25 Listopada 2024 08:40:52
Nawigacja
· Strona Główna
· Forum

· Tomato by Shibby
· FreshTomato

Wątki na forum
Najnowsze dyskusje
· DIR868l OFW asus vs ...
· Nowe routery: UX, UC...
· [S] Asus RT-AC56U
· Szukam zaproszenia n...
· [MOD] FreshTomato-AR...
· Asus RT-AC5300 ,prob...
· archer c6 v3.20
· [S] Nighthawk R7000P...
· [S]Asus RT-AC5300 - ...
· Tanie N100 na promce...
· net z telefonu wifi+...
· Tomato - bugi/proble...
· HUAWEI z światłowodem
· Asus TUF-AX3000_V2 p...
· rt-ax88upro częste ...
· [Howto] Xpenology na...
· Jaki router pod Open...
· Ruter z tomato
· Czy to jeszcze NAS?
· RT AC66U B1
Najpopularniejsze obecnie wątki
· DIR868l OFW asus ... [11]
· Nowe routery: UX,... [0]
· [S] Asus RT-AC56U [0]
Ankieta
Jaki procesor posiada twój router?

Broadcom MIPSEL
Broadcom MIPSEL
36% [151 głosów]

Broadcom ARM
Broadcom ARM
52% [219 głosów]

Atheros
Atheros
5% [22 głosów]

Marvell
Marvell
1% [4 głosów]

Ralink
Ralink
1% [3 głosów]

Intel/AMD/VIA
Intel/AMD/VIA
1% [5 głosów]

Żaden z powyższych
Żaden z powyższych
4% [15 głosów]

Ogółem głosów: 419
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 02/02/2015 09:38
Twoje IP
18.226.226.151
Zobacz wątek
OpenLinksys » :: OPROGRAMOWANIE :: » Tomato - firmware
 Drukuj wątek
[MOD] Tomato by shibby
reniu12
shibby wgralem twojego firmware tomato-K26USB-1.28.9054RAF-PL-MIPSR2-beta-036H-Ext.trx i taki mam problem ze przez www loguje sie na ruter tak samo przez putty też się loguje na telnet i ssh ale przy pomocy programu WinSCP wyskakuje mi ze wpisuje źle hasło a chciałem za pomocą tego programu połączyć się z ruterem i wrzucić mu instalke do oscama co jest nie tak czy bym miał źle ustawione ręce rozkładam proszę o pomoc

efrin
Mam wgraną wersję:
Tomato Firmware 1.28.0905 MIPSR2-053 K26 USB Mega-VPN

Chciałbym zaktualizować firmware do nowszej wersji.

Aktualizuje się router przez "Upgrade Firmware" czy w jakiś inny sposób?
Czy trzeba zaznaczyć "After flashing, erase all data in NVRAM memory"?

Czy trzeba zmienić rozszerzenie pliku?

hermes-80
Możesz sobie zmienić rozszerzenie na bin przed upgrade.
Przed wrzuceniem softu zrób czyszczenie NVRAM.
Na czysty system wrzuć nową wersje przez GUI i potem ponownie zrób czyszczenie NVRAM po tych operacjach skonfiguruj router po swojemu.

@reniu12 Zostaw to nieszczęsne WINSCP i odpal serwer FTP lub sambę na routerze.
Edytowany przez hermes-80 dnia 31-07-2011 12:02
===============================================================
Netgear WNR3500L v1
Podziękowania dla administracji Openlinksys.info!

efrin
Ok działa Wink Nie musiałem znowu debrickować Wink

ksz

Cytat

reniu12 napisał(a):

shibby wgralem twojego firmware tomato-K26USB-1.28.9054RAF-PL-MIPSR2-beta-036H-Ext.trx i taki mam problem ze przez www loguje sie na ruter tak samo przez putty też się loguje na telnet i ssh ale przy pomocy programu WinSCP wyskakuje mi ze wpisuje źle hasło a chciałem za pomocą tego programu połączyć się z ruterem i wrzucić mu instalke do oscama co jest nie tak czy bym miał źle ustawione ręce rozkładam proszę o pomoc

No na pewno masz coś źle ustawione. Podaj jakieś konkretne informacje bo na razie możemy wróżyć z fusów. Tak w ogóle to nadaje się na osobny wątek, który zalecam założyć. Napisać jakie masz ustawienia logowania ssh na routerze, jak się dokładnie łączyć przez ssh (klucze, hasło), czy łączysz się lokalnie czy zdalnie, podaj dokładnie jak się łaczysz przez WinSCP i jaki dokładnie błąd wyskakuje. I krok za krokiem dojdziemy do rozwiązania.

UPDATE:

@reniu12: na szybko ściągnąłem WinSCP (wcześniej nigdy nie miałem potrzeby korzystać z tej wersji narzędzia), ustawiłem swoje dane i bez problemu podłączyłem się pod udziały na routerze. Jeśli nadal będziesz miał problem, załóż wątek lub zapraszam na priv.

@hermes-80: Twoja rada nic koledze nie pomogła
Edytowany przez ksz dnia 31-07-2011 13:22
+ Thomson 516v6 (bridge PPPOE)
+ Asus RT-N16 (AP tryb N) Tomato-K26USB-1.28.RT-MIPSR2-097-VPN
+ Asus WL-500gp V2 (Wireless Bridge) Tomato-K26USB-1.28.905xRAF-EN-MIPSR1-062-BT

branetre

Cytat

Jeśli nadal będziesz miał problem, załóż wątek lub zapraszam na priv.

Lepiej wątek bo informacje zawarte na forum będą dla potomnych...

Portal
shibby

czy mogbys mi napisac jak skonfigurowac twoj soft w wrt54g aby pracowal jako klient wifi ?

http://www.openlinksys.info/forum/viewthread.php?thread_id=13028
DASAN H645B (G-PON) <------->Asus RT-AX86U (FW Asus)

branetre

Cytat

Portal napisał(a):

shibby

czy mogbys mi napisac jak skonfigurowac twoj soft w wrt54g aby pracowal jako klient wifi ?

http://www.openlinksys.info/forum/viewthread.php?thread_id=13028

w Basic/Network/Wireless
Zmieniasz "Wireless Mode" na "Wireless Client"
SSID (tu wpisujesz nazwę sieci z którą chcesz się połączyć)
i ewentualnie w zakładce "Security" wybierasz tryb zabespieczenia i podajesz klucz.

Restart routera i musi działać!

Portal
oki , teraz chce ustawic dla wireles client taki sam adres mac jaki ma drukarka - gdzie to wpisac w mac adres portu wan czy mac adres wifi ?

bo cos nie chce sie polaczyc Sad

ksz

Cytat

Portal napisał(a):

oki , teraz chce ustawic dla wireles client taki sam adres mac jaki ma drukarka - gdzie to wpisac w mac adres portu wan czy mac adres wifi ?

bo cos nie chce sie polaczyc Sad

Może powiedz co chcesz zrobić. Jeśli dobrze rozumiem to:
- wcześniej miałeś na główny router wpisany MAC address drukarki jako klient sieci
- teraz dostawiłeś drugi router w trybie Client Mode i podpinasz do niego drukarkę

Tak?

PS. Odpowiadając bezpośrednio na Twoje pytanie to powinieneś wpisać MAC drukarki w zakładce Advanced | MAC Address -> Wireless Interface
+ Asus WL-500gp V2 (Wireless Bridge) Tomato-K26USB-1.28.905xRAF-EN-MIPSR1-062-BT

Portal
mam router e2000 ktory robi siec domowa , do niego po kablu jest podpieta drukarka z z jakims mac (jest wlaczony arp), teraz drukarke chce zrobic poprzez wifi za pomoca wrt54g. poniewaz w e2000 jest wlaczony arp to musze dla wrt54g ustawic taki sam adres mac ja ma drukarka zeby przydzielilo ip

zaboll
Witam
mam kilka pytań:
1. czy można w pomidorze zablokować niechciane mac-ki w sieci lan, tak aby nie miały dostępu do netu?
2. czy lista urządzeń jest odświeżana w jakichś interwałach? bo wydaje się nie reagować po wyłączeniu komputera
3. trochę czytałem o QoS i jak dobrze rozumiem jest to wartościowanie określonych połączeń nad innymi, czyli np p2p będzie miało mniejszy priorytet niż www czy skype?
4. poproszę o wskazanie linku na forum z instrukcją instalacji tablicy v3
5. czy obciążenie rutera: (Obciązenie CPU)
(1 / 5 / 15 minut) 1.16 / 1.03 / 1.01 na takim poziomie jest normalne ?
biorąc pod uwagę że jest to czysta instalacja i podłączonych mam 4-6 komputerów

dopiszę że jestem dość zielony w obsłudze tomato Wink

aha i mam ruter netgear-a 3500L i soft Tomato Firmware PL v1.28.9054 MIPSR2-beta-036H K26 USB Ext

eRd
1. Da się, w zależności od softu albo przy pomocy static arp i restrict unlisted machines albo przy pomocy skryptu wklejonego do firewalla wykonanego np. przez generator skryptów robsonna.
2. Zależy czy masz na myśli zakładkę WOL czy device list. W WOL jest tak, że np stacjonarny włączony do prądu daje zasilanie na sieciówkę i jest widoczny (ma status actice in ARP), a niekoniecznie jest włączony. Co do Device list to gdy jest włączony DHCP to widoczne jest odliczanie czasu dzierżawy po prawej stronie, a np jak ktoś kompa wyłączy to ten czas dzierżawy znika, a mimo to komp jest na liście.
3. Z grubsza mówiąc to tak. Dodatkowo masz możliwość ograniczania pasma dla tych usług. Ważna jest informacja, że dzięki QoS możesz sterować ruchem wysyłania (upload).
4. Znajdziesz to w dziale tutoriale.
5. Zależy co się dzieje w sieci, ale takie obciążenie oznacza duży ruch w sieci i bardzo wiele otwartych połączeń. Zalecane byłoby odpalenie QoS lub IP BW limit (w zależności od softu na routerze).
WRT54GL v 1.1 Tomato Firmware 1.28.0005 108 ND VPN + 11 użyszkodników na kablu + 1 wifi Wink
Netgear WNR3500L v1 @500MHz Tomato Firmware 1.28.0000 MIPSR2-108 K26 USB BTgui-VPN
PAP2T soft 5.1.6 LS / IPFON
Zotac HD-ID11 (ION2),

ksz

Cytat

zaboll napisał(a):
1. czy można w pomidorze zablokować niechciane mac-ki w sieci lan, tak aby nie miały dostępu do netu?

Jak włączasz static ARP i restrict unlisted machines, to upewnij sę, że Twój MAC/IP jest wpisany na listę bo możesz sam siebie odciąć od dostępu do Routera.

Cytat

zaboll napisał(a):
2. czy lista urządzeń jest odświeżana w jakichś interwałach? bo wydaje się nie reagować po wyłączeniu komputera

Jak masz wpisane na liście static DHCP i włączony ARP binding te komputery będą cały czas na liście a odświeżanie będzie się tyczyły ich czasu dzierżawy IP, interwałem odświeżania możesz sterować na dole.

Cytat

zaboll napisał(a):
5. czy obciążenie rutera: (Obciązenie CPU)
(1 / 5 / 15 minut) 1.16 / 1.03 / 1.01 na takim poziomie jest normalne ?
biorąc pod uwagę że jest to czysta instalacja i podłączonych mam 4-6 komputerów

Musiałbyś dookreślić co te komputery robią w sieci. Jeśli sobie tylko są i przeglądają net to zbyt duże. Jeśli sobie ściągają p2p to to może pasować.

Cytat

Portal napisał(a):
mam router e2000 ktory robi siec domowa , do niego po kablu jest podpieta drukarka z z jakims mac (jest wlaczony arp), teraz drukarke chce zrobic poprzez wifi za pomoca wrt54g. poniewaz w e2000 jest wlaczony arp to musze dla wrt54g ustawic taki sam adres mac ja ma drukarka zeby przydzielilo ip

Możesz to rozwiązać na dwa sposoby:
- ustawić Wireless MAC address wrt54g na MAC drukarki
- zmienić MAC address klienta w e2000 z MAC drukarki na Wireless MAC wrt54g
Edytowany przez ksz dnia 01-08-2011 09:20

stylu
czy jest w planach jeszcze wypuszczenie jakiegoś update dla rt n10 ?

shibby
plany są ale kiedy to nastąpi to ci nie powiem.
Router: Unifi Cloud Gateway Max
Switch: Netgear MS510TXPP
Switch: Unifi USW-Flex-Mini - szt. 2
Wi-Fi: Unifi U6-Lite - szt. 2
Proxmox VE: i5-13400T, 64GB RAM, 2x 512GB NVMe, 3x 2TB SSD, Intel X710-DA2 SFP+
VM #1: Synology SA6400
VM #2: Debian, WWW
VM #3: Home Assistant OS

felek007
Witam. Mam takie pytanie:
Wydaje mi sie ze mam zbyt slaba jakos w polaczeniu wifi. Posiadam router Asus Rt N16 z zainstalowanym Tomato Firmware 1.28.0905 MIPSR2-062 K26 USB VPN i gdy wejde w zakladke "Device list" pokazuje quality ok 25 (2 kreski) mimo ze router znajduje sie pare metrow od kompa. W win7 pokazuje 4-5 kresek (win mnie nie przekonujePfft). Czy mozna to jakos poprawic?
I co to jest te TX/RX ? (mam np 122/135).

shibby

Cytat

TX - transfer - wysył
RX - receive - odbiór

czyli prędkości w mbps na ile zestawiło ci się połączenie wifi.

Może masz dużo sieci wifi w poblizu lub wiele sieci pracuje już na tym kanale. Wejdz w basic -> networks i przy wyborze kanału masz "scan", nacisnij i wybierz taki kanał na ktorym nie ma lub jest najmniej sieci. BTW masz szerokość 20 czy 40MHz wybraną? Spróbuj zmienić.

ksz

Cytat

felek007 napisał(a):

Witam. Mam takie pytanie:
Wydaje mi sie ze mam zbyt slaba jakos w polaczeniu wifi. Posiadam router Asus Rt N16 z zainstalowanym Tomato Firmware 1.28.0905 MIPSR2-062 K26 USB VPN i gdy wejde w zakladke "Device list" pokazuje quality ok 25 (2 kreski) mimo ze router znajduje sie pare metrow od kompa. W win7 pokazuje 4-5 kresek (win mnie nie przekonujePfft). Czy mozna to jakos poprawic?

Polecam program inSSIDer, działa na bazie .NET 3.5 więc musisz mieć zainstalowane. W bardzo przejrzysty graficznie sposób pokazuje ile i jakie sieci oraz na jakich kanałach latają Ci w miejscu skanowania. Być może masz wiele sieci na wspólnym kanale i wystepuja zakłócenia. Ten programik pokaże Ci takie rzeczy. Będziesz miał poszarpany sygnał, niestabilny.

To co Ci zalecił shibby, jak najbardziej zrób ale to Ci nie pokaże co tak naprawdę dzieje się w eterze. Dlatego też warto sprawdzić. U siebie od razu przestawiłem radiówki na inny kanał i dzięki temu programikowi widziałem co dzieje się z moją siecią, jeśli wybrałem zły kanał (chociaż na logikę był nie zajęty przez innych).

shibby
no i jeszcze jedna zasada by wybrać odpowiedni Control Sideband. Jak mamy niski kanał (chyba 1-6) to wybieramy Lower. Jak mamy wysoki kanał to Upper.

Przejdź do forum
Zaloguj
Wprowadź adres e-mail lub nazwę użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się.

Zapomniałeś/aś hasła?
Aktualnie online
· Gości online: 96

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 24,115
· Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.

Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !Grin

maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia

Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa

overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.

maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.

overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?

maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach

maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności",
więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.

servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.

maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?

95,701,025 unikalnych wizyt