26 Listopada 2024 14:19:47
Nawigacja
· Strona Główna
· Forum

· Tomato by Shibby
· FreshTomato

Wątki na forum
Najnowsze dyskusje
· DIR868l OFW asus vs ...
· Nowe routery: UX, UC...
· [S] Asus RT-AC56U
· Szukam zaproszenia n...
· [MOD] FreshTomato-AR...
· Asus RT-AC5300 ,prob...
· archer c6 v3.20
· [S] Nighthawk R7000P...
· [S]Asus RT-AC5300 - ...
· Tanie N100 na promce...
· net z telefonu wifi+...
· Tomato - bugi/proble...
· HUAWEI z światłowodem
· Asus TUF-AX3000_V2 p...
· rt-ax88upro częste ...
· [Howto] Xpenology na...
· Jaki router pod Open...
· Ruter z tomato
· Czy to jeszcze NAS?
· RT AC66U B1
Najpopularniejsze obecnie wątki
· DIR868l OFW asus ... [11]
· Nowe routery: UX,... [0]
· [S] Asus RT-AC56U [0]
Ankieta
Jaki procesor posiada twój router?

Broadcom MIPSEL
Broadcom MIPSEL
36% [151 głosów]

Broadcom ARM
Broadcom ARM
52% [219 głosów]

Atheros
Atheros
5% [22 głosów]

Marvell
Marvell
1% [4 głosów]

Ralink
Ralink
1% [3 głosów]

Intel/AMD/VIA
Intel/AMD/VIA
1% [5 głosów]

Żaden z powyższych
Żaden z powyższych
4% [15 głosów]

Ogółem głosów: 419
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 02/02/2015 09:38
Twoje IP
18.217.132.107
Zobacz wątek
OpenLinksys » :: OPROGRAMOWANIE :: » Tomato - firmware
 Drukuj wątek
Moje Tomato PL ze statystykami per user i SNMP???
NeoX
OK, narazie wersja czysta:

SZYBKI BUGFIX - W pierwszej wersji był problem z prawidłowym wyświetlaniem czasu

http://kl3cgim23.ovh.org/TomatoPL111....111.tar.gz
W nocy wydam jeszcze wersje z SNMP...

I wersja z SNMP + przygotowana pod obsługę MMC
http://kl3cgim23.ovh.org/TomatoPL111M...MMC.tar.gz
Edytowany przez NeoX dnia 23-11-2007 21:07

pawelc
interesuje mnie ta wersja pod mmc ,mozna znależc gdzie opis co i jak zainstalować żeby była obsługa karty? czy montaż karty jest taki sam jak w wrt-54gl? nzalazłem opis montażu karty na stronce kolegi gurupl http://www.adamkowalewski.com/wrt54gl.html czy analogicznie postepujemy w wrt 54g? a może warto złożyć temat karta sd w tomato?
wrt 54g x3

jorg49
u mnie w " administracja- zakładka reboot" nie zapisuje ustawień w reboot ( nie ma pola kolorowego obok zapisu). Tomato 1.11 PL

NeoX
@pawelc:
podłączasz czytnik w sposób opisany na http://kiel.kool.dk. Niestety stronka wygasła, ale powinien pasować opis z OpenWRT
Następnie ściągasz z http://kl3cgim23.ovh.org/mmc.o i dalej postępujesz tak jak napisane na wiki openwrt :)

@jorg49 - Dzięki :) Poprawię soft najszybciej jak się da (w tym tygodniu, dzisiaj nie dam rady)

OK. Fix problemu z Harmonogramem:
Tomato 1.11 PL
Dodatkowo dorzuciłem funkcję iptables-save.
Służy ona do zapisywania wartości statystyk.
Narazie taka prosta instrukcja:

Dla zapisu statystyk:
iptables-save -c -t filter >> /tmp/iptables.zapis
Dla przywrócenia statystyk:
cat /tmp/iptables.zapis | iptables-restore -c

Jest to takie "brzydkie" zapisywanie statystyk ponieważ zapisuję się cała tablica FILTER.
Z tego też powodu należy ponownie zapisać statystki po modyfikacji ustawień routera.
Albo można też dodać sobie do crona ;)
Edytowany przez NeoX dnia 03-12-2007 17:32

pawelc
podłączyłem czytnik według opisy z open-wrt ,i stoje na podmontowywaniu ,próbuje skopiować mmc.o według opisu do lib/modules/2.4.2 ale niestety nie moge wyrzuca że plik tylko do odczytu ,mógłbyś @NeoX opisać jak po kolei podmontowac kartę w tomato?
wrt 54g x3

NeoX

Cytat

pawelc napisał/a:
podłączyłem czytnik według opisy z open-wrt ,i stoje na podmontowywaniu ,próbuje skopiować mmc.o według opisu do lib/modules/2.4.2 ale niestety nie moge wyrzuca że plik tylko do odczytu ,mógłbyś @NeoX opisać jak po kolei podmontowac kartę w tomato?

cd /tmp
wget http://kl3cgim23.ovh.org/mmc.o
insmod /tmp/mmc.o

pawelc
mógłbys opisać co dalej bo opis openwrt cos nie bardzo mi leży ,z linuxem mam stycznośc praktycznie w linksysach
moduł załadowany przy nastepnej komendzie wywala mi tak:

Cytat

# dmesg |grep mmc
<4>mmc Hardware init
<4>mmc Card init
<4>mmc Card init *1*
<4>mmc Card init *2*
<6> mmca: unknown partition table
#

karte trzeba jakoś specjalnie przygotować ?,na openwrt znalazłem dwa opisy podłaczenia karty wybrałem ten gdzie styk DI podłacza się GPIO2
jakbyś mógł to prosilbym łopatologiczny opis co i jak ,może z czasem troche sie podszkole i nie bede zadawał tak prostych pytań Wink
wrt 54g x3

NeoX

Cytat

pawelc napisał/a:
mógłbys opisać co dalej bo opis openwrt cos nie bardzo mi leży ,z linuxem mam stycznośc praktycznie w linksysach
moduł załadowany przy nastepnej komendzie wywala mi tak:

Cytat

# dmesg |grep mmc
<4>mmc Hardware init
<4>mmc Card init
<4>mmc Card init *1*
<4>mmc Card init *2*
<6> mmca: unknown partition table
#

karte trzeba jakoś specjalnie przygotować ?,na openwrt znalazłem dwa opisy podłaczenia karty wybrałem ten gdzie styk DI podłacza się GPIO2
jakbyś mógł to prosilbym łopatologiczny opis co i jak ,może z czasem troche sie podszkole i nie bede zadawał tak prostych pytań Wink

reaper7 odpalił kartę i też to miał Smile Niestety nie napisał jak ją sformatował.
OK wracając - Karta ci się ładuje, więc spróbuj ją podmontować:
insmod fat
insmod msdos

Sprawdź teraz czy masz coś w /dev/mmc.
Jeżeli tak, to dobrze Smile
Jeżeli nie, to spróbuj kartę sformatować w FAT16 i w FAT32...

reaper7
Witam,
Ja jak to montowałem to nie doczytałem(może nie było napisane), że kartę trzeba formatnąć w windowsowym systemie plików. Miałem ją w ext2 zrobioną i stąd pewnie te problemy ...
teraz nie używam Tomato więc dalszych prób nie przeprowadzałem
=====================
ASUS 500gP+Kamikaze
IPBOX9000HD+STLinux(sh4)
w razie co Compaq+FreeBSD 6.2 Smile
=====================

pawelc
foratowałem kartę i w fat 16 i w fat32 bez róznicy ten sam problem w sumie mam dwie karty 100% sprawne tak że to raczej nie wina kart
w dev wyglada tak po załadowaniu modułu :
/dev/mmc/disc0 czyli niby wszystko OK

na te komendy mam takie odpowiedzi:

Cytat

# insmod fat
insmod: fat.o: no module by that name found
# insmod msdos
insmod: msdos.o: no module by that name found
# mkfs.ext2 /dev/mmc/disc0/part1
-sh: mkfs.ext2: not found
# insmod ext2
insmod: ext2.o: no module by that name found

może to pomoze :
po komendzie

Cytat

insmod /tmp/mmc.o
zapala se pomarańczowa dioda w GL-u czy tak ma być?
po resecie routerka oczywiście wszystkie załadowane moduły zostają usunięte ale to chyba dlatego zę nie ma automatycnego podmontowania czyli dalsza część opisu z openwrt przy probie automatycznego podmontowywania mam cos takiego:

Cytat

# mkdir -p /mnt/sd
# echo "/dev/mmc/disc0/part1 /mnt/sd ext2 defaults 0 0" > /etc/fstab
# mount /dev/mmc/disc0/part1 /mnt/sd
mount: Mounting /dev/mmc/disc0/part1 on /mnt/sd failed: No such file or director
#

czyli jak rozumiem nie mam partycji ?co by się zgadzało z odpowidzi na wcześniejsze komendy?

może warto zacząć nowy temat odnośnie karty sd w tomato żeby tutaj nie zaśmiecać ? i według mnie warto by było go podpiąc aby wiadomości nnie szukać w kilkudziesięciu tmatach

pozdrawiam

wrt 54g x3

rafal007
Witam
I znów mamy nową wersje Tomato tym razem 1.13, i znów moja prośba do kolegi NeoX o wersję PL nie będę ukrywał bardzo lubię wersje PL z dwóch powodów raz soft do routerów w naszym języku to raczej rzadkość a dwa podoba mi się skórka którą kolega umieszcza.
Ale z drugiej strony mam pytanko na czym polega spolszczanie takiego softu czy jest to trudna operacja i czy mógł byś opisać jak to wykonać tak żeby każdy zainteresowany mógł to wykonać sam? Choć osobiście wolał bym aby wykonał to ktoś taki jak ty, będziesz napewno się czył komuś potrzebnySmile.
Co kolega na to???

NeoX

Cytat

pawelc napisał/a:
foratowałem kartę i w fat 16 i w fat32 bez róznicy ten sam problem w sumie mam dwie karty 100% sprawne tak że to raczej nie wina kart
w dev wyglada tak po załadowaniu modułu :
/dev/mmc/disc0 czyli niby wszystko OK

na te komendy mam takie odpowiedzi:

Cytat

# insmod fat
insmod: fat.o: no module by that name found
# insmod msdos
insmod: msdos.o: no module by that name found
# mkfs.ext2 /dev/mmc/disc0/part1
-sh: mkfs.ext2: not found
# insmod ext2
insmod: ext2.o: no module by that name found

może to pomoze :
po komendzie

Cytat

insmod /tmp/mmc.o
zapala se pomarańczowa dioda w GL-u czy tak ma być?
po resecie routerka oczywiście wszystkie załadowane moduły zostają usunięte ale to chyba dlatego zę nie ma automatycnego podmontowania czyli dalsza część opisu z openwrt przy probie automatycznego podmontowywania mam cos takiego:

Cytat

# mkdir -p /mnt/sd
# echo "/dev/mmc/disc0/part1 /mnt/sd ext2 defaults 0 0" > /etc/fstab
# mount /dev/mmc/disc0/part1 /mnt/sd
mount: Mounting /dev/mmc/disc0/part1 on /mnt/sd failed: No such file or director
#

czyli jak rozumiem nie mam partycji ?co by się zgadzało z odpowidzi na wcześniejsze komendy?

może warto zacząć nowy temat odnośnie karty sd w tomato żeby tutaj nie zaśmiecać ? i według mnie warto by było go podpiąc aby wiadomości nnie szukać w kilkudziesięciu tmatach

pozdrawiam

Dobrze a czy w tym disc0 jest jeszcze coś?
Ups, chyba zapomniałem dorzucić modułów od obsługi FATa Smile Zaraz poprawię ale to bez znaczenia teraz
Czy powinna się zapalić? Nie wiem. Jak już wcześniej pisałem nie supportuje tego, bo sam nie mam MMC moda więc to co piszę to tak "z głowy" Smile

Przetłumaczenie softu to raczej nie jest trudna rzecz, ale czasochłonna. Wystarczy znajomość linuksa i wyszukiwarki plików Wink
A opis jak skompilować jest już od dawien dawna w artykułach...

Jak ktoś mi napisze jakieś zalety/wady w praktyce w nowej wersji to może zrobię. Bo wystarczy spojrzeć na changelog i zmian dosłownie żadnych (może oprócz dodania 2 obsługiwanych routerów)
Edytowany przez NeoX dnia 09-12-2007 10:32

pawelc
tak to wyglądą w dev

[URL=www.fotosik.pl]images33.fotosik.pl/73/df99b0d7b7a406d2.jpg[/URL]

sam sobie raczej nie poradzęSad, jest ktoś komu funkcjonuje karta sd w tomato?
wrt 54g x3

suprnowa
Neox a zrobisz moze wersje 1.13?

darotczew
Panowie zainstalowałem Tomato Wersja 1.11PL i za diabła nie mogę się dostać na ruterek przez przeglądarkę.
Jakie jest hasełko do wejścia na ruterek, bo robie
unser: root
hasło: admin
i nie mogę się wbić na niego.
darotczew

pawelc
admin admin

a tak wracając do tematu karty na dd-wrt rusza bez problemu tak że hardware odpada
Edytowany przez pawelc dnia 09-12-2007 22:47
wrt 54g x3

sivy22
NeoX na kiedy planujesz dodanie modułu fat lub ext2 do twojego firmware?? Bo bez systemu plików dla MMC/SD wiadomo nie poleci Sad .
Pozdrawiam

warn
dziwne pytanie ale czy jest gdzieś jakaś wersja demo gdzie można zobaczyć jak w praniu to wygląda bo właśnie dopiero teraz się zastanawiam nad WRT54GL

Green_Man
http://lampiweb.com/tomato/status-ind...-index.htm
http://openlinksys.info/wiki/tomato/d...o/doku.php
Edytowany przez Green_Man dnia 28-12-2007 14:01

PROMETHEUS23
W wersji tomato 1.11 SNMP + MMC niedziała:
administracja/ harmonogram/ Zaplanowany Restart oraz Zaplanowane ponowne połączenie
WRT54G/GL/GS
WAP54G
WAP11
Netgear WNR3500L v1
Siemens SE505 v2

Przejdź do forum
Zaloguj
Wprowadź adres e-mail lub nazwę użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się.

Zapomniałeś/aś hasła?
Aktualnie online
· Gości online: 79

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 24,115
· Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.

Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !Grin

maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia

Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa

overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.

maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.

overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?

maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach

maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności",
więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.

servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.

maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?

95,864,711 unikalnych wizyt