28 Listopada 2024 11:37:16
Nawigacja
· Strona Główna
· Forum

· Tomato by Shibby
· FreshTomato

Wątki na forum
Najnowsze dyskusje
· Nowe routery: UX, UC...
· [MOD] FreshTomato-MI...
· [MOD] FreshTomato-AR...
· DIR868l OFW asus vs ...
· [S] Asus RT-AC56U
· Szukam zaproszenia n...
· Asus RT-AC5300 ,prob...
· archer c6 v3.20
· [S] Nighthawk R7000P...
· [S]Asus RT-AC5300 - ...
· Tanie N100 na promce...
· net z telefonu wifi+...
· Tomato - bugi/proble...
· HUAWEI z światłowodem
· Asus TUF-AX3000_V2 p...
· rt-ax88upro częste ...
· [Howto] Xpenology na...
· Jaki router pod Open...
· Ruter z tomato
· Czy to jeszcze NAS?
Najpopularniejsze obecnie wątki
· [MOD] FreshTomato... [908]
· [MOD] FreshTomato... [414]
· DIR868l OFW asus ... [11]
· Nowe routery: UX,... [3]
Ankieta
Jaki procesor posiada twój router?

Broadcom MIPSEL
Broadcom MIPSEL
36% [151 głosów]

Broadcom ARM
Broadcom ARM
52% [219 głosów]

Atheros
Atheros
5% [22 głosów]

Marvell
Marvell
1% [4 głosów]

Ralink
Ralink
1% [3 głosów]

Intel/AMD/VIA
Intel/AMD/VIA
1% [5 głosów]

Żaden z powyższych
Żaden z powyższych
4% [15 głosów]

Ogółem głosów: 419
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 02/02/2015 09:38
Twoje IP
3.15.211.71
Zobacz wątek
OpenLinksys » :: OPROGRAMOWANIE :: » Tomato - firmware
 Drukuj wątek
[release] Tomato RAF z transmission
kille72
NVRAM z 036H konczy sie u mnie na:

xtalfreq=20000

W 041H po xtalfreq=20000 przybywaja te linie z-commit o ktorych pisze @Jacques.

@Shibby, wiesz o co tu chodzi?

shibby
pamietajcie ze nie bylo oficjalnego wydania build55, tak wiec moze to byc swoisty debug, ktory pozniej przed wydaniem nowej wersji zostanie wylaczony.
Router: Unifi Cloud Gateway Max
Switch: Netgear MS510TXPP
Switch: Unifi USW-Flex-Mini - szt. 2
Wi-Fi: Unifi U6-Lite - szt. 2
Proxmox VE: i5-13400T, 64GB RAM, 2x 512GB NVMe, 3x 2TB SSD, Intel X710-DA2 SFP+
VM #1: Synology SA6400
VM #2: Debian, WWW
VM #3: Home Assistant OS

nethaker
A ja mam takie krótkie pytanie: co robię źle, że kiedy ustawię w Tomato ze zintegrowanym Transsmision w USB & NAS:

Enable torrent client
wpisuje Username i password normalnie, nawet daje allow remote access, zapisuje, chce otworzyc gui pod adresem adresroutera:9091, dostaje kominikat powitalny, wpisuje ustalony login i haslo i nie dziala? access denied, jakbym wspisywal zle login/haslo, a wpisuje zupelnie dobrze - bez przesady.

ktos wie dlaczego tak sie moze dziac?

edit, dziala jak przywroce adres routera ze zmienionego na 192.168.1.24 na domyslny 192.168.1.1
Edytowany przez nethaker dnia 06-03-2011 13:51

shibby
zmiana ip nie powinna miec wplywu. W sekcji remote masz taki napis [click here to open gui]. Klijnij go zwyczajnie Wink i powinna ci sie otworzyc strona transmission. Funkcja generująca ten link pobiera aktualne ip routera na jakim jestesmy teraz podlaczeni, tak wiec dziala tez i z zewnatrz.

nethaker
faktycznie, wszystko git shibby. wybacz, ale jestem totalnym leszczem w tych kwestiach, w hardware, elektronice daję radę, ale tutaj cienias^n.

ściągnąłem sobie film i działa wszystko git, ale mam dwa pytania. zadam tutaj 2 pytania i znikam, nie będę zaśmiecał wątku więcej:

- mam przygotowany dysk pod usb sformatowany na ntfs dla latwej komunikacji z windowsem (nie chcialem sie bawic w ext2 - chyba nie wplywa to bardzo na predkosc sciagania?) i mam 2 partycje: mala na swap i reszta na pliki: teraz pytanie jak ustawic ten swap? bo dalem tylko 'download directory na /mnt/torrenty", a swap nie wiem jak ustawic? i czy w ogole warto ustawiac?

- 2 pytanie: pobieram od max 30 peerow, to domyslne ustawienie, moge ustawic np. 100 bez ryzyka nadmiernego obciazenia itp?

dzieki i przepraszam za zamieszanie.

shibby
a jaki masz router?

1) ntfs bardzo obciaza procesr routera tak wiec bedzie mial wplyw a predkosc sciagania w szczegolnosci przez ftp lub sambe. Swap montujesz wpisujac do skryptu firewall
swapon /dev/sda(x)

gdzie zamiast (x) wpisujesz litere partycji oznaczonej i sformatowanej jako swap (pamietaj ze trzeba ją najpierw sformatowac jako swap narzedziem mkswap)

2) ja specjalnie zanizylem wartosci dla takich sprzetow jak asus wl500gp. Jak masz mocniejszy router to wytestuj wieksze wartosci.

nethaker
mam wnr3500l z Tomato Twojego autorstwa (za ktore wielkie thx - pierwsza wersja z wbudowanym Transmission)

ustawilem max peer na 100, jest ok.
przed ext2 sie troche wzbraniam, bo jak bede chcial przerzucic z dysku wpietego do routera na komputer z win7 to przeciez bede musial kombinowac wrzucajac dystrybucje linuxa jakas live zeby te ext2 przeczytala i skopiowala.

czyli jak sformatuje na ext2 przez dystrybucje live i zrobie swapa przy uzyciu mkswap to mam poprostu zrobic :

1) 'download directoryFrownmnt/nazwa_partycji_do_torrentow
2) wpisac do skryptu firewall swapon /dev/sdaf (zakladam ze swap ma litere f)

djarti
Pierwsze 4 godzinne testy stabilnośći i najpierw zachwyt a potem rozczarowanie transmission padło po 4 godzinach, jest 0:55 w nocy robie restart i włączam czas ile będzie działąć.

po za tym, że się rozłącza BT to soft tomato zachowuje sie stabilnie.

jutro napisze więcej.Smile

PanRatio
To ciekawe - Mój WNR3500L - Uptime 1 day, 16:37:57 Torków 6 po kilka GB i działa stabilnie. Tomato 041.

zilog
@shibby - jest jakiś ogólny problem z szyfrowaniem WEP na tomato. Np. telewizory Samsunga seriaC650 z dostępem do internetu, nie uzyskują połączenia w technologii n (tylko g) na żadnej karcie USB. Sam sprawdzałem na kartach Linksys WUSB600N v.1 , Edimax EW-7718Un i oryginalnej Samsung WIS09ABGN.
Na sofcie Asusa w routerze nie ma z tym problemu. Dopiero po zmianie szyfrowania na WPA w tomato -wszystko idzie dobrze (sprawdzałem na Twoich wersjach tomato wydanych od końca stycznia do najnowszej 041H, na RT-N16) Smile .
Oczywiście karty te podłączone do kompa pracują dobrze w n-ce pod WEP.

To taka przestroga dla innych by w takich lub podobnych sytuacjach, nie używali szyfrowania WEP.
Edytowany przez zilog dnia 07-03-2011 09:34
RT-AC-68u
RT-N16+ Linksys E2000 jako band 5GHz

Synology DS110j (DSM5)
WDTVLive

Linksys PAP2T-EU

nerio88
WEP to przeżytek... i pytanie czy to w ogóle ma działać na 802.11n. Wi-Fi Alliance ogłosiło niedawno, że WEP i TKIP odchodzą do lamusa....

Minimalne rozsądne szyfrowanie to WPA z odpowiednio długim kluczem Smile
Edytowany przez nerio88 dnia 07-03-2011 09:59

zilog
Ale jak jest to powinno poprawnie działać. Kupa ludzi tego używa i można się właśnie tak naciąć Smile.
Wszystko zależy, gdzie i do czego się tego używa.

Poza tym wersja tomato 041 (bez BT) -żadnych zastrzeżeń od soboty do dzisiaj nie stwierdziłem
@shibby -będziesz ją polonizował?.
Edytowany przez zilog dnia 07-03-2011 09:50
RT-AC-68u

Synology DS110j (DSM5)
WDTVLive

Linksys PAP2T-EU

shibby
@nethaker - stworzyc partycje i sformatowac na ext2 i swap mozesz z poziomu tomato. W dziale tutoriale masz opis co i jak.

btw partycje w linuxie widoczne są jako /dev/sda1, /dev/sda2 itd Wink

mieszk3

Cytat

zilog napisał(a):
Ale jak jest to powinno poprawnie działać. Kupa ludzi tego używa i można się właśnie tak naciąć Smile.
Wszystko zależy, gdzie i do czego się tego używa.

Z tego co przeczytalem w sieci (doslownie 30 sekund w google - czasami warto, zamiast zasmiecac forum) pasmo n nie obsluguje "szyfrowania" WEP.
I wg mnie bardzo dobrze, bo to zadne szyfrowanie bylo.
Byc moze czesc softu umozliwia np. szyfrowanie WEP dla pasma b/g i WPA2 dla n, ale wg mnie to dziura w zabezpieczeniach.
Cytat z jednej ze stron:
"This behavior is normal. It happens because the maximum transfer rate for 802.11n using WEP or WPA (TKIP) authentication is 54 Mbps, as specified in the IEEE 802.11n standard."

Cytat

nerio88 napisał(a):
Minimalne rozsądne szyfrowanie to WPA z odpowiednio długim kluczem

Nie WPA, a WPA2 jest rozsadne.
Asus RT-AC66U + FreshTomato Firmware 2020.2 MIPSR2 K26AC USB AIO-64K

zilog
Żeby się dobrze zrozumieć! Problem polega na tym, że można się przejechać, bo na oryginałach w różnych urządzeniach w zasadzie nie ma problemu z WEP w n-ce do tej pory (patrz RT-N16, czy RT-N12 na sofcie ausa -więc jakie to zaśmiecanie forum). Dobrze by było by w tomato podobnie jak przy innych szyfrowaniach nieobsługujących n wyświetlany był przy próbie użycia - komunikat, że użycie WEP nie działa w technologii n.
I to wszystko załatwia sprawę Smile

Teraz już nie trzeba kukać w google Smile
Edytowany przez zilog dnia 07-03-2011 11:29
RT-AC-68u

Synology DS110j (DSM5)
WDTVLive

Linksys PAP2T-EU

tristan
Zgadzam się z mieszk3 - standard N do poprawnego działania wymaga użycia przynajmniej WPA+AES a w zasadzie WPA2+AES. WEP nie jest supportowany.

Artykuł z WiFiNetNews.com (po ang)

The 802.11n standard only allows the use of AES keys, which sometimes provokes confusing statements about its capabilities. Apple updated a support note on 3 June 2010 which stated that 802.11n with WEP or TKIP could only operate at 54 Mbps, when it's perhaps more accurate to state that 802.11n drops down to 802.11g to handle these older security types

tłumaczenie (nie dosłowne, ale oddaje treść):
Standard 802.11n zezwala wyłącznie na użycie kluczy AES, co czasem powoduje dyskusje na temat jego kompatybilności. Apple zaktualizowało notatkę z 3 czerwca 2010 w której oświadczało, ze 802.11n z WEP lub TKIP mogłoby działać wyłącznie z prędkością 54Mbs, podczas gdy bardziej właściwym wydaje się stwierdzenie, że 802.11n tak naprawdę przechodzi w tryb 802.11g, żeby obsłużyć te starsze typy zabezpieczeń.

Co do transmission 2.22 (takie miałem przez całe 2 dni) to niestety jak dla mnie okazało się porażką. Znacznie większe obciążenie procesora, pojawiły mi się też błędy z zapisem na dysku (No space left on device) mimo że ponad 100GB wolnego miejsca. Do tego pierwszy raz od miesiąca rano nie mogłem się połączyć po wifi, musiałem zrestartować z kompa podpiętego po kablu usługę WLAN. Zatem downgrade do wg mnie całkiem przyzwoicie działającej wersji 2.13 (nadal dostępnej jako najnowsza w "oryginalnym" repo, trzeba przed ponowną instalacją na chwilę zahaszować repo shibby'ego)

Co do dysku w NTFS montowanego pod Tomato przy pomocy ntfs-3g to działa, ale wystarczy spojrzeć co się dzieje z obciążeniem procesora podczas transferów, żeby ... sformatować dysk w EXT3. W razie awarii zawsze można odpalić jakiegoś Linuxa LIVE CD i przekopiować sobie dane.
Był: Asus RT-N16 + Tomato PL v1.28.9054 MIPSR2 116PL K26 USB VPN mod shibby
Jest: Asus RT-AC68U + AsusWRT-Merlin 380.62_1 DualWAN+ Huawei E1820 + 2.5" HDD 500GB Lenovo + Brother HL-1430

shibby
@tristan mowimy o transmission instalowanym z optware tak? A sprawdzales tomato z wbudowanym transmission 2.22?

tristan

Cytat

shibby napisał(a):
@tristan mowimy o transmission instalowanym z optware tak? A sprawdzales tomato z wbudowanym transmission 2.22?

Tak, mówmimy o doinstalowywanym. Nie sprawdzałem, bo się trochę boję upgrade dobrze działającej wersji Tomato (stopka), a transmission u mnie działa "na żądanie" więc nie jest to jakaś kluczowa funkcjonalność. Podobnie QoSa nie używam, bo mam sieć wybitnie domową, gdzie najlepszym QoSem jest zapytać "ile jeszcze będziesz ściągać" Smile.
Jeśli mnie przekonasz, że warto to mogę się zuprgadeować. Możliwe że problem z transmission wyniknął z zainstalowania unfs3 i wyeksportowania dysku na którym zapisywał transmission. Do tego dysk jest (był) w NTFSie itd. Muszę to obadać dokładniej w wolnej chwili, ale póki co przy 2.13 wszystko wróciło do normy więc obstawiam jednak transmission.
Był: Asus RT-N16 + Tomato PL v1.28.9054 MIPSR2 116PL K26 USB VPN mod shibby
Jest: Asus RT-AC68U + AsusWRT-Merlin 380.62_1 DualWAN+ Huawei E1820 + 2.5" HDD 500GB Lenovo + Brother HL-1430

nethaker

Cytat

shibby napisał(a):
@nethaker - stworzyc partycje i sformatowac na ext2 i swap mozesz z poziomu tomato. W dziale tutoriale masz opis co i jak.

btw partycje w linuxie widoczne są jako /dev/sda1, /dev/sda2 itd Wink

Dzięki Shibby!

Sformatowałem Paragonem na Ext2 i Linux swap2, dałem skrypt do firewalla, potem Samba, też skrypt do firewalla i jest super Smile

Względem brak swapu i ntfs znacznie poprawiły się transfery i stabilność Smile

Mam tylko mały kłopot bo nie mogę korzystać z ftp na zewnątrz (przez zewnętrzne ip). Mam wpisany skrypt w firewalla taki:
iptables -A INPUT -p tcp --dport 21 -j ACCEPT

ale dostaję przez przeglądarkę (chrome):
Błąd 312 (net::ERR_UNSAFE_PORT): Nieznany błąd.
Edytowany przez nethaker dnia 07-03-2011 15:34

nerio88

iptables -I INPUT -p tcp --dport 20:21 -j ACCEPT

a po zmianie na powyższy?

Inna sprawa, że to (powinno) działać tylko dla trybu aktywnego

Jeżeli przeglądarka nawiązuje połączenie w trybie pasywnym

http://slacksite.com/other/ftp.html - nieco informacji na temat komunikacji FTP

Przejdź do forum
Zaloguj
Wprowadź adres e-mail lub nazwę użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się.

Zapomniałeś/aś hasła?
Aktualnie online
· Gości online: 62

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 24,115
· Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.

Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !Grin

maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia

Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa

overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.

maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.

overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?

maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach

maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności",
więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.

servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.

maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?

96,076,007 unikalnych wizyt