24 Listopada 2024 23:47:32
Nawigacja
· Strona Główna
· Forum

· Tomato by Shibby
· FreshTomato

Wątki na forum
Najnowsze dyskusje
· DIR868l OFW asus vs ...
· Nowe routery: UX, UC...
· [S] Asus RT-AC56U
· Szukam zaproszenia n...
· [MOD] FreshTomato-AR...
· Asus RT-AC5300 ,prob...
· archer c6 v3.20
· [S] Nighthawk R7000P...
· [S]Asus RT-AC5300 - ...
· Tanie N100 na promce...
· net z telefonu wifi+...
· Tomato - bugi/proble...
· HUAWEI z światłowodem
· Asus TUF-AX3000_V2 p...
· rt-ax88upro częste ...
· [Howto] Xpenology na...
· Jaki router pod Open...
· Ruter z tomato
· Czy to jeszcze NAS?
· RT AC66U B1
Najpopularniejsze obecnie wątki
· DIR868l OFW asus ... [11]
· Nowe routery: UX,... [0]
· [S] Asus RT-AC56U [0]
Ankieta
Jaki procesor posiada twój router?

Broadcom MIPSEL
Broadcom MIPSEL
36% [151 głosów]

Broadcom ARM
Broadcom ARM
52% [219 głosów]

Atheros
Atheros
5% [22 głosów]

Marvell
Marvell
1% [4 głosów]

Ralink
Ralink
1% [3 głosów]

Intel/AMD/VIA
Intel/AMD/VIA
1% [5 głosów]

Żaden z powyższych
Żaden z powyższych
4% [15 głosów]

Ogółem głosów: 419
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 02/02/2015 09:38
Twoje IP
3.133.109.58
Zobacz wątek
OpenLinksys » :: OPROGRAMOWANIE :: » Tomato - firmware
 Drukuj wątek
[MOD] Tomato by shibby
shibby
@wit3k - wersja 055 dziala z wrt54gl Smile Jezeli pytasz o build52 to tak, bede kompilowal ale nie potrafię powiedziec kiedy. Chce najpierw "dopiescic" wszystko w build5x.

@Steel_Rat - z samba nic nie robilem. Jest niezmieniona od build54. spróbuj może wyczyścić nvram.

@Trotyl - mysle ze twoj problem wynika z tego ze montujesz pod /mnt. Zamontuj pod /nas, zrob katalog /nas/stats/ i wskaz taka sciezke w bandwidth monitorze.
Jeszcze pytanie, co znaczy ze minidlna ozyl? Masz na mysli ze dziala z PS3? Wersja 056 lub 055 ci nei dzialala jak rozumiem.
Router: Unifi Cloud Gateway Max
Switch: Netgear MS510TXPP
Switch: Unifi USW-Flex-Mini - szt. 2
Wi-Fi: Unifi U6-Lite - szt. 2
Proxmox VE: i5-13400T, 64GB RAM, 2x 512GB NVMe, 3x 2TB SSD, Intel X710-DA2 SFP+
VM #1: Synology SA6400
VM #2: Debian, WWW
VM #3: Home Assistant OS

k4loryfer
witam bardzo dawno mnie nie bylo tu a chcialbym sie dowiedziec odnosnie tomato Shibbiego. Moj router to ASUS RT-N10 aktualnie mam wgrane Tomato Firmware v1.28.9052 MIPSR2-beta23 K26 Std

na dysku lezy i kurzy sie tomato od Shibbiego tomato-K26-1.28.8052RAF-PL-MIPSR2-028H-Std.trx i zauwazyelm ze sa nowe kompilacje i chciaelm zapytac czy ta tomato-K26-1.28.905xRAF-EN-MIPSR2-055-Std.trx byla by dla mojego routera odpowiednia?

hermes-80

Cytat

tomato-K26-1.28.905xRAF-EN-MIPSR2-055-Std.trx byla by dla mojego routera odpowiednia?

Nie!
Dla RT-N10 przeznaczone są kompilacje
K26 MIPSR2 build52 < 4MB
http://tomato.groov.pl/index.php?dir=...p?dir=K26/
Edytowany przez hermes-80 dnia 22-06-2011 12:53
===============================================================
Netgear WNR3500L v1
Podziękowania dla administracji Openlinksys.info!

shibby
jw. tylko build52 a wiec najnowsza to 031H. Będzie nowsza ale nie jestem w stanie powiedziec kiedy.

k4loryfer
aha no to dziekuje bardzo za odpowiedz :> zawsze lepiej zapytac niz potem plakac

shibby
nie ma co płakać. Tego routera nie uwalisz Wink

Ja właśnie z pośpiechu wpakowałem mips1 do netgeara ;P I znów muszę rozkręcać obudowę i short-pina robić Wink

enigma
czy w wersji AIO są zawarte moduły extra? jeśli nie to można to wsadzić w sumie miejsca ogrom

shibby
tylko po co. Nie każdy z tego korzysta. Po co ładować zbędne 2MB do obrazu. Extrasy sa dostepne w pliku. Można je pobrac i zaladować z palca samemu. W tomato są tylko te moduły które są potrzebne.

Trotyl

Cytat

shibby napisał(a):

@Trotyl - mysle ze twoj problem wynika z tego ze montujesz pod /mnt. Zamontuj pod /nas, zrob katalog /nas/stats/ i wskaz taka sciezke w bandwidth monitorze.
Jeszcze pytanie, co znaczy ze minidlna ozyl? Masz na mysli ze dziala z PS3? Wersja 056 lub 055 ci nei dzialala jak rozumiem.

Ehh jednak okazało się, że nie tylko błąd był w montowaniu pod /mnt ale mam problem z flashem PQI. w Logach wyskakiwały błędy bloków. Pod Win7 okazało, że formatował się do połowy i wyskakiwał błąd. No nic trza reklamować.

Pod innym penkiem wszystko gra czyli:
Tak, serwer miniDLNA teraz pod PS3 i pod Win7 działa prawidłowo. Wcześniej zrywało połączenie i wyskakiwały błędy serwera.
Po zmianie montowania na /nas prawidłowo działa SAMBA, Bandwidth Monitoring i zapisywanie serwera DLNA do /nas/stats/

Zatem wszelkie problemy na chwilę obecną rozwiązane.
Netgear WNR3500L-V2 + FreshTomato Firmware Version 2021.3

Adooni
po wgraniu softu 0.53 zaczely sie problemy z transmission, po pewnym czasie kilka h, kilkanascie h roznie po prostu zamiera gui i bez ponownego seve w tomato nie ruszy. Nic nie widac w logach niestety jestem chwilowo poza krajem i nie moge przetestowac nowszej wersji, powiem tak opcja keep alive i nawet skrypt ktory mialem wpisany na sprawdzanie czy dziala transmission w 052 dzialal teraz nie pomaga - widac ze wszystko sprawdza az transmission umrze i wtedy juz nic nie widac Sad. Sprawdzalem z opcja keep alive/skrypt i bez wszystkie kombinacje ten sam efekt po pewnym czasie przestaje dzialac. Czyktos mial podobne problemy a moze kolejny release to juz rozwiazal. Niestety przez najblizsze 2 tyg tego nie sprawdze poniewaz update softu nie bede robil przez WLAN Sad
Orange 300/50 Mb/s + ONT Terminal
HPE MS gen8 Proxmox 7.0-11 VMs: Router OPNsense 23.X-amd64 and OMV
HPE MicroServer gen8: Xeon E3-1265Lv2, 16GB (2x KTH-PL316E/8G), HP 331T, 4x4TB WD RED
Asus RT-AC68U AccessPoint

Adooni

Cytat

To ja bym miał delikatną prośbę Shibby,

Wiem że spolszczenie nowych kompilacji to syzyfowa praca, ale przygotowanie gotowej wersji PL z małymi zmianami będzie bez kolizyjne, mianowicie...

Z góry dzięki

osobiscie to troche nie rozumiem osob ktore tak bardzo chca pracowac na spolszczonym tomato. Jak ktos jest poczatkujacym userem nie IT czloweikiem to i tak czy slowo po polsku czy po angielsku to i tak musi w google poszukac Smile. To zawsze dodatkowa praca dla Shibby'iego poza tym bardzo czesto sens sie gubi podczas tlumaczenia nawet gdy expert tlunaczy temu ja np nawet windowsa uzywam po angielsku naprawde nauczyc sie tych kilkudziesieciu slow nie jest problemem a tak kazdy nowy build i dodanie nowej funkcji to potrzeba specjalnie slowa tlumaczyc. Ja uzywam Shibby'iego buildow dopiero od lutego ale mam nadzieje ze nigdy nie dojdzie do skrajnosci ze beda dostepne tylko buildy przetlumaczone na PL bo dla mnie to przerost formy nad trescia. Osobiscie wole zeby autorzy w czasie ktory poswiecaja na tlumaczenie dodali extra funkcje i super build zrobili jeszcze lepszym i bardziej dostepnym dla poczatkujacych userow - jak np dodanie komunikatora glosowego do builda Smile
Orange 300/50 Mb/s + ONT Terminal
HPE MS gen8 Proxmox 7.0-11 VMs: Router OPNsense 23.X-amd64 and OMV
HPE MicroServer gen8: Xeon E3-1265Lv2, 16GB (2x KTH-PL316E/8G), HP 331T, 4x4TB WD RED
Asus RT-AC68U AccessPoint

punkl
mam kilka pytan ... (pracuje na asusie rt-n16)
1.gdzie moge znalezc informacje, jak dodawac do tomato oprogramowanie ?
2.czy da sie dograc jakis webinf tak, by kazdy uzytkownik mogl sprawdzic swoje pobrane/sciagniete dane ? cos na wzor futuropanelu jak na stronie : http://ds34.pollub.pl/

wit3k

Cytat

shibby napisał(a):

@wit3k - wersja 055 dziala z wrt54gl Smile Jezeli pytasz o build52 to tak, bede kompilowal ale nie potrafię powiedziec kiedy. Chce najpierw "dopiescic" wszystko w build5x.

A czy instalując 055 nie zamulę zbytnio tego zabytku jakim jest wrt54gl?

zilog
Taka mała dygresja do kol @Adooni.
Oprogramowanie w języku ojczystym to jest nie tylko prestiż, tym bardziej, jak tworzy je Polak, ale też jakaś duma i podkreślam, że nie ma to nic wspólnego z pracą na anglojęzycznych interfejsach. W krajach bardzej rozwinietych europy, w których angielski jest bardziej rozpowszechniony i używany, jakoś dziwnie tam na miejscu tej angielszczyzny nie widać -wszyscy dbają jednak o własny język - a u nas odwrotnie. Nauczmy się sami siebie szanować i własny język, tak jak to robią inni jak chcemy coś znaczyć. Polacy nie gęsi..........!
RT-AC-68u
RT-N16+ Linksys E2000 jako band 5GHz

Synology DS110j (DSM5)
WDTVLive

Linksys PAP2T-EU

shibby
przeciez ja nie robiłem harmonogramu. To że ustawisz go w transmission gui to nie zapisze sie na stale (tak nigdy nie bylo).

Musisz dopisać te wartości w custom config. Wtedy każdorazowo będą się dodawały do konfiga przy starcie.

btw w wersji 057 masz już BT2.31 Smile Działa ponoć stabilniej niż 2.22 (tak pisali na linksysinfo). Właśnie kompiluję wersję 060 finalną ( która jak można zauważyć mam już u siebie wgraną na asusa!! )

@co do jezyka PL w tomato to Victek się niejako wycofał z wersji multilang (przynajmniej narazie). Tłumaczenie tomato to naprawde zmudna robota. Jak się zaprę to zacznę polonizować build5x.

shibby
bo w mojej wersji konfig kazdorazowo przy starcie jest nadpisywany i tworzony na nowo na podstawie danych z nvram. Dlatego jak jakąś rzecz (np alt_speed) ustawisz w konfigu z palca to ona ginie.

wpisz poprostu w custom config
"alt-speed-down": 100,
"alt-speed-up": 20,

itd. Zapisz odpal i będziesz miał każdorazowo te dane zachowane.

Camis
Witam, mam RT-N10, oraz wgrane tomato 029H K26 Std.

Chcialem wgrac wersje VPN, ale wywala caly czas:

"File is too big to fit in MTD"

Wersja ktora wgrywam to najnowsza:

tomato-K26-1.28.9052RAF-EN-MIPSR2-031H-VPN

Czy jest jakis sposob na wgranie do tego routera wersji VPN?.
* Opera * WTW * Foobar *

* Asus RT-N10 + Tomato *

* Net 60mbit/2mbit*

hermes-80
http://tomato.groov.pl/index.php?dir=...9H-VPN.trx
===============================================================
Netgear WNR3500L v1
Podziękowania dla administracji Openlinksys.info!

shibby
wersja build5x-060 wydana. Info w pierwszym poście.

@camis - jezeli wersja którą podał hermes ci nie wejdzie to daj mi znac. przytnę ją trochę.

melon81
witam
dawno nie aktualizowałem mojego asusa wl-500gp v2 aktualnie mam Tomato Firmware v1.28.8751 ND USB Ext chciałem przejść na coś nowszego może już na k 2.6. Troszkę poczytałem ale nie chce miec problemów wiec wole sie upewnić Smile czy ta wersja będzie pasować do mojego asusa ??

tomato-K26USB-1.28.905xRAF-EN-MIPSR1-060-Mega-VPN

pozdrawiam z góry dzięki za odpowiedz
asus wl-500gp v2 Tomato Firmware v1.28.8751 ND USB Ext
asus wl-520gu Tomato Firmware v1.27.8744 ND USB Ext

Przejdź do forum
Zaloguj
Wprowadź adres e-mail lub nazwę użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się.

Zapomniałeś/aś hasła?
Aktualnie online
· Gości online: 160

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 24,115
· Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.

Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !Grin

maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia

Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa

overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.

maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.

overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?

maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach

maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności",
więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.

servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.

maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?

95,636,533 unikalnych wizyt