09-04-2012 19:55

werona
Angry aby nie było,że blondynka sobie poradziła...Sad
NAS nie "widzi" pendraka...(wypróbowałam 2 sztuki)...
oba gniazda USB...
Jakaś rada mile widziana...plisssssssssssssssssssssssssssssss Wink
Pozdrawiam i dziękuję...
Edytowany przez werona dnia 10-04-2012 16:29

shibby

Cytat

Po DLNA z Panasonic za dużo się nie spodziewaj :/ no chyba że coś się zmieniło w najnowszym modelu
Mam plazmę panasonica g20e i ten tv ma słabe wsparcie dla multimediów. AVI, MTS, AVCHD działa ale o jakiś MKV, MP4 możesz zapomnieć.

Mam Panasonica neoplasma G30 i dlna chodzi bosko. Czyta avi, mp4, mkv. Na linku wifi N150Mbps (klientem jest rt-n10) nawet fullHD nie tnie Smile
Proxmox VE: i5-13400T, 64GB RAM, 2x 512GB NVMe, 3x 2TB SSD, Intel X710-DA2 SFP+
VM Router: OpenWRT 22.03.4
VM NAS: Synology SA6400
VM VPS: Debian, WWW, Home Assistant
Switch: Netgear MS510TXPP
Switch: Ubiquiti USW-Flex-mini - szt. 2
Wi-Fi: Ubiquiti U6-Lite - szt. 2

andrzej2212

Cytat

majkel152 napisał(a):

jako że też potrzebuję coś takiego zrobić, poszukałem po necie i do tego celu potrzebuję iscsi , dzięi temu można podmapować dyski które są traktowane jak fizycznie podpięte do komputera, przez co można instalowac gry , programy itp, można go dowolnie sformatować a także zaszyfrować truecryptem. powinny być i do tego paczki pod arma skoro we większości gotowców są z miejsca w sofcie

W7 ma iscsi, więc próbowałem, ale błąd połączenia (screen 1).
[img]http://imageshack.us/photo/my-images/221/96710173.jpg/[/img]

Cytat

6thsurvivor napisał(a):

A normalnie z poziomu windowsa wejsc na dysk i kliknac probowales? Bo kombinacji tyle robisz a to normalnie działa..

Nowy firmware 4.50 - z twonky media serwerem na pokladzie !

ftp://downloader:atokiq74@ftp.zyxel.de/TH/Firmware/NSA310/450AFK0D0_20120405.bin

No jasne, ale nie działa (screen 2)
[img]http://imageshack.us/photo/my-images/100/64345380.jpg/[/img]

Cytat

bynio napisał(a):

Panel sterowania -> opcje internetowe -> zabezpieczenia -> zaznaczamy "zaufane witryny" i klikamy w przycisk witryny poniżej -> w polu "Dodaj tą witrynę sieci..." wpisujesz file://ip_nsa_310, odznaczasz praszka na dole i dajesz Dodaj -> zamykasz otwarte okna i odpalasz exeki bezpośrednio z nsa. Jak nie zadziała to znaczy że masz problem w systemie i tu już będziesz musiał na własną rękę szukać rozwiązania.

Też nie pomaga. A co do systemu, to wykluczam, bo mam w domu 5 maszyn (3 na W7*32, 1 W7*64 i 1 XP SP3) na wszystkich podobny efekt (screen 3)
[img]http://imageshack.us/photo/my-images/515/72738937.jpg/[/img]
Edytowany przez andrzej2212 dnia 10-04-2012 16:45

drawsko

Cytat

shibby napisał(a):

Cytat

Po DLNA z Panasonic za dużo się nie spodziewaj :/ no chyba że coś się zmieniło w najnowszym modelu
Mam plazmę panasonica g20e i ten tv ma słabe wsparcie dla multimediów. AVI, MTS, AVCHD działa ale o jakiś MKV, MP4 możesz zapomnieć.

Mam Panasonica neoplasma G30 i dlna chodzi bosko. Czyta avi, mp4, mkv. Na linku wifi N150Mbps (klientem jest rt-n10) nawet fullHD nie tnie Smile

Czyli panasonic odrobił pracę domową Grin fajnie gdyby moje g20 się zepsuło i do wymiany na nowy model Grin

bynio

Cytat

andrzej2212 napisał

Cytat

bynio napisał(a):

Też nie pomaga. A co do systemu, to wykluczam, bo mam w domu 5 maszyn (3 na W7*32, 1 W7*64 i 1 XP SP3) na wszystkich podobny efekt (screen 3)

Bardzo dziwne, bo u siebie bez problemu odpalam instalki z tego nsa i jeszcze nie miałem problemów wchodząc czy to po ip czy to po podmapowanym dysku. Podobnie z resztą jak ze wszystkich innych maszyn z sambą na pokładzie, nawet podpiętych pod autoryzację AcriveDirectory w domenie. Jaki masz dokładnie komunikat przy próbie dostępu do zasobu? Spróbuj ustawić we wszystkich kompach tą samą grupę roboczą choć nie powinno mieć to znaczenia. Aha - moje zasoby są na hasło, nie mam dostępnych dla anonimowych - może to jest problemem? Domyślnie windows autoryzuje się userem który jest aktualnie zalogowany, możliwe że w tym nsa jest coś namieszane i windowsy nie dostają właściwej odpowiedzi aby próbować innego sposobu autoryzacji do nsa. I problemów nie było na W7x64, W7x32 i XPsp3.

andrzej2212

Cytat

bynio napisał(a):

Cytat

andrzej2212 napisał

Cytat

bynio napisał(a):

Bardzo dziwne, bo u siebie bez problemu odpalam instalki z tego nsa i jeszcze nie miałem problemów wchodząc czy to po ip czy to po podmapowanym dysku. Podobnie z resztą jak ze wszystkich innych maszyn z sambą na pokładzie, nawet podpiętych pod autoryzację AcriveDirectory w domenie. Jaki masz dokładnie komunikat przy próbie dostępu do zasobu? Spróbuj ustawić we wszystkich kompach tą samą grupę roboczą choć nie powinno mieć to znaczenia. Aha - moje zasoby są na hasło, nie mam dostępnych dla anonimowych - może to jest problemem? Domyślnie windows autoryzuje się userem który jest aktualnie zalogowany, możliwe że w tym nsa jest coś namieszane i windowsy nie dostają właściwej odpowiedzi aby próbować innego sposobu autoryzacji do nsa. I problemów nie było na W7x64, W7x32 i XPsp3.

Zresetowałem nsa do ustawień fabrycznych. Tak jak widać na screenach, do zaufanych witryn dodałem:
http://192.168.1.66 i ftp://192.168.1.66, oraz http://nsa310, ftp://nsa310
Dysk podmapowany, widoczny w zasobniku mój komputer. Po wejściu, katalogi widoczne, ale na "exekach" brak opcji "uruchom" tylko kopiuj, wytnij, usuń, zmień nazwę...
Może muszę gdzieś w opcjach nsa coś zaznaczyć, o czym nie wiem?

ZzackK
Nie mam problemów z instalkami, a uruchamiam je normalnie po sieci Start>sieć>NSA310
Nic nie konfigurowane, poza stworzeniem udziałów i kont dla domowników.

bynio

Cytat

andrzej2212 napisał(a):
...
Dysk podmapowany, widoczny w zasobniku mój komputer. Po wejściu, katalogi widoczne, ale na "exekach" brak opcji "uruchom" tylko kopiuj, wytnij, usuń, zmień nazwę...
...

No bo opcji uruchom nie ma w menu kontekstowym, ale jest otwórz. Ale najprościej odpalać z dwukliku. Skoro dzieje Ci się tak na wszystkich maszynach to jestem więcej niż pewien że coś źle robisz, albo na wszystkich maszynach masz jakieś robactwo.

andrzej2212

Cytat

bynio napisał(a):

Cytat

andrzej2212 napisał(a):
...
...

No bo opcji uruchom nie ma w menu kontekstowym, ale jest otwórz. Ale najprościej odpalać z dwukliku. Skoro dzieje Ci się tak na wszystkich maszynach to jestem więcej niż pewien że coś źle robisz, albo na wszystkich maszynach masz jakieś robactwo.

Przez otwórz i dwuklik też oczywiście próbowałem, ale jest tylko opcja zapisz na dysk. Komputery zawirusowanie nie są na 100%.
Doszedłem jednak, że przez podmapowany dysk, ani przez Firefoxa nie mogę uruchomić pliku wykonywalnego, natomiast przez IE to działa. Już nie wiem o co kaman i dlaczego nie mogę dodać tego nsa przez iscsi? Wpisuję jego IP, ale cały czas błąd połączeniaSad

ZzackK
Dlaczego nie wbijasz się z windowsa z otoczenia sieciowego?

andrzej2212

Cytat

ZzackK napisał(a):

Dlaczego nie wbijasz się z windowsa z otoczenia sieciowego?

Też próbowałem. Wejść oczywiście jak najbardziej mogę, ale "exeka" nie uruchomię, tylko przez IE.

Mam jeszcze jeden problem. Mam jakieś pozostałości na dysku po próbach i za nic nie mogę tego usunąć ani z poziomu nsa, ani przez Total Commandera, czyli wnioskuję, że gdzieś jakby uprawnienia trzymały. Co muszę zrobić, aby pousuwać te pliki?

ZzackK
310 konto administratora i windows konto z uprawnieniami administratora?

andrzej2212

Cytat

ZzackK napisał(a):

310 konto administratora i windows konto z uprawnieniami administratora?

Oczywiście, że w Windows i nsa upr. administratora. NSA zresetowane do fabrycznych, aby wykluczyć, że coś niepotrzebnie odhaczyłem. Pliki, które chcę usunąć są w folderze "music" wszystkie opcje zaznaczone (odczyt, zapis, wykonanie). "Błąd usuwania na serwerze FTP, upewnij się, czy masz uprawnienia dostępu do tego folderu" błąd nr. 550 could not delete.

ZzackK
Może trochę łopatologicznie. Dysk był czysty i przygotowany z poziomu 310?

andrzej2212

Cytat

ZzackK napisał(a):

Może trochę łopatologicznie. Dysk był czysty i przygotowany z poziomu 310?

Tak, nsa sformatował sobie dysk. Wszystkie pliki są widoczne, cały obszar dysku widoczny.
Może gdzieś powinienem coś zaznaczyć?
Pliki jake zostały, to jeden z rozszerzeniem .mht, a drugi to .mp3, tylko z polską nazwą, gdzie znaki te nie są poprawnie wyświetlane. W dalszym ciągu upatruję tutaj problemu z uprawnieniami, mimo, że loguję się jako admin.

Czy ktoś, kto ma Windows 7 mógłby sprawdzić, czy ten NSA310 wspiera usługi iSCSI?
Edytowany przez andrzej2212 dnia 11-04-2012 16:42

Przejdź do forum
Zaloguj
Wprowadź adres e-mail lub nazwę użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się.

Zapomniałeś/aś hasła?
Aktualnie online
· Gości online: 87

· Użytkowników online: 1
zakk87

· Łącznie użytkowników: 24,115
· Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.

Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !Grin

maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia

Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa

overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.

maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.

overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?

maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach

maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności",
więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.

servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.

maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?

95,226,712 unikalnych wizyt