24 Listopada 2024 21:35:46
Nawigacja
· Strona Główna
· Forum

· Tomato by Shibby
· FreshTomato

Wątki na forum
Najnowsze dyskusje
· DIR868l OFW asus vs ...
· Nowe routery: UX, UC...
· [S] Asus RT-AC56U
· Szukam zaproszenia n...
· [MOD] FreshTomato-AR...
· Asus RT-AC5300 ,prob...
· archer c6 v3.20
· [S] Nighthawk R7000P...
· [S]Asus RT-AC5300 - ...
· Tanie N100 na promce...
· net z telefonu wifi+...
· Tomato - bugi/proble...
· HUAWEI z światłowodem
· Asus TUF-AX3000_V2 p...
· rt-ax88upro częste ...
· [Howto] Xpenology na...
· Jaki router pod Open...
· Ruter z tomato
· Czy to jeszcze NAS?
· RT AC66U B1
Najpopularniejsze obecnie wątki
· DIR868l OFW asus ... [11]
· Nowe routery: UX,... [0]
· [S] Asus RT-AC56U [0]
Ankieta
Jaki procesor posiada twój router?

Broadcom MIPSEL
Broadcom MIPSEL
36% [151 głosów]

Broadcom ARM
Broadcom ARM
52% [219 głosów]

Atheros
Atheros
5% [22 głosów]

Marvell
Marvell
1% [4 głosów]

Ralink
Ralink
1% [3 głosów]

Intel/AMD/VIA
Intel/AMD/VIA
1% [5 głosów]

Żaden z powyższych
Żaden z powyższych
4% [15 głosów]

Ogółem głosów: 419
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 02/02/2015 09:38
Twoje IP
18.219.253.199
Zobacz wątek
OpenLinksys » :: OPROGRAMOWANIE :: » Tomato - firmware
 Drukuj wątek
[MOD] Tomato by shibby
ovner
@2 sam to przerabiałem, bo shibby wypuścił którąś tam nową wersje więc ja sobie w nocy zdalnie z pracy wgrałem nowszy build i router już nie wstał, więc rano dopiero po powrocie z pracy zrobiłem reboot i czyszczenie nvram bez którego się tym razem nie obyło Sad. BTW zdalnie oprogramowanie się poprawnie wgrało ale za duży skok zrobiłem, za drugim razem obyło się bez problemów.
TUF-AX5400 @ Firmware:388.1_0-gnuton1
RT-N16 @ FreshTomato Firmware 2023.3 MIPSR2 K26 USB VPN + Huawei e3372 no-hilink
www.speedtest.net/result/14587008641.png

baca01
1 - A czy jest sposob na skopiowanie regulek limitera, ARP binding oraz static DHCP tak, aby mozna je "wkleic" do nowego builda, potraktowanego calkowitym czyszczeniem?

2- WRT45GL ma obecnie build 45. Nie wiem czy to jest duzy skok w stosunku do najnowszego. Router chodzi podpiety pod modem operatora kablowego via DHCP, wiec najwazniejszym jest aby nie zgubil sklonowanego MACa, IP sieci i haselka admina Wink

kszychu
Wczoraj zaktualizowałem builda 053 do 055 i wystąpił problem z połączeniem poprzez pppoe. Modem chodził sobie cały czas jako mostek, natomiast WNR3500L załatwiał logowanie PPPoE. Przy czym po aktualizacji do 055 nie mógł nawiązać połączenia.
Dopiero ustawienie PPPoA na modemie, DHCP na WAN w routerze połowicznie rozwiązało problem. Połowicznie, bo pobierał tylko jednego DNSa, więc chodziło to tragicznie, ale 053 dało się ściągnąć. Downgrade do 053 rozwiązał problem i router połączył się za pomocą mostka poprzez PPPoE.
Dodam, że nie czyściłem nvram i mam porobione regułki w firewollu mające na celu bezpośredni dostęp do modemu:

w init:
ifconfig vlan2 192.168.1.10 netmask 255.255.255.0 broadcast 192.168.1.255

w firewall:
/usr/sbin/iptables -I POSTROUTING -t nat -o vlan2 -d 192.168.1.0/24 -j MASQUERADE

Nie miałem czasu przejrzeć logów ani bardziej zbadać problem, bo awaria zaskoczyła mnie zupełnie i miałem 5min. czasu na podniesienie łącza.

shibby
nie powinno miec to wplywu. Zmian w 055 wzgledem 053 odnosnie pppoe zadnych nie robilem.
Router: Unifi Cloud Gateway Max
Switch: Netgear MS510TXPP
Switch: Unifi USW-Flex-Mini - szt. 2
Wi-Fi: Unifi U6-Lite - szt. 2
Proxmox VE: i5-13400T, 64GB RAM, 2x 512GB NVMe, 3x 2TB SSD, Intel X710-DA2 SFP+
VM #1: Synology SA6400
VM #2: Debian, WWW
VM #3: Home Assistant OS

SzalonyPtak
Natknąłem się na mały błat.
W Basic- Network-Wireless przy Channel jest opcja Scan w trybie AP.
Poz zmianie na Klienta znika opcja Scan.
Czyli po zmianie na klienta sieci nie można "teoretycznie" wyszukać sieci i sie z nią połaczyć.
Chciałbym dodać ze w trybie klienta+BitTorent wszystko ładnie działa. Co Prawda troszke wieksze CPU ale Asus Wl-500 v1 i v2 działaja poprawnie.

Pozdrawiam...

kszychu

Cytat

shibby napisał(a):

nie powinno miec to wplywu. Zmian w 055 wzgledem 053 odnosnie pppoe zadnych nie robilem.

Sprawdzę jeszcze na spokojnie w wolnej chwili. Na razie musi zostać 053, bo musi chodzić.

A tak poza tym, to wielkie dzięki shibby za kawał dobrej roboty!

karzel
Witam,

mam pytanko,
posiadam RT-N16 z wgranym tomato 031H PL, chciałbym wgrać 055 AIO.

Czy jest jakaś specjalna ścieżka updatów (031H do 032H, 032H do 034H, itd ....), przez które muszę się przemęczyć ? Wink czy mogę wgrać bezpośrednio K26USB-1.28.905xRAF-EN-MIPSR2-055-AIO.

pozdrawiam....
karze?

Asus RT-N16 / K26USB-1.28.RT-MIPSR2-090-AIO -EN by Shibby

buniaczek
Możesz swobodnie pakować kolejną wersję Smile
-------------------------
Netgear WNR3500L || Tomato-K26USB-1.28 RT5x MIPSR2 101V Big-VPN ||
Asus RT-N56U || Asus firmware 3.0.0.3.135 - wygrania w konkursie na openlinksys.info||
[b]Asus RT-N10U v.B1 [small]

shibby

Cytat

sasukepl napisał(a):

shibbi jakie transfery osiągasz na tym loco bo zastanawiam się nad kupnem RouterStation Pro, Wistron DNMA-92 i 2x PIGT-UFL-RSMAM-RG178

wiesz jakiś mega testów nie robiłem ale dam ci proste porównanie:

do tej pory miałem link na 25m przez dwie ściany szczytowe (między budynkami, APki wewnątrz mieszkań) na 2.4GHz. U mnie rtn16, u kolegi ovislink 5640. Wymuszony standart 11b. Wydajność linku ok 400KB/s. Przy takim transferze pingi rosły do 200ms. Co 2 tyg musiałem skakacz po kanałach gdyż nasycenie sieci 2.4GHz jest u mnie dość spore.

Postawiłem więc dwa ubnt loco. Link zestawił się na 90mbps, ping 1ms, 3/4 kreski mocy (ma z tyłu wskaźnik). Wydajność linku to ok 3.5MB/s a pingi przy tym nadal poniżej 5ms.

Jak dla mnie bomba!!

Wcześniej testowo postawiłem u siebie w domu link między pokojami (2 ściany działowe, jakies 10m odległość). Link zestawił się na 270mbps, wydajność 11MB/s!! Czemu nie więcej? Ano port ethernet jest 100mbps ;P

Reasumując: chce ktoś zrobić link radiowy? polecam loco.

Jak będę miał czas to napiszę reckę, gdyż sprzęt ten ma naprawdę fajny soft Smile

shibby

Cytat

maxikaaz napisał(a):

@shibby : maluśka prośba Smile skompilujesz paczuszkę pod optware..? Dla MIPSR2.

a wiesz ze już ją nawet skompilowałem ;P tylko nie mam czasu sprawdzić czy działa Wink

shibby
spokojnie Smile to moja pierwsza paczka, nawet nie wiem czy ruszy ;P juz widze pare rzeczy do poprawy Wink Jak się będzie to nadawało do uzytku to udostepnie napewno.

21smoczek
A ja mam takie pytanie z innej beczki... Czy dałoby się coś takiego zaimplementować a może można to już na obecnym najnowszym sofcie shibbiego taką oto funkcje? dodam iż nie jestem ekspertem w tej dziedzinie...

Mam INTERNET z dialogu i IP WAN jest "zewnętrzne", napisałem w cudzysłowiu gdyż nie do końca jest takie zewnetrzne gdyż jest zmieniane co jakiś czas "dzierżawa". Jest taka możliwość implementacji w routerze by to było monitorowane na bieżąco? Jakiś skrypt do firewalla i przy zmianie dawało w jakiś sposób znać? nie wiem mail...? Mógłby ktoś pomóc w tej kwestii czy jest to możliwe? Lub jak zrobić by można było się łaczyć z routerem w dialogu cały czas z tym samym adresem oprócz wykupienia usługi stałe zewnętrzne IP jeśli coś takowego jest, a podejrzewam że tak.

Pozdro i dzieki za odpowiedź Smile

hermes-80
@21smoczek najpewniej to poprzez usługe DDNS lub atakuj tutek:
http://openlinksys.info/forum/viewthr...d_id=10565
http://openlinksys.info/forum/viewthr...d_id=11999
===============================================================
Netgear WNR3500L v1
Podziękowania dla administracji Openlinksys.info!

sasiadka
@21smoczek
W tym wątku masz jak to zrobić poprzez usługę DDNS
DynDNS Tomato
Jak zalogujesz się na Tomato to zakładka Basic -> DDNS
-----------------------------------------------------
Pozdrawiam : Marian
Router NETGEAR WNR3500Lv1
Tomato Firmware 1.28.0000 MIPSR2-132 K26 USB BTgui-VPN

Trotyl
Hello,

Wgrywając nowy soft 55 nasunęło mi się parę pytań Smile

1. Widziałem, że była aktualizacja serwera dlna, czy działa wam prawidłowo? Mi w Windowsie odpala choć wywala ostrzeżenie o nieprawidłowym formacie. Ps3 zgłasza błąd serwera. Działa u Was?

2. Wcześniej korzystałem z Jffs do składowania zapisów z Bandwidth Monitoring. Teraz jak w 55 ta opcja wypadła z Netgeara gdzie zapisujecie historie? Obecnie mam NVRAM choć wiem że to nie jest dobry pomysł a "Custom Patch" nie zapisuje mi (ściażka "/tmp/mnt/backup/", próbowałem sprytem na montującej sie partycji /jffs/backup/ ale tak samo nie działa) .
Podobnie z Serwerem DLNA wcześniej zapisywał dane na jffs a teraz jest RAM. Custom Patch znowuż nie bangla.

3. USB - czasami zdarza się tak że client traci widoczność zawartości pamięci usb. Objawia się tym, że wchodząc na /mnt/ przez SAMBE raz pliki są a raz ich nie ma. Podobnie z FTP. Czy Wy też zauważyliście takie dziwne zachowanie?

Patrząc na punkt 2 i 3 pomyślałbym że coś nie tak z Flashem na USB, ale formatowałem z telnet`u i robiłem partycje 3 razy i to samo.

z góry dzięki za pomoc Smile
Netgear WNR3500L-V2 + FreshTomato Firmware Version 2021.3

Steel_Rat

Cytat

Trotyl napisał(a):

Hello,

1. Widziałem, że była aktualizacja serwera dlna, czy działa wam prawidłowo? Mi w Windowsie odpala choć wywala ostrzeżenie o nieprawidłowym formacie. Ps3 zgłasza błąd serwera. Działa u Was?

2. Wcześniej korzystałem z Jffs do składowania zapisów z Bandwidth Monitoring. Teraz jak w 55 ta opcja wypadła z Netgeara gdzie zapisujecie historie? Obecnie mam NVRAM choć wiem że to nie jest dobry pomysł a "Custom Patch" nie zapisuje mi (ściażka "/tmp/mnt/backup/", próbowałem sprytem na montującej sie partycji /jffs/backup/ ale tak samo nie działa) .
Podobnie z Serwerem DLNA wcześniej zapisywał dane na jffs a teraz jest RAM. Custom Patch znowuż nie bangla.

3. USB - czasami zdarza się tak że client traci widoczność zawartości pamięci usb. Objawia się tym, że wchodząc na /mnt/ przez SAMBE raz pliki są a raz ich nie ma. Podobnie z FTP. Czy Wy też zauważyliście takie dziwne zachowanie?

Patrząc na punkt 2 i 3 pomyślałbym że coś nie tak z Flashem na USB, ale formatowałem z telnet`u i robiłem partycje 3 razy i to samo.

z góry dzięki za pomoc Smile

ad2. scieżka powinna wyglądać mniej więcej tak "/tmp/mnt//backup", zresztą możesz podglądnąć jak się dysk zamontował w zakładce USB., powinno wyglądać np tak jak u mnie "/tmp/mnt/sda1".

ad3. u mnie też czasami gubi flasha, i nawet restarty nie pomagają, trzeba wyciągnąć go i włożyć od nowa. Wyłączyłem support usb1.1 i na razie jest ok.
WRT3200ACN (WRT32X) + OpenWRT 18.06+światełko 150/150 Mb/s
Asus RT-AC68UvE1 + RMerlin + Entware
Netgear WNR3500Lv2 + DDWRT

tomekkg

Cytat

Trotyl napisał(a):

Hello,

minidlna w tym sofcie słabo współpracuje z PS3, też mam błędy serwera, a jak już mam połączenie z serwerem to działa to bardzo powoli...
może warto wypróbować testowe wydanie 056 - tam jest nowsza wersja minidlna.
Ja wróciłem do wersji 31H ze względu właśnie na minidlna i na client monitor, który działa niestabilnie ... minidlna w 31H działa rewelacyjnie z PS3

mrs
Witam.. Chcialbym wgrac sobie softa tomato bo mam problemy z przekierowaniem portow niby jest ustawione na orginalnym sofcie ale w grze jest problem. jak podlaczam stary router wszystko jest ok..

Odnosnie softu tomato dla routerka Asus WL500pg v2 jaka wgrac versje zeby nie uwalic routera ?? bo jets pelno tych versji a ja si eniegdy nie bawilem w update bo nioe musialem.

pozdrawiam
Asus WL-500 gp v2 + tomato-K26USB-1.28.9054RAF-PL-MIPSR1-beta-036H-VPN.trx

Steel_Rat

Cytat

mrs napisał(a):

Witam.. Chcialbym wgrac sobie softa tomato bo mam problemy z przekierowaniem portow niby jest ustawione na orginalnym sofcie ale w grze jest problem. jak podlaczam stary router wszystko jest ok..

Odnosnie softu tomato dla routerka Asus WL500pg v2 jaka wgrac versje zeby nie uwalic routera ?? bo jets pelno tych versji a ja si eniegdy nie bawilem w update bo nioe musialem.

pozdrawiam

Patrz pierwszy post w tym wątku. Smile
generalnie możesz wgrać wszystkie wersje Smile (pewnie oprócz kompilacji AIO)
WRT3200ACN (WRT32X) + OpenWRT 18.06+światełko 150/150 Mb/s
Asus RT-AC68UvE1 + RMerlin + Entware
Netgear WNR3500Lv2 + DDWRT

mrs
Okej wszystko fajnie ale gdy instalowalem tomato-K26USB-1.28.9054RAF-PL-MIPSR2-beta-036H-VPN.trx router juz nie dzialal nie odpowiadal ping. Dodam ze robilem to programem Firmware Restoration. Musialem wgrac znow orginalny system bo tomato nie poszedl .. Co robie zle ?? moze sa inne metody wgrywania tomato ?
Asus WL-500 gp v2 + tomato-K26USB-1.28.9054RAF-PL-MIPSR1-beta-036H-VPN.trx

Przejdź do forum
Zaloguj
Wprowadź adres e-mail lub nazwę użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się.

Zapomniałeś/aś hasła?
Aktualnie online
· Gości online: 86

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 24,115
· Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.

Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !Grin

maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia

Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa

overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.

maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.

overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?

maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach

maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności",
więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.

servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.

maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?

95,622,328 unikalnych wizyt